Essen Spiel 2016 - relacje

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
adikom5777
Has thanked: 83 times
Been thanked: 14 times

Re: Essen Spiel 2016 - na co czekamy?

Post autor: adikom5777 »

Ja najbardziej czekam na A Feast for Odin. Rosenberg z rozmachem
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 387 times
Been thanked: 438 times

Post autor: tomb »

Na liście KubyP znalazłem Ragers. Zainteresowało mnie, bo bluff i odkryłem ze zdumieniem, że to polska nowość od Galakty. Była gdzieś zapowiedź albo jakiś opis?

Poza tym, jak co roku, te wasze listy mnie tylko wkurzają...
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Uruchomiliśmy wczoraj na http://essen.znadplanszy.pl listę gier z tego roku. Będziemy się starać odświeżać ją przynajmniej raz w tygodniu.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Trolliszcze
Has thanked: 70 times
Been thanked: 1043 times

Post autor: Trolliszcze »

yosz pisze:Uruchomiliśmy wczoraj na http://essen.znadplanszy.pl listę gier z tego roku. Będziemy się starać odświeżać ją przynajmniej raz w tygodniu.
Super sprawa! Dałoby się przykleić gdzieś na górze działu osobny temat z linkiem? Można by tam wrzucać wiadomości o aktualizacji listy itd.
Awatar użytkownika
uyco
Has thanked: 163 times
Been thanked: 26 times

Post autor: uyco »

yosz pisze:Uruchomiliśmy wczoraj na http://essen.znadplanszy.pl listę gier z tego roku. Będziemy się starać odświeżać ją przynajmniej raz w tygodniu.
Dzięki yosz, już zaczynam powoli wchodzić w klimat Essen :D Teraz wiem od czego będę zaczynał dzień.
'STAY OUT OF MY TERRITORY.'

kupię sprzedam
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 146 times
Been thanked: 505 times

Post autor: KubaP »

Trolliszcze pisze:
Super sprawa! Dałoby się przykleić gdzieś na górze działu osobny temat z linkiem? Można by tam wrzucać wiadomości o aktualizacji listy itd.
Dorzucony link do pierwszego postu :)
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
Trolliszcze
Has thanked: 70 times
Been thanked: 1043 times

Post autor: Trolliszcze »

Dzięki!
Awatar użytkownika
crsunik
Been thanked: 2 times

Post autor: crsunik »

Na liscie znajduje sie First Martians. Wydawalo mi sie ze Trzewiczek mowil, ze na Essen tego nie bedzie
Awatar użytkownika
mazylek
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Post autor: mazylek »

The Arrival - nowa gra Wallace'a
https://boardgamegeek.com/boardgame/204675/arrival

wydaje jakieś małe nowe wydawnictwo http://games-up.de/ - ich pierwsza gra

opis angielski:
In a time long forgotten, the cruel Fomori rule over Érin, the green island. They praise their king Balor, who reigns from his fortifications in the north with an iron fist. Old paths and ruins spread over the island's face, which will be called Ireland many generations from now. But new tribes arrive at the island striving for permanent presence. Who will control Érin's fate over the next centuries to come?

Each player in The Arrival represents a tribe leader who tries to gain predominance over the mythical island of Érin while pushing back the demon-like Fomori. But the players are facing a dilemma, for spreading too quickly means becoming more and more corrupt and strengthening the Fomori in their power...

Over 4-6 rounds, the players determine their resources by means of a unique game mechanism, which will be used later on profitably. During a first phase (Earning Phase), players draw four cards, each showing three sections of different resources. Two of these sections are gradually blocked by the player, thus leaving one section. The resources shown on this section are the ones the player gets. During this phase, they have to decide which section is the best one; while the upper section of the cards offers many resources, it also results in unwanted Corruption Points. The middle and the lower sections offer fewer resources, but also less Corruption.

After that, the Action Phase takes place and the players must use their resources wisely while having the choice from different kinds of actions in order to get Fame Points.

The game ends when a certain number of rounds have been played or somebody reaches the corruption limit.

The winner is either the one with the highest amount of Fame Points or the one with the fewest Corruption Points. This depends on the scene of the board at the end: Do the tribes (players) control more locations on Érin than the Fomori do — or is it the other way around?
mazylek -> kolekcja -> sprzedam
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 146 times
Been thanked: 505 times

Post autor: KubaP »

mazylek pisze:The Arrival - nowa gra Wallace'a
Niestety, jak wyjaśnił mi Vester, to tylko remake starej gry pt. Mordred :(
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

crsunik pisze:Na liscie znajduje sie First Martians. Wydawalo mi sie ze Trzewiczek mowil, ze na Essen tego nie bedzie
Nasza lista jest oparta na liście z BGG więc jeżeli coś jest tam będzie też i u nas.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
mazylek
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Post autor: mazylek »

KubaP pisze: Niestety, jak wyjaśnił mi Vester, to tylko remake starej gry pt. Mordred :(
Ech ten Wallace, to w jego stylu ;)
Trzeba obserwować, a nóż widelec dopracował mechanikę, zmienił tematykę i będzie perełka?
mazylek -> kolekcja -> sprzedam
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 387 times
Been thanked: 438 times

Post autor: tomb »

KubaP pisze:
mazylek pisze:The Arrival - nowa gra Wallace'a
Niestety, jak wyjaśnił mi Vester, to tylko remake starej gry pt. Mordred :(
Gry ponoć nie są identyczne (https://boardgamegeek.com/article/23399305#23399305). Podobnie jest z Sola Fide (od autorów Zimnej Wojny i Making of President), która jest zmutowanym Campaign Manager 2008.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
virco
Been thanked: 1 time

Post autor: virco »

adikom5777 pisze:Ja najbardziej czekam na A Feast for Odin. Rosenberg z rozmachem
straszny kolos..
i jakos tak malo map/kafelkow do kolonizacji.. przydalo by sie z kilkanasci co by kazda gra byla inna :)
Click me for -> Virco BGG Collection
Click me for -> Virco Forum Topic Buy/Sale/Trade
Stałe rabaty : planszostrefa.pl 10% | zgrami.pl 10% | 3trolle.pl 5% | planszak.pl 5%
Awatar użytkownika
kaszkiet
Has thanked: 317 times
Been thanked: 588 times

Post autor: kaszkiet »

Też zrobiłem sobie listę, choć niezbyt obszerną, bo tym razem nie dam rady pojechać.
https://boardgamegeek.com/geeklist/2128 ... ght-my-eye

Z nie wymienionych gier ciekawie jeszcze wyglądają:

Oceanos - Antoine Bauza, 2-5 graczy, ładnie ilustrowany drafting, gdzie jako podwodni podróżnicy kolekcjonujemy skarby z dna oceanów. Gra chyba trochę w duchu 7 Wonders.
The Networks - przyjemnie wyglądające euro do 90 minut z oryginalnym tematem, w którym prowadzimy swoją sieć telewizyjną. Byłoby miło gdyby okazała się rewelacją pokroju Automanii.
Dodatek do Celestii - na razie niewiele informacji, jak nie przekombinuje gry, może być fajny, a ten filler bardzo dobrze się przyjął w moich grupach.

No i wspomniany wcześniej Age of Thieves/Wiek Złodziei - premiera Galakty, którą sama Galakta za bardzo się nie chwali. Jako mistrzowscy złodzieje próbujemy w mieście fantasy wykonać skok życia - temat, który biorę niemal w ciemno i który, jak ktoś słusznie zauważył na liście W. Erica Martina, może kojarzyć się z Kłamstwami Locke'a Lamory. Jestem niezwykle zaintrygowany.
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

A tymczasem lista na http://essen.znadplanszy.pl spuchła do prawie 400 pozycji :)
ZnadPlanszy | YouTube
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3172 times
Been thanked: 3099 times

Post autor: Gizmoo »

yosz pisze:A tymczasem lista na http://essen.znadplanszy.pl spuchła do prawie 400 pozycji :)
I nadal brakuje mnóstwa tytułów -choćby wyczekiwanych przeze mnie produkcji CMON i Red Raven Games. :?
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

Jeżeli gry nie ma na liście BGG nie będzie też u nas :(
ZnadPlanszy | YouTube
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3172 times
Been thanked: 3099 times

Post autor: Gizmoo »

W wymienionych tytułach znalazłem bardzo ciekawie wyglądające euro. Plus Ultra wygląda naprawdę smakowicie!

https://boardgamegeek.com/boardgame/160 ... -charles-v
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1381 times
Been thanked: 840 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

Nie jestem na bieżąco, ale czy orientuje się może ktoś, coś czy pojawi się nowy tytuł Christiana Marcussena?
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

vinnichi pisze:Nie jestem na bieżąco, ale czy orientuje się może ktoś, coś czy pojawi się nowy tytuł Christiana Marcussena?
Nie wiem wszystkiego bo tego jest za dużo ale nie widziałem żadnej jego gry na ten rok. Ostatnie co widziałem to dodatek do Kupców.
Awatar użytkownika
vinnichi
Kontakt:

Też mi się nic nie rzuciło w oczy, ale nie śledzę zbyt dokładnie, jakieś nieciekawe w tym roku essen ;P
you tube
Awatar użytkownika
AkitaInu

vinnichi pisze:Też mi się nic nie rzuciło w oczy, ale nie śledzę zbyt dokładnie, jakieś nieciekawe w tym roku essen ;P
Chyba nie ma na razie nic takiego przełomowego :) Kilka gier jest napewno ciekawych ale na razie nie ma "bomby" która była by nowością i nie była by pokazana na genconie ;)
Awatar użytkownika
vinnichi
Kontakt:

Pewnie znów bomba wybuchnie w najmniej spodziewanym momencie, jakiś niepozorny tytuł, bez gigantycznej kampanii, podbije serca graczy. Ja tylko czekam na dodruk The Great Zimbabwe od Splotter spellen
you tube
Awatar użytkownika
AkitaInu

vinnichi pisze:Pewnie znów bomba wybuchnie w najmniej spodziewanym momencie, jakiś niepozorny tytuł, bez gigantycznej kampanii, podbije serca graczy. Ja tylko czekam na dodruk The Great Zimbabwe od Splotter spellen
To by było ciekawe, tylko żeby udało się kupić ;)
Ja czekam na Indonesie :P Zimbabwe nie chce :P Ale to nie nowość niestety. Splotter móglby roads & boats przedrukować :)
ODPOWIEDZ