Posiadłość Szaleństwa / Mansions of Madness 2 ed (Nikki Valens)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Mansions of Madness Second Edition
Może więc warto najpierw gdzieś wypróbować (np. festiwal GRAMY w przyszłym tygodniu)? W inny sposób się raczej do niej nie przekonasz 

- pan_satyros
- Has thanked: 688 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
W necie masz tyle filmów (np. Watch it played), że naprawdę nie sposób nie wiedzieć przed zakupem, jak działa gra.piwoslaw pisze:Kusi mnie ta edycja, ale jakoś nie mam przekonania do tej aplikacji. Odpalilem ja na telefonie i wiecej sie chyba dzieje w niej niz na planszy.
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Rozpakowałem już swój egzemplarz. Wszystko super, ale podstawki pod figurki w pierwszej edycji były staranniej zrobione. Przy wciskaniu żetonów do małych podstawek trochę się nakląłem (do dużych żetony weszły bez problemu). Nie wiem, czy to tylko u mnie, ale małe podstawki w drugiej edycji są piekielnie ciasne i bez pomocy linijki nie mogłem dopchnąć żetonów do końca (próbowałem ramką po żetonach ale się zgniotła, tak duży był opór!). Jak już wciśniesz żeton do końca, to go nie wyjmiesz. Co ciekawe, małe podstawki z pierwszej edycji nie są tak ciasne, żetony trzymają się w nich solidnie i na pewno nie wypadną, ale w razie potrzeby da się je bez problemu wysunąć. I całe szczęście, bo dzięki temu mogłem użyć zestawu konwertującego bez niszczenia żetonów z pierwszej edycji. W każdym razie, żeby się nie irytować i nie męczyć, na wszelki wypadek od razu naszykujcie sobie linijkę.
Po uporaniu się z żetonami, pozostają do rozwiązania tylko problemy: "kiedy ja to wszystko pomaluję" i "kiedy w końcu będę miał czas pograć"
Po uporaniu się z żetonami, pozostają do rozwiązania tylko problemy: "kiedy ja to wszystko pomaluję" i "kiedy w końcu będę miał czas pograć"

Ja dzisiaj ostro walczyłem i dzwoniłem wszędzie żeby dostać grę przed długim weekendem i tylko dzięki uprzejmości i profesjonalnemu podejściu Pana z Planszostrefy zamawiając dzisiaj grę o godzinie 14 zostałem poinformowany o jej wysyłce
czekam na jutro zatem 

-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 15 times
Moje zamówienie też oczekuje na wysyłkę, a miałem cichą nadzieję na to, że zarówno Arkham jak i Posiadłość dojadą do mnie przed weekendem. Pozostaje mieć nadzieję, że paczka wyruszy do mnie jutro, co by dojechać choćby do poniedziałkunanautzin pisze:A mi 3trolle nie odpisały nic odnośnie wysyłkimiałem nadzieję dostać na dlugi weekend, ale chyba na nadziei się skończy

Ehhh, a ja zamówiłem w 3 Trollach pod koniec października i mieć jutro nie będę xD Gdzie tu sprawiedliwość?Ja dzisiaj ostro walczyłem i dzwoniłem wszędzie żeby dostać grę przed długim weekendem i tylko dzięki uprzejmości i profesjonalnemu podejściu Pana z Planszostrefy zamawiając dzisiaj grę o godzinie 14 zostałem poinformowany o jej wysyłceczekam na jutro zatem

mi 3trolle też nie odpisaly. ale o 15 paczka nadana. liczę że jutro odbiorze 

- pan_satyros
- Has thanked: 688 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
Rozmawiałem dziś z Michałem (3t). Od rana mieli sporo pracy, paleta z MoM i AH dotarła dopiero koło 12:00 i wtedy mogli zacząć pakowanie. Nie wspominając, że co rusz ktoś dzwonił z pytaniem, czy MoM dziś wyjdzienanautzin pisze:A mi 3trolle nie odpisały nic odnośnie wysyłkimiałem nadzieję dostać na dlugi weekend, ale chyba na nadziei się skończy

Jako, że z mojego konta korzysta sporo osób, to dostawałem dziś niczym z karabinu @ o kolejnych wysłanych zamówieniach (w tym kilku MoM), wiec nie jest tak, że sobie bimbali

Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Po rozpakowaniu polskiej 2 edycji niemiła niespodzianka
: brak aż 3 figurek: 1 kultysty, 1 hybrydy i 1 postaci z figurki strajkujących. Mail do wydawnictwa już poszedł. Na szczęście raczej nie przeszkodzi to w grze, bo wątpię, żeby aż tyle figurek jednego rodzaju się naraz pojawiało na planszy (chyba, że się mylę?)

- crsunik
- Been thanked: 2 times
U mnie żadnych braków w figurkach, wszystkie są.
Też wątpię. Na wszelki wypadek możesz odłożyć na później scenariusz z ucieczką z Innsmouth i zaczekać aż doślą brakujące figurkiNa szczęście raczej nie przeszkodzi to w grze, bo wątpię, żeby aż tyle figurek jednego rodzaju się naraz pojawiało na planszy (chyba, że się mylę?)

Tak. Pewnie nie jestem jednym "farciarzem" skoro brakuje aż 3, a nie 1. Pierwsza zakupiona poważna gra z figurkami i takie coś - ma się to szczęściecrsunik pisze:W wersji polskiej? :O

PS. Podpisuję się pod opinią, że podstawki na figurki są stanowczo za ciasne, żetony ledwo wchodzą i niszczą się przy wkładaniu (do reklamacji doszło parę rzeczy), a o ich wyjęciu nie ma mowy. Zachować szczególną ostrożność!
U mnie niestety też brak jednej figurki (Dziecię Dagona). Mam natomiast dwie figurki kapłana. Podstawki źle spasowane, figurki do umieszczenia w podstawkach wymagają pilniczka, jeden z Gwiezdnych Pomiotów ma ciut za mały rozstaw otworów w podstawce, przez co trzeba lekko go ścisnąć. IMO w pierwszej edycji było zdecydowanie lepiej. Ale ten sam problem z podstawkami miałem w dodatku do pierwszej edycji - zewie dziczy, który zakupiłem niedawno.kaspers pisze:Tak. Pewnie nie jestem jednym "farciarzem" skoro brakuje aż 3, a nie 1. Pierwsza zakupiona poważna gra z figurkami i takie coś - ma się to szczęściecrsunik pisze:W wersji polskiej? :O. Pozostaje liczyć na szybką i profesjonalną reakcję Galakty - napiszę tu, gdy tylko dostanę brakujące figurki.
PS. Podpisuję się pod opinią, że podstawki na figurki są stanowczo za ciasne, żetony ledwo wchodzą i niszczą się przy wkładaniu (do reklamacji doszło parę rzeczy), a o ich wyjęciu nie ma mowy. Zachować szczególną ostrożność!
A poza tym jest super, lepiej niż się spodziewałem

- Helga
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 14 times
Zazdro. Ja dziś odbieram, może uda się w sobotę dopiero zagrać ;(. Ale nie mogę się doczekać, chyba oszaleję.Adar pisze:A poza tym jest super, lepiej niż się spodziewałem(mówię tu o rozgrywce, nie o wykonaniu)
-
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 199 times
Tak już było przy okazji Zewu Dziczy do 1ED - czyli jakość się pogorszyła. To na pewno wina podkladek? Próbowałeś w nie wsadzać żetony z 1ED? Dokładnie chchiałbym wiedzieć jak podkładki z 1ED przyjmują żetony z Conversion Kitu, bo jako posiadacz 1ED jest szansa, ze będe nimi żonglował.kaspers pisze:PS. Podpisuję się pod opinią, że podstawki na figurki są stanowczo za ciasne, żetony ledwo wchodzą i niszczą się przy wkładaniu (do reklamacji doszło parę rzeczy), a o ich wyjęciu nie ma mowy. Zachować szczególną ostrożność!
Przyjmują je bez problemu, ze starych podstawek można swobodnie wysuwać żetony i w razie potrzeby włożyć z powrotem te z pierwszej edycji.szczudel pisze:Tak już było przy okazji Zewu Dziczy do 1ED - czyli jakość się pogorszyła. To na pewno wina podkladek? Próbowałeś w nie wsadzać żetony z 1ED? Dokładnie chchiałbym wiedzieć jak podkładki z 1ED przyjmują żetony z Conversion Kitu, bo jako posiadacz 1ED jest szansa, ze będe nimi żonglował.
BTW, u mnie wszystkie podstawki z pierwszej edycji są OK, te z Zewu Dziczy również.
Nie ma takowej, ale:wajdzik83 pisze:Gdzie znajduje się informacja o ilości poszczególnych figurek w grze bo nie mogę znaleźć ? :/
Według instrukcji masz 24 figurki. Według żetonów jest:
2 x Gwiezdny Pomiot
2 x Straszliwy Łowca
2 x Zamieszki (przy czym tak naprawdę jest to 6 figurek - po 3 na podstawkę)
2 x Duch
1 x Kapłan Dagona
4 x Istota z Głębin
4 x Hybrydy Istot z Głębin
1 x Dziecię Dagona
6 x Kultysta
Co daje łącznie 28 figurek.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2016, 14:55 przez Adar, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki zabieram się za sprawdzanieAdar pisze:Nie ma takowej, ale:wajdzik83 pisze:Gdzie znajduje się informacja o ilości poszczególnych figurek w grze bo nie mogę znaleźć ? :/
Według instrukcji masz 24 figurki:
2 x Gwiezdny Pomiot
2 x Straszliwy Łowca
2 x Zamieszki (przy czym tak naprawdę jest to 6 figurek - po 3 na podstawkę)
2 x Duch
1 x Kapłan Dagona
4 x Istota z Głębin
4 x Hybrydy Istot z Głębin
1 x Dziecię Fagona
6 x Kultysta
Co daje łącznie 28.

-
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 24 times
Dotarło
wszystkie figurki są, chociaż na szybko sprawdziłem i może być problem z niektórymi, żeby w podstawki włożyć. Te kartony z opisem potwora co się wkłada w podstawki w miarę dobrze weszły, choć trzeba było użyć trochę siły, żeby je wepchnac. Wrócę z piwa to jakieś zdjęcia postaram się wrzucić 

u mnie też dotarło:) figurki wszystkie. brak jednej podstawki a jedna jest źle odlana. na szczęście mam 1ed a z tego co widzę kutlysci nie są konwertowani więc jest zapas podstawek