Agricola (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Agricola
Zależy czy grasz w wersję familijną, czy rozszerzoną z kartami. Tez zależy od tego jakich masz graczy. Może być lekko i przyjemnie, może być ostre zastawianie nawet kosztem swojego rozwoju ( podbieranie pól ), jak i pojawiać się paraliż decyzyjny spowodowany ogromem wyborów. W skrócie "tak i nie" 

12' inches and single
- ja_n
- Recenzent
- Been thanked: 2 times
To nie jest zawiła i trudna gra. Mózgożerna może być - zależy tylko od tego, jak bardzo dasz jej swój mózg pożreć. Można grać w nią jako beztroską sielankę wiejską - tu weźmiemy owieczkę, tam drewienko, zbudujemy zagródkę i zafundujemy sobie dzidziusia (żeby go jeszcze przed najbliższymi żniwami pognać w pole
). A możesz optymalizować rozwój swojej farmy w każdym aspekcie i sporo planować i kombinować. Jedno tylko odradzam - kupowanie wersji językowej, w której nie czujemy biegli. W grze jest dużo napisów na różnych kartach i trzeba je rozumieć w rozgrywce (albo pamiętać co oznaczają). Więc jeśli jesteś początkująca i myślisz o polskiej edycji - to dobrze myślisz. Jeśli jesteś nakręcona na tę grę i myślisz o niemieckiej edycji - to albo dobrze znasz ten język (i cała ekipa, z którą będziesz grała też go zna) albo źle myślisz.

Zdecydowanie czekam na polską edycję, ale chcę dokładnie przemyśleć zakup, dlatego już teraz analizuję wszystkie dane
Zastanawiam się jeszcze nad Eufratem i Tyrysem, Brassem oraz Goą.

To ma być pierwsza gra? To dość ambitnie. Szacunek.kamilsko pisze:Zdecydowanie czekam na polską edycję, ale chcę dokładnie przemyśleć zakup, dlatego już teraz analizuję wszystkie daneZastanawiam się jeszcze nad Eufratem i Tyrysem, Brassem oraz Goą.
Żeby nie było off-topu. Agricola PL może być dobrym strzałem na strat jeżeli ludzie chętni są na ciut dłuższe tłumaczenie zasad niż w Blokusie. Ja na start dla nowych staram się zabierać właśnie Blokusa lub Wsiąść do Pociągu ze względu na małą liczbę zasad. Kiedyś zabierałem Osadników z Catanu, ale tam ciut za dużo zasad dla niektórych i po kilku głębszych się ciężko tłumaczy. Agricola family może być niezła na start ale dla mnie musi być PL.
12' inches and single
Tak na własność to druga. Kilka dni temu przybył do mnie Caylus. Wraz z moją ekipą graliśmy na razie w Osadników, Książąt Florencji i Puerto Rico, to ostatnie nam się najbardziej podobało, ale chcieliśmy coś jeszcze trudniejszego (banda prawie inżynierów, sam rozumiesz
) i tak wybór padł na Caylusa, który nas absolutnie zachwycił
i teraz powoli już badam rynek w poszukiwaniu następnej gry, pewnie to będzie ta Agricola.

- BloodyBaron
- Been thanked: 1 time
Tam zaraz ambitnie. PrawidłowoStyku pisze:To ma być pierwsza gra? To dość ambitnie. Szacunek.

Sądzę, że jak Ci podeszły Książęta, Caylus i PR, to i Agricola podejdzie. No worries. Do listy życzeń śmiało możesz dorzucić Wysokie Napięcie - też się pewnie sprawdzi.
_________
Moje gry
Moje gry
Nie prawda. Wiele zależy od ludzi, z którymi będziesz grał. W zasadzie wszystko. No i ciut od wypitego alkoholu też zależyBloodyBaron pisze:Tam zaraz ambitnie. Prawidłowonie ma się co rozdrabniać i marnować siano na jakieś Ticket to Ride'y i inne tam gatewaye tylko po to, żeby w końcu i tak dojść do tych samych gier, jak się ma konkretne zapotrzebowania i jasny cel.

12' inches and single
- BloodyBaron
StykuStyku pisze:Nie prawda. Wiele zależy od ludzi, z którymi będziesz grał. W zasadzie wszystko. No i ciut od wypitego alkoholu też zależyBloodyBaron pisze:Tam zaraz ambitnie. Prawidłowonie ma się co rozdrabniać i marnować siano na jakieś Ticket to Ride'y i inne tam gatewaye tylko po to, żeby w końcu i tak dojść do tych samych gier, jak się ma konkretne zapotrzebowania i jasny cel.
A czy Agricola się sprawdzi w kazdym towarzystwie to się okaże :>

_________
Moje gry
Moje gry
- MataDor
- Has thanked: 462 times
- Been thanked: 115 times
Jeśli koleżance i jej znajomym podobają się gry jak Caylus, PR, KF i WN to Agricola myślę będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Tym bardziej że są tam różne stopnie zaawansowania.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2008, 08:56 przez MataDor, łącznie zmieniany 1 raz.
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
kolekcja gier
Witam!
Napięcie rośnie w oczekiwaniu na Agricole, wiec postanowiłem poczytać coś o tej grze i okazało się, że posiada on, ponoć bardzo dobry, wariant jednoosobowy. Czy mógłby ktoś przybliżyć jego idę? Ciekaw jestem z czym się mierzymy w takiej grze? Czy z losowością? A może próbujemy znaleźć jakiś układ dający najwięcej punktów? Jak bardzo różni się ten wariant od pozostałych wieloosobowych?
Pozdrawiam
PT
Napięcie rośnie w oczekiwaniu na Agricole, wiec postanowiłem poczytać coś o tej grze i okazało się, że posiada on, ponoć bardzo dobry, wariant jednoosobowy. Czy mógłby ktoś przybliżyć jego idę? Ciekaw jestem z czym się mierzymy w takiej grze? Czy z losowością? A może próbujemy znaleźć jakiś układ dający najwięcej punktów? Jak bardzo różni się ten wariant od pozostałych wieloosobowych?
Pozdrawiam
PT
Wcześniej w tym wątku Bazik pisał trochę o wariancie jednoosobowym:
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... &start=100
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... &start=100
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
Witam!
Tak, czytałem cały wątek... ale z podanych opisów nie mogę sobie wyobrazić jak to idzie... Stąd prośba o przybliżenie zasad wariantu.
Pozdrawiam
PT
Tak, czytałem cały wątek... ale z podanych opisów nie mogę sobie wyobrazić jak to idzie... Stąd prośba o przybliżenie zasad wariantu.
Pozdrawiam
PT
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Ideowo to takie granie w Sim City (czy moze Sim Country) na planszy. Bardzo sympatyczne.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Witam!
Dzięki. Czyli to trochę taka układanka... No ale w sumie trudno oczekiwać za wiele od wariantu 1-osobowego. Poczekam więc na lepszą okazję, żeby nabyć Agricolę.
Pozdrawiam
PT
Dzięki. Czyli to trochę taka układanka... No ale w sumie trudno oczekiwać za wiele od wariantu 1-osobowego. Poczekam więc na lepszą okazję, żeby nabyć Agricolę.
Pozdrawiam
PT
- BloodyBaron
- sowacz
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 33 times
Za tą 2 miesięczną obsuwkę spóźnialskie wydawnictwa powinny zasponsorować nie tylko talię kart Z, ale i Ź, Ż i DŻ
- Ink
- Administrator
- Has thanked: 132 times
- Been thanked: 207 times
- Kontakt:
Na zdjęciach z polskiej edycji rzuconych przez Lacerte jest sliczna literowka. Mam nadzieje, ze w wersji finalnej jej nie ma...
http://www.lacerta.pl/component/option, ... ail/id,88/
"Zuduj 1 oborę"
http://www.lacerta.pl/component/option, ... ail/id,88/
"Zuduj 1 oborę"
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1610 times
- Kontakt:
Oświata wśród ludu była w tych czasach na niskim poziomie, więc nic dziwnego, że język, którym posługiwali sie chłopi, roił się od błędów 

Na jaki słownik się powołujesz jeżeli mógłbym spytać? Forma 'zaorz' jest poprawna. 'Zaoraj' nie. Try firefox next timeDabi pisze:I "zaoraj 1 pole" a nie "zaorz"

12' inches and single
Albo niniejszy wątek, trochę postów temu była już rozbudowana dyskusja nt. zaorz/zaoraj.
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn