Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Jakiś czas temu trafiłam na tę grę: https://boardgamegeek.com/boardgame/194100/costa-rica i powiem szczerze, że bardzo mnie zainteresowała, szczególnie za sprawą mechaniki push your luck. Myślę, że będzie to dobra gra typu gateway Jestem ciekawa, czy ktoś może pochwalić się jakimiś wrażeniami - póki co, widziałam, że for2players recenzowało.
Myślę sobie, że fajnie by było, gdyby Costa Rica została wydana w Polsce...
Irytuje układanie planszy. Przydałby się jakiś "trzymacz" jak w CATANie na przykład. Do tego odwracanie kafelków, szczególnie w drugiej fazie gry, gdy plansza jest już pocięta korytarzami stworzonymi przez ekspedycje, też do najfajniejszych nie należy - układ planszy rozjeżdża się dość szybko. Szczególnego główkowania też po grze nie należy się spodziewać - ale to może być jednocześnie zaleta, jak i wada. Mogę ostrożnie polecić jako grę do szybkiego zagrania z dziećmi, lub jako szybkiego fillerka. Ogólnie - będę grał, ale niezbyt często