Carcassonne (Klaus-Jurgen Wrede)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Cogito

Carcassonne (Klaus-Jurgen Wrede)

Post autor: Cogito »

Obrazek

https://boardgamegeek.com/boardgame/822/carcassonne

Szukalem na forum jednoznacznej odpowiedzi na nurtujace mnei pytanie - ale nie moge znalezc.. Moze ktos wiec bedzie w stanie mi pomoc: czy dodatki do Carcassone sa kompatybilne z innymi wersjami jezykowymi (chodzi oczywiscie o grafike obu stron kafelkow, nie o instrukcje), a konkretniej ktore wersje jezykowe sa zgodne z polska (czesko-slowacka)..?
Awatar użytkownika
LostLukas

Re: Carcassone - pomoc

Post autor: LostLukas »

Cogito pisze:a konkretniej ktore wersje jezykowe sa zgodne z polska (czesko-slowacka)..?
wszystkie
Zonkul
Kontakt:

Post autor: Zonkul »

Do tego w Kupcach i Budowniczych jest woreczek który problem tyłu klocków w różnych odcieniach rozwiązuje:)
Awatar użytkownika
LostLukas

Post autor: LostLukas »

Mam wersję czesko-słowacką podstawki i dodatek karczmy i katedry niemiecki, i żadnych różnic w odcieniach nie zauważyłem.
Zonkul
Kontakt:

Ja mam wszystkie Polskie(czyli Czeskie:)) i klocki z dodatków są ciemniejsze niż w podstawowej wersji gry.

Może to zależy od serii, partii?

Pozdro

Zonkul
Awatar użytkownika
Sztefan
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Sztefan »

Nawet w ramach jednej wersji językowej mogą się zdarzyć różnice w odcieniach poszczególnych wydań. Można uzyć woreczka, wieży lub po prostu nie patrzeć się na wyciągany żeton. Generalnie różne wydania językowe są kompatybilne.
Awatar użytkownika
vappor
Has thanked: 16 times

Post autor: vappor »

Absolutnie wszystkie wersje do siebie pasują :). Ja mam pakiet francusko - niemiecko - czeski i żetony różnią się tylko delikatnie intensywnością barw.
Awatar użytkownika
buras
Kontakt:

Post autor: buras »

Sztefan pisze:Nawet w ramach jednej wersji językowej mogą się zdarzyć różnice w odcieniach poszczególnych wydań. Można uzyć woreczka.
Woreczek!!! (nawet uszyty) rozwiąże twoje wątpliwości :roll: :twisted:
Awatar użytkownika
jar_on

Post autor: jar_on »

Mam wszystkie części Carcasonne z wyjątkiem "Biskupów..." w edycjach angielskiej, niemieckiej, czeskiej i Spielbox'owej (do 'Der Carcassonne Almanach' dołączony był mini dodatek >
Niestety, nawet w przypadku Albi (łatwa do zdobycia w Polsce czeska edycja), rewersy poszczególnych części gry nieco różnią się odcieniami; co może być kłopotliwe, gdy po kilkunastu-kilkudziesięciu grach zaczyna się te odcienie rozpoznawać...

Biorąc pod uwagę powyższe, zgadzam się z przedmówcami; worek i tylko worek <szczególnie, że nawet go do jednej z części dołączają ;) >

<Dyspenser do kawałków będący częścią dodatku "Wieża" też jest niestety do bani, bo widać zewnętrzne krawędzie tych dwu na dole i można przewidywać, co lepiej będzie wyciągnąć...>
"Your game and Your rules but it doesn't mean I have to play."
Zbiór - http://tinyurl.com/6dhbfw
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 83 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Andy »

Poważnie? Przed dobraniem kafelka przypatrujesz się jego rewersowi lub krawędzi? Zastanawia mnie po co? Ja tam biorę kafelek, odwracam i wtedy widzę co mam.

Po co sobie utrudniać i psuć zabawę?
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
Meanthord

Carcassonne - jaki dodatek najlepszy dla 2 graczy?

Post autor: Meanthord »

Witam.

Jaki polecilibyscie dodatek do Carcassonne, ktory najlepiej urozmaicalby gre dla 2 osob? Ten warunek jest dla mnie priorytetowy i jedyny, gdyz akurat w Carcassonne gram wylacznie w parze. Wiem, ze jest wersja Castle, ale nie bede jej kupowal, gdyz posiadam juz podstawke i troche mi szkoda.

Dzieki za opinie.

Pozdr.
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Re: Carcassonne - jaki dodatek najlepszy dla 2 graczy?

Post autor: jax »

W sumie to nie ma dodatku, który jest najlepszy akurat dla 2 graczy. Raczej należy rozpatrywać je uniwersalnie. Osobiście za najprzyjemniejszy dodatek uważam: Traders & Builders. Towary, budowniczowie i pionki świń ładnie wzbogacają rozgrywkę. Must dla fana Carcassonne. Niezły jest powszechnie chwalony Inns & Cathedrals, jednak umieściłbym go na 3 miejscu, bo w mojej ocenie wyprzedza go Smok i Księżniczka - daje on sporo nowych możliwości a jego jedynym minusem są niejasności w zasadach, gdy dochodzi do interakcji różnych zasad z podstawki i dodatku.
Co do the Tower mam wrażenia mieszane - wydaje mi się, że wprowadza ciut za dużo chaosu. Poza tym jest agresywny -może twoja partnerka nie przepada za tym. Jeśli kupować Tower, to na pewno nie na pierwszy rzut.
Z kolei nowy dodatek Abbey&Mayor to wielka enigma. Wydaje się, że są w nim elementy cenne jak i nic nie wnoszące, ale i tak warto z nimi grać. Na razie nie mam mocno wyrobionego zdania. Muszę w niego więcej pograć.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2008, 22:41 przez jax, łącznie zmieniany 1 raz.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
BloodyBaron

Post autor: BloodyBaron »

Meanthord pisze: Wiem, ze jest wersja Castle, ale nie bede jej kupowal, gdyz posiadam juz podstawke i troche mi szkoda.
Wersja Castle jest moim zdaniem tak dobra i tak inna od Vanilla Carc, że warto wydać na nią te 8 dyszek.
To gra kompletna i świetnie zbalansowana.

Dzięki ramce murów i systemowi bonusów na torze punktacji bardzo zmienia się dynamika gry, gdyż niemniej ważne od punktowania na kafelkach staje się zdobywanie bonusów na torze punktacji.

Sam wolę C: The Castle od zwyczajnego Carca - dla większej liczby graczy są tytuły ciekawsze, za to dla dwóch graczy niewiele gier daje taką radochę i dawkę decyzji nie znęcając się jednocześnie nad graczami. Ważne też, że w C:tC losowość kafli urozmaica grę, a nie decyduje o zwycięstwie.
_________
Moje gry
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 425 times
Been thanked: 671 times

Post autor: bogas »

jax pisze:W sumie to nie ma dodatku, który jest najlepszy akurat dla 2 graczy. Raczej należy rozpatrywać je uniwersalnie. Osobiście za najprzyjemniejszy dodatek uważam: Traders & Builders.
100% racji, mam te same odczucia.
jax pisze:Niezły je powszechnie chwalony Inns & Cathedrals, jednak umieściłbym go na 3 miejscu, bo w mojej ocenie wyprzedza go Smok i Księżniczka - daje on sporo nowych możliwości a jego jedynym minusem są niejasności w zasadach, gdy dochodzi do interakcji różnych zasad z podstawki i dodatku.
Tutaj mam nieco inne zdanie. Dla nas Smok i Księżniczka to mocno przekombinowana sprawa. Graliśmy ze trzy razy, ale teraz używamy tylko kafelków z tego dodatku, bez stosowania zasad.
Co do Wieży i Opactwa to IMHO nie są to dodatki, które mogłyby rywalizować z Budowniczymi czy Katedrami. Wieża rzeczywiście wyzwala sporo negatywnych emocji i rzadko z nią gramy, a Opactwa są całkiem niezłe, ale w naszym rankingu dodatków zajmują dopiero 3 miejsce.
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 83 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Andy »

Smok ciekawiej chodzi, jeśli popycha go większa liczba graczy niż dwóch, zatem dla dwóch osób polecałbym Kupców lub Gospody - oba są na podobnym poziomie (Opactwa jeszcze nie mam, więc się nie wypowiadam). Wieża - jeśli lubicie ostrzej powalczyć.

I tak, jak już pisałem w wielu miejscach: dodatki należy kupować pojedyńczo.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Zonkul
Kontakt:

Najpierw kup katedry - wzbogacają interakcję bo przejmowanie miast/dróg/łąk staje się łatwiejsze dzięki dużym pionkom.
Chyba, że nie chcesz takiej "negatywnej" interakcji, wtedy kup Race for the Galaxy:P bo Carcassonne to dość wredna gra..jeśli chce się wygrywać:] Moja ładniejsza połówka nie chce ze mną grać "bo zabierasz mi moje miasta" :P I pomimo tego, że i tak wygrywa to baaardzo Jej się to nie podoba..

Potem kupców - świetny patent z towarami, ale lepiej działa przy większej ilości graczy...bo przy 2-óch raczej nie ma takiego parcia na towary(przy 250 punktach na gracza te 10 niewiele zmienia..).
Zonkul
Kontakt:

prawda-im więcej dodatków tym więcej kafelków, im więcej kafelków tym dłużej się gra i staje się to nieznośnie długa gra..
Awatar użytkownika
eazydoor

Post autor: eazydoor »

Jak pragniecie zbalansowania i emocji, to można grac trzema kafelkami na raz, ja tak przynajmniej grałem w C:tC i sprawdzało się rewelacyjnie. Można je także odkryć, aby była jeszcze większe interakcja. Moje prywatne zdanie do do C:tC jest takie - warto w te grę grać agresywnie, inaczej to układanie kafelków, a przy wiekszej ilości osób w klasycznym C z założenia jest wieksza interakcja.
Dziedzic cukrowej pamięci :)
Joanka

Post autor: Joanka »

Zastanawiam się nad kolejnym dodatkiem do Carcassonne mam już Kupcy i budowniczowie nie zależy mi na rozszerzaniu gry dla większej ilości graczy, lecz o jeszcze bardziej ciekawą rozgrywkę.
DJCrovley

Post autor: DJCrovley »

Katapulta
'..You the mothers who sent their sons from far away countries, wipe away your tears. Your sons are now lying in our bosom and are in peace. Having lost their lives on this land they have become our sons as well.'
—Atatürk 1934
Kolekcja
Senthe
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Senthe »

Karczmy i katedry zdecydowanie. Księżniczka i smok albo Katapulta dla dwóch osób mijają się z celem.
BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
DJCrovley

Post autor: DJCrovley »

MisterC pisze:Karczmy i katedry, Wieża, Księżniczka i smok

Gust to sprawa bardzo indywidualna. Ja gdybym dostał katapultę za darmo, to używałbym jej do wyławiania kiszonych ogórków z beczki ;)
Ta ostatnio tomek z G3 też mi ten dowcip powiedział :). A ja po prostu nie odpuszczę sobie kampanii anty katapultowej, za ten bezczelny skok na kasę w postaci dodatku ze szczypców do ogórków :)
'..You the mothers who sent their sons from far away countries, wipe away your tears. Your sons are now lying in our bosom and are in peace. Having lost their lives on this land they have become our sons as well.'
—Atatürk 1934
Kolekcja
Joanka

Post autor: Joanka »

Przepraszam, ale się trochę pogubiłam :? bo już zdecydowana byłam na karczmy i katedry(myślałam, że jutro Mikołaj mi kupi kolejną niespodziankę :( ) a może dodatek mosty bazary jakoś tam :?: Help 8) . Nie jestem graczem, który misternie przewiduje kolejne posunięcia :oops: Lubię spędzać czas przy grach i poszukuję fajnego dodatku :D dziękuję za podpowiedzi. J
Karol Madaj
Has thanked: 113 times
Been thanked: 59 times

Post autor: Karol Madaj »

Ja gram tylko na 2 graczy i jestem po około 200 partiach. :)

"Karczmy i katedry" jest zdecydowanie najlepszy na lekkie granie. Obowiązkowy!
Dodanie "Wieży" wywaraca taktykę do góry nogami i trzeba sporo główkować przy układaniu kafli. Bardzo fajny agresywny dodatek. Te dwa to jest zestaw na conajmniej 100 rozgrywek :D

Z zestawu "Kupcy i budowniczowie" najlepszy jest budowniczy, ale można wziąć meepla z jakiejś innej gry, nie trzeba zaraz kupować całego dodatku. :wink:

"Książniczka i smok" raczej nie na dwóch graczy. Czasem można zagrać dla urozmaicenia, ale lepiej od razu zainwestować w "Burmistrza i opactwo". Zwłaszcza obory ciekawie zmieniają punktacje pól i gra daje zupełnie nowe wrażenia.

Z małych dodatków jestem średnio zadowolony. Nie polecam.

A o "Mostach i bazarach" też się czegoś chętnie dowiem. :)
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1766 times
Been thanked: 1270 times

Post autor: garg »

Karol Madaj pisze:Ja gram tylko na 2 graczy i jestem po około 200 partiach. :)

Z małych dodatków jestem średnio zadowolony. Nie polecam.
Ja gram prawie wyłącznie w dwie osoby i bardzo chwalę sobie obie Rzeki. Poszerzają możliwości praktycznie od samego początku. Ale już z innych małych na przykład Hrabiego odradzam - moim zdaniem nie współgra z resztą gry. To tylko tak subiektywnie :) .

I też polecam Karczmy i Katedry, a dodatkowo Opactwo i Burmistrza. Moim zdaniem dwa najciekawsze dodatki.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
ODPOWIEDZ