Masz może możliwość porównania John Company do Pax Pamir/Renaissance lub Infamous Traffic?Ryu pisze:John Company - wydaje się być fajne ale ja nie cierpię negocjacji przy stole dlatego pasuje. Niemniej wyglada ślicznie wg mnie i jest zdecydowanie skomplikowana co lubię. Szkoda że element negocjacji tam jest![]()
Essen 2017
- Deem
- Has thanked: 543 times
- Been thanked: 370 times
Re: Essen 2017
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 397 times
- Been thanked: 936 times
1. Heksagonalna plansza (fakt, sporo jest takich gier, ale nie znowu tak dużo eurogier)AkitaInu pisze:Jedyne podobieństwo wedlug mnje to produkcja przy zdejmowaniu towarow z planszy gracza. Reszty albo nie widze albo jest w tak wielu grach ze nie mozna mowic o podobinstwie tylko do terryBartP pisze:Pod względem mechanizmów trudno nie widzieć Terry Mystiki w Klanach, bo zapożyczeń jest sporo. Z kolei nie musi się to przekładać na odczucia płynące z rozgrywki, możliwe że mimo wielu podobieństw mechanicznych gra się w nią jak w zupełnie inną grę. Czego zresztą również sobie życzę, bo swego czasu wsparłem.
2. Zasady dotyczące sąsiedztwa budynków, stawiania nowych
3. Zasady dot. zasięgu wodnego, który można zwiększać
4. Losowe, punktujące kafle co rundę
5. Kładziesz coś na planszę, a to odsłania na twojej planszy jakiś dochód
6. Nacisk na specjalne zdolności klanów
7. Bonus z "postawienia się" obok przeciwnika
Wiem, że te punkty to nie jakieś unikatowe mechanizmy i niektóre pojawiają się w wielu grach. Aczkolwiek takie ich zestawienie pojawia się tylko w Terrze. Dlatego można mówić o mocnych podobieństwach mechanicznych. Albo inaczej: mamy wyjątkowo dużo punktów wspólnych pomiędzy Klanami i Terrą Mystiką.
Sprzedam nic
- Ryu
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 161 times
Agra - nie wiem czy graliśmy dokładnie dobrze z zasadami bo kolega czytał w aucie ale z tego co graliśmy to fajne cięższe euro. Ktoś mi mówił że ponoc przekombinowane. Ja tego nie zauważyłem i mi sie podoba choc nie zagraliśmy do końca bo to już któraś noc z rzędu gdzie śpimy po kilka h 

- crsunik
- Been thanked: 2 times
Fajnych ciężkich euro jest milion. Coś wyróżniającego? Coś ekstra?Ryu pisze:Agra - nie wiem czy graliśmy dokładnie dobrze z zasadami bo kolega czytał w aucie ale z tego co graliśmy to fajne cięższe euro. Ktoś mi mówił że ponoc przekombinowane. Ja tego nie zauważyłem i mi sie podoba choc nie zagraliśmy do końca bo to już któraś noc z rzędu gdzie śpimy po kilka h
- kaimada
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 170 times
WarTime to dla mnie gra targów. System działa fenomenalnie. Jest szybki, prosty i niesamowicie emocjonujący. Za 45€ trzeba brać.Błysk pisze:Grał ktoś w tego Władcę Pierścieni i/ lub War Time?
Nie ma mnie tam, ale niektóre sklepy mają preorder.kaimada pisze:WarTime to dla mnie gra targów. System działa fenomenalnie. Jest szybki, prosty i niesamowicie emocjonujący. Za 45€ trzeba brać.Błysk pisze:Grał ktoś w tego Władcę Pierścieni i/ lub War Time?

- sztefyn
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
https://boardgamegeek.com/boardgame/218 ... yance-valeAkitaInu pisze:Co to zA gierka ten war time? Dajcie linka
- kaimada
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 170 times
WarTime to bitewniak planszowy w stylu Battlelore, który opiera się na systemie klepsydrę, których używamy do aktywowania oddziałów. Zasady są bardzo proste, a gra działa absolutnie fenomenalnie. Rozgrywka w startowy scenariusz trwa jakieś 4 minuty, a emocji jest przy tym więcej niż w niejednej długiej grze.
- maciejo
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 132 times
Ja polecam Arena:for the Gods!
Śliczne wyglądająca gra od iello (KoT)
Świetna do rodzinnego grania,gra prosta ale nie prostacka.
Trzeba troszkę pokombinować.
Na targach dostałem Czaka jako bonusik.
Jakby dziadek Jacek powiedział - no palce lizać.
Polecam
https://boardgamegeek.com/boardgame/207753/arena-gods
Kurcze a ten WarTime przegapiłem
Śliczne wyglądająca gra od iello (KoT)
Świetna do rodzinnego grania,gra prosta ale nie prostacka.
Trzeba troszkę pokombinować.
Na targach dostałem Czaka jako bonusik.
Jakby dziadek Jacek powiedział - no palce lizać.
Polecam

https://boardgamegeek.com/boardgame/207753/arena-gods
Kurcze a ten WarTime przegapiłem

Planszówkowym skrytożercom mówię stanowcze NIE !!!
- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 933 times
Powiedziałbym właśnie raczej, że odwrotniemaciejo pisze:Ja polecam Arena:for the Gods! (...) gra prosta ale nie prostacka.

Ostatnio zmieniony 29 paź 2017, 20:01 przez rattkin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- rattkin
Nie omieszkam, oczywiście. Ale ogrywanie trochę potrwa, więc raczej nic w najbliższych dniach nie będzie, poza ew. bardzo pierwszymi wrażeniami (w większość już grałem).
-
I co najlepiej rokuje?rattkin pisze:Nie omieszkam, oczywiście. Ale ogrywanie trochę potrwa, więc raczej nic w najbliższych dniach nie będzie, poza ew. bardzo pierwszymi wrażeniami (w większość już grałem).
Grałeś już może w Petrichor?
- Namurenai
- Has thanked: 394 times
- Been thanked: 226 times
Tao Long!rattkin pisze:Essen's loot pics czas zacząć!Spoiler:
Damn it, a ja cały czas czekam aż wyślą egzemplarze z KSa...
Miałeś okazję zagrać? Ciekaw jestem nawet tego bardzo pierwszego wrażenia

- rattkin
Tao Long - odbierałem swój egzemplarz z KSa właśnie. Niestety, tak się spieszyli, że te pudła na Essen okazały się trzepnięte, wersja standardowa nie miała flux coin, a wersja deluxe nie miała drewnianych żetonów w różnych rodzajach. Doślą potem. Mam za to piękną ilustrację smoków we wnętrzu pudełka od Doxa, ilustratora. Bardzo mili i pozytywni ludzie, chyba najlepsza energia na całych targach, od pani obsługującej sprzedaż, po artystów i designerów.
"Jutro Panie Janie kochany, jutro, jutro, wszystko jutro."Wincenty Jan pisze: I co najlepiej rokuje?
Grałeś już może w Petrichor?
Ostatnio zmieniony 29 paź 2017, 21:03 przez rattkin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Namurenai
- Has thanked: 394 times
- Been thanked: 226 times
W ogóle jakieś niezłe jazdy były z terminami, więc jeszcze większy chaos niespecjalnie mnie dziwi - chyba nie spodziewali się aż takiego sukcesu kampaniirattkin pisze:Odbierałem swój egzemplarz z KSa właśnie. Niestety, tak się spieszyli, że te pudła na Essen okazały się trzepnięte, wersja standardowa nie miała flux coin, a wersja deluxe nie miała drewnianych żetonów w różnych rodzajach. Doślą potem. Mam za to piękną ilustrację smoków we wnętrzu pudełka od Doxa, ilustratora. Bardzo mili i pozytywni ludzie, chyba najlepsza energia na całych targach, od pani obsługującej sprzedaż, po artystów i designerów.

Ilustracji pozazdrościć.
A co do pozytywnej energii.. Dało się wyczuć już w rozmowach z Gonzalo i filmikach, które publikowali

Jak znajdziesz chwilę to po rozgrywce/rozgrywkach podziel się proszę wrażeniami w wątku gry, chętnie poczytam.
- crsunik
- Been thanked: 2 times
Strasznie mnie ta Noria ciekawi
Przebrnąłem przez instrukcję i nie rozumiem skąd ten hype :<

-
Podzielam Twoje zdanie! Grafiki też nie rzucają na kolana.crsunik pisze:Strasznie mnie ta Noria ciekawiPrzebrnąłem przez instrukcję i nie rozumiem skąd ten hype :<
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3057 times
- Been thanked: 2666 times
- Kontakt:
Woooooowrattkin pisze:Essen's loot pics czas zacząć!

Moje gratulacje z powodu udanych zakupów

Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego