Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Przepraszam wiem że to juz było ale nie pamietam jaki format instrukcji mieści się w pudełku ? A5 czy b5 pliki polskie są pod a4. Będę robił z tego książeczkę tak zeby można spiąć środek zszywkami i czytać jak oryginał tylko właśnie nie wiem w jakim formacie mam się zmieścić
Czy ktoś ma może plik z okładką instrukcji? Musi być 76 stron żeby mi się podzieliło przez 4, fajnie by było dodać oryginalną, niebieską grafikę okładki.
Może niektórym nie udaje się kończyć misji w LE ponieważ robią błąd jaki zdarzył się w Nasa
Spoiler:
Utrata sondy Mars Climate Orbiter przez… stosowanie różnych jednostek długości
Pomylenie jednostek na egzaminie potrafi skończyć się jego oblaniem, ale co powiecie na pomylenie jednostek podczas planowania misji wartej pół miliarda złotych?
Program eksploracji Marsa rozpoczął się w latach sześćdziesiątych, czyli dość dawno. Prawdziwego „kopa” dostał jednak w okolicach 2000 roku, gdy pojawiła się nowa technologia i ogromne środki przeznaczone na poznawanie czerwonej planety. W ramach różnych misji wysłano w kierunku tej słabo jeszcze znanej planety kilkadziesiąt sond. Jedną z nich była sonda "Mars Climate Orbiter" stworzona przez firmę Lockheed Martin i użytkowana przez NASA. Wystrzelono ją w grudniu 1998 roku i przez niecały rok jej działanie nie budziło większych niepokojów. Te pojawiły się, gdy po 286 dniach, gdy z niewyjaśnionych przyczyn znalazła się na dużo niższej orbicie Marsa, niż planowano. Ładunek o masie 338 kilogramów miał orbitować wokół czerwonej planety na wysokości około 150 km. W rzeczywistości znalazła się niemal 100 km niżej i przy swojej prędkości nie była w stanie utrzymać się na orbicie. Krótko potem kontakt z nią został utracony, co oznaczało jedno: warty 125 milionów dolarów ładunek (to dziś ponad pół miliarda złotych!) rozbił się o powierzchnię Marsa.
Do rozwikłania przyczyny zniszczenia orbitera wartego fortunę NASA powołała specjalną komisję, która bardzo szybko rozwikłała zagadkę. Okazało się, że zespół NASA planując i analizując przebieg misji ze stacji kontroli naziemnej, używał jednostek anglosaskich (funtów, stóp i sekund). Lockheed Martin na mocy kontraktu podpisanego z NASA przygotował komputer sondę do pracy z jednostkami SI (niutony, metry, sekundy). Pomyłka ta spowodowała złe działanie kół reakcyjnych mierzących położenie satelity w przestrzeni, co w efekcie przełożyło się na narastający błąd układów korekcji i zajecie niższej orbity niż planowanej.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2016, 09:32 przez Kosternik, łącznie zmieniany 1 raz.
Kosternik pisze:złe działanie kół reakcyjnych mierzących położenie satelity w przestrzeni
Rewelacja... Koła reakcyjne nie służą do pomiarów... Służą do utrzymania położenia (w szczególności odpowiedniej orientacji sondy czy statku aby np. była zwrócona "kamerą" w stronę powierzchni planety). Ładne bzdury pismaki czasami piszą
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Kosternik pisze:złe działanie kół reakcyjnych mierzących położenie satelity w przestrzeni
Rewelacja... Koła reakcyjne nie służą do pomiarów... Służą do utrzymania położenia (w szczególności odpowiedniej orientacji sondy czy statku aby np. była zwrócona "kamerą" w stronę powierzchni planety). Ładne bzdury pismaki czasami piszą
Czasami? Daj spokój. Każdy specjalista, natykając się na artykuł w prasie zahaczający o jego dziedzinę, rwie sobie włosy z głowy. Co ogólnie pokazuje, że gazet nie ma sensu czytać, bo pismak nie zna się z reguły na niczym, oprócz pisania o tym, na czym się zna...
Bez przesady, to artukuł dla „casuala", a nie periodyk naukowy.
Także uważam, że to skrót myślowy, „stabilizacja i orientacja sondy w przestrzeni" nie brzmiała by tak dobrze. Poza tym pośrednio orientacja też może służyć do wyliczenia położenia.
Blog CiekaweGry - gry planszowe i nie tylko Gramajda - zagraj w najlepsze gry planszowe w Poznaniu
Jeszcze jako "fluff" wrzucę trailer z In Saturn' Rings, szkoda że w naszym kraju nie można go obejrzeć
Film jest dziełem tak naprawdę montażystów którzy z wysoko rozdzielczych zdjęć kosmosu, przede wszystkim z misji sondy "Cassini-Huygens", "posklejali" to razem
Dla mnie genialne ale nigdzie nie znalazłem pełnego
Szczerze mówiąc mocno średnie... Oczywiście ładnie zmontowane ale to tylko pokaz slajdów czasami nakładanych na siebie, czasami obracanych, w dodatku dość chaotycznych, miejscami kompletnie ze sobą nie powiązanych
A tutaj ktoś nawet zatytułował odpowiednio składankę , czy w dodatku nie jest tak że na liczniku tur wypisane są utwory? Coś mi się tak chyba obiło o uszy w którymś gameplayu. https://www.youtube.com/watch?v=WTSmtKD ... BI9MOvyeQs