Clash of Cultures (Christian Marcussen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Clash of Cultures
Swoja wersje CoC sprzedałem, to co mnie najbardziej denerwowało to losowość kart punktujących. Jak ktoś miał szczęście to dzięki temu wygrywał. Próbowałem stosować jakieś homerule, ale nadal było coś z tym nie tak, żeby po długiej grze o zwycięstwie zdecydował lepszy dociąg kart.
Jeśli nie gra się militarnie to jest losowo dość, mnie akurat irytowały dwie inne rzeczy: ilość regułek i tekstów które pojawiały się w trakcie gry (łatwo się zapomina o czymś) i wynikający z tego downtime (jak go ograniczyłem popędzając graczy to mnogość opcji i rzeczy porażała). U mnie zawsze o grze decydowała wielka wojna, która wybuchała w pewnym momencie (atak słabszych graczy etc.).
Ta gra to ameritrash cywilizacyjny, a nie eurosuchar.
Ta gra to ameritrash cywilizacyjny, a nie eurosuchar.
Osoby z Wrocławia zapraszam do wrocławskiej grupy facebookowej zrzeszającej miłośników gier strategicznych i wojennych
- Rocy7
- Been thanked: 6 times
Karty nie były aż tak losowe, w każdej z tych kart były 2 możliwości punktowania do wyboru, jak nie podchodził jeden cel można było spróbować z drugim. Zgodzę się, że były łatwiejsze i trudniejsze, ale u nas nigdy te punkty nie decydowały samodzielnie o wygranej, już prędzej przejęcie komuś miasta pod koniec gry.Tolis pisze:Swoja wersje CoC sprzedałem, to co mnie najbardziej denerwowało to losowość kart punktujących. Jak ktoś miał szczęście to dzięki temu wygrywał. Próbowałem stosować jakieś homerule, ale nadal było coś z tym nie tak, żeby po długiej grze o zwycięstwie zdecydował lepszy dociąg kart.
Ja później grałem tak, że wszystkie karty celów były od razu dostępne, pozwalało to lepiej zaplanować rozwój cywilizacji. Ale oczywiście ilość kart które mogłem wykorzystać ograniczona była turami, w 2 turze mogłem 1 kartę, w 3 t. 2 karty itd. Ale to piszę z pamięci co najmniej pół roku po ostatniej rozgrywce.
- michalldz90
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 63 times
Wczoraj rozegrałem partie, gdzie zrealizowałem 4 cele (mój przeciwnik 1), zabiłem dwóch liderów a i tak przegrałem.Rocy7 pisze:Karty nie były aż tak losowe, w każdej z tych kart były 2 możliwości punktowania do wyboru, jak nie podchodził jeden cel można było spróbować z drugim. Zgodzę się, że były łatwiejsze i trudniejsze, ale u nas nigdy te punkty nie decydowały samodzielnie o wygranej, już prędzej przejęcie komuś miasta pod koniec gry.Tolis pisze:Swoja wersje CoC sprzedałem, to co mnie najbardziej denerwowało to losowość kart punktujących. Jak ktoś miał szczęście to dzięki temu wygrywał. Próbowałem stosować jakieś homerule, ale nadal było coś z tym nie tak, żeby po długiej grze o zwycięstwie zdecydował lepszy dociąg kart.

jeszcze musze dopisać... CoC najlepsze 4x ever

Ostatnio zmieniony 06 paź 2016, 08:37 przez michalldz90, łącznie zmieniany 1 raz.
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Wszystkie od razu? Masakra, to chyba trwało dwa dni, tam tych kart jest kilkadziesiąk. A z dodatkiem to już w ogóle masakraTolis pisze:Ja później grałem tak, że wszystkie karty celów były od razu dostępne, pozwalało to lepiej zaplanować rozwój cywilizacji. Ale oczywiście ilość kart które mogłem wykorzystać ograniczona była turami, w 2 turze mogłem 1 kartę, w 3 t. 2 karty itd. Ale to piszę z pamięci co najmniej pół roku po ostatniej rozgrywce.

btw - jak ktoś chce clasha to niech od razu kupuje dodatek (naprawde), mocno zwiększa regrywalność.
- Bea
Dodatek chyba niedostępny co?AkitaInu pisze:Wszystkie od razu? Masakra, to chyba trwało dwa dni, tam tych kart jest kilkadziesiąk. A z dodatkiem to już w ogóle masakraTolis pisze:Ja później grałem tak, że wszystkie karty celów były od razu dostępne, pozwalało to lepiej zaplanować rozwój cywilizacji. Ale oczywiście ilość kart które mogłem wykorzystać ograniczona była turami, w 2 turze mogłem 1 kartę, w 3 t. 2 karty itd. Ale to piszę z pamięci co najmniej pół roku po ostatniej rozgrywce.W życiu bym się nie dałnamówić na taką grę
![]()
btw - jak ktoś chce clasha to niech od razu kupuje dodatek (naprawde), mocno zwiększa regrywalność.
- vinnichi
- Has thanked: 1379 times
- Been thanked: 839 times
- Kontakt:
Mi udało się dostać wersję francuską oni chyba wciąż produkują niezależnie od z-mana moze warto odwiedzić francuskie Allegro bo to chyba jedyna opcja na tą chwilę
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
you tube
- michalldz90
No niestety i Z-Man raczej nie zamierza go dodrukować... A szkoda, bo z gry bardzo dobrej robi grę genialną. Pomijając rzeczy, które dorzuca dodatek, wczoraj grałem wariant na pomieszanych liderów różnych nacji i też jest super ! dzięki temu regrywalność jest chyba nieskończonaBea pisze:Dodatek chyba niedostępny co?AkitaInu pisze:Wszystkie od razu? Masakra, to chyba trwało dwa dni, tam tych kart jest kilkadziesiąk. A z dodatkiem to już w ogóle masakraTolis pisze:Ja później grałem tak, że wszystkie karty celów były od razu dostępne, pozwalało to lepiej zaplanować rozwój cywilizacji. Ale oczywiście ilość kart które mogłem wykorzystać ograniczona była turami, w 2 turze mogłem 1 kartę, w 3 t. 2 karty itd. Ale to piszę z pamięci co najmniej pół roku po ostatniej rozgrywce.W życiu bym się nie dałnamówić na taką grę
![]()

- Rocy7
na BGG masz pliki całości po polsku (tylko 4 kafli nie ma,ale nie sa niezbedne).Bea pisze: Dodatek chyba niedostępny co?
Albo wersja francuska dodatku + polskie tlumaczenie w koszulki

Jest to o tyle prostsze, ze tlumaczenie jest z oryginalnymi grafikami

Ostatnio zmieniony 06 paź 2016, 09:01 przez Rocy7, łącznie zmieniany 2 razy.
- michalldz90
do tego azteków można kupić na BGGstore: http://boardgamegeekstore.com/products/ ... ons-aztecs
jakby pokombinować to można sobie odrysować tą planszetkę co przyjdzie i zrobić własne z grubej tektury i na to nałożyć spolszczone grafiki.
e: tu są jeszcze dwie sztuki dodatku
http://www.lere-du-jeu.com/jeux-de-plat ... tions.html
jakby pokombinować to można sobie odrysować tą planszetkę co przyjdzie i zrobić własne z grubej tektury i na to nałożyć spolszczone grafiki.
e: tu są jeszcze dwie sztuki dodatku

- Bea
A jak w ogóle rozwiązujecie technicznie nakładanie spolszczonych planszetek na oryginalne? Wycinacie w nich otwory? Nie przesuwają się? A może na stałe przyklejacie?michalldz90 pisze:do tego azteków można kupić na BGGstore: http://boardgamegeekstore.com/products/ ... ons-aztecs
e: tu są jeszcze dwie sztuki dodatku![]()
- michalldz90
Bea prześle ci dzisiaj zdjecia mojej gry z dodatkiem w pelni spolszczonej jesli chcesz. Naklejone mam na stałe.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
- vinnichi
- Kontakt:
Dokładnie tak, w photoshopie zrobiłem odbicie lustrzane żeby miejsca się zgadzały a font nie był odwrócony, wydrukowałem i nożykiem dłubałem dłubałem...
i nakleiłem

you tube
you tube
- Bea
Bardzo chętnie. Wysyłam maila na privmichalldz90 pisze:Bea prześle ci dzisiaj zdjecia mojej gry z dodatkiem w pelni spolszczonej jesli chcesz. Naklejone mam na stałe.

- Trawus
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Tez poproszęmichalldz90 pisze:Bea prześle ci dzisiaj zdjecia mojej gry z dodatkiem w pelni spolszczonej jesli chcesz. Naklejone mam na stałe.

- michalldz90
- Bea
Na ile gra jest podatna na popadanie w schematy? Czyli robienie na początku tych samych technologii czy jednostek itp.
- vinnichi
- Kontakt:
Pewnie wypowiedzą się osoby które więcej grały ale powtórzę się i powiem że dla mnie gra oferuje zbyt dużo żeby ograniczać się do jednej strategii. Oczywiście typy działań są podobne na początku czyli rozbudowa i technologia ale karty celów czy barbarzyńcy w sąsiedztwie determinują to jak bedzie wyglądał początek. W przypadku dodatku patrzymy i działamy pod kontem lidera, a że tego losujemy jednego z trzech to też daje nam dodatkową regrywalność. Ta gra cywilizacyjna jest specyficzna, nie tak poważna jak TTA
tutaj mam radochę z budowania, walki czy cudowania, a jak się nie uda to zawsze można zgonić na głupie kości

you tube
you tube
Powtórzę się po raz enty: to ameritrash cywilizacyjny. Teoretycznie w ameritrashach istnieją "najlepsze strategie", ale łatwo je zbalansować i zazwyczaj losowość / inni gracze / zwykła ciekawość spowoduje graniem na różne sposoby. I jak to bywa w ameritrashach nie polecam na dwie osoby, bo wtedy mocno czuć losowość (choć pojedynek taki bywa mocno emocjonujący).
Co do początku polecam przyśpieszony start (najlepiej jakiś homerule), bo pierwsze 3 tury bywają może nie podobne, ale nudne.
Co do początku polecam przyśpieszony start (najlepiej jakiś homerule), bo pierwsze 3 tury bywają może nie podobne, ale nudne.
Osoby z Wrocławia zapraszam do wrocławskiej grupy facebookowej zrzeszającej miłośników gier strategicznych i wojennych
- Rocy7
Jest zasada przyspieszonego startu w zasadach alternatywnych w instrukcji nie trzeba tu zadnego homerule. (1 szczesliwe miasto + 2 robotnikow).
Z dodatkiem nie ma czegos takiego jak optymalny poczatek bo kazda cywilizacja ma inaczej. Bez dodatku teren i barbarzyncy tez uniemozliwiaja granie na automacie.
Z dodatkiem nie ma czegos takiego jak optymalny poczatek bo kazda cywilizacja ma inaczej. Bez dodatku teren i barbarzyncy tez uniemozliwiaja granie na automacie.
- Bea
Jestem już w końcu po pierwszej rozgrywce i gra mi się bardzo spodobała. Jak na grę cywilizacyjną to ma w miarę proste i intuicyjne zasady i znośny czas gry. W mojej opinii jest też bardzo klimatyczna. Nie mogę się doczekać kolejnych partii.
Poczytałam sobie o dodatku i wygląda świetnie. Czy faktycznie nie ma szans na dodruk? W ogóle czemu ta gra jest tak mało popularna u nas?
Poczytałam sobie o dodatku i wygląda świetnie. Czy faktycznie nie ma szans na dodruk? W ogóle czemu ta gra jest tak mało popularna u nas?
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2156 times
- Kontakt:
Tja...szanse na dodruk dodatku niemal zerowe, a na BGGConie był do kupieniaBea pisze:Jestem już w końcu po pierwszej rozgrywce i gra mi się bardzo spodobała. Jak na grę cywilizacyjną to ma w miarę proste i intuicyjne zasady i znośny czas gry. W mojej opinii jest też bardzo klimatyczna. Nie mogę się doczekać kolejnych partii.

- Bea
Ciekawe za ile? Pewnie stare auto można by było już w tej cenie kupić, co?Gambit pisze: Tja...szanse na dodruk dodatku niemal zerowe, a na BGGConie był do kupienia