ronczi pisze:Wczoraj znowu zasiadłem po przerwie (i mam nadzieję, ze czegoś nie zrozumiałem)
Zdanie matematyczne scenariusz wyładunek.
Gra dla dwóch graczy 2 pionyx2 + 2 AMP = 54 akcje (piony)
W grze należny zebrać 12 elementów i je rozładować dodatkowo niektóre pola należny eksplorować.
Zakładając, że przez całą grę wykonujemy akcje ryzykując i mamy szczęście we wszystkich testach to zużywamy:
Na zebranie kontenerów - 26 pionów
Na eksploracje - 18 pionów
Na rozładunek - 12 pionów
Wychodzi mi 56 pionów minus ewentualnie łaziki ale i tak scenariusz ociera się o niewykonanie.
Poza tym farma
1. farmę możemy wybudować w 2 rundzie (jeśli nie spadła na obszarze niezbadanym bo wtedy w 3)
2. nasiono siejemy w 3 rundzie
3. Jedzenie dostaniemy w 6 rundzie mamy żywienie (1 jednostka) w 7 (maks 2) w 8 (maks 3)
Po co 4 nasiona.
I w grze 4 osobowej (nawet po zebraniu dodatkowego kontenera z jedzeniem) jest masakra przez 3 rundy astronauci głodują z założenia).
Jakie macie wrażenia z tego scenariusza? - następnym razem jak do niego siądę to wzmocnie 3 osobową załogę wszystkimi AMP - może się uda.
Odpowiem na swoje własne pytanie

a raczej Ignacy mi odpowiedział.
Problem leży w podejściu do scenariusza oraz braku kilku słów wstępu od strony Portalu - aplikacja lub instrukcja.
Do scenariusza podszedłem typowo fabularnie: po wstępnym scenariuszu usiadłem do niego jako drugiego chcąc zacząć przygodę na czerwonej planecie od budowy całej stacji (lądowanie pierwsi marsjanie etc.).
To był błąd, bo jest to najtrudniejszy scenariusz i czego brakowało pod względem informacyjnym: celem scenariusza jest jak najdłużej przeżyć/ jak najwięcej zbudować. Cudem jest jego ukończenie. Szkoda że nie wiedziałem o tym siadając do niego - nie denerwowałbym się tak.
Nie wiem czy już coś się zmieniło w aplikacji od ponad miesiąca kiedy ostatni raz lądowałem. Dzisiaj znowu mam nadzieję spróbować z nowym podejściem i almanachem. Bez względu na rezultat po nim przejdę do dalszych scenariuszy - w końcu komuś się udało zbudować stację i następna moja misja będzie miała już nowe zadania.