trochę statystyki

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
uyco
Has thanked: 162 times
Been thanked: 26 times

trochę statystyki

Post autor: uyco »

Próbowałem na BGG znaleźć statystyki dot. ilości sprzedanych gier, ale niestety bez rezultatu. Najlepiej tego typu informacji szukać u producentów, ale może ktoś ma jakieś informacje zbiorcze? Czy ktoś z was ma dostęp do takich danych? Pytam z czystej ciekawości, żeby dowiedzieć się w jakich ilościach sprzedają się bestsellery, jakie są przeciętne nakłady gier za granicą i u nas. Ciekaw też jestem w jakim stopniu awans gry w rankingu BGG wpływa na jej popularność i ew. konieczność dodruku?

pozdr
'STAY OUT OF MY TERRITORY.'

kupię sprzedam
MsbS
Has thanked: 69 times
Been thanked: 83 times

Re: trochę statystyki

Post autor: MsbS »

Szczerze mówiąc to chyba producent nie jest najlepszym źródłem takich danych. Po prostu - gra sprzedana przez producenta to co innego niż gra kupiona przez klienta. Statystyki zaburzają gry zalegające w sklepach i magazynach sklepowych - z perspektywy producenta są one sprzedane, ale nikt w nie nie gra...

Bardziej wiarygodnym źródłem danych byłyby sklepy - ale jest ich zbyt dużo... Mając statystyki z wybranych sklepów (kilkunastu/kilkudziesięciu) można porównywać sprzedaż tytułów, ale raczej nie da się wyciągnąć wiarygodnych wniosków co do sprzedaży całkowitej.

Chyba że przyjmiemy dodatkowe założenia: na przykład jaka część całkowitej sprzedaży odbywa się przez sklepy, albo jaki procent graczy jest na BGG (wtedy z liczby posiadaczy gry można by conieco wnioskować o jej sprzedaży).
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1609 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Jak podaje Hasbro, w Monopoly zagrało już ponad 500 milionów osób. Czy takich informacji poszukujesz?
Awatar użytkownika
uyco
Has thanked: 162 times
Been thanked: 26 times

Post autor: uyco »

MichalStajszczak pisze:Jak podaje Hasbro, w Monopoly zagrało już ponad 500 milionów osób. Czy takich informacji poszukujesz?
Tak, o takie informacje m.in. mi chodziło. Próbuję sobie zbudować wyobrażenie o wielkości rynku planszowego na świecie i w Polsce. Zdaje sobie sprawę, że u nas ten rynek dopiero powstaje, że zmienia się model spędzania wolnego czasu i część ludzi porzuca gry komputerowe na rzecz planszówek.

500 milionów :shock: Ciekaw jestem ile z tych osób posiada swoje egzemplarze? Daje to mniej więcej obraz o wartości i rozpoznawalności marki Monopoly i pewnie pozwala na stwierdzenie, że większość gier w które gramy (z czołówki BGG) to w gruncie rzeczy (i w porównaniu z choćby takim Monopoly czy Scrable) bardzo niszowy segment rynku.
'STAY OUT OF MY TERRITORY.'

kupię sprzedam
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

IMHO interesująca jest także wiadomość, że Hasbro właśnie zapłaciło $80mln :!: za prawa intelektualne do gry Trivial Pursuit (poprzednio tylko opłacali licencję).
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
ODPOWIEDZ