(Print & Play) Jak wykonać grę - techniki i zdjęcia
-
Re: [Print & Play] Jak wykonać grę - techniki i zdjęcia
Witam serdecznie
Po pierwsze, dziękuję za świetny temat; bardzo rzeczowy i pomocny.
Po drugie - mając nadzieję, że to odpowiednie miejsce do tego - chciałem się dowiedzieć, czy ktoś z obecnych może polecić w miarę dobry papier fotograficzny A4 matowy dwustronny o gramaturze od 200 do 250 g/m2 oraz fotograficzny A4 matowy samoprzylepny, obydwa do drukarki atramentowej, do drukowania kart (dwustronnie) oraz planszy i żetonów (samoprzylepny na tekturę). Na stronie Mabitechu, tak jak wszędzie indziej, dominują niestety papiery błyszczące.
Osobiście, po dłuższym szukaniu skłaniałbym się ku tej dwójce:
http://www.foto-papier.pl/?151,papier-f ... g-m2-50ark
http://www.foto-papier.pl/index.php?150 ... -m2-50-szt
ale przed zakupem wolałem spytać, czy ktoś miał już może doświadczenie z papierami tego producenta i czy proponowana cena nie jest jednak zbyt niska, by oczekiwać zadowalającej jakości. Cena jest dla mnie ważna, ale jeśli dorzucenie pięciu złotych za każdą paczkę miałoby znacząco podnieść jakość i oszczędzić kłopotów, gotów byłbym ponieść taki koszt.
Po drugie - mając nadzieję, że to odpowiednie miejsce do tego - chciałem się dowiedzieć, czy ktoś z obecnych może polecić w miarę dobry papier fotograficzny A4 matowy dwustronny o gramaturze od 200 do 250 g/m2 oraz fotograficzny A4 matowy samoprzylepny, obydwa do drukarki atramentowej, do drukowania kart (dwustronnie) oraz planszy i żetonów (samoprzylepny na tekturę). Na stronie Mabitechu, tak jak wszędzie indziej, dominują niestety papiery błyszczące.
ale przed zakupem wolałem spytać, czy ktoś miał już może doświadczenie z papierami tego producenta i czy proponowana cena nie jest jednak zbyt niska, by oczekiwać zadowalającej jakości. Cena jest dla mnie ważna, ale jeśli dorzucenie pięciu złotych za każdą paczkę miałoby znacząco podnieść jakość i oszczędzić kłopotów, gotów byłbym ponieść taki koszt.
- Sir_Yaro
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 379 times
- Kontakt:
Niestety dobrego matowego papieru foto nie potrafię polecić. Ten z mabitechu jest co najwyżej akceptowalny. W porównaniu do błyszczącego wypada bardzo blado.Nyarlathotep pisze:Witam serdecznie
-
Być może niepotrzebnie upieram się przy matowym, ale wydaje mi się, że odblaski z błyszczącego papieru będą trochę (bardzo?) przeszkadzały, zwłaszcza przy głównej planszy i kartach, które wypełnione są tekstem (a znaczna część tych, które chciałbym wydrukować, taka właśnie jest). Będę musiał jeszcze pomyśleć i przeprowadzić jakieś testy, jeśli uda mi się dostać gdzieś pojedyncze kartki.
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
- Sir_Yaro
- Kontakt:
Jak nakleisz na to przeźroczystą, matową folię zabezpieczającą to nic Ci sie nie będzie błyszczało.Nyarlathotep pisze:Być może niepotrzebnie upieram się przy matowym, ale wydaje mi się, że odblaski z błyszczącego papieru będą trochę (bardzo?) przeszkadzały, zwłaszcza przy głównej planszy i kartach, które wypełnione są tekstem (a znaczna część tych, które chciałbym wydrukować, taka właśnie jest). Będę musiał jeszcze pomyśleć i przeprowadzić jakieś testy, jeśli uda mi się dostać gdzieś pojedyncze kartki.
-
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 5 times
Czy sa jakies sposoby na "przekonanie" drukarki do drukowaniu na grubym papierze? Probowalem drukowac na papierze 260g glossy Mabitechu i drukarka sprawia duzo problemow - najczesciej papier sie zacina, czasem uda sie go podepchnac i wtedy wydruk sie udaje, ale papier wciagany jest krzywo i wydruk nie jest rownolegly do brzegow kartki.
- Sir_Yaro
- Kontakt:
Wg mnie drukarka musi po prostu obsługiwać konkretną gramaturę i przeważnie niewiele da się z tym zrobić. Ja bym sprawdził w specyfikacji drukarki jaki papier akceptuje i zastanowił się czy 260g (co jest dość wysoką gramaturą) jest blisko podanych parametrów. Zawsze możesz wziąć papier np 120g i naklejkę 120 i po sklejeniu będziesz miał to samo bez problemów. Choć niestety koszt będzie pewnie 2x wyższy...piogar pisze:Czy sa jakies sposoby na "przekonanie" drukarki do drukowaniu na grubym papierze? Probowalem drukowac na papierze 260g glossy Mabitechu i drukarka sprawia duzo problemow - najczesciej papier sie zacina, czasem uda sie go podepchnac i wtedy wydruk sie udaje, ale papier wciagany jest krzywo i wydruk nie jest rownolegly do brzegow kartki.
Powiem nawet więcej. Mi się udało uszkodzić wciąganie papieru w tanim canonie poprzez zmuszanie go do drukowania na papierze o zbyt dużej gramaturze. Choć możliwe, że to było takie badziewie, że i tak by się samo zepsuło.
-
- Been thanked: 7 times
Bardzo dobry artykuł, pięknie dzięki za tak konkretne przedstawie tematu.
Przygotowuje się do wykonania dobrze zrobionego PNP, niestety nie mam dostępu do drukarki i zmuszony jestem do skorzystania z usług internetowych drukarni.
Możecie doradzić jakąś dobrą drukarnie? Planuję druk na papierze samoprzylepnym (gra opiera się na hexach i żetonach tak więc oprę swoją pracę na poradach Sir_Yaro) nie wiem tylko czy lepiej przygotować plik do druku w formacie A4 czy może A3, chodzi o cenę/ewentualny kłopot przyklejania formatu A3.
Przygotowuje się do wykonania dobrze zrobionego PNP, niestety nie mam dostępu do drukarki i zmuszony jestem do skorzystania z usług internetowych drukarni.
Możecie doradzić jakąś dobrą drukarnie? Planuję druk na papierze samoprzylepnym (gra opiera się na hexach i żetonach tak więc oprę swoją pracę na poradach Sir_Yaro) nie wiem tylko czy lepiej przygotować plik do druku w formacie A4 czy może A3, chodzi o cenę/ewentualny kłopot przyklejania formatu A3.
-
Hej, kolejne pytanko. Jaka tekture wybrac na kafelki? Widzialem tekture introligatorska 1.5mm biala oraz 2mm szara - ktoras z nich nadaje sie lepiej/gorzej? Czy da sie wspomniane tektury pociac skalpelem tak, zeby po pierwsze wygladalo to ladnie, a po drugie nie dostac przy tym nerwicy?
- Sir_Yaro
- Kontakt:
1-1.5mm jest wg mnie optymalne. Przy 2mm zaczyna się powoli robić ciężko z cięciem, aby przy 3mm dojść do klęcia i płaczu
- magole
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 34 times
Ta biała tektura jest trochę za delikatna, kupiłem takową ale teraz wykorzystuję ją tylko jako dodatkowy podkład do cięcia.piogar pisze:Hej, kolejne pytanko. Jaka tekture wybrac na kafelki? Widzialem tekture introligatorska 1.5mm biala oraz 2mm szara - ktoras z nich nadaje sie lepiej/gorzej? Czy da sie wspomniane tektury pociac skalpelem tak, zeby po pierwsze wygladalo to ladnie, a po drugie nie dostac przy tym nerwicy?
Najlepszą wagę i wygląd udało mi się otrzymać z 2mm szarej tektury
Zawsze chętnie zagram i zapraszam na naszego bloga http://www.railsonboards.com/.
- orzeh
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 195 times
- Kontakt:
Potwierdzam ta biała jest dość delikatna i "lekka", szara ma dobra "gęstość". Cięcie skalpelem do 2mm a najlepiej nie więcej niz 1,5mm, 3mm to koszmar do cięcia.magole pisze:Ta biała tektura jest trochę za delikatna, kupiłem takową ale teraz wykorzystuję ją tylko jako dodatkowy podkład do cięcia.piogar pisze:Hej, kolejne pytanko. Jaka tekture wybrac na kafelki? Widzialem tekture introligatorska 1.5mm biala oraz 2mm szara - ktoras z nich nadaje sie lepiej/gorzej? Czy da sie wspomniane tektury pociac skalpelem tak, zeby po pierwsze wygladalo to ladnie, a po drugie nie dostac przy tym nerwicy?
Najlepszą wagę i wygląd udało mi się otrzymać z 2mm szarej tektury
-
Czy lakier nada sie do zabezpieczenia kafelkow (tektura + papier z Mabitechu)? Jesli tak, mozecie podrzucic jakis konkretny?
- Sir_Yaro
- Kontakt:
nada sie ale trzeba byc bardzo ostrożnym aby papier się nie pomarszył albo lakier nie zbił z gluty. Dlatego ja zacząłem przyklejać folie przeźroczystą - troche drożej ale efekt przewidywalny, natychmiastowy i łatwiejsze do aplikacji.piogar pisze:Czy lakier nada sie do zabezpieczenia kafelkow (tektura + papier z Mabitechu)? Jesli tak, mozecie podrzucic jakis konkretny?
Lepsze efekty uzyskałem aplikując werniks zamiast lakieru.
-
A porzucilbys jakis link? Jedyne co moge znalezc to folie nadajace sie do drukowania i sa niestety drogie. Czy sa jakies tanie wersje przeznaczone tylko do zabezpieczania elementow?
- warlock
- Has thanked: 1144 times
- Been thanked: 2179 times
Pytanie do ekspertów - chcę sobie wydrukować i wyciąć naklejki na okrągłe dyski surowców z tego arkusza - https://boardgamegeek.com/filepage/3439 ... e-stickers - potrzebuję tylko jednej informacji: jak po polsku się nazywa wymienione w pliku narzędzie do wycinania okrągłych kształtów - 1/2" Circle Cutter (albo gdzie można je nabyć)? Bo wątpię, czy ktoś w punkcie wydruku będzie miał coś takiego pod ręką . Z góry dzięki.
- warlock
- Has thanked: 1144 times
- Been thanked: 2179 times
witam i od razu pytam ,mam pomysł na grę w której potrzebna jest mi tarcza w którą rzucałoby się piłeczkami na rzepy, chodzi mi o to czy ktoś z was wie jaki materiał na tarczę jest potrzebny?( żeby rzepy się przyklejały) . Czy duży jest koszt przeniesienia grafiki na taką tarczę ? chodzi mi o tę tarczę ale z własną grafiką. http://allegro.pl/bezpieczne-rzutki-dar ... 89091.html. Z góry dziękuję za jakieś info i pozdrawiam
- Jiloo
- Has thanked: 577 times
- Been thanked: 494 times
- Kontakt:
Super wątęk. Wiele przydatnych informacji. Dzięki.
Do tej pory drukowałem na papierze satynowym 300g, obustronnie i wizualnie efekt był zadowalający, ale sztywność kart zostawiała wiele do życzenia.
Wypróbuję opcję klejoną z papieru fotograficznego.
Do tej pory drukowałem na papierze satynowym 300g, obustronnie i wizualnie efekt był zadowalający, ale sztywność kart zostawiała wiele do życzenia.
Wypróbuję opcję klejoną z papieru fotograficznego.
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1162 times
- Been thanked: 1328 times
Czy dobrze widzę, że polecany przez Ciebie papier nie jest już dostępny? Szukałem na stronie i znajduję tylko taki niesamoprzylepny.Sir_Yaro pisze:http://mabitech.pl/?153,papier-samoprzy ... 115g-50arksqb1978 pisze:W takim razie szukam papier fotograficzny samoprzylepny thx
- Sir_Yaro
- Kontakt:
Rzeczywiście znowu wszystko im wyszło
Ja zawsze dzwoniłem albo pisałem z pytaniem kiedy będą mieli. Przeważnie to było kilka dni ale różnie bywa.
Wysłane z nogi przy użyciu stonogi.
Ja zawsze dzwoniłem albo pisałem z pytaniem kiedy będą mieli. Przeważnie to było kilka dni ale różnie bywa.
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1162 times
- Been thanked: 1328 times
No to spoko. Ważne, że wróci i nie muszę samodzielnie szukać alternatywySir_Yaro pisze:Rzeczywiście znowu wszystko im wyszło