Malowanie planszówkowych figurek

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Re: Malowanie planszówkowych figurek

Post autor: rastula »

bardzo ładne
Awatar użytkownika
Gothik
Has thanked: 14 times
Been thanked: 38 times

Post autor: Gothik »

Samo malowanie super, szczególnie detale Avricu i Leoricu zasługują na brawa. Tylko te oczy... Sporo w sieci poradników na ten temat, ale zanim po nie sięgniesz, może spróbuj malowac źrenice bez białek? Przy figurkach w tej skali nie powinno to być dużym mankamentem, a unikniesz w ten sposób efektu wytrzeszcza. No a jak Ci się nie spodoba, to zawsze możesz zamalować...
WarHammster
Kontakt:

Post autor: WarHammster »

Dziękuję (za uwagę również). Przy okazji delikatnie musnę pędzlem tu i tam i zredukuje wytrzeszcz.
misioooo
Been thanked: 3 times

Post autor: misioooo »

Mi się podoba taki styl wytrzeszcza! Tomble Kopacz spowodował u mnie zalanie monitora herbatką 8)
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
WarHammster
Kontakt:

Jest mały i wszystko go dziwi :shock:
WarHammster
Kontakt:

Legowisko Jaszczura, dodatek do Descent:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Więcej zdjęć na moim blogu:
http://warhammster.blogspot.com/2016/06 ... wisko.html
Fegat
Been thanked: 1 time

Post autor: Fegat »

Z braku możliwości nakręcenia video, czas na obiecany (dawnooo temu w tym wątku) tekst pisany:

Ogólnie o tym, jak zacząć przygodę z malowaniem figurek ;)
www.przystole.org <<=== Ameri, ameri i więcej ameri! :D
Awatar użytkownika
xavier5

Post autor: xavier5 »

Postanowiłem też spróbować sił w malowaniu figurek. Na pierwszy ogień wziąłem XCom'a. Swoje doświadczenia i zdjęcia wrzuciłem na bloga:

http://jareksboardgames.blogspot.com/20 ... tures.html

Jeśli macie jakieś porady co poprawić, to chętnie posłucham :)

Tutaj jest sample:
Spoiler:
Awatar użytkownika
janekbossko
Has thanked: 25 times
Been thanked: 28 times

Post autor: janekbossko »

lakier bezbarwny oraz jakies washe na jednostki zeby chociaz jakies delikatne detale na twarzach wyciagnac :)
Awatar użytkownika
xavier5

janekbossko pisze:lakier bezbarwny oraz jakies washe na jednostki zeby chociaz jakies delikatne detale na twarzach wyciagnac :)
Lakier jest - jedna warstwa gloss i jedna matt - ale mam wrażenie, że i tak się za bardzo świecą. Może też przez to, że robiłem zdjęcia z Flashem.

Twarze są ubogie to fakt... :D Użyłem jednego washa "Sepia" na całą figurkę. Pewnie powinienem zrobić kilka warstw i różne kolory na różne części.

Edit: Mam jeszcze pytanko filozoficzne - czy malujecie spód figurki? Chodzi mi o to na czym "stoi figura" (czyli jest niewidoczne, chyba, że ktoś figurkę przewróci). Bo normalnie sobie przyczepiam od spodu figurkę i maluję aerografem, więc jeśli chciałbym tak samo spód malować podkładem, kolorem, lakierem itp., to wszystko muszę robić dwa razy - raz trzymając figurkę pionowo, a raz na boku. Zastanawiam się czy tak się robi, czy też idziecie na skróty i dołu nie malujecie albo np. tylko jedną warstwę czarnej farby/podkładu.
Awatar użytkownika
janekbossko

Ja spodu nie maluje :)
Ja na twarz klade jedna warstwę washa jednak to od figurki zalezy jak mocno wyciągnie detale i ile sie go uzyje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
KamradziejTomal
Has thanked: 387 times
Been thanked: 460 times

Post autor: KamradziejTomal »

Ja widzę główny problem - twarze i mundury zlewają się ze sobą, można by powiedzieć, że wszystko z jednakiego materiału wykonane. O detalach janekbossko już wspominał - przydałoby się tu dać cień tam akcent i myślę, że efekty były by mniam. Skoro korzystasz z aero, to polecam pomalować wszystko kolorami bazowymi z aero a potem detale poprawić pędzlem 0 albo 00.

Podstawek nie ma po co malować od spodu ale same malowanie podstawki to osobny rozdział malowania. Ja zawsze malowałem figurki osobno, podstawki osobno a dopiero po zakończeniu łączyłem w całość. Polecam do podstawek wykorzystywać domowe sposoby tj. piasek, ścinki plastiku, korek od butelki, itp. bo można w łatwy sposób stworzyć sceniczne podstawki zdecydowanie po kosztach (no albo można też kupić podstawki z odpowiednim terenem). ;)
Słyszysz o jakichś glaze'ach, drybrushach i innych dziwadłach i nie wiesz o czym mowa? Zerknij sobie TUTAJ
Sundrop tutorial: TUTAJ
Wykańczanie podstawek domowymi sposobami: TUTAJ
xilk
Has thanked: 1074 times
Been thanked: 106 times

Post autor: xilk »

Spodu podstawek figurek nie maluj, bo farba co najwyżej zabrudzi planszę/powierzchnię, na której będziesz nimi grał, a sama farba się zetrze po jakimś czasie. Na dolnej części można co najwyżej postawić jakąś kropkę, jeśli chcesz z jakiś powodów rozróżniać dane figurki od innych.

Co do malowania, to na początek może być. Choć oczywiście trzeba popracować nad detalami twarzy i kolorystyką stroju. Zamiast używać jednego koloru na całą powierzchnię "ubrania", najlepiej najpierw pomaluj kolorem bazowym wszystko z ubioru, następnie zacznij rozjaśniać ten kolor bazowy i maluj coraz mniejsze fragmenty stroju. Efekt będzie dużo lepszy.
Awatar użytkownika
xavier5

Dzięki bardzo za porady! Zabieram się za kemeta - zrobię tak jak mówicie, pomaluję aero całość i potem będę detale dorabiał starając się bardziej cieniować. Chociaż mam dylemat np. na takich figurkach: https://boardgamegeek.com/image/1557981 ... e=original Jak maluję tego niebieskiego gościa, to mniej więcej jest połowa farby niebieskiej, połowa cielistej - więc który kolor użyć jako bazowy? Tu jest pewniej więcej niebieskiego, ale w XComie mniej więcej była połowa brązowego od spodni i połowa piaskowego od kamizelki. Jest jakaś reguła np. zawsze na spód ciemniejszy, albo na spód kolor elementów bardziej "w głębi" i domalowywać wystające?

Czy aero na takich figurkach używacie tylko do podkładu, koloru bazowego i lakieru czy np. jak trzeba pomalować spodnie to zaklejacie górę taśmą i też aero to robicie (ja używałem pędzelka)?

O brudzeniu spodem nie pomyślałem... Zaczynam się bać o moje karty od XComa na których stoją żołdaki :P
misioooo

Ciemny podkład więcej wybacza.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
xilk
Has thanked: 1074 times
Been thanked: 106 times

Post autor: xilk »

C8iemny podkład faktycznie więcej wybacza, więc jego zastosuj. Co do kolorów i ich "wychodzenia", to czasem trzeba zrobić trzy warstwy, tzn. najpierw ciemny podkład na całą figurkę, potem na fragment ubrania biały, a dopiero na tą białą część dajmy np. czerwony (bo czarny wychodzi spod czerwonego).
Fegat

Druga część poradnika dla początkujących malarzy gotowa! :)
http://przystole.znadplanszy.pl/2016/06 ... c-czesc-2/

Obrazek
Banan2
Has thanked: 117 times
Been thanked: 68 times

Post autor: Banan2 »

Fegat pisze:Druga część poradnika dla początkujących malarzy gotowa! :)
http://przystole.znadplanszy.pl/2016/06 ... c-czesc-2/
Bardzo fajny poradnik :) Prowadzi "za rączkę", ale i jasno stwierdza, że to trening czyni mistrza.
Dwie uwagi:
- pisząc poradnik dla początkujących używaj pojęć, które już wyjaśniłeś. W tekście użyłeś np "za pomocą metalizera". No i teraz każdy malarski żółtodziób będzie szukał w sklepach metalizera :wink:
- i ten fragment: "Najpierw lakier błyszczący, dwie warstwy, później cienka warstwa matowego." Dlaczego tyle warstw lakieru?! Po co najpierw błyszczący a potem mat? Pytam z ciekawości, bo robię to zupełnie inaczej (dwie warstwy matu a potem detale błyszczącym lakierem z buteleczki nakładanym pędzelkiem).
Pozdrawiam

EDIT:
- przeczytałem 1. część poradnika :) i tam jest wyjaśniony "metalizer" - mea culpa :oops:
- co do lakierów to IMHO dwie warstwy matu to w sam raz i kupowanie drugiej puszki lakiery błyszczącego nie jest konieczne. Bardzo dobre lakiery w sprayu można kupić w Castoramie (!!) i sklepach dla plastyków. Koszt 500 ml puszki poniżej 30 PLN.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 cze 2016, 08:00 przez Banan2, łącznie zmieniany 1 raz.
misioooo

Banan wydaje mi się, że w 1szej części były pojęcia wyjaśnione (metalizer, dlaczego tyle warstw lakieru etc).
Fegat

Hej, dzięki za uwagi :)
W sklepach modelarskich jak powiesz "metalizer" to jeszcze się nie spotkałem z sytuacją w której sprzedawca nie wiedziałby o co chodzi. Jak to inaczej nazwać? Bez problemu poprawię oba teksty.

Odnośnie lakieru, chodzi głównie o trwałość. Pisałem o tym w pierwszej części poradnika:
Lakier błyszczący jest znacznie trwalszy, ale wygląda ohydnie na większości figurek. Lakier matowy natomiast, w znacznie mniejszym stopniu chroni naszą figurkę… Tak więc trwałość albo wygląd?

Z tego dylematu jest sensowne wyjście, aczkolwiek nadwyrężające nasz budżet.
Przeważnie i tak używa się 2-3 warstw lakieru, dlatego pierwszą warstwę możemy zrobić błyszczącą, a kolejną matową. Pierwsza warstwa skutecznie ochroni nasze dzieło, a druga doda wyglądu.

Imperialnych gwardzistów z IA pomalowałem błyszczącą farbą, na to x2 warstwy lakieru błysk i jedna mat. Efekt jest taki, że tej figurki zadrapać się nie da... Wiem, że w modelarstwie i tak dba się o modele i nikt ich paznokciem nie traktuje, ale jednak mam "schiza" i wolę mieć rzeczy (o ile się da) ultra trwałe.

@edit, misio, banan, edytowaliście posty w tym samym czasie kiedy pisałem odpowiedź :P
Pozdrawiam!
Banan2
Has thanked: 117 times
Been thanked: 68 times

Post autor: Banan2 »

Fegat pisze:Imperialnych gwardzistów z IA pomalowałem błyszczącą farbą, na to x2 warstwy lakieru błysk i jedna mat. Efekt jest taki, że tej figurki zadrapać się nie da... Wiem, że w modelarstwie i tak dba się o modele i nikt ich paznokciem nie traktuje, ale jednak mam "schiza" i wolę mieć rzeczy (o ile się da) ultra trwałe.
To jest oczywiste, że nie po to malujemy, żeby potem jeden czy drugi w emocjach kiepsko je potraktował :wink:
Ale i tak mam wątpliwości co do ilości warstw lakieru. Pomalowałem kiedyś figurkę (bardzo fajnie wyszła :) ) i żeby skutecznie ją zabezpieczyć po nałożeniu dwóch warstw nałożyłem jeszcze trzecią. Efekt był taki, że kolory trochę wyblakły. Od tego czasu dwie warstwy to max.
Pozdrawiam
Fegat

Kolory blakną od nadmiaru lakieru matowego. Można to bardzo prosto uratować - wystarczy dodać warstwę błysku i powinno być już okej.
Zależy oczywiście od tego, ile tego lakieru dałeś, ale przy normalnym lakierowaniu i 2-3 warstwach to bez problemu "wyciągniesz" podstawowe, jaskrawe barwy.

Od jakiegoś czasu maluję tak:
-Podkład i od 3-4 do 24 godzin przerwy.
-Lakier jedna gruba warstwa błysk, 2-3 minuty przerwy i kolejna warstwa błysk. Następnie 5-10 min przerwy i ostatnia warstwa mat. Później figurka schnie do dnia kolejnego :)
-Efekt: figurki są znacznie trwalsze na zadrapania.
misioooo

Fegat pisze:Od jakiegoś czasu maluję tak:
-Podkład i od 3-4 do 24 godzin przerwy.
-Lakier jedna gruba warstwa błysk, 2-3 minuty przerwy i kolejna warstwa błysk. Następnie 5-10 min przerwy i ostatnia warstwa mat. Później figurka schnie do dnia kolejnego :)
-Efekt: figurki są znacznie trwalsze na zadrapania.
To dajesz tylko podkład i lakier? A kolory? Czy też robisz figurki jednobarwne, w kolorze podkładu? :twisted:
Ja się tak mierzam ciągle, ale chyba się skusze... Kilka farbek zakupię i potrenuję na figurkach z Pana Lodowego Ogrodu :) Jakieś sugestie jakie kolorki im dać?

Gracze mają swoje kolory (również figurek): czarny, czerwony, zielony, niebieski.
Spoiler:
Figurki są bardzo sztywne, takie... masywne :) Jakieś sugestie jak jako amator to ugryźć?
Awatar użytkownika
janekbossko

Podkład bialy na wszytsko, procz czarnych figurek. Podstawowy kolor najpierw czyli np czerwony na jak największej powierzchni np ubrania zbroja itd, pozniej maksymalnie 2 inne kolory dla jakis szczegółów jak dłonie bron itd, washowanko i lakier :)
Ja juz kiedys ponalowalem caly ogród. Figurki bardzo łatwe do malowania :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ODPOWIEDZ