2 osoby początkujące
-
2 osoby początkujące
Hej
Szukam gry głównie na 2 osoby do gry z niewiastą. Na razie gramy w scrabble i w Ticket to ride Europa od 2 miesięcy. Przymierzam się do 7 Cudów Świata Pojedynek lub Pandemii . Myśle że troche negatywnej interacji nie zaszkodzi . Najważniejsze to nie chciałbym jej spłoszyć i zniechęcić do gier ... bo mam nadzieję wspólnie rozszerzać horyzotny w planszówkach.
Szukam gry głównie na 2 osoby do gry z niewiastą. Na razie gramy w scrabble i w Ticket to ride Europa od 2 miesięcy. Przymierzam się do 7 Cudów Świata Pojedynek lub Pandemii . Myśle że troche negatywnej interacji nie zaszkodzi . Najważniejsze to nie chciałbym jej spłoszyć i zniechęcić do gier ... bo mam nadzieję wspólnie rozszerzać horyzotny w planszówkach.
Re: 2 osoby początkujące
Ja kupiłem na start przygody z planszówkami Patchwork i byłem bardzo zadowolony. Gra do dziś bardzo często gości na stole Wspomniany przez przedmówcę Splendor też się nada, reguły są bardzo proste, a mimo to regrywalność stoi na wysokim poziomie. 7 Cudów Świata: Pojedynek to już nieco wyższa szkoła jazdy (ogólne założenia rozgrywki są zrozumiałe, ale "ogarnięcie" wszystkich kart i żetonów zajmuje parę gier). Jeśli szukasz czegoś w ten deseń możesz jeszcze sprawdzić Osadnicy: Narodziny Imperium, aczkolwiek mnie lepiej grało się w 7CŚ:P.
Top 3 moich ulubionych gier dla dwóch osób: 1. Patchwork // 2. Splendor // 3. 7 Cudów Świata: Pojedynek
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/matten
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/matten
-
hmmm... to zmieniło trochę podejście do tematu miałem nadzieje że wymienone przeze mnie gry będą ok, ale rozumiem że mogą być za ciężkie na początek . Dziękuje za rady !!!
Ja tam bym się wcale nie zrażał opiniami, tylko zgodnie z pierwotnym planem kupił 7 Cudów Świata: Pojedynek.
To nie jest droga,ani skomplikowana gra, a będzie okazja testować negatywną interakcję
To nie jest droga,ani skomplikowana gra, a będzie okazja testować negatywną interakcję
-
- Has thanked: 53 times
- Been thanked: 1 time
7 cudów : pojedynek jest akurat w sam raz na początek. Zagrasz 2-3 razy i spokojnie załapiesz zasady. I na pewno ma dużą regrywalność. Córka ma 6 lat i po kilku rozgrywkach nieźle sobie radzi i podoba jej się bardziej niż Patchwork.
Jak najbardziej polecam 7 Cudów Świata. Możesz od razu kupić z dodatkiem i będziecie mieli sporo frajdy z gry.
7CŚ Pojedynek to zdecydowanie dobra gra na początek, do tego dorzuciłbym Jaipur dla urozmaicenia. Za ok 100 zł masz dwie fajne, szybkie gry, które nie powinny odstraszyć partnerki.
Pamiętaj jednak, że (co już było gdzieś na forum powiedziane) Pojedynek to jest, wbrew pozorom, gra k tóra może mieć całkiem sporą dawkę negatywnej interakcji. Może pierwsze rozgrywki są w miarę spokojne. Myślisz sobie: "Po co mam brać dodatkową produkcję kamienia skoro już jedną mam". Po kilku partiach zaczynasz patrzeć przyglądać się kartom i cudom przeciwnika i zaczyna się kalkulacja: "Mam jeden kamień, zabiorę drugi tylko po to eby przeciwnik musiał więcej płacić przy próbie budowy cudu, a że 3 z 4 jego cudów wymagają po dwa kamienie, to jak tylko nadarzy się okażą to zabiorę kolejne z "piramidki"). Ta gra ma drugie dno pod beztroskim budowaniem cywilizacji. I dlatego jest BOSKA!
Pamiętaj jednak, że (co już było gdzieś na forum powiedziane) Pojedynek to jest, wbrew pozorom, gra k tóra może mieć całkiem sporą dawkę negatywnej interakcji. Może pierwsze rozgrywki są w miarę spokojne. Myślisz sobie: "Po co mam brać dodatkową produkcję kamienia skoro już jedną mam". Po kilku partiach zaczynasz patrzeć przyglądać się kartom i cudom przeciwnika i zaczyna się kalkulacja: "Mam jeden kamień, zabiorę drugi tylko po to eby przeciwnik musiał więcej płacić przy próbie budowy cudu, a że 3 z 4 jego cudów wymagają po dwa kamienie, to jak tylko nadarzy się okażą to zabiorę kolejne z "piramidki"). Ta gra ma drugie dno pod beztroskim budowaniem cywilizacji. I dlatego jest BOSKA!
-
ale chyba właśnie o to chodzi , zauważyłem że w Ticket uwielbia blokować innych graczy i niweczyć im plany
-
7CŚ Pojedynek zakupiony, wczoraj pierwsze gry
Okazało się że bardzo dobry wybór, dziękuje wszystkim za pomoc!
Okazało się że bardzo dobry wybór, dziękuje wszystkim za pomoc!