Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Tomzaq
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 106 times
Re: Terraformacja Marsa (Rebel)
Ja gram zawsze Z EK i produkcją z zero, przy czym w domu z żoną bez draftu, a na spotkaniach przy planszy w klubie z draftem (i tak jest najlepiej).
Who is John Galt?
Posiadam
Posiadam
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 31 times
Przepraszam, czytając wątek przypomniałem sobie to pytanie i od razu napisałem... Oczywiste dla mnie było to, że chodzi o jednostki, tyle że nigdzie tego nie ma napisanego w instrukcji (ani słowa o premii za zabudowanie niektórych pól), a rozkminianie zasadności dostania roślin za zużycie roślin (sic!) pokonało mniemat_eyo pisze:Po pierwsze nie ten temat. Po drugie nagrody z planszy to jednostki danego zasobu. Gdyby to była produkcja to nie opłacałoby się robić nic innegono i jak byś chciał sobie zwiększyć produkcję kart?

(Jeśli admin uzna za zasadne, proszę przenieść pytanie i odpowiedź do odpowiedniego wątku, jestem też gotów przyjąć pokutę

- Tomzaq
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 106 times
No tak, nie jest napisane wprost, ale wg instrukcji gdyby chodziło o produkcję to symbole byłyby w brązowej ramce.mr_pepeush pisze:Oczywiste dla mnie było to, że chodzi o jednostki, tyle że nigdzie tego nie ma napisanego w instrukcji (ani słowa o premii za zabudowanie niektórych pól).mat_eyo pisze:Po pierwsze nie ten temat. Po drugie nagrody z planszy to jednostki danego zasobu. Gdyby to była produkcja to nie opłacałoby się robić nic innegono i jak byś chciał sobie zwiększyć produkcję kart?
Who is John Galt?
Posiadam
Posiadam
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 320 times
- mikeyoski
- Has thanked: 283 times
- Been thanked: 177 times
- Kontakt:
W takim tempie to do top 10 jest kwestią czasu 
Tapnięte z mojego T800

Tapnięte z mojego T800
- warlock
- Has thanked: 1245 times
- Been thanked: 2397 times
Uwielbiam tę grę, ale to nie jest materiał na top 10 imomikeyoski pisze:W takim tempie to do top 10 jest kwestią czasu
Tapnięte z mojego T800

- mat_eyo
- Has thanked: 958 times
- Been thanked: 1500 times
- Kontakt:
Jest, jak najbardziej jest
Rebellion out, Scythe out i już masz aż nadto miejsca dla Terraformacji. Jednak jak już pisałem wcześniej jestem przekonany, że Terraformacja zatrzyma się w top20. Zasługuje na pierwszą dychę, ale nie osiągnie jej w czasach plastikowych wydmuszek :/

- mikeyoski
- Has thanked: 283 times
- Been thanked: 177 times
- Kontakt:
Czas pokaże, gdzie jest jej miejscewarlock pisze:Uwielbiam tę grę, ale to nie jest materiał na top 10 imomikeyoski pisze:W takim tempie to do top 10 jest kwestią czasu
Tapnięte z mojego T800. Top 30 to dobre miejsce.

Tapnięte z espiątki
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 14 times
Popieram. Pierwsza 50 też już nie jest zdradą. Nie dajmy się ponieść hype'owi i poczekajmy jak gra zniesie pojedynek z czasem - trochę subiektywnie rzecz biorąc, Zamkii Burgundii (dla mnie numer jeden), które są teraz na 10 miejscu (o zgrozo, za Scythe!) są dużo lepszą grą od Terraformacji.warlock pisze:Uwielbiam tę grę, ale to nie jest materiał na top 10 imomikeyoski pisze:W takim tempie to do top 10 jest kwestią czasu
Tapnięte z mojego T800. Top 30 to dobre miejsce.
Abstrahując - w ogóle martwi mnie na BGG spadek gier, które uważam za ponadczasowe klasyki, a dominację tych właśnie wspomnianych plastikowych wydmuszek...

- mat_eyo
- Kontakt:
Znak czasów kolego, znak czasów... Dlatego należy się cieszyć z każdej nowej, DOBREJ gry znajdującej swoje miejsce w topce bgg. Co do pojedynku z czasem, to oczywiście możemy tylko poczekać i przekonać się sami. Ja się jednak zgadzam z jaxem, że Terraformacja to nowa klasykazakwas pisze:Abstrahując - w ogóle martwi mnie na BGG spadek gier, które uważam za ponadczasowe klasyki, a dominację tych właśnie wspomnianych plastikowych wydmuszek...

- Andy
- Has thanked: 86 times
- Been thanked: 201 times
Nie ekscytowałbym się zbytnio zestawieniem, w którym Race for the Galaxy zajmuje 41 miejsce i jest za Patchworkiem (którego zresztą bardzo lubię!) albo za - najmocniej przepraszam - Food Chain Magnate! 

Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
- warlock
Nie chcę zaśmiecać wątku o Terraformacji, ale ostatnio zastanawiałem się nad tym, jak chciałbym ułożyć TOP 10 gier wszechczasów. Nie da się zadowolić wszystkich oczywiście, ale to powinny być gry, które przetrwały próbę czasu
. Wyszło mi, że w topie powinny być:
Wysokie Napięcie
Puerto Rico
7 Cudów Świata
Agricola
Dominion
Zamki Burgundii
Caylus
Cywilizacja: Poprzez Wieki
Jedne lubię bardziej, inne mniej - ale to są planszówki, które stanowią już pewien kanon. Jak dla mnie to dobry materiał na TOP 10

Wysokie Napięcie
Puerto Rico
7 Cudów Świata
Agricola
Dominion
Zamki Burgundii
Caylus
Jedne lubię bardziej, inne mniej - ale to są planszówki, które stanowią już pewien kanon. Jak dla mnie to dobry materiał na TOP 10

- mat_eyo
- Kontakt:
Andy powinieneś mieć w podpisie tytuł Najwyższego Kapłana Zakonu RftG, tak żeby ludzie mogli odpowiednio rozumieć Twoje postyAndy pisze:Nie ekscytowałbym się zbytnio zestawieniem, w którym Race for the Galaxy zajmuje 41 miejsce i jest za Patchworkiem (którego zresztą bardzo lubię!) albo za - najmocniej przepraszam - Food Chain Magnate!

- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 38 times
Widzisz, każdy ma inne zdanie i tak rodzi się rankingwarlock pisze:Nie chcę zaśmiecać wątku o Terraformacji, ale ostatnio zastanawiałem się nad tym, jak chciałbym ułożyć TOP 10 gier wszechczasów. Nie da się zadowolić wszystkich oczywiście, ale to powinny być gry, które przetrwały próbę czasu. Wyszło mi, że w topie powinny być:
Wysokie Napięcie
Puerto Rico
7 Cudów Świata
Agricola
Dominion
Zamki Burgundii
Caylus

Co do T. Marsa nie jestem pewien czy to powinno być top10, top30 pewnie juz tak

- warlock
Jestem ciekaw, jak Terraformacja będzie trzymać się za rok. Po 20-30 partii. Bo są gry, które są genialne, ale ten błysk geniuszu z czasem blednie. Są też gry, które z każdą partią zyskują i nigdy nie ma się ich dosyć. Ciekawe, jak będzie w tym przypadku...
Póki co awans jest spektakularny, ale nie wiem, czy na tyle mocny, żeby wbić się do ścisłej czołówki
.
(swoją drogą, Pandemica Legacy długo nic nie dogoni, myślę, że pierwsze miejsce jest zabetonowane na kilka lat).

(swoją drogą, Pandemica Legacy długo nic nie dogoni, myślę, że pierwsze miejsce jest zabetonowane na kilka lat).
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, 09:52 przez warlock, łącznie zmieniany 1 raz.
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 14 times
Indywidualnie tak, ja nie przepadam za Caylusem, ale nie jestem w stanie odmówić mu miejsca wśród najlepszych gier stworzonych ręką ludzką.AkitaInu pisze:Widzisz, każdy ma inne zdanie i tak rodzi się rankingwarlock pisze:Nie chcę zaśmiecać wątku o Terraformacji, ale ostatnio zastanawiałem się nad tym, jak chciałbym ułożyć TOP 10 gier wszechczasów. Nie da się zadowolić wszystkich oczywiście, ale to powinny być gry, które przetrwały próbę czasu. Wyszło mi, że w topie powinny być:
Wysokie Napięcie
Puerto Rico
7 Cudów Świata
Agricola
Dominion
Zamki Burgundii
Caylus
Jedne lubię bardziej, inne mniej - ale to są planszówki, które stanowią już pewien kanon. Jak dla mnie to dobry materiał na TOP 10Jak dla mnie wysokiego napięcia tam w ogóle nie powinno być, co do puerto i caylusa też bym się zastanawiał
Reszta jak najbardziej ok. Ale pewnie u każdego będzie się różnił ten ranking

- mat_eyo
- Kontakt:
Jestem o włos od tej pierwszej liczby i mój zachwyt nie słabnie. Grałem we wszystkie możliwe warianty, w każdej liczbie graczy. Dychę na BGG utrzymuję i będę jej bronił jak niepodległości!warlock pisze:Jestem ciekaw, jak Terraformacja będzie trzymać się za rok. Po 20-30 partii.

- Lothrain
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 300 times
Ciekawe, czy jak wyjdzie sezon 2 i wprowadzą go na BGG jako oddzielną pozycję, to wskoczy na 2 miejsce? Możemy się za jakiś czas spodziewać podium z Pandemików Legacywarlock pisze:(swoją drogą, Pandemica Legacy długo nic nie dogoni, myślę, że pierwsze miejsce jest zabetonowane na kilka lat).

- pezetto
- Been thanked: 1 time
Z ciekawości... ile gier ocieniłeś i ile z nich otrzymało dychę?mat_eyo pisze:warlock pisze:Dychę na BGG utrzymuję i będę jej bronił jak niepodległości!

- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 38 times
Dwie, druga to cywilizacjapezetto pisze:Z ciekawości... ile gier ocieniłeś i ile z nich otrzymało dychę?mat_eyo pisze:warlock pisze:Dychę na BGG utrzymuję i będę jej bronił jak niepodległości!

- elayeth
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 196 times
Grałem w końcu w tę Terraformację u znajomego. Gra niezła, chętnie zagram jeszcze raz jeśli ktoś mi zaproponuje. Na pewno nie kupię. Moim zdaniem nie jest to gra wybitna, choć rozumiem, czemu niektórzy (zwłaszcza Ci kochający silniczki na kartach) mogą być nią zachwyceni...
Jednak jej oprawa graficzna jest fatalna. Grałem już w brzydkie gry (np: zamkii burgundii czy książęta florencji), ale ta jest pierwszą, która nic nie zyskała po odpakowaniu. Wykonanie słabe (grubość planszy gracza to przegięcie), a szata graficzna beznadzieja. Pudel na jednej z kart rozwalił naszą ekipę...
To taki głos dla balansu w dyskusji.
Jednak jej oprawa graficzna jest fatalna. Grałem już w brzydkie gry (np: zamkii burgundii czy książęta florencji), ale ta jest pierwszą, która nic nie zyskała po odpakowaniu. Wykonanie słabe (grubość planszy gracza to przegięcie), a szata graficzna beznadzieja. Pudel na jednej z kart rozwalił naszą ekipę...

- mat_eyo
- Kontakt:
pezetto pisze:Z ciekawości... ile gier ocieniłeś i ile z nich otrzymało dychę?
Błąd, w podpisie mam link do kolekcji, ale inne gry też oceniałemAkitaInu pisze:Dwie, druga to cywilizacjaKolega ma link do kolekcji na bgg

- pezetto
- Been thanked: 1 time
Dzięki za precyzyjną odpowiedź.
Chciałem wiedzieć jak mocno cenisz sobie Terraformacje na tle innych (ocenionych wcześniej) gier. Teraz już wiem, że cenisz ją sobie bardzo wysoko
Chciałem wiedzieć jak mocno cenisz sobie Terraformacje na tle innych (ocenionych wcześniej) gier. Teraz już wiem, że cenisz ją sobie bardzo wysoko

- Michał M
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 29 times
- Kontakt:
Mam bardzo podobne odczucia. Gra rzeczywiście dobra i solidna ("porządna" - tak bym ją opisał, gdybym musiał użyć tylko jednego słowa), jednak daleko mi do zachwytu, o jakim czytam od wielu tygodni w tym wątku. Może muszę pograc więcej (na razie mam za sobą dwie partie).elayeth pisze:Grałem w końcu w tę Terraformację u znajomego. Gra niezła, chętnie zagram jeszcze raz jeśli ktoś mi zaproponuje. Na pewno nie kupię. Moim zdaniem nie jest to gra wybitna, choć rozumiem, czemu niektórzy (zwłaszcza Ci kochający silniczki na kartach) mogą być nią zachwyceni...
Jednak jej oprawa graficzna jest fatalna. Grałem już w brzydkie gry (np: zamkii burgundii czy książęta florencji), ale ta jest pierwszą, która nic nie zyskała po odpakowaniu. Wykonanie słabe (grubość planszy gracza to przegięcie), a szata graficzna beznadzieja. Pudel na jednej z kart rozwalił naszą ekipę...![]()
Terraformacja faktycznie wygląda obrzydliwie, od znaczników po karty. Też zlewaliśmy z psa i jeszcze z kilku innych rzeczy. Trudno uwierzyć, że tak chwalona gra może wyglądać tak tragicznie.