Champions of Midgard / Wojownicy Midgardu (Ole Steiness)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Yavi
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 42 times
- Kontakt:
Re: Champions of Midgard
Podrzucam recenzję Wojowników Midgardu -> klik.
Planszówki we dwoje - blog o grach planszowych nie tylko dla dwojga!
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
- citmod
- Has thanked: 103 times
- Been thanked: 103 times
Re: Champions of Midgard (Wojownicy Midgardu)
Spoiler:
Możliwe też, że to po prostu my źle zinterpretowaliśmy kartę, ale wydaje nam się, że można było tego uniknąć używając ukośnika zamiast słowa "lub", albo po prostu wstawić kolejną dwójkę przed kostkę i nie było by miejsca do złej interpretacji.
Zostawiam to tutaj na wypadek jakby ktoś jednak też w taki błędny sposób zinterpretował tą kartę ale ciekawi mnie też czy wy nie mieliście problemu z tą kartą?
- playerator
- Has thanked: 904 times
- Been thanked: 310 times
Dzięki za tego posta, jeszcze nie grałem, ale z całą pewnością grałbym tak, jak jest pokazane na karcie (czyli źle).citmod pisze:... Zostawiam to tutaj na wypadek jakby ktoś jednak też w taki błędny sposób zinterpretował tą kartę ale ciekawi mnie też czy wy nie mieliście problemu z tą kartą?
Pytanie, czy jest więcej takich "skrótów myślowych" na kartach.
tak że = w takim razie, więc
także = też, również
Piszmy po polsku :)
także = też, również
Piszmy po polsku :)
- citmod
- Has thanked: 103 times
- Been thanked: 103 times
My wczoraj tylko z tą kartą mieliśmy chwilę niepewności (jednak wszyscy spójnie przyjeliśmy daną interpretację więc graliśmy dalej), wszystkie inne karty wydawały się jasne. Jednak należy pamiętać, że była to nasza jedyna rozgrywka dotychczas (na pewno nie ostatniaPytanie, czy jest więcej takich "skrótów myślowych" na kartach.

Edit: @Czacha: Może warto przed wydaniem dodatków zwrócić uwagę na to czy w dodatkach są podobne karty i spróbować je jakoś inaczej przetłumaczyć (chociażby tak jak ja to zasugerowałem albo jeszcze jakiś lepszy sposób), aby ich efekt był jasny.
- kaszkiet
- Has thanked: 317 times
- Been thanked: 579 times
Jeśli ktoś by nie zauważył, ruszyła kampania dodatków https://wspieram.to/dodatkimidgard
EB do 13 września - 160 zł za oba.
EB do 13 września - 160 zł za oba.
Jakby ktoś był zainteresowany kupnem podstawki w wersji wspieram.to z dodatkowym zestawem drewnianych znaczników drewna i jedzenia po taniości to poproszę o prywatna wiadomość. 

- Rocy7
- Been thanked: 6 times
a ktory z dodatkow dodaje wiecej wyborow i roznorodnych pol akcji?misioooo pisze:Góry w zasadzie dodają więcej tego, co już w grze jest - 5 gracza i małą planszę z górami, które można zwiedzać i walczyć z monstrami (tak samo jak monstra za oceanem).
Valhalla już dodaje nowe mechaniki, nowe rodzaje kości i nawet umierający wikingowie mogą być przydatni czy wręcz celowo uśmiercani, aby powrócili z Valhalli jako koksy![]()
Zatem wg mnie: Mroczne Góry jak chce się grać na 5 graczy. W przeciwnym wypadku można pominąć. Valhalla - hell yeah! Najlepiej zgarnąć komplet, bo pewnie cena będzie atrakcyjna
Obu nie chce brac a sama podstawka jest troche biedna.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2017, 16:55 przez Rocy7, łącznie zmieniany 1 raz.
Definitywnie VALHALLA - jeżeli bierzesz tylko jeden. Sporo naprawia w grze (najważniejsze: sprawia, że AŻ tyle nie zależy od dobrego rzutu kośćmi, bo nawet jak przegrasz to zyskujesz sporo), plus dodaje karty Valhalli, legendarne przedmioty i potwory.
Góry dodają 5tego gracza głównie i łuczników.
When they kick out your front door, How you gonna come? With your hands on your head or on the trigger of your gun!?
______Moja kolekcja______Wymienię/sprzedam______
- Rocy7
dzieki.Bardok pisze:Definitywnie VALHALLA - jeżeli bierzesz tylko jeden.
- Czacha Games
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 269 times
- Kontakt:
OSTATNI DZIEŃ EARLY BIRDS!!!!
Już tylko dziś do godz. 23:59 możecie wesprzeć dodatki do Wojowników Midgardu w cenie EB - 160 pln za oba. Tych z Was, którzy jeszcze nie mają podstawki informujemy, że zostały jeszcze pakiety podstawki "Wojowników Midgardu" w wersji limitowanej (pakiet ograniczony ilościowo) z fajnymi gadżetami i w dobrej cenie. Oczywiście cały czas mozecie dobrać zestaw świetnych pionków-winikigów, czy też składany drewniany insert na podstawkę i oba dodatki.
Zapraszamy na stronę kampanii: https://wspieram.to/dodatkimidgard
Pomózcie nam ufundować te dodatki - udostępniajcie tę informację gdzie się da, żeby móc cieszyć się finalnie polską wersją Mrocznych Gór oraz Valhalli. Dziękujemy serdecznie.
Zespół Czacha Games
Już tylko dziś do godz. 23:59 możecie wesprzeć dodatki do Wojowników Midgardu w cenie EB - 160 pln za oba. Tych z Was, którzy jeszcze nie mają podstawki informujemy, że zostały jeszcze pakiety podstawki "Wojowników Midgardu" w wersji limitowanej (pakiet ograniczony ilościowo) z fajnymi gadżetami i w dobrej cenie. Oczywiście cały czas mozecie dobrać zestaw świetnych pionków-winikigów, czy też składany drewniany insert na podstawkę i oba dodatki.
Zapraszamy na stronę kampanii: https://wspieram.to/dodatkimidgard
Pomózcie nam ufundować te dodatki - udostępniajcie tę informację gdzie się da, żeby móc cieszyć się finalnie polską wersją Mrocznych Gór oraz Valhalli. Dziękujemy serdecznie.
Zespół Czacha Games
Zapraszamy na : http://czachagames.pl
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2146 times
- Kontakt:
-
- Has thanked: 190 times
- Been thanked: 95 times
Pytanie, może ktoś zna odpowiedź.
Ma ktoś może wiedzę czy wikingowe meple będzie można kupić w którymś sklepie który objął kampanie mecenatem?
Ma ktoś może wiedzę czy wikingowe meple będzie można kupić w którymś sklepie który objął kampanie mecenatem?
- Czacha Games
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 269 times
- Kontakt:
Ja mam wiedzę
Nie będzie ich w żadnym sklepie w sprzedaży po zakończonej kampanii chyba, że jakiś sklep ściągnie sobie je ze stanów, ale cena zdecydowanie będzie większa niż u nas w kampanii, dlatego zachęcamy.
Podobnie będzie z insertem oraz matą - nie będzie tych gadżetów również w sprzedaży po zakończeniu kampanii - są to dodatki, które umieszczamy TYLKO dla wspierających i TYLKO w czasie trwania naszej kampanii, a zostało jeszcze 9 dni, dlatego jest to ostatnia możliwość, żeby takie "gadżety" nabyć.

Nie będzie ich w żadnym sklepie w sprzedaży po zakończonej kampanii chyba, że jakiś sklep ściągnie sobie je ze stanów, ale cena zdecydowanie będzie większa niż u nas w kampanii, dlatego zachęcamy.
Podobnie będzie z insertem oraz matą - nie będzie tych gadżetów również w sprzedaży po zakończeniu kampanii - są to dodatki, które umieszczamy TYLKO dla wspierających i TYLKO w czasie trwania naszej kampanii, a zostało jeszcze 9 dni, dlatego jest to ostatnia możliwość, żeby takie "gadżety" nabyć.
Zapraszamy na : http://czachagames.pl
- Bea
Zagrałam po raz pierwszy i moje wrażenia są bardzo pozytywne. Dla mnie ta gra to taki kompromis pomiędzy przygodówką a eurosucharem. nadal można tłuc potwory, są customowe kostki, ale trzeba dbać o ekonomię. Wchodzi na radar 

- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Czy dodatkowe cele ze wspieram.to znajdowały się także w pudełku z grą, czy dodawane były osobno? Zamówiłem właśnie wersję, która miała je zawierać i niestety w środku był czysty retail.
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
- Gromb
- Has thanked: 932 times
- Been thanked: 412 times
Hej. Gdzie kupowałeś?Bary pisze:Czy dodatkowe cele ze wspieram.to znajdowały się także w pudełku z grą, czy dodawane były osobno? Zamówiłem właśnie wersję, która miała je zawierać i niestety w środku był czysty retail.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
- Yavi
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 42 times
- Kontakt:
Powinny być chyba osobno, bo promki załapały lekkie opóźnienie i były dosyłane oddzielnie, jeśli dobrze pamiętam.Bary pisze:Czy dodatkowe cele ze wspieram.to znajdowały się także w pudełku z grą, czy dodawane były osobno? Zamówiłem właśnie wersję, która miała je zawierać i niestety w środku był czysty retail.
Planszówki we dwoje - blog o grach planszowych nie tylko dla dwojga!
- Ciuniek
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 422 times
Pytanie techniczne. Czy krzywo pocięta plansza, która nie składa się równo i grzbiety kart Draugrów w trzech różnych odcieniach czerwieni to tylko moje szczęście, czy standardowy problem polskiego wydania?
- Marx
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 24 times
Kolega miał taką sytuację i reklamował.Ciuniek pisze:Pytanie techniczne. Czy krzywo pocięta plansza, która nie składa się równo i grzbiety kart Draugrów w trzech różnych odcieniach czerwieni to tylko moje szczęście, czy standardowy problem polskiego wydania?
Ach, kolegaMarx pisze:Kolega miał taką sytuację i reklamował.Ciuniek pisze:Pytanie techniczne. Czy krzywo pocięta plansza, która nie składa się równo i grzbiety kart Draugrów w trzech różnych odcieniach czerwieni to tylko moje szczęście, czy standardowy problem polskiego wydania?

Tak mi dosyłali plansze dwukrotnie - za pierwszym razem też krzywą wysłali

When they kick out your front door, How you gonna come? With your hands on your head or on the trigger of your gun!?
Jakby to kogoś interesowało to oba dodatki mieszczą się w pudle podstawki po wyjęciu wypraski. Gra zapowiada się bardzo ciekawie, ale zagram chyba dopiero po Mundialu.
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Co tam się dokładnie dzieje z tymi dodatkami? Pojawiają się opinie, że występują jakieś niespójności względem podstawki (kolorystyka itp.).
Mój blog na ZnadPlanszy
Dostałem paczkę z dodatkami wczoraj i zdążyłem już sobie obejrzeć.
Dodatki były drukowane w innej drukarni. Karty mają inną kolorystykę (np. tył kart Trolli jest brązowy, a w podstawce - raczej szary), ale co gorsza, mają inny kształt - rogi mają inny promień zaokrąglenia. Przy większości kart to faktycznie nie przeszkadza, ale część z kart dodatków mieszą się z taliami z podstawki
Poza tym inne rozmiary mają też tekturki postaci (mały problem) i straganów (większy, bo na starcie gry się losuje). No i nowe karty kupców mają w ogóle inną grafikę niż oryginalne.
Ostatecznie jak na druk który miał być dokładnie skontrolowany pod względem spójności (a takie obietnice padły ze strony Czachy w jednej z aktualizacji projektu na wspieram.to), to mamy totalną klapę. Wydawca ma "sprawdzić" czy da się wydrukować poprawki w oryginalnej drukarni, ale trochę w to nie wierzę :/
Dodatki były drukowane w innej drukarni. Karty mają inną kolorystykę (np. tył kart Trolli jest brązowy, a w podstawce - raczej szary), ale co gorsza, mają inny kształt - rogi mają inny promień zaokrąglenia. Przy większości kart to faktycznie nie przeszkadza, ale część z kart dodatków mieszą się z taliami z podstawki

Poza tym inne rozmiary mają też tekturki postaci (mały problem) i straganów (większy, bo na starcie gry się losuje). No i nowe karty kupców mają w ogóle inną grafikę niż oryginalne.
Ostatecznie jak na druk który miał być dokładnie skontrolowany pod względem spójności (a takie obietnice padły ze strony Czachy w jednej z aktualizacji projektu na wspieram.to), to mamy totalną klapę. Wydawca ma "sprawdzić" czy da się wydrukować poprawki w oryginalnej drukarni, ale trochę w to nie wierzę :/
- Gromb
- Has thanked: 932 times
- Been thanked: 412 times
Eh... Wszystko to prawda. Część problemów mogą rozwiązać koszulki, część sakiewki, ale nie tak miało to być. Kolejna kampania Czach zaliczona wpadką. Były problemy przy Impulsie, przy karcianych podziemiach i teraz przy wojownikach.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father