Agricola (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Agricola
Poza tym takie jak reef encounter. Poprosze jednak o wymiary podane w cm, bo nie ma mnie teraz w domu i nie jestem w stanie zmierzyć
31,7 x 22,7 x 7,2 cm 

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
Wielkie dzięki!mst pisze:31,7 x 22,7 x 7,2 cm
Dzięki temu, że znałem wymiary pudełka mogłem obie kupić odpowiedniej wielkości pudełko... do śrubek. Myślę, że teraz rozkładanie gry stanie się przyjemnością

(pudełko kupiłem w Liroy Merlin we Wrocławiu za 6,36 zł)
- BloodyBaron
- Been thanked: 1 time
Możliwe, że niezły, ale jak nie zamkniesz pudełka deklem z plastiku, a wsadzisz grę do np. plecaka, to wszystko się niechybnie wysypie i wymiesza, jak to bywa z grami, które mają wypraski, lecz zostaje luz między wypraską a pokrywką pudła, vide Puerto Rico.
pozostanę jednak przy woreczkach

_________
Moje gry
Moje gry
Wypraska idealnie przylega do pudełka i myślę, że nic nie powinno się wysypać.BloodyBaron pisze:Możliwe, że niezły, ale jak nie zamkniesz pudełka deklem z plastiku, a wsadzisz grę do np. plecaka, to wszystko się niechybnie wysypie i wymiesza, jak to bywa z grami, które mają wypraski, lecz zostaje luz między wypraską a pokrywką pudła, vide Puerto Rico.
Jeszcze nie testowałem. Po testach (graniu u kolegi) dam znać

Tego rodzaju pojemniczki raczej dobrze przylegają. Przecież domyślnie służą do transportu np. podkładek pod nakrętki które mogą być cieńsze od żetonów i też ma się nie wysypywać. Ja mam tak popakowane TI3 ale faktycznie nigdy nie stawiałem pudełka w pionie (kto by to udźwignął?).
- ja_n
- Recenzent
- Been thanked: 2 times
Nie zauważyłeś, że w tym przypadku pojemniczek został pozbawiony dekla, bo inaczej się nie mieścił. Raczej bez dekla te pojemniczki mimo swojej niezawodności nie będą w stanie zadziałać tak jak myślisz.waffel pisze:Tego rodzaju pojemniczki raczej dobrze przylegają. Przecież domyślnie służą do transportu np. podkładek pod nakrętki które mogą być cieńsze od żetonów i też ma się nie wysypywać.
Niestety (waffel pisze:Faktycznie wszystko będzie latać

Ponieważ do plastikowe pudełko na drobiazgi troszkę (o 1-2mm) wystaje z dolnej części pudełka Agricoli, po zamknięciu pudełka nie ma luzu między przegródkami a górną pokrywą i dlatego nic się nie wysypuje.
He he he ! Wracając do wątku zaorz/zaoraj... Na kartach pomocy widnieje "zaoraj" ... pewnie w ramach pocieszenia dla nielubiących poprawnej formy - zaorz. 

- yosz
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 495 times
- Kontakt:
w rebelu można kupić spielboxa z najlejkami na "ludziki" w Agricoli
http://www.rebel.pl/product.php/1,1292/ ... -2008.html
czas oczekiwania 14 dni.
czas oczekiwania 14 dni.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
yosz pisze:w rebelu można kupić spielboxa z najlejkami na "ludziki" w Agricoli
czas oczekiwania 14 dni.
Wydanie polskie

- Sztefan
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 1 time
W Milanie mają już od dawna 
Naklejki bardzo miłe. Może z kolorami mogli się bardziej postarać. Czerwone i zielone są ok, białe są żółte. Fioletowy jest jeden i reszta ciemnych, a niebieskie, to te, które zostają. W sensie chodzi o kolory wdzianek postaci.
Gra się zdecydowanie przyjemniej. Jeśli można tak to ująć krążki stają się bardziej ludzkie
Aż się nie chce już grac gołymi. Na tej samej zasadzie, co po polskiej wersji jakoś nie chciało by mi się grać w starą edycję z kostkami zamiast zwierząt. No dobra nie chce grać to za dużo powiedziane. Wrażenia z gry są po prostu znacznie przyjemniejsze.
Z drugiej strony trudno to nazwać must have`em. Szczegónie, ze cena samych naklejek wychodzi kosmicznie duża. Opłaca się zamówić jak ktoś przy okazji skorzysta z czaspopisma. I nie chodzi o oglądanie obrazków

Naklejki bardzo miłe. Może z kolorami mogli się bardziej postarać. Czerwone i zielone są ok, białe są żółte. Fioletowy jest jeden i reszta ciemnych, a niebieskie, to te, które zostają. W sensie chodzi o kolory wdzianek postaci.
Gra się zdecydowanie przyjemniej. Jeśli można tak to ująć krążki stają się bardziej ludzkie

Z drugiej strony trudno to nazwać must have`em. Szczegónie, ze cena samych naklejek wychodzi kosmicznie duża. Opłaca się zamówić jak ktoś przy okazji skorzysta z czaspopisma. I nie chodzi o oglądanie obrazków

- yosz
- Kontakt:
Ciekawe... pod względem ilości ocen wystawionych Agricoli Polska jest na 4 miejscu po USA, UK i Niemcach. Wśród tych 4 krajów nejlepiej oceniają ją Niemcy a potem Polacy (tylko 0.01 różnicy).
Czy ktoś w ogóle pamięta czy Puerto Rico po tym jak się wspięło na 1 miejsce spadło kiedykolwiek?
Czy ktoś w ogóle pamięta czy Puerto Rico po tym jak się wspięło na 1 miejsce spadło kiedykolwiek?
ZnadPlanszy | YouTube
- Ink
- Administrator
- Has thanked: 132 times
- Been thanked: 207 times
- Kontakt:
Czy mi sie zdawalo, czy skoczyla o cale 0.1 w ciagu 24h.
Jakas zorganizowana akcja?
Jakas zorganizowana akcja?
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
Jest na III a nie na II (przynajmniej na razie
).

magazyn
magazyn
- Silent
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 9 times
- ja_n
- Recenzent
- Been thanked: 2 times
Czyli to jakaś zorganizowana akcja ukrócona przez adminów BGG. Albo gra wspięła się na II miejsce spontanicznie a teraz spada przez jakąś zorganizowaną akcję typu anti-hype.
Znowu? 

magazyn
magazyn
- yosz
- Kontakt:
Bug w systemie, wykasowali 97 zduplikowanych głosów i Agricola spadła o te 0.1BGG pisze:Yeah, some &%!%" has rated the game "10" about 100 times, starting on page 18 of the ratings list
ZnadPlanszy | YouTube
- Markus
- Has thanked: 640 times
- Been thanked: 311 times
szukam i nie mogę wyszukać opcji która pozwala zrobić powyższe statystyki , można prosić o małą podpowiedź gdzie to znaleźćyosz pisze:Ciekawe... pod względem ilości ocen wystawionych Agricoli Polska jest na 4 miejscu po USA, UK i Niemcach. Wśród tych 4 krajów nejlepiej oceniają ją Niemcy a potem Polacy (tylko 0.01 różnicy).
- yosz
- Kontakt:
W statystykach w grze jest pozycja Rating i zaraz obok dwie ikony prowadzące do m.in rozbicia ocen na państwa (ikona ziemi)
http://www.boardgamegeek.com/ratinginfo ... meid=31260
http://www.boardgamegeek.com/ratinginfo ... meid=31260
ZnadPlanszy | YouTube