StarCraft: The Board Game (Corey Konieczka, Christian T. Petersen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Pytanie odnośnie Starcraft the board game
tzn. ja mam tą grę w kolekcji i bardzo ją lubię tylko tak zauważyłem jej brak
.
Tak naprawdę to rzecz gustu dla jednych gorsza jest dla innych nie i tyle.
rhcorvin

Tak naprawdę to rzecz gustu dla jednych gorsza jest dla innych nie i tyle.
rhcorvin
Grać czy nie grać oto jest pytanie. OCZYWIŚCIE GRAĆ!!!
Re: Pytanie odnośnie Starcraft the board game
jak coś to instrukcję, faqi itd można dalej znaleźć tu:
https://www.fantasyflightgames.com/en/m ... t-archive/
https://www.fantasyflightgames.com/en/m ... t-archive/
"tym gorzej dla faktów"
Mam lub chcę mieć
Mam lub chcę mieć
- skadam
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 1 time
Re: Starcraft: the Board Game
Czy zna ktoś jakiś klej do plastiku, którym mógłbym przytwierdzić podstawkę do figurki ze Starcrafta? Próbowałem już kilka specyfików, które na moich palcach wysychały w 3 mikrosekundy, a na figurce pozostawały w stanie ciekłym.
-
- Been thanked: 7 times
Lataczy? przegrana sprawa niestety, dobre przezroczyste epoxy chwyci, ale rozleci się i tak przy pierwszym upadku. Cyjanoakryl pęknie jak na niego krzywo spojrzysz.
Sent from my awesome mobile I want to brag about. May contain trace elements of tpos.
Sent from my awesome mobile I want to brag about. May contain trace elements of tpos.
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Mogę przynieść
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
To z czego one są, z amelinium, że nie można nic zrobić?schizofretka pisze:Lataczy? przegrana sprawa niestety, dobre przezroczyste epoxy chwyci, ale rozleci się i tak przy pierwszym upadku. Cyjanoakryl pęknie jak na niego krzywo spojrzysz.
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
- Don_Silvarro
Z gładkiego akrylu pozbawionego porów, w które mógłby wniknąć klej, oraz dość tłustego, miękkiego plastiku ABS. Superklejem najprędzej się złapie, ale to nadal będzie kruche łączenie. Można użyć czegoś z wypełnieniem, typu poxipol i inne takie pastowate wynalazki. Klejem modelarskim do plastiku zwyczajnie się nie da, bo on nie wchodzi w reakcję z tymi materiałami.
-
Oraz ten akryl kruszył się przy łamaniu, czyli łączenie nie było dobre. Do tego pewnie ułamały ci się te większe, a one i bez kleju są przeciążone.
Mogę przynieść
Mogę przynieść
- Gromb
- Has thanked: 933 times
- Been thanked: 413 times
To znaczy nie da się. A co ze zwykłym silikonem? Schnie długo, ale ma dobre własności wiążące.
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 36 times
Jak już się zastanawiasz nad silikonem to możesz spróbować kleju na gorąco, ja takim skleiłem pająka z Descenta który odpadł od podstawki.Gromb pisze:To znaczy nie da się. A co ze zwykłym silikonem? Schnie długo, ale ma dobre własności wiążące.
-
Tak naprawdę jedyne chyba rozwiązanie, które ma szansę mieć trwałość odpowiednią dla komponentów planszówki, to kupno prętów akrylowych 2mm (czy tam 3 - ile ich było), wywiercenie odpowiedniego otworu w podstawce i lataczu, oraz sklejenie już po spasowaniu na wcisk.
Mogę przynieść
Mogę przynieść
- skadam
Udało mi się rozwiązać problem oderwanych nóżek. Zastosowałem dwa kleje. Najpierw Pattex S.O.S do plastiku (w pierwszej kolejności nakłada się aktywator na obydwie części, a następnie właściwy klej). Kolejnym krokiem było zabezpieczenie spojenia klejem epoksydowym Technicqll. Na razie trzyma się bardzo sztywno. Nadlewka kleju epoksydowego jest dyskretna i widoczna tylko od dołu.
-
Wrzucisz jakieś foty? Bardzo ciekawy jestem jak wyszło. Swoje kleiłem jak był normalnie w sprzedaży, więc nie podchodziłem jak do restoracji Mony Lizy 
Spoiwo jest sztywne czy delikatnie elastyczne? Jak naprawiłem swoje, to przy następnym upadku noga złamała się w połowie, a nie przy statku lub podstawce
Nikt chyba tej gry nie testował na finalnych prototypach komponentów...

Spoiwo jest sztywne czy delikatnie elastyczne? Jak naprawiłem swoje, to przy następnym upadku noga złamała się w połowie, a nie przy statku lub podstawce

Nikt chyba tej gry nie testował na finalnych prototypach komponentów...
Mogę przynieść
Mogę przynieść
- skadam
Jasne, jutro trzasnę przy świetle dziennym, wrzucę tu i odpowiem na pytanie o strukturę nadlewki (dzisiaj jest jeszcze lepka).
-
No tak, mi też wychodziło podobnie. Na BC od dołu ok, ale niestety złamanie przy podstawce lub mniejszych jednostek wyglądało słabo.
Mogę przynieść
Mogę przynieść
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2156 times
- Kontakt:
Zaraz pewnie ktoś mnie pojedzie, za zły wątek...ale zapytam.
Ile można wziąć za SC + BW w dobrym stanie, przy założeniu, że nie mam pudełka do BW, a instrukcja jest drukowana?
Ile można wziąć za SC + BW w dobrym stanie, przy założeniu, że nie mam pudełka do BW, a instrukcja jest drukowana?
-
Starcraft: the Board Game
Jakiś czas temu komplet, rozpakowany ale bez śladów używania chodził za ~200$. Teraz chyba mniej, no i bardzo zależy co to dobry stan - przy 'białych krukach' każdy brak zbija nieproporcjonalnie z ceny, więc np. standardowo połamane podstawki do BC to nawet i -kilkadziesiąt.
Generalnie będziesz miał pod górkę - w Polsce nie sprzedasz, ale zostaniesz kilka razy zwymyślany
, a wysyłka tego z pełnym śledzeniem i potwierdzeniem odbioru w świat to ponad 200 zeta, dla Amerykanów kupno z Polski to jak dla nas zKazachstanu, a i europejczycy wolą kupić trochę drożej, ale w cywilizowanym kraju/od osoby z długą historią.
W sumie główny powód, dla którego nie sprzedałem swojego, bo ostatni raz to zagrałem chyba z 7 lat temu...
Generalnie będziesz miał pod górkę - w Polsce nie sprzedasz, ale zostaniesz kilka razy zwymyślany

W sumie główny powód, dla którego nie sprzedałem swojego, bo ostatni raz to zagrałem chyba z 7 lat temu...
Mogę przynieść
Mogę przynieść
- Dwntn
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 36 times
Mnie rok temu jedena osoba z Krakowa zaoferowała mi blisko 1400zł za mój egzemplarz SC +BW +Typhoon (też nie posiadam pudełka z BW). Grę mam w pełni zakoszulkowaną, każda z frakcji trzymana w osobnym pudełku i wszystko bez ubytków. Gra została na półce, ale jako że cena padła oficjalnie poprzez Geekmarket, można ją traktować jako wyznacznik wartości tutaj w polsce. Raz po raz, jednak, widzę że ludzie wystawiają w niższych cenach od 700-1100zł czy to na FB czy też Allegro. Wszystko zależy od stanu gry i możliwości drugiej strony. Obecnie na rynku pojawiło się więcej egzemplarzy, więc pewnie nie osiągnąłbym już takiej ceny gdybym obecnie wystawił, ale pewnie coś w tej okolicy.Gambit pisze:Zaraz pewnie ktoś mnie pojedzie, za zły wątek...ale zapytam.
P.S.
Sorry za off-top
- K.
Jak już będziesz znać wartość zestawu to daj znać, bo chętnie skupie z odbiorem osobistymGambit pisze:Zaraz pewnie ktoś mnie pojedzie, za zły wątek...ale zapytam.

-
Czy ma ktoś pomysł czym można zastąpić brakujące podstawki do lataczy?
-
- Has thanked: 158 times
- Been thanked: 703 times
Cześć, czy jest gdzieś jakieś porównanie Starcrafta i Forbidden Stars? Mam ten drugi tytuł, ale odrobinkę mi w niej brakuje większego zróżnicowania celów i technologii.
Czy jest sens sprzedawać FS i kupować Starcrafta?
A może ktoś chciałby się zamienić?
Czy jest sens sprzedawać FS i kupować Starcrafta?
A może ktoś chciałby się zamienić?

Gralem sporo w oba tytuły i moim zdaniem Forbidden Stars to ulepszona wersja Starcrafta, więc o ile samo uniwersum nie jest dla Ciebie kluczowe to odradzałbym taką zamianę. Dużo bolączką Starcrafta jest dla mnie oparcie walki wyłącznie o karty (co znacznie zwiększa losowość) oraz przede wszystkim brak rotacji kart w decku przy zakupie nowych ulepszeń. Co z tego że masz dużą różnorodność technologii skoro im więcej ich kupujesz tym mniejsza szansa że je trafisz. W Forbidden Stars rozwiązano to niebo lepiej. Z istotynych różnic wskażę jeszcze, że w Zakazanych Gwiazdach jest walka o każdą planetę od początku, podczas gdy w Starcrafcie w starym RTSowym stylu często początek jest dosyć niemrawy. No i jeżeli chodzi o Starcrafta to wyłącznie z dodatkiem, który naprawia wiele istotnych kwestii. Może też być trochę zachodu ze znalezieniem egzemplarza na rynku wtórnym, bo co raz rzadziej się pojawiają jakieś oferty.