Nie wrzucam wszystkich do jednego worka. Sam ostatnio zastanawiałem się przed kupnem gry
Eldritch Horror czy nie kupić wersji angielskiej. Po pierwsze z powodu braku dostępności pierwszego dodatku (dodruk planowany na 2 połowę 2016 teraz mam podstawkę i czekam na ten dodatek bo bez niego podstawka szybko się ogrywa) a bez pierwszego jaki sens sięgać po kolejne. Ponadto podobną sytuację mam z dodatkiem
Matsuri do
Tokaido, mam
Rozdroża ale
Matsuri był planowany na maj/czerwiec (nie pamiętam dokładnie) tego roku i ciągle nie ma tu jest jeszcze kwestia wersji de lux, która jest dostosowana do ludzi nie mających dodatku rozdroża bo tzw. "upgrade kit" jest tylko z tym dodatkiem, poza tym raczej wątpię by te wszystkie postaci z
Matsuri doczekały się figurek więc jakoś przeboleje. Idąc dalej dla przykładu
Abys dodatek
Kraken w sklepach jest podstawki nie ma. Następnie
Five Tribes tylko z polską instrukcją co uważam za lekkie przegięcie, ponieważ karty pomocy/karty dżinów musiałem drukować samemu aby zagrać z rodziną (trochę to kosztowało aby były na takim samym papierze, bo jest kupa tekstu po angielsku mimo, iż opisane było, że wystarczy tylko polska instrukcja bo gra jest oparta na ikonografii, lecz karty dżinów nie zostały wytłumaczone/przetłumaczone w instrukcji) podstawowa wersja gry była trudno dostępna, dodatek nie wiem czy dostanę w polskiej wersji i teraz nie wiem czy chcę, bo jeśli jeszcze raz mam wydać w drukarni kasę na nowe karty i dodatkowo zapłacić za dodatek to mi odchodzi na niego ochota i ogólnie mocno się zawiodłem tą tzw. "polską wersją". Tak więc dostępność dodatków i ogólnie polskich edycji jest ograniczona, dodatkowo bywa problem z jakością polskich edycji (brak spadów w kartach do dodruku, czy ich za niska rozdzielczość, są nie do przyjęcia gdy są dostępne na stronie wydawcy aby można było sobie je wydrukować), często trzeba zamawiać u producentów bo w sklepach są nie do dostania. Piszę tu tylko swoje odczucia ale wiem, że w tej kwestii nie jestem jedyny stąd piszę, swoją opinię potwierdzoną przez innych graczy jak i sprzedawców, którzy sami często mają klientów na dany tytuł i jest problem z dostaniem polskiej edycji, tu można podać przykład Epoki Kamienia już myślałem, że nie będzie mi dane posiadać tej gry w wersji polskiej ale ostatnio był dodruk i się udało ale dodatku do
Epoki ze świecą szukać.
Patrząc pod tym kątem ciężko się dziwić, że
Część graczy (żeby nie było, że wrzucam wszystkich znów do jednego worka

) decyduje się na wersje angielskie zamiast, szukać kombinować i modlić się by był dodruk polskiej wersji dodatku.