Albo jakaś literówka (to proszę moderatora o dołączenie tego postu do właściwego wątku), albo tematu brak:
https://boardgamegeek.com/boardgame/196340/yokohama
Najważniejsze dla mnie pytanie: czy ktoś się przymierza do polskiej edycji?
Już link nie działa.adikom5777 pisze: ↑19 lip 2017, 10:26 Zrobiłem wczoraj tłumaczenie 30 kart technologii. Przydadzą się posiadaczom wersji zarówno angielskiej jak i niemieckiej. Poza tymi kartami, które leżą jawne na stole, gra nie ma innych elementów zależnych językowo. Do ściągnięcia tu
Mogę też prosić?malekith_86 pisze: ↑04 paź 2018, 15:47 mogę CI podesłać to tłumaczenie co przygotował Adam z planszostrefy jak wrócę do domu
angielskie tłumaczenia kart są w instrukcji
w normalnej na 15 i 16 stronie ale żeby było łatwiej dopasować po rysunkach z kart to możesz ściągnąć instrukcję od wersji deluxe i tam masz na stronach 18-19 całe karty a nie tylko sam tekst jak w normalnej instrukcji
Wg mnie całkiem spoko w dalszym ciągu na 2, ale najlepiej się gra w 3. Na 2 osoby ciągle patrzysz uważnie co robi przeciwnik, bo próbujesz zebrać jak najwięcej bonusów za 5, konkretne miejsca w Customs House czy kościele. Poza tym zablokowanie czyjegoś ruchu kiedy ma np. 3 kostki na tej płytce może być bardzo bolesne, nawet na jedną turę. Zmuszasz wtedy przeciwnika do pójścia gdzieś indziej, gdzie zbierze do ręki mniej kostek i nagle na następną turę ma tylko 2 w ręce do wyłożenia. No i w zasadzie ma się też większą kontrolę nad końcem gry, ale z drugiej strony w 3 osoby łatwiej zamknąć w 2 grę trzeciemu graczowi jak widać że poszedł mocno w długą grę.detrytusek pisze: ↑22 maja 2019, 18:02 A na 2 os coś traci? Bo NPI marudzili. Rzadziej się blokujemy ale jak bardzo nas musi obchodzić co robi przeciwnik przy 2 osobach?
Damn it. Chyba Mikołaj będzie musiał ruszyć tłuste dupsko też i na dzień dzieckaFojtu pisze: ↑22 maja 2019, 19:23Wg mnie całkiem spoko w dalszym ciągu na 2, ale najlepiej się gra w 3. Na 2 osoby ciągle patrzysz uważnie co robi przeciwnik, bo próbujesz zebrać jak najwięcej bonusów za 5, konkretne miejsca w Customs House czy kościele. Poza tym zablokowanie czyjegoś ruchu kiedy ma np. 3 kostki na tej płytce może być bardzo bolesne, nawet na jedną turę. Zmuszasz wtedy przeciwnika do pójścia gdzieś indziej, gdzie zbierze do ręki mniej kostek i nagle na następną turę ma tylko 2 w ręce do wyłożenia. No i w zasadzie ma się też większą kontrolę nad końcem gry, ale z drugiej strony w 3 osoby łatwiej zamknąć w 2 grę trzeciemu graczowi jak widać że poszedł mocno w długą grę.detrytusek pisze: ↑22 maja 2019, 18:02 A na 2 os coś traci? Bo NPI marudzili. Rzadziej się blokujemy ale jak bardzo nas musi obchodzić co robi przeciwnik przy 2 osobach?
Co do samej gry mam tylko 2 zastrzeżenia:
1. Zajmuje absurdalnie dużo miejsca na stole
2. Technologie są wg. mnie średnio zbalansowane, niektóre wydają mi się za drogie jak na to co robią