Shadows of Brimstone - seria gier (Jason C. Hill)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
cohlerc1
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Re: [KS] Shadow of Brimstone

Post autor: cohlerc1 »

sadziu pisze:Ktoś może słyszał coś o planach wydania polskiej wersji? Czy na razie cisza?
Nikt nic nie wspominał i raczej bym nie liczył na wersję pl. Choć w czasach ks i wspieram.to wszystko jest możliwe ;)
Awatar użytkownika
krecilapka
Has thanked: 57 times
Been thanked: 253 times

Post autor: krecilapka »

Właśnie sobie uzmysłowiłem że w zasadzie gier Flying frog to nikt nie wydaje po polsku. Chociażby z tego powodu bym na to nie liczył.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Salemmtg

Post autor: Salemmtg »

Po polsku nie masz na co liczyć . Niemcy się zabierają od 2 lat za przetłumaczenie SoB i jak widać sami mają problem. Przypuszczam że nawet za kolejne 2 lata nie będzie tłumaczenia niemieckiego.
Awatar użytkownika
kastration
Has thanked: 108 times
Been thanked: 431 times

Post autor: kastration »

Włączę się, bo jestem ostatnio na fali Latającej Żaby po zakupach i mam pewne wnioski co do ich produkcji. Oprócz fenomenalnego wykonania i bardzo dużej zależności językowej, każdej z gier są dedykowane dodatki (sporo z reguły), wątpię, czy nawet jeśli ktoś się rzuci na 1-2 gry po polsku, to będą tłumaczyć tyle dodatków. Też zakładam wariant: nie kupisz angielskiej, nie zagrasz, nie rozwiniesz kolekcji tego wydawnictwa. Może i nie każdemu podejdzie na fakt tak dużej zależności językowej oraz "odjechanego", antyeurowatego klimatu i mechaniki, ale tym, co podejdzie, świetna zabawa. Dla takich gier jak Fortune and Glory, Last Night on Earth, a już mam kolejne na oku i poważnie myślę o zakupie - czuję wreszcie, że po coś się tego angielskiego uczyłem. Na polskie wydania bym nie liczył, jak koledzy powyżej sugerują, choć kiedyś kiedyś kto wie, choć wówczas to ja będę miał wszystko w oryginalnych wersjach i temat nie będzie mnie dotyczył.
"Człowiek bez religii, jest jak ryba bez roweru"
Mia San Mia!
Legrad

Post autor: Legrad »

Czy adventure books w obu podstawkach sa identyczne czy maja dwie rozne kampanie ? Poza bohaterami i potworami sa jakies inne roznice miedzy city of the ancients a swam of death? Zastanawiam sie czy kupic obie podstawki, troche to kosztuje i nie wiem czy jest sens wydawac drugie tyle na pare dodatkowych potworow i bohaterow.
misioooo

Post autor: misioooo »

To są różne gry. Można je połączyć w jedną większą, ale generalnie to są różne tytuły "samodzielne". Każda osadzona w innym klimacie i z innymi przygodami. Jak nie chcesz wydawać dużo - wybierz tę, która bardziej ci się podoba tematycznie. Potem ewentualnie dokupisz resztę ;P
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Salemmtg

Post autor: Salemmtg »

Tak jak wspomniał wyżej misioooo to są 2 różne gry ale również:
- posiadają 2 różne księgi kampanii (inne misje)
- inne stwory
- inne otherworldy czyli inne światy. COTA ma dodatkowo mroźny świat Targa a SoD ma świat Jargono taka "ala" puszcza.
- oprócz tego masz masę innych kart artefaktów, wyposażenia, spotkań itp.
- W każdym core masz innych bohaterów.
itd.

p.s jak będziesz zainteresowany i poczekasz do czerwca do będę miał na sprzedaż praktycznie wszystko co wyszło do SoB o wiele mniej niż w sklepach. Brałem teraz duży pledge (stary i nowy zestaw) w nowej kampanii na KS razem ze wszystkim co było w poprzedniej kampanii. Mi osobiście brakuje tylko kilka rzeczy a resztę będę odsprzedawał.
sadziu

Post autor: sadziu »

Ta gra będzie moją pierwszą z figurkami. Co kupić żeby je ładnie posklejać?
Legrad

Post autor: Legrad »

Trafilem na fanowski dodatek HexCrawl i wyglada to niesamowicie. Czy ktos z tego korzystal? Jak sprawdza sie w praniu? Porzadny druk tego wszystkiego bedzie troche kosztowal dlatego moze znajdzie sie ktos, kto mial przyjemnosc z tym obcowac i moze cos wiecej powiedziec zanim zaczne szukac drukarni :)
Radigal

Post autor: Radigal »

ja własnie zakupiłem jedną podstawke do Shadow, jak narazię jestem zachwycony tą gra poważnie zastanawiam się nad kolejna podstawką bo taki giga zestaw da chyba sporo możliwosci :D

P.S jak by ktoś miał do odsprzedania jakieś dodatki to niech napisze na pw Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
cohlerc1
Has thanked: 6 times

Post autor: cohlerc1 »

Niedlugo ma przyjsc druga fala z pierwszego kickstartera (lol) to pewnie niektorzy beda cos sprzedawac ;)
manicminer
Has thanked: 91 times
Been thanked: 132 times

Re: Shadow of Brimstone (Jason C. Hill)

Post autor: manicminer »

Dlaczego ten wątek taki cichy? Planszówka wygląda na całkiem spoko.
Jakies opinie o Forbidden Fortress? Lepsze to od dzikiego zachodu czy gorsze?
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 371 times
Been thanked: 1393 times

Re: Shadows of Brimstone (Jason C. Hill)

Post autor: Yuri »

manicminer pisze: 07 lut 2020, 21:46 Dlaczego ten wątek taki cichy? Planszówka wygląda na całkiem spoko.
Cały czas przygotowuję się do rozgrywki w all-in SoBa i all-in FoFo. Jak popełnię pierwszą rozgrywkę to nie omieszkam sie podzielć wrażeniami, słowo :) Podejrzewam, że ludzi troszkę przeraża skala tej gry i związana z tym $$$.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
manicminer
Has thanked: 91 times
Been thanked: 132 times

Post autor: manicminer »

Yuri pisze: 07 lut 2020, 21:59
manicminer pisze: 07 lut 2020, 21:46 Dlaczego ten wątek taki cichy? Planszówka wygląda na całkiem spoko.
Cały czas przygotowuję się do rozgrywki w all-in SoBa i all-in FoFo. Jak popełnię pierwszą rozgrywkę to nie omieszkam sie podzielć wrażeniami, słowo :) Podejrzewam, że ludzi troszkę przeraża skala tej gry i związana z tym $$$.
No właśnie bo się zastanawiam czy skupić się na pierwszym KS i dzikim zachodzie czy iść też w podstawkę Fortress. Jednak do pierwszego jest więcej fajnych dodatków, tylko pytanie czy gameplayowo znowu drugi nie dodaje też dużo. No i Azję lubię badziej niż Amerykę.
Awatar użytkownika
Yuri

Dziki Zachod jest o wiele bardziej rozbudowany i ma w pelni rozwiniety dodatkiem Frontier Town w ktorym przezywasz przygody i zaopatrujesz sie w przerwach miedzy misjami. Feudal Village do FoFo dopiero ma wyjsc.
Poza tym w SoBie masz tez pozstac Wandering Samuraia, ktory wyglada jak Toshiro Mifune :). Technicznie rzecz biorac dowolna podstawka to w zasadzie taki tematyczny gateway do podrozy po innych swiatach. No i nowy ich KS rozwinie Bagna i Targe, nie FoFo (oczywiscie poza dodaniem nowych podstawek/swiatow). Ma tam byc tez fajniutka funkcja dodania jako przeciwnikow figurek nieuzywanych poszukiwaczy poprzez dodanie ich Enemy Sheetsow.
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Eskimos
Has thanked: 19 times
Been thanked: 14 times

Post autor: Eskimos »

Kurcze, a ja nadal liczę, że ktoś to wyda w końcu po polsku 😜
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Eskimos
Nie ma co się łudzić, że kiedyś wyjdzie to po polsku (niepomiernie bym się zdziwił).

Yuri Wandering Samurai trafił do jakiegoś dodatku? Na stronie FFP jest niedostępny...

Zastanawiam się nad najnowszym KS, late-plage jest w trakcie, i tu pytanie pewnie do Yuri - czy jest sens zaczynać przygodę z systemem SoB od najniższego dostępnego obecnie pledge'a, gdzie dostajemy 2 "core boxy" (wikingów i konkwistadorów) + sporo dodatków z przeciwnikami + sporo dodatkowych kart; czy może będzie to ilość przytłaczająca dla nowego gracza i na początek lepiej kupić jeden ze starszych zestawów podstawowych?

PS. Muszę policzyć jeszcze na przykładzie poprzedniego KS, na ile opłacalna jest to inwestycja (+ ciekawe czy jest szansa to sprzedać na naszym rynku jeśli gra nie podejdzie...).
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Yuri

Spokojnie sprzedasz na rynku EU. Jest nawet dedykowana grupa na FB ku temu dla Europy. Wandering Samurai dostępny jest tylko z drugiej ręki, albo podczas e-sprzedaży w trakcie ich DiceFestu np. Co zaś tyczy się kupowania ich gier na FB to jest to zawsze opłacalne, ale ich KSy są prowadzone.... specyficznie :) Czyli mało kontaktu i mało aktualizacji. Niemniej grę otrzymasz na pewno o to bać sie nie musisz.
Awatar użytkownika
andrzejstrzelba
Has thanked: 278 times
Been thanked: 320 times

Post autor: andrzejstrzelba »

Szukałem tego tematu i nie mogłem znaleźć. W tytule jest literówka. Powinno być Shadows a nie Shadow. Można to zmienić ?
Awatar użytkownika
andrzejstrzelba

Cześć Yuri.
Dziś rozegrałem z synem pierwszą misję w Forbidden Fortress i jestem absolutnie zachwycony tą grą. Syn uparł się, że pierwszą misję gramy od razu o duży stockpile i w finałowej walce dostaliśmy w tyłek. Mimo wszystko nie czuję się zawodu tylko chęć na szybką wizytę w mieście i kolejną misję. Przydałby mi się teraz jakiś urlop. Nie wiem czy ja czy syn bardziej jaram się tą grą. Młody co chwila liczy XP, planuje co zrobi, gdzie pójdzie, co sprzeda, ile kasy będzie miał i co kupi.
Żałuję, że ta gra jest tak mało popularna w Polsce ... przecież to cudo.
Awatar użytkownika
Yuri

andrzejstrzelba pisze: 27 lut 2021, 21:17 Cześć Yuri.
Dziś rozegrałem z synem pierwszą misję w Forbidden Fortress i jestem absolutnie zachwycony tą grą. Syn uparł się, że pierwszą misję gramy od razu o duży stockpile i w finałowej walce dostaliśmy w tyłek. Mimo wszystko nie czuję się zawodu tylko chęć na szybką wizytę w mieście i kolejną misję. Przydałby mi się teraz jakiś urlop. Nie wiem czy ja czy syn bardziej jaram się tą grą. Młody co chwila liczy XP, planuje co zrobi, gdzie pójdzie, co sprzeda, ile kasy będzie miał i co kupi.
Żałuję, że ta gra jest tak mało popularna w Polsce ... przecież to cudo.
Serio strasznie sie cieszę, że Wam się spodobała. Również uważam, że gra zasługuje na więcej atencji, ale pamiętam też siebie na początku drogi kiedy nie wiedziałem nawet od czego zacząć zakupy :) Ile syn ma lat ? Zna angielski biegle ?
Awatar użytkownika
andrzejstrzelba

Syn ma 11 lat i angielski zna tylko ze szkoły plus jakieś dodatkowe godziny czyli słabo. Ja jestem na poziomie B2 i też szału nie ma, ale do gry wystarcza. Czasem zaglądam do słownika i nie przeszkadza mi to specjalnie. Wiem, że przy okazji gry syn chociaż słówka nowe załapie. Jak raz mu coś przetłumaczę to już pamięta. Czasem lepiej niż ja.
Zastanawiam się czy mając Forbidden Fortress w wersji Sumo Pledge iść w dziki zachód czy dokupywać dalej do tego świata? Czuję, że popłynę z kasą 😁
Awatar użytkownika
Yuri

andrzejstrzelba pisze: 27 lut 2021, 21:59 ...
Zastanawiam się czy mając Forbidden Fortress w wersji Sumo Pledge iść w dziki zachód czy dokupywać dalej do tego świata? Czuję, że popłynę z kasą 😁
Idź w SoB Adventures jeżeli tego nie zrobiłeś to mega-deal. Poczekasz, fakt, ale to nadal mega-deal :)

Dla mnie bazowym światem jest Dziki Zachód i czego by nie wprowadzili to nie przebije dla mnie tego settingu :) Niemniej gdybym był na Twoim miejscu to szukałbym Outlaw, lub lepiej Minecart Pledge, ale to była rzadkość już dwa lata temu. Doda Ci więcej różnorodności w kwestii Innych Światów, niż Shogun. Ten pogłębi immersje Feudalnej Japonii, ale troszkę się zamkniesz w tym temacie. Co wolisz... To też jeden z uroków SoB-a :)

p.s. i tak skończysz z wszystkim ;p
Awatar użytkownika
andrzejstrzelba

Zapłaciłem już za Warlord Late Pledge i teraz grzecznie czekam. Fajnie, gdyby przesyłka była przed Świętami. Miałbym idealny prezent pod choinkę.
W Planszomani mają za 450 zł City Of The Ancients i chyba za chwilę zamówię. Mi też ten dziki zachód najbardziej się podoba. Do tego kilka dodatków i może na pewien czas zaspokoję głód 😁.
Mam tylko problem z miejscem. Mieszkanie za małe i już teraz nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać.
Awatar użytkownika
Yuri

andrzejstrzelba pisze: 28 lut 2021, 07:20...
Mam tylko problem z miejscem. Mieszkanie za małe i już teraz nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać.
Ja mam specjalny regał na figurki, kafelki posortowane i same gry. Setup jest skrócony do minimum.

Może rozważ dodanie City of the Ancients do PM? Dostaniesz później niż że sklepu ale powinno być taniej.
ODPOWIEDZ