Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Rozstrzał dwumiesięczny bo ja to rozumiem tak, że gra wyjdzie pomiędzy 1 października a 30 listopada
Poza tym nie wiadomo, czy ta data dotyczy wersji sklepowej czy preorderów.
Ale gra nadal kusi i na pewno ją kupię. Pytanie tylko kiedy
Jak na to co Portal potrafi nawyczyniac w temacie wychodzących tytułów, o tym jest nadspodziewanie cicho :/
Może jak szef wróci to ruszą z offensywą informacyjną ...
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Czy tylko mi się wydaje, że to po raz kolejny 51stan? A miały być takie achy i ochy. Swoją drogą bardzo ładnie wizualnie to wygląda. https://m.youtube.com/watch?v=qArWmVdZVmI
Z każdą kolejną iteracją zasad gra spadała u mnie coraz niżej w rankingu "chciejstwa", a po tym co przeczytałem na blogu Trzewika o zmianach, odejściu Marcina i obecnej wersji instrukcji, spadła do pozycji "zagram, ale nie kupię"... A miał być hit 4X na kartach...
Fiacik pisze:Czy tylko mi się wydaje, że to po raz kolejny 51stan? A miały być takie achy i ochy. Swoją drogą bardzo ładnie wizualnie to wygląda. https://m.youtube.com/watch?v=qArWmVdZVmI
Mam to samo wrażenie. Dodatkowo ja tego bym 4x nie nazwał, bo gra bardzo abstrakcyjnie do tych elementów podchodzi.
kaimada pisze:Z każdą kolejną iteracją zasad gra spadała u mnie coraz niżej w rankingu "chciejstwa", a po tym co przeczytałem na blogu Trzewika o zmianach, odejściu Marcina i obecnej wersji instrukcji,
kaimada pisze:po tym co przeczytałem na blogu Trzewika o zmianach, odejściu Marcina i obecnej wersji instrukcji, spadła do pozycji "zagram, ale nie kupię"...
Możesz podlinkować? Znam blog Trzewiczka "Board Games That Tell Stories", ale on nie był od dawna aktualizowany.
kaimada pisze:po tym co przeczytałem na blogu Trzewika o zmianach, odejściu Marcina i obecnej wersji instrukcji, spadła do pozycji "zagram, ale nie kupię"...
Możesz podlinkować? Znam blog Trzewiczka "Board Games That Tell Stories", ale on nie był od dawna aktualizowany.
Ale ja mówię o wpisie, który tam się pojawił oryginalnie.
Na stronie Portalu był pod koniec lipca i odejście Marcina jak i to co znalazłem w instrukcji, potwierdza moje odczucia po przeczytaniu tego wpisu: http://portalgames.pl/pl/blog-ten-o-falach-testerow/
Zaraz, zaraz, to znaczy, że twórca gry odszedł od Portalu? O ile się nie mylę i czegoś nie pokręciłem odszedł już wczesniej z AA od Trefla i przeszedł do Portalu. Wiecie co się teraz stało?
Trzeba będzie poczekać na recenzje. W przedsprzedaży na pewno nie kupie ale nadal jestem zainteresowany, lubię tego typu gry.
Nic się nie stało, więc przestańcie tworzyć atmosferę jakiegoś spisku.
Przeszedl do GFP, czy jak sie teraz to wydawnictwo nazywa ( )
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ostoja pisze:Tylko co ma odejście Marcina do tego, jak wygląda gra? Przecież to nadal to on jest autorem.
BTW Trzewik w filmiku już nie mówi, że to karciane 4X.
Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka
Duża zmiana i (wydaje mi się) uproszczenie gry od czasu jak grałem w prototyp na Portalconie
Gra wypada z listy moich must have. Poczekam na jakieś konkretne recenzje.
Duża zmiana i (wydaje mi się) uproszczenie gry od czasu jak grałem w prototyp na Portalconie
Gra wypada z listy moich must have. Poczekam na jakieś konkretne recenzje.
Niestety muszę się zgodzić. Również miałem przyjemność zagrać w prototyp i teraz mam wrażenie, że to jest inna gra. Wtedy byłem pewien, że kupię, teraz już się na zakup nie nastawiam.
Były planety, były statki, ale były 4 rodzaje technologii (cztery kolory kart), każda odpowiadająca jednemu X z 4X. Można było zdecydować się co rozwijamy bardziej czy też idziemy w zrównoważony rozwój.
Poza tym rozwijanie poszczególnych technologii dawało nam też bonus dla jednej z czterech zdolności, które opisane były na planszetkach graczy, np. rozwój militarny, poza samą siłą ataku i obrony dawał nam też bonus do dociągu kart itd. Teraz tego nie widzę, a gra faktycznie zaczyna przypominać nieco zmodyfikowany 51 Stan.