Nie miałem ostatnio czasu, więc dopiero dziś napiszę kilka słów o naszym ostatnim spotkaniu. Rozgrywka w Twilight Imperium z dodatkiem poszła nam niezwykle sprawnie i była bardzo emocjonująca

Jako że nie wszyscy znali zasady przygotowanie do gry i tłumaczenie zajęły chwilkę... ale potem cała rozgrywka na 5 trwała nieco ponad 5h! Gdyby wszyscy gracze mieli doświadczenie w TI3 można by to spokojnie zrobić w 4h. Dodatek nie tylko urozmaica grę, ale sprawia, że staje się ona o wiele bardziej dynamiczna i szybsza. Nowe karty Strategii i Celów zachęcają do walki, a nie jak poprzednio bunkrowania.
Sama rozgrywka była bardzo emocjonująca. Walka trwała do samego końca, bo praktycznie wszyscy (oprócz Cirrusa, któremu trzeba wybaczyć, bo grał po raz pierwszy

) mieli szansę na zwycięstwo.
Mniej więcej do 4 rundy panował spokój, każdy rozbudowywał swoje imperium. Wtedy na prowadzenie peletonu wysunął się Ronczi, niestety (dla niego

) trochę za wcześnie. Walka na 3 frontach z Cirrusem, Shinem i Hołkiem okazała się dla niego mordercza. Udało mi się wykożystać ogólne zamieszanie

Po potwierdzeniu paktu o nie agresji z Cirrusem i Hołkiem ruszyłem na Malcator Rex. Przed całkowitą zagładą floty Shina uratował go strategiczny odwrót, który swoją drogą proponowałem mu 2 tury wcześniej...
Ogólnie w ostatniej rundzie udało mi się osiągnąć 13pkt - czyli pełną kampanię można teraz rozegrać w 4h! (Z kartami z dodatku gra się do 13, nie jak wcześniej 14pkt)
Myślę, że wszyscy byli zadowoleni z rozgrywki i następnym razem, z pełną znajomością zasad będzie jeszcze więcej emocji
Na koniec dodam tylko, że Cirrus, który musiał wyjść wcześniej został zastąpiony przez Silenta, który znał może 10% zasad

Efekt był łatwy do przewidzenia
Pózniej rozegraliśmy jeszcze z Silentem, Shinem i Hołkiem Metropolis - ciekawa mechanika, ogólnie bardzo przyzwoity tytuł.
Dziś muszę zmywać się wcześniej - 21.00 urodziny brata

Ale od 17.15 mam nadzieję zagrać w Cubę i jeśli Silent przyniesie Galaxy Truckera i może Space Dealera.
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia!
Ps.
Ronczi słyszałem od Marcina, że szukasz przeciwnika do szeroko pojętych gier wojennych

Zerknij na moją kolekcję, bardzo chętnie pogram. Możemy umówić się na Rommel In The Desert - cała kampania trwa 3 - max 4h, lub coś innego. W perspektywie Europe Engulfed na 3 z Hołkiem? Może uda mi się Ciebie zarazić grami z wykożystaniem bloczków, zamiast żetonów