Jak zaczeło się wasze hobby

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
FormatC

Re: Jak zaczeło się wasze hobby

Post autor: FormatC »

No to jak grales to wiesz, czego sie spodziewac. :) Nie chcialam Cie straszyc, mnie tez Carcasonne odpowiada, uwazam, ze jest b. przyjemne, chcialam tylko zauwazyc, ze nie kazdy reaguje na te gre jakims dzikim entuzjazmem. :) Bo wiesz, to, ze Tobie sie podoba, to jeszcze nie znaczy, ze spodoba sie Twoim znajomym, z ktorymi chcesz grac, a bez graczy gra sie raczej slabo... ;) Moze powinienes zrobic maly rekonesans? :)
Awatar użytkownika
FormatC

Post autor: FormatC »

"wspolne miasto"? a coz to takiego? :) Chyba kolega (wlasciciel) zapomnial wspomniec o tej zasadzie tlumaczac nam, o co chodzi... ;) Dowiedzielismy, jak sie ZABIERA komus miasta, ale zeby wspolnie cos budowac, co to to nie. No ale u nas generalnie we WSZYSTKO gra sie jakos maksymalnie agresywnie i nawet tutaj, w Carcasonne, nie zauwazylam zeby bylo to, jak ktos kiedys powiedzial, "ukladanie puzzli". Ale faktycznie, jestem w stanie wyobrazic sobie, ze z innymi graczami, "delikatniejszymi", moze to wlasnie tak wygladac...

No ale to taka dygresja, a wracajac do tematu...

...ja akurat wariantu dyplomatycznego, o ktorym pisze MisterC, jakos nie widze, ale to pewnie dlatego, ze gralam tylko raz i tak naprawde nie wiedzialabym, czy te uklady, ktore proponuje mi ten "drugi", jakies wspolne miasta itp., przynioslyby MI jakas korzysc... ;) Bez dyplomacji wiadomo przeciez, ze jak przychodzi kafelek pasujacy do miasta tego "pierwszego", to sie go kladzie gdzies daleko od jego miasta, a jakos tak w miare blisko wlasnego. :mrgreen: No ewentualnie kladzie sie go obok miasta "pierwszego" i stawia na nim duzego ludzika, tak zeby kiedys sie polaczyly, i zeby w momencie polaczenia miec wiecej "sily" tak, aby przejac to miasto... Tak to sie jakos robilo. :) (wybaczcie jesli cos pokrecilam, ale nie mam zbyt duzego doswiadczenia jesli chodzi o C. i nie znam tych wszystkich sztuczek/kruczkow a pewnie nawet mam braki jesli chodzi o podstawowe zasady :) )
Awatar użytkownika
zephyr
Been thanked: 1 time

Post autor: zephyr »

Przy 2 osobówkach wspólne budowanie jest kompletnie bez sensu - obaj gracze dostają tyle samo, czyli różnica jest na 0... to już lepiej postawić w szczerym polu, postawić ludka i zgarnąć minimum 1 punkt.

Za to przy 3 graczach wspólne budowanie jest bardzo sensowne - 2 graczy dokłada punkty w swoich turach dla obu graczy, jeśli graliby tylko do wspólnych obszarów zgarną 2 razy więcej punktów niż gracz grający sam, ale zawsze jest ryzyko że gdy inwestycja za bardzo się rozrośnie ktoś postanowi przejąć dzieło.

A wracając do tematu zawsze lubiłem gry maści wszelkiej z naciskiem na elektroniczną rozrywkę. Pod koniec liceum kumple kupili Puerto Rico i zagrałem w "najlepszą planszówkę na świecie". W planszówkach urzekła mnie różnorodność machanik i względna prostota reguł, czytelna reprezentacja stanu i spora głębia strategiczna, czyli ogólnie elegancja rozgrywki.Później zacząłem chodzić na SG, trochę później OKO które przeniosło się na PW. [edit:] Później odkryłem regularne spotkania klubów planszówkowych i do dziś regularnie na nie uczęszczam [/edit]
Ostatnio zmieniony 22 lip 2008, 22:48 przez zephyr, łącznie zmieniany 1 raz.
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

zephyr pisze:Później zacząłem chodzić na SG, trochę później OKO które przeniosło się na PW.
Mysle ze te wyznania nie sa zbyt czytelne dla czytelnikow spoza W-wy. :wink:
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

Dla mnie, a jestem z oddalonych od W-wy o ok.300-350km Gliwic, wszystko jasne. :twisted:
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
finallyh
Has thanked: 75 times
Been thanked: 42 times

Post autor: finallyh »

Turner pisze:... do osadników nikt nie ma nic przeciwko, tylko szkoda że we 2 nie da sie zagrać :|
Da się, lecz po zagraniu w co najmniej 3 osoby (w 4 to już ło-ho-ho), gdzie juz pohandlować można, atrakcyjność rozgrywki 2 osobowej spada, znacznie wręcz. Podobnie wygląda sprawa z Fasolkami. Niemniej i mimo wszystko jest wciaż raczej miło tylko, że no właśnie.
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 83 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Andy »

Wracając do pytania zawartego w tytule wątku (jak zaczęło się nasze hobby):

"Pierwsze historyczne wzmianki o grach zwanych obecnie planszowymi pochodzą sprzed kilku tysięcy lat. Zachowały się dowody materialne, że gry na planszach istniały w Egipcie, Palestynie i Asyrii, na Cyprze i Krecie, w Grecji, w Indiach, Chinach i Japonii. Jedna z najstarszych plansz do gry, to plansza znaleziona podczas prac wykopaliskowych w grobowcu w El-Mahasna (Górny Egipt). Grobowiec pochodził z lat 4000-3500 przed nową erą. Sędziwa plansza - o polach 3x6 - sporządzona z gliny, zachowała się w bardzo dobrym stanie wraz z jedenastoma figurami w kształcie stożków."
(Zdzisław Nowak, Mu-torere, Do-guti i inne, Warszawa 1972).
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
eazydoor

Post autor: eazydoor »

finallyh pisze:
Turner pisze:... do osadników nikt nie ma nic przeciwko, tylko szkoda że we 2 nie da sie zagrać :|
Da się, lecz po zagraniu w co najmniej 3 osoby (w 4 to już ło-ho-ho), gdzie juz pohandlować można, atrakcyjność rozgrywki 2 osobowej spada, znacznie wręcz.
Można użyc komórki, w dziale "Planszówki na komputerze" był post z linkami do komórkowej wersji osadników http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... f=9&t=5460. Można zagrać z przeciwnikami z komórki :twisted: . Wiem, że to hardcore, ale dla pasjonata moze być ciekawe. Zaznaczam, że sam nie grałem.
Dziedzic cukrowej pamięci :)
ODPOWIEDZ