Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Tomzaq
Has thanked: 119 times
Been thanked: 106 times

Re: Terraformacja Marsa (Rebel)

Post autor: Tomzaq »

Ja gram zawsze Z EK i produkcją z zero, przy czym w domu z żoną bez draftu, a na spotkaniach przy planszy w klubie z draftem (i tak jest najlepiej).
Who is John Galt?
Posiadam
mr_pepeush
Has thanked: 4 times
Been thanked: 31 times

Post autor: mr_pepeush »

mat_eyo pisze:Po pierwsze nie ten temat. Po drugie nagrody z planszy to jednostki danego zasobu. Gdyby to była produkcja to nie opłacałoby się robić nic innego :D no i jak byś chciał sobie zwiększyć produkcję kart? :P
Przepraszam, czytając wątek przypomniałem sobie to pytanie i od razu napisałem... Oczywiste dla mnie było to, że chodzi o jednostki, tyle że nigdzie tego nie ma napisanego w instrukcji (ani słowa o premii za zabudowanie niektórych pól), a rozkminianie zasadności dostania roślin za zużycie roślin (sic!) pokonało mnie ;)

(Jeśli admin uzna za zasadne, proszę przenieść pytanie i odpowiedź do odpowiedniego wątku, jestem też gotów przyjąć pokutę ;)).
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 383 times
Been thanked: 432 times

Post autor: tomb »

Strona 4, punkt 10.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
Tomzaq
Has thanked: 119 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Tomzaq »

mr_pepeush pisze:
mat_eyo pisze:Po pierwsze nie ten temat. Po drugie nagrody z planszy to jednostki danego zasobu. Gdyby to była produkcja to nie opłacałoby się robić nic innego :D no i jak byś chciał sobie zwiększyć produkcję kart? :P
Oczywiste dla mnie było to, że chodzi o jednostki, tyle że nigdzie tego nie ma napisanego w instrukcji (ani słowa o premii za zabudowanie niektórych pól).
No tak, nie jest napisane wprost, ale wg instrukcji gdyby chodziło o produkcję to symbole byłyby w brązowej ramce.
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
Dr. Nikczemniuk
Has thanked: 446 times
Been thanked: 320 times

Post autor: Dr. Nikczemniuk »

BGG- 38
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
Awatar użytkownika
mikeyoski
Has thanked: 283 times
Been thanked: 177 times
Kontakt:

Post autor: mikeyoski »

W takim tempie to do top 10 jest kwestią czasu :-)

Tapnięte z mojego T800
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2397 times

Post autor: warlock »

mikeyoski pisze:W takim tempie to do top 10 jest kwestią czasu :-)

Tapnięte z mojego T800
Uwielbiam tę grę, ale to nie jest materiał na top 10 imo ;). Top 30 to dobre miejsce.
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 958 times
Been thanked: 1500 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

Jest, jak najbardziej jest ;) Rebellion out, Scythe out i już masz aż nadto miejsca dla Terraformacji. Jednak jak już pisałem wcześniej jestem przekonany, że Terraformacja zatrzyma się w top20. Zasługuje na pierwszą dychę, ale nie osiągnie jej w czasach plastikowych wydmuszek :/
Awatar użytkownika
mikeyoski
Has thanked: 283 times
Been thanked: 177 times
Kontakt:

Post autor: mikeyoski »

warlock pisze:

Tapnięte z mojego T800
Uwielbiam tę grę, ale to nie jest materiał na top 10 imo ;). Top 30 to dobre miejsce.
Czas pokaże, gdzie jest jej miejsce :-) Imponujące jest tempo, w jakim kolejni rywale zostają w tyle. Ciekawe, gdzie się zatrzyma :-)

Tapnięte z espiątki
Awatar użytkownika
zakwas
Has thanked: 7 times
Been thanked: 14 times

Post autor: zakwas »

warlock pisze:

Tapnięte z mojego T800
Popieram. Pierwsza 50 też już nie jest zdradą. Nie dajmy się ponieść hype'owi i poczekajmy jak gra zniesie pojedynek z czasem - trochę subiektywnie rzecz biorąc, Zamkii Burgundii (dla mnie numer jeden), które są teraz na 10 miejscu (o zgrozo, za Scythe!) są dużo lepszą grą od Terraformacji.

Abstrahując - w ogóle martwi mnie na BGG spadek gier, które uważam za ponadczasowe klasyki, a dominację tych właśnie wspomnianych plastikowych wydmuszek... :(
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

zakwas pisze:Abstrahując - w ogóle martwi mnie na BGG spadek gier, które uważam za ponadczasowe klasyki, a dominację tych właśnie wspomnianych plastikowych wydmuszek... :(
Znak czasów kolego, znak czasów... Dlatego należy się cieszyć z każdej nowej, DOBREJ gry znajdującej swoje miejsce w topce bgg. Co do pojedynku z czasem, to oczywiście możemy tylko poczekać i przekonać się sami. Ja się jednak zgadzam z jaxem, że Terraformacja to nowa klasyka ;)
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 86 times
Been thanked: 201 times

Post autor: Andy »

Nie ekscytowałbym się zbytnio zestawieniem, w którym Race for the Galaxy zajmuje 41 miejsce i jest za Patchworkiem (którego zresztą bardzo lubię!) albo za - najmocniej przepraszam - Food Chain Magnate! :D
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
warlock

Nie chcę zaśmiecać wątku o Terraformacji, ale ostatnio zastanawiałem się nad tym, jak chciałbym ułożyć TOP 10 gier wszechczasów. Nie da się zadowolić wszystkich oczywiście, ale to powinny być gry, które przetrwały próbę czasu :). Wyszło mi, że w topie powinny być:

Wysokie Napięcie
Puerto Rico
7 Cudów Świata
Agricola
Dominion
Zamki Burgundii
Caylus
Cywilizacja: Poprzez Wieki

Jedne lubię bardziej, inne mniej - ale to są planszówki, które stanowią już pewien kanon. Jak dla mnie to dobry materiał na TOP 10 ;)
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

Andy pisze:Nie ekscytowałbym się zbytnio zestawieniem, w którym Race for the Galaxy zajmuje 41 miejsce i jest za Patchworkiem (którego zresztą bardzo lubię!) albo za - najmocniej przepraszam - Food Chain Magnate! :D
Andy powinieneś mieć w podpisie tytuł Najwyższego Kapłana Zakonu RftG, tak żeby ludzie mogli odpowiednio rozumieć Twoje posty :D
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

warlock pisze:Nie chcę zaśmiecać wątku o Terraformacji, ale ostatnio zastanawiałem się nad tym, jak chciałbym ułożyć TOP 10 gier wszechczasów. Nie da się zadowolić wszystkich oczywiście, ale to powinny być gry, które przetrwały próbę czasu :). Wyszło mi, że w topie powinny być:

Wysokie Napięcie
Puerto Rico
7 Cudów Świata
Agricola
Dominion
Zamki Burgundii
Caylus

Jedne lubię bardziej, inne mniej - ale to są planszówki, które stanowią już pewien kanon. Jak dla mnie to dobry materiał na TOP 10 ;)
Widzisz, każdy ma inne zdanie i tak rodzi się ranking :) Jak dla mnie wysokiego napięcia tam w ogóle nie powinno być, co do puerto i caylusa też bym się zastanawiał :) Reszta jak najbardziej ok. Ale pewnie u każdego będzie się różnił ten ranking

Co do T. Marsa nie jestem pewien czy to powinno być top10, top30 pewnie juz tak :)
Awatar użytkownika
warlock

Jestem ciekaw, jak Terraformacja będzie trzymać się za rok. Po 20-30 partii. Bo są gry, które są genialne, ale ten błysk geniuszu z czasem blednie. Są też gry, które z każdą partią zyskują i nigdy nie ma się ich dosyć. Ciekawe, jak będzie w tym przypadku... ;) Póki co awans jest spektakularny, ale nie wiem, czy na tyle mocny, żeby wbić się do ścisłej czołówki ;).

(swoją drogą, Pandemica Legacy długo nic nie dogoni, myślę, że pierwsze miejsce jest zabetonowane na kilka lat).
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, 09:52 przez warlock, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zakwas
Has thanked: 7 times
Been thanked: 14 times

Post autor: zakwas »

AkitaInu pisze:
warlock pisze:Nie chcę zaśmiecać wątku o Terraformacji, ale ostatnio zastanawiałem się nad tym, jak chciałbym ułożyć TOP 10 gier wszechczasów. Nie da się zadowolić wszystkich oczywiście, ale to powinny być gry, które przetrwały próbę czasu :). Wyszło mi, że w topie powinny być:

Wysokie Napięcie
Puerto Rico
7 Cudów Świata
Agricola
Dominion
Zamki Burgundii
Caylus

Widzisz, każdy ma inne zdanie i tak rodzi się ranking :) Jak dla mnie wysokiego napięcia tam w ogóle nie powinno być, co do puerto i caylusa też bym się zastanawiał :) Reszta jak najbardziej ok. Ale pewnie u każdego będzie się różnił ten ranking
Indywidualnie tak, ja nie przepadam za Caylusem, ale nie jestem w stanie odmówić mu miejsca wśród najlepszych gier stworzonych ręką ludzką. ;) Może sobie założymy osobny temat do narzekania? :D
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

warlock pisze:Jestem ciekaw, jak Terraformacja będzie trzymać się za rok. Po 20-30 partii.
Jestem o włos od tej pierwszej liczby i mój zachwyt nie słabnie. Grałem we wszystkie możliwe warianty, w każdej liczbie graczy. Dychę na BGG utrzymuję i będę jej bronił jak niepodległości! ;)
Awatar użytkownika
Lothrain
Has thanked: 142 times
Been thanked: 300 times

Post autor: Lothrain »

warlock pisze:(swoją drogą, Pandemica Legacy długo nic nie dogoni, myślę, że pierwsze miejsce jest zabetonowane na kilka lat).
Ciekawe, czy jak wyjdzie sezon 2 i wprowadzą go na BGG jako oddzielną pozycję, to wskoczy na 2 miejsce? Możemy się za jakiś czas spodziewać podium z Pandemików Legacy :(
Awatar użytkownika
pezetto
Been thanked: 1 time

Post autor: pezetto »

mat_eyo pisze:
warlock pisze:Dychę na BGG utrzymuję i będę jej bronił jak niepodległości! ;)
Z ciekawości... ile gier ocieniłeś i ile z nich otrzymało dychę? :wink:
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

pezetto pisze:
mat_eyo pisze:
warlock pisze:Dychę na BGG utrzymuję i będę jej bronił jak niepodległości! ;)
Z ciekawości... ile gier ocieniłeś i ile z nich otrzymało dychę? :wink:
Dwie, druga to cywilizacja :) Kolega ma link do kolekcji na bgg ;)
Awatar użytkownika
elayeth
Has thanked: 173 times
Been thanked: 196 times

Post autor: elayeth »

Grałem w końcu w tę Terraformację u znajomego. Gra niezła, chętnie zagram jeszcze raz jeśli ktoś mi zaproponuje. Na pewno nie kupię. Moim zdaniem nie jest to gra wybitna, choć rozumiem, czemu niektórzy (zwłaszcza Ci kochający silniczki na kartach) mogą być nią zachwyceni...

Jednak jej oprawa graficzna jest fatalna. Grałem już w brzydkie gry (np: zamkii burgundii czy książęta florencji), ale ta jest pierwszą, która nic nie zyskała po odpakowaniu. Wykonanie słabe (grubość planszy gracza to przegięcie), a szata graficzna beznadzieja. Pudel na jednej z kart rozwalił naszą ekipę... :wink:

To taki głos dla balansu w dyskusji. :wink:
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

pezetto pisze:Z ciekawości... ile gier ocieniłeś i ile z nich otrzymało dychę? :wink:
AkitaInu pisze:Dwie, druga to cywilizacja :) Kolega ma link do kolekcji na bgg ;)
Błąd, w podpisie mam link do kolekcji, ale inne gry też oceniałem ;) oceniłem 76 gier, dałem 3 dychy - TTA, Android: Netrunner i Terraformacja właśnie. Kiedyś tam dychę miał Mage Knight, ale spadł na 9 ;)
Awatar użytkownika
pezetto
Been thanked: 1 time

Post autor: pezetto »

Dzięki za precyzyjną odpowiedź.

Chciałem wiedzieć jak mocno cenisz sobie Terraformacje na tle innych (ocenionych wcześniej) gier. Teraz już wiem, że cenisz ją sobie bardzo wysoko :wink:
Awatar użytkownika
Michał M
Has thanked: 30 times
Been thanked: 29 times
Kontakt:

Post autor: Michał M »

elayeth pisze:Grałem w końcu w tę Terraformację u znajomego. Gra niezła, chętnie zagram jeszcze raz jeśli ktoś mi zaproponuje. Na pewno nie kupię. Moim zdaniem nie jest to gra wybitna, choć rozumiem, czemu niektórzy (zwłaszcza Ci kochający silniczki na kartach) mogą być nią zachwyceni...

Jednak jej oprawa graficzna jest fatalna. Grałem już w brzydkie gry (np: zamkii burgundii czy książęta florencji), ale ta jest pierwszą, która nic nie zyskała po odpakowaniu. Wykonanie słabe (grubość planszy gracza to przegięcie), a szata graficzna beznadzieja. Pudel na jednej z kart rozwalił naszą ekipę... :wink:

To taki głos dla balansu w dyskusji. :wink:
Mam bardzo podobne odczucia. Gra rzeczywiście dobra i solidna ("porządna" - tak bym ją opisał, gdybym musiał użyć tylko jednego słowa), jednak daleko mi do zachwytu, o jakim czytam od wielu tygodni w tym wątku. Może muszę pograc więcej (na razie mam za sobą dwie partie).

Terraformacja faktycznie wygląda obrzydliwie, od znaczników po karty. Też zlewaliśmy z psa i jeszcze z kilku innych rzeczy. Trudno uwierzyć, że tak chwalona gra może wyglądać tak tragicznie.
ODPOWIEDZ