Battlestar Galactica - pytania i wątpliwości
Re: Battlestar Galactica - rozkaz prezydencki, Gaius Baltar
Rozkaz prezydencki rozpatruje się w momencie działania aktywnego gracza, tego który zagrał kartę. Zatem po akcjach gracza, który otrzymał rozkaz odbędzie się faza kryzysu aktywnego gracza. W dodatku wedle wszystkich zasad tego gracza który zagrał tę kartę uważa się ciągle za aktywnego (dlatego np. Helo, który wydał rozkaz innej postaci, która w ramach swojej akcji wykonała rzut kością w wyniku np. zagrania karty Wysłanie zwiadowcy - może przerzucić ten rzut).
Re: Battlestar Galactica
Cześć, mam pytanie odnośnie ruchu viper MK VII, czy może on wystartować z galactici i następnie wykonać ruch? Albo czy może wykonać ruch, a następnie zaatakować lub odeskortować statek? Albo 2 razy zaatakować lub 2 razy odeskortować?
- Cyberpuncur
On działa tak samo jak inne Vipery, tyle że leci dalej/szybciej i trudniej go zestrzelić.
- arturpe
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Witam,
przymierzam się do zakupu dodatku do podstawki. Który powinienem kupić i czy ma znaczenie kolejność zakupu? Z pewnością nie kupię dwóch albo trzech (chyba że w odstępach czasu), więc zależy mi na takim, który wprowadza poprawki do podstawki i jego cena/jakość jest najsensowniejsza. Dzięki.
przymierzam się do zakupu dodatku do podstawki. Który powinienem kupić i czy ma znaczenie kolejność zakupu? Z pewnością nie kupię dwóch albo trzech (chyba że w odstępach czasu), więc zależy mi na takim, który wprowadza poprawki do podstawki i jego cena/jakość jest najsensowniejsza. Dzięki.
- Atamán
- Has thanked: 629 times
- Been thanked: 296 times
W tym wątku powinny padać wyłącznie pytania o zasady i odpowiedzi na nie.
Temat, który pytasz kilkukrotnie był poruszany w głównym wątku o BSG (viewtopic.php?f=1&t=4837&start=700). Tam też różne padały odpowiedzi, ale większość osób (w tym ja
) poleca na pierwszy ogień dodatek Exodus (tu mój post tłumaczący dlaczego warto wybrać EXODUS, a tu post sirafina opisujący wszystkie zmiany w poszczególnych dodatkach).
Temat, który pytasz kilkukrotnie był poruszany w głównym wątku o BSG (viewtopic.php?f=1&t=4837&start=700). Tam też różne padały odpowiedzi, ale większość osób (w tym ja

- arturpe
- Been thanked: 2 times
Mam pytanie odnośnie egzekucji na nowej caprice. Bo jeśli zabijemy człowieka to wiemy co się dzieje. A jak wykonamy egzekucję na cylonie? On trafia znowu na okręt zmartwychwstania? Chodzi o fazę, gdy galactici nie ma jeszcze na orbicie.
Bo jak trafi na okręt zmartwychwstania to dopóki galactica nie pojawi się na orbicie, to nie może tam nic robić?
Bo jak trafi na okręt zmartwychwstania to dopóki galactica nie pojawi się na orbicie, to nie może tam nic robić?
INSTRUKCJA str. 14 pisze:Przed powrotem Galactici na orbitę, gdy jakaś postać ma trafić na „Okręt Zmartwychwstania” (czy to w wyniku ujawnienia się, czy egzekucji), zamiast tego trafia do „Centrum medycznego”.
-
Czy basestary mogą pojawić się poza kryzysem ataku floty cylonów?
Gry, które mogę wziąć ze sobą:
http://boardgamegeek.com/collection/user/Adalbertus123
szachy, scrabble
szachy, scrabble
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3051 times
- Been thanked: 2661 times
- Kontakt:
Gracie w samą podstawkę, czy z którymś z dodatków? Bo to robi różnicęAdalbertus123 pisze:Czy basestary mogą pojawić się poza kryzysem ataku floty cylonów?

Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
*dum*DUM*DUM!!!!*Curiosity pisze:Gracie w samą podstawkę, czy z którymś z dodatków? Bo to robi różnicęAdalbertus123 pisze:Czy basestary mogą pojawić się poza kryzysem ataku floty cylonów?
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
-
Podstawkę z pegasusem.
szachy, scrabble
szachy, scrabble
W podstawce jest karta punktu docelowego "Zasadzka Cylonów".
Z rozszerzeniem możliwy jest ryzykowny test umiejętności, w którym pojawi się karta Zdrady "Zdradzenie położenia".
W rozszerzeniu dochodzi jeden Superkrysys ataku floty Cylonów "Zwabieni w pułapkę".
Innych możliwości nie kojarzę.
Z rozszerzeniem możliwy jest ryzykowny test umiejętności, w którym pojawi się karta Zdrady "Zdradzenie położenia".
W rozszerzeniu dochodzi jeden Superkrysys ataku floty Cylonów "Zwabieni w pułapkę".
Innych możliwości nie kojarzę.
-
Czytając instrukcję od Exodusa (niestety przez jakiś czas nie sprawdzę kwestii sam) natknąłem się na wzmiankę o grze na 7 osób. Ile kart Cylonów powinno wtedy trafić do talii?
szachy, scrabble
szachy, scrabble
To wariant z Pegasusa. Tak na prawdę to po prostu rozgrywka sześcioosobowa + Przywódca Cylonów. Karty Cylonów są dwie. Jedyne co modyfikuje Exodus to liczba kart "Nie jesteś Cylonem", zamiast 12 jest 13, bo jedna karta Lojalności ma zawsze zostać nierozdana. Osobiście nie przepadam za tym wariantem, przy tylu osobach robi się straszny downtime, za długo się czeka na swoją kolej, za wolno uzupełnia karty i ma się znacznie mniejszy wpływ na rozgrywkę.
Właśnie otrzymałem na urodziny co niezmiernie mnie uradowało egzemplarz tej niesamowitej (mimo, że jeszcze nie grałem) gry 
No i jak z każdą planszówką: 3 krotne przeczytanie instrukcji + 2 tutoriale na necie + 1 gameplay. A mimo to znalazłem kilka nurtujących mnie rzeczy:
1) Czy "Apollo" zaczyna grę pilotując jeden z dwóch Viperów rozstawionych na początku czy zaczyna grę pilotując "własny" trzeci egzemplarz?
2) "Helo" zaczyna grę poza planszą. Jego tura polega na: pobraniu kart umiejętności oraz rozpatrzeniu kart kryzysu, prawda? Na jednym zagranicznym gameplayu gracze zupełnie ominęli turę Helo co dla mnie ma mały sens trochę.
3) Admirał nie może konsultować z graczami punktów docelowych? Decyzja zostaje podjęta wyłącznie przez niego i w tajemnicy odkłada niewykorzystany punkt docelowy?
4) "Starbuck" może się ujawnić w trakcie pilotowania Vipera? Jeśli tak to co dzieje się z samolocikiem: zostaje jako nieobsadzony Viper na polu czy ląduje do rezerwy?
5) Czy na karcie superkryzysu "Mobilizacja Floty" rysunki mają jakieś kolejności? Tzn obecne 2 basestary + 4 raidery. Najpierw raidery się poruszają atakują (te 4) czy baseshipy wypuszczają 6 i dopiero cała feraina robi ruch?
6) Jeżeli na torze abordażu leży żeton centuriona a w kosmosie nadal "wisi" jeden heavy raider to przy jego akcji następuje postęp abordażu + ruch heavy raidera (tak rozumiem).
7) Jeśli ludzie mają szczęście w kartach a przestrzeń kosmiczna jest pusta to "atak baseshipa" przepada?
To by było na tyle, pozdrawiam wszystkich

No i jak z każdą planszówką: 3 krotne przeczytanie instrukcji + 2 tutoriale na necie + 1 gameplay. A mimo to znalazłem kilka nurtujących mnie rzeczy:
1) Czy "Apollo" zaczyna grę pilotując jeden z dwóch Viperów rozstawionych na początku czy zaczyna grę pilotując "własny" trzeci egzemplarz?
2) "Helo" zaczyna grę poza planszą. Jego tura polega na: pobraniu kart umiejętności oraz rozpatrzeniu kart kryzysu, prawda? Na jednym zagranicznym gameplayu gracze zupełnie ominęli turę Helo co dla mnie ma mały sens trochę.
3) Admirał nie może konsultować z graczami punktów docelowych? Decyzja zostaje podjęta wyłącznie przez niego i w tajemnicy odkłada niewykorzystany punkt docelowy?
4) "Starbuck" może się ujawnić w trakcie pilotowania Vipera? Jeśli tak to co dzieje się z samolocikiem: zostaje jako nieobsadzony Viper na polu czy ląduje do rezerwy?
5) Czy na karcie superkryzysu "Mobilizacja Floty" rysunki mają jakieś kolejności? Tzn obecne 2 basestary + 4 raidery. Najpierw raidery się poruszają atakują (te 4) czy baseshipy wypuszczają 6 i dopiero cała feraina robi ruch?

6) Jeżeli na torze abordażu leży żeton centuriona a w kosmosie nadal "wisi" jeden heavy raider to przy jego akcji następuje postęp abordażu + ruch heavy raidera (tak rozumiem).
7) Jeśli ludzie mają szczęście w kartach a przestrzeń kosmiczna jest pusta to "atak baseshipa" przepada?
To by było na tyle, pozdrawiam wszystkich

- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
TakAkuaMarek pisze:Właśnie otrzymałem na urodziny co niezmiernie mnie uradowało egzemplarz tej niesamowitej (mimo, że jeszcze nie grałem) gry
Helo zanim pojawi się na statku, jedynie dobiera karty i kryzys.AkuaMarek pisze:2) "Helo" zaczyna grę poza planszą. Jego tura polega na: pobraniu kart umiejętności oraz rozpatrzeniu kart kryzysu, prawda? Na jednym zagranicznym gameplayu gracze zupełnie ominęli turę Helo co dla mnie ma mały sens trochę.
Admirał nie może ujawnić jakie karty wylosował. U mnie w grze dopuszcza się pytania typu: "chcecie skoczyć dalej czy bliżej, ale mniejszym kosztem"?AkuaMarek pisze:3) Admirał nie może konsultować z graczami punktów docelowych? Decyzja zostaje podjęta wyłącznie przez niego i w tajemnicy odkłada niewykorzystany punkt docelowy?
Pilotowany Viper wraca do hangaru.AkuaMarek pisze:4) "Starbuck" może się ujawnić w trakcie pilotowania Vipera? Jeśli tak to co dzieje się z samolocikiem: zostaje jako nieobsadzony Viper na polu czy ląduje do rezerwy?
Tak, rysunki mają znaczenie - kolejność musi być zachowanaAkuaMarek pisze:5) Czy na karcie superkryzysu "Mobilizacja Floty" rysunki mają jakieś kolejności? Tzn obecne 2 basestary + 4 raidery. Najpierw raidery się poruszają atakują (te 4) czy baseshipy wypuszczają 6 i dopiero cała feraina robi ruch?
Tak.AkuaMarek pisze:6) Jeżeli na torze abordażu leży żeton centuriona a w kosmosie nadal "wisi" jeden heavy raider to przy jego akcji następuje postęp abordażu + ruch heavy raidera (tak rozumiem).
- donmakaron
- Has thanked: 197 times
- Been thanked: 646 times
PięknieCuriosity pisze:TakAkuaMarek pisze:Czy "Apollo" zaczyna grę pilotując jeden z dwóch Viperów rozstawionych na początku czy zaczyna grę pilotując "własny" trzeci egzemplarz?

Z tego co pamiętam jeśli postać zaczyna grę w Viperze, to pobiera go z hangaru jako dodatkowy, poza dwoma startowymi.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2016, 15:09 przez donmakaron, łącznie zmieniany 1 raz.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Sorry, nie doczytałemdonmakaron pisze:PięknieCuriosity pisze:TakAkuaMarek pisze:Czy "Apollo" zaczyna grę pilotując jeden z dwóch Viperów rozstawionych na początku czy zaczyna grę pilotując "własny" trzeci egzemplarz?
Z tego co pamiętam jeśli postać zaczyna grę (Apollo chyba nie ma takiej zdolności?) w Viperze, to pobiera go z hangaru jako dodatkowy, poza dwoma startowymi.

Moja odpowiedź to było" tak, zaczyna pilotując jeden z DWÓCH (nie jako trzeci).
Tyle, że teraz DonMakaron zasiał we mnie wątpliwości, więc najlepiej sprawdzić to w instrukcji.
Bardzo cieszy mnie szybka odpowiedź na moje pytania: w sobotę ruszamy na sześciuTuReK pisze:Porada najważniejsza: graj w 5 osób.

Jeśli jeszcze mogę podpiąć pod to to zapytam: czy jest sens grać na sympatyka? Może dojść do sytuacji w której będzie aż trzech Cylonów w grze...
Cytując wiernie POLSKĄ instrukcję: Przygotowanie do gry: (...) np. "Apollo", którego karta nakazuje mu WYSTARTOWAĆ viperem i umieścić w nim swoją postać jako pilota.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
No to chyba jako trzeci.AkuaMarek pisze:Cytując wiernie POLSKĄ instrukcję: Przygotowanie do gry: (...) np. "Apollo", którego karta nakazuje mu WYSTARTOWAĆ viperem i umieścić w nim swoją postać jako pilota.
Sympatyk, hmmm...
Gracze raczej go nie lubią, zwłaszcza, że można celowo grać źle i jakiś zasób spuścić do czerwonego poziomu, żeby Sympatyka mieć po "ludzkiej" stronie (mało klimatyczne).
W kolejnych dodatkach dochodzi Cylon Lider, który też może grać po stronie ludzi (zależy jak mu dojdą lojalności), a w "Świcie" zamiast Sympatyka dochodzi Buntownik.
Zastanawia mnie jeszcze sytuacja przy stole: czy dwaj ujawnieni Cyloni nadal muszą trzymać się tajemnicy? Tzn nie mogą nawzajem po cichu się dogadać "ja mam to to i to a ty zrób to i tamto"?
Bo chyba powiedzenie: aktywuj flotę ja walne superkryzys jest normalne w takiej sytuacji?
PS: paliwo da się zdobyć w punktach docelowych, żywność tak samo plus racjonowanie. Morale to kworum. Czy można zdobyć "populację"? Czy ten zasób jest po prostu najważniejszym? ( jak w serialu
)
Bo chyba powiedzenie: aktywuj flotę ja walne superkryzys jest normalne w takiej sytuacji?
PS: paliwo da się zdobyć w punktach docelowych, żywność tak samo plus racjonowanie. Morale to kworum. Czy można zdobyć "populację"? Czy ten zasób jest po prostu najważniejszym? ( jak w serialu

Moim zdaniem nie muszą. Skoro i tak już wszystko wiadomo, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się ze sobą konsultowali.AkuaMarek pisze:Zastanawia mnie jeszcze sytuacja przy stole: czy dwaj ujawnieni Cyloni nadal muszą trzymać się tajemnicy? Tzn nie mogą nawzajem po cichu się dogadać "ja mam to to i to a ty zrób to i tamto"?