Dzięki za wczorajsze spotkanie. Rozgrywka była tak świetna, że nie mogę sobie odmówić jej opisu.
Tym razem na ubitej galaktyce spotkali się Terranie, Mechanema, Eridani, Orion, Draco i Rho Indi. Gra już od samego początku zapowiadała się emocjonująco, choć początki były niezwykle trudne. W miarę eksploracji na planszy pojawiła się nebula, krążowniki Obcych, podwójni Obcy, rój Obcych, Anomalie, czarna dziura itp. Taki wynik eksploracji spowodował, że Orion, Rho Indi, Terranie i Draco zostali stłamszeni i ich ekonomia ledwo zipała (pierwszy raz widziałem grę, w której Draco po eksploracji mieli tylko jeden zajęty heks z Obcymi

). Wprawdzie Draco dość szybko odkryli Supernową, ale nie nacieszyli się nią długo, gdyż po trzech rundach eksplodowała. Jedynie Eridani i i Mechanema dość dobrze sobie radzili, do tego stopnia, że w czwartej rundzie Eridani pokusili się o centrum galaktyki, zdobywając je po pokonaniu broniącego go pancernika Obcych.
By przełamać impas w rozwoju Terranie i Draco zawarli sojusz. Odpowiedzią był sojusz Rho Indi i Eridani, oraz atak Rho Indi na wartościowy, ale osamotniony heks Draco. I tak zaczęła się wojna. A potem to już poszło...
W siódmej rundzie doszło do zmasowanego ataku sojuszu terrańsko-dracońskiego na centrum galaktyki. Do walk przyłączył się przyczajony dotychczas Orion i doszło do epickiej bitwy, w której udział wzięło 18 okrętów należących do pięciu ras. Po ciężkich walkach ostatecznie na placu boju pozostały 2 krążowniki Rho Indi, dzięki czemu centrum pozostało w rękach prawowitych właścicieli. Ósma runda to krótki rozejm na lizanie ran i intensywny wyścig zbrojeń, a w ostatniej rundzie wznowiono działania wojenne. Ich efektem był swoisty wojenny przeplataniec i cały szereg bitew o najbardziej wartościowe układy. Mechanema i Draco zaatakowali Eridańców, Rho Indi układy Mechanemy, a Orion Terran. Doszło do wielu emocjonujących starć. Do wojennych annałów galaktyki przejdzie walka myśliwca Rho Indi, który samotnie przegonił z centrum galaktyki dracoński pancernik.
Wyniki:
Sojusz Eridani/Rho Indi: (32+36)/2 = 34
Mechanema: 25 (gratulacje dla Kasi)
Sojusz Terranie/Draco: (20+20)/2 = 20
Orion: 17
Dziękuję wszystkim za wspaniały wieczór. Super skład i pełna emocji rozgrywka. Mam nadzieję, że do zobaczenia wkrótce.