Najlepsze gry na szachownicy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
owiec
Kontakt:

Najlepsze gry na szachownicy

Post autor: owiec »

Jakie sa Waszym zdaniem najlepsze gry na szachownicy (oprocz szachow i warcabow)?
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1609 times
Kontakt:

Re: Najlepsze gry na szachownicy

Post autor: MichalStajszczak »

Sprecyzuj pytanie. Czy chodzi o to, by plansza była kwadratowa, czy musi mieć dokładnie 64 pola i czy jest istotne, by pola były pokolorowane na przemian? Bo w zależności od tego część gier trzeba z góry odrzucić. Np. w othello gra się na 64 polach, ale jednego koloru.
MsbS
Has thanked: 69 times
Been thanked: 83 times

Post autor: MsbS »

Pamiętam że kiedyś zagrywałem się w Reversi (znane także jako Othello). Lubiłem też Skakankę - chodziło tam o to, żeby z jednego rogu przedostać swoje pionki na drugi róg (przeskakując po drodze piony swoje i przeciwnika). Grywałem też w Wilk i Owce (taka warcabowata gra) - ale nigdy jej jakoś nie lubiłem...

Na szachownicy 8x8 można też grać w go (to jak goban 9x9).

Dodatkowo, jest trochę gier Icehouse'owych na szachownicy. Icehouse to takie kolorowe piramidki trzech rozmiarów wymyślone przez gości z Looney Labs. Można nimi graćw baaardzo rozmaite gry (trochę jak karty do gry - od Wojny do Brydża). Duży spis gier znajduje się na http://www.icehousegames.org.
Awatar użytkownika
bazik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Post autor: bazik »

torres? go 9x9? khet?
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

Lancelot - w przypadku rozgrywki 2-osobowej gra się na planszy 8x8 (można grać też w 3,4 lub 5 osób wtedy planszę należy odpowiednio powiększyć aż do 14x14 pól).

http://www.boardgamegeek.com/image/119889
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

Pytanie trzeba sprecyzować - bo na siatce kwadratowych pol mozna zagrac i w Eufrat i Tygrys i w Druter&Druber i w Pick&Pack i w Kingdoms i wiele innych bardzo roznych tytulow....
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
MsbS

Przypomniałem sobie jeszcze Pstryczki z jednej z książek L. Pijanowskiego. W ogóle polecam np. "Skarbnicę Gier" tego autora - jest tak cały rozdział "gry na szachownicy 64-polowej", i drugi "gry na szachownicy 100-polowej".
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1609 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Rozpatrywanie gier na "siatce kwadratowych pól", takich jak Eufrat i Tygrys czy Budowniczowie Arkadii, to chyba nadmierne rozszerzenie tematu, który przedstawił Owiec. Myślę, że chodziło mu o gry, w których plansza nie ma charakteru mapy, a każde pole jest jednokolorowe. Ale może niech lepiej sam Owiec się wypowie, żeby dyskusja za bardzo nie odbiegła od właściwego tematu.
Awatar użytkownika
monga

Post autor: monga »

MsbS pisze:Dodatkowo, jest trochę gier Icehouse'owych na szachownicy. Icehouse to takie kolorowe piramidki trzech rozmiarów wymyślone przez gości z Looney Labs. Można nimi graćw baaardzo rozmaite gry (trochę jak karty do gry - od Wojny do Brydża). Duży spis gier znajduje się na http://www.icehousegames.org.
Pozwolę sobie na mały skok w bok od tematu ;) i zapytam czy orientuje się ktoś czy można ten wynalazek to dostać w Polsce ? :)

A co do pytania to właśnie, mało precyzyjne, więc ciężko odpowiedzieć.
Ja kiedyś strasznie lubiłam Othello, nawet z tego lubienia zdarzyło mi się na zaliczenie sztucznej inteligencji na studiach pisać program do gry w tą grę. O i w Samotnika też w dawnych czasach na szachownicy namiętnie grałam.
Awatar użytkownika
owiec
Kontakt:

Post autor: owiec »

Chodzi mi o szachownice 8x8 lub 10x10. Kolor pol jest nieistotny - moga byc dwukolorowe, jak i jednokolorowe.
MsbS

monga pisze:
MsbS pisze:Icehouse to takie kolorowe piramidki trzech rozmiarów wymyślone przez gości z Looney Labs. Można nimi grać w baaardzo rozmaite gry. Duży spis gier znajduje się na http://www.icehousegames.org.
Pozwolę sobie na mały skok w bok od tematu ;) i zapytam czy orientuje się ktoś czy można ten wynalazek to dostać w Polsce ?
Pozwolę sobie odpowiedzieć, bo to w sumie jest trochę w związku z tematem :)

Piramidki można kupić online - na stronie firmy jest sklep. Chociaż cena jest trochę (delikatnie mówiąc) mało okazyjna... 12 USD (czyli prawie 30 PLN) za jeden zestaw (15 piramidek). Można kupić tylko jeden, ale zabawa (i większość gier) zaczyna się od trzech. Warto wtedy dokupić 3House - książeczkę z zasadami 3 gier. Można też kupić 5 zestawów - wtedy warto kupić książkę "Playing with pyramids" - z zasadami 12 gier. Jak chce się grać w Volcano (podobno ciekawe), to trzeba mieć 6 zestawów (albo 5 + mini-zestaw Volcano Caps). A jak chce się pograć w Martian Coasters (prosta ale sympatyczna gierka) to trzeba jeszcze kupić tytułowe coastery (podkładki pod szklankę z narysowaną planszą) - to kolejne 6 USD. I w sumie to tyle. Pojedyncze (najbardziej ekstremalne) gry mogą wymagać nawet wszystkich 11 kolorków.

Aha, przyznaję bez bicia, że grałem dotychczas tylko w 3 czy 4 gry LL. Powoli przełamuję strach żony i znajomych przed przezroczystymi piramidkami :)

Natomiast mogę tylko chwalić obsługę klienta w Looney Labs. Odpowiadają szybko na maile, przysyłają promocyjne materiały (np. promocyjne karty do ich gier), ogólnie - są bardzo sympatyczni.
ODPOWIEDZ