Claustrophobia (Christophe Reaux)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- ozy
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 74 times
Re: Claustrophobia - SH w innym świecie?
Scenariusz nr 2 łatwiejszy dla ludzi, na razie mamy 50/50 w zwycięstwach i porażkach ludzi i demonów. Lżejszy niż scenariusz nr 1 i chyba lepiej zaczynać od niego przygodę z grą. Co nie znaczy, że jest słaby, wprost przeciwnie. 

Farewell, leave the shore to an ocean wide and untamed
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Widzę że Kolegę Claustrophobia opętała.
Cieszę się że może ktoś mi pomoże z zasadami i zrozumieniem tekstów na kartach. A paczka jeszcze nie dotarła. 

- ozy
Moja narzeczona gra w gry w sposób "szkodliwy"
tzn cały czas, aż do zupełnego znudzenia. Przerobiliśmy już tak NsHex, RFtG, teraz czas Claustrophobii.
Niestety wolne się skończyło i powrót do pracy zmniejszy ilość czasu na gierki.

- ozy
"Moja narzeczona gra w gry w sposób "szkodliwy"
tzn cały czas, aż do zupełnego znudzenia."
Jakie są warunki wypożyczenia Narzeczonej lub zamiany na moją Żonę?

Jakie są warunki wypożyczenia Narzeczonej lub zamiany na moją Żonę?

- ozy
W sensie taki planszówkowy swing?
Ale czasy przyszły... 

There will be one scenario for 3 players using only on box in the near future (some weeks).
There will be new scenarios. One each month. Two scenarios are already online on the game site.
już żałuje że sprzedałem
There will be new scenarios. One each month. Two scenarios are already online on the game site.
już żałuje że sprzedałem

Nigdy więcej karcianek kolekcjonerskich i pseudo kolekcjonerskich. [W trakcie infiltracji mafii Twilightowej ]
- Filippos
- Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))
Żałuj Dżej. Ja jestem po kolejnych partiach i bardzo mi się podoba. Widać też faktycznie że będzie wsparcie dla tytułu ze strony autora, nowe scenariusze itp. 

Trochę pograłem
Spoko odkupię sobie po sesji 

Nigdy więcej karcianek kolekcjonerskich i pseudo kolekcjonerskich. [W trakcie infiltracji mafii Twilightowej ]
Jak myślicie - jest sens zaopatrywania się w tą grę dla kogoś, kto się jeszcze nie wyżył w Space Hulk? Ogólne założenia wydają się podobne tylko Claustrophobia jest bardziej złożona.
- yosz
- Has thanked: 203 times
- Been thanked: 496 times
- Kontakt:
Moim zdaniem nie ma sensu. Te gry mimo, że mechanicznie się trochę różna, to tryb rozgrywki jest podobny. Jeżeli masz Space Hulka i Ci się nie przejadł, to nie ma sensu. Claustrophobia ma na pewno tę przewagę nad Space Hulkiem, że będzie rozwijana przez wydawcę i fanów, będą na pewno dodatki itd.
Space Hulk to był raczej jednorazowy strzał Games Workshop na rocznicę wydania tej gry. A sami fani trochę są wkurzeni teraz na GW więc i fanowskich dodatków może być mniej
Space Hulk to był raczej jednorazowy strzał Games Workshop na rocznicę wydania tej gry. A sami fani trochę są wkurzeni teraz na GW więc i fanowskich dodatków może być mniej
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
To zależy jakie masz podejście do gier. Jeśli chcesz mieć, powiedzmy po jednej grze z danego rodzaju/ mechaniki/ tematu/ etc. to pewnie nie ma sensu mieć tych dwóch gier (jak napisał yosz).hallas pisze:Jak myślicie - jest sens zaopatrywania się w tą grę dla kogoś, kto się jeszcze nie wyżył w Space Hulk? Ogólne założenia wydają się podobne tylko Claustrophobia jest bardziej złożona.
Ja mam obie, bo zdecydowanie preferuję gry tego typu. I dla mnie są one bardzo różne. Podobnie - mam Warhammera Questa i w najbliższej przyszłości nabędę Descenta. Choć pewnie dla niektórych graczy taki ruch byłby bez sensu, bo to podobne w typie i temacie gry.
Podsumowując - dla mnie te dwie gry są zupełnie inne pod względem tematu, settingu, rozgrywki i innych elementów. Czyli opcja: zagraj u kolegi i zdecyduj.
P.S. IMO Space Hulk jest jednak bardziej złożony, Claustrophobia natomiast szybsza i lżejsza.
Że co, że niby SH jest złożony? Nie żartuj, przecież tam się tylko porusza figurkami i rzuca kostką 

Re: Claustrophobia
Mam takie "techniczne" pytanie do zawodników pogrywających w Claustrophobię, a mianowicie jak w tej grze wygląda kwestia line of sight i poruszania się? Bo z tego co widzę to mamy ładne fragmenty mapy, bez żadnych pól itd. W takim razie jak określamy kto kogo widzi i jak poruszamy się po mapie? Są jakieś sztywne reguły w tym względzie, czy całość jest raczej swobodna i intuicyjna?
Jest parametr movement. 1mvt pozwala ci ruszyć się pole obok. Każdy fragment planszy to jakby jedno pole. Tylko ludzie mogą eksplorować nieodkryte korytarze, ale to gracz demon ustawia jak mają biec. Wszyscy się widzą, ale domyślnie nie może być więcej niż trzech zawodników z każdej strony. Oczywiście są wyjątki, są pola gdzie może być po pięciu i takie gdzie może być tylko po jednym. Do tego dochodzi blocking rule, czyli jeśli figurek wroga jest więcej niż twoich na danym polu, to nie możesz go opuścić. I znowu są wyjątki, talent elusive pozwala na opuszczanie pola bez względu na ilość obcych jednostek, a talent impressive nie pozwala obcym jednostkom opuścić pola, choćby było ich więcej.Muttah pisze:Mam takie "techniczne" pytanie do zawodników pogrywających w Claustrophobię, a mianowicie jak w tej grze wygląda kwestia line of sight i poruszania się? Bo z tego co widzę to mamy ładne fragmenty mapy, bez żadnych pól itd. W takim razie jak określamy kto kogo widzi i jak poruszamy się po mapie? Są jakieś sztywne reguły w tym względzie, czy całość jest raczej swobodna i intuicyjna?
hmm, czyli ogólnie nie ma tu sytuacji w stylu "gość stoi za rogiem, czyli nie mogę mu sprzedać fireballa"? Np. na skrzyżowaniu nie można się schować za rogiem, w pokoju nie da się przyczaić przy drzwiach itd? Innymi słowy, konkretne umiejscowienie na danym kwadracie planszy nie ma żadnego znaczenia, tak?
- farmer
- Has thanked: 412 times
- Been thanked: 96 times
No to widać, dlaczego SH jest "bardziej skomplikowany", mimo swej prostoty - bo dochodzi czynnik taktyczny związany z położeniem figurki w tym, a nie innym miejscu.
Choć do tego typu zabawy mi w zupełnosci wystarcza Descent. Do zabawy prostej i szybkiej (także z uwagi na cenę), wolalbym Claustrophobie miast SH
...
pozdr,
farm
Choć do tego typu zabawy mi w zupełnosci wystarcza Descent. Do zabawy prostej i szybkiej (także z uwagi na cenę), wolalbym Claustrophobie miast SH

pozdr,
farm
z tego co ja grałem, to istotnych dla taktyki czynników w SH jest jeszcze dużo więcej... Zużycie amunicji, możliwe zacięcia / awaria uzbrojenia, walka wręcz (ataki z boku / z tyłu), wpływ sierżantów na dowodzenie (dociągane punkty), szyk w jakim poruszają się marines w wąskich tunelach itd. itp.
Aczkolwiek nic nie ujmuję Claustrophobii (w którą z chęcią bym zagrał), bo z tego co piszecie to zdecydowanie jest tam nad czym myśleć. Natomiast moje pytanie o kwestie LOS i poruszania wynikło z czystej ciekawości, bo przeważnie w tego typu grach jednak mamy te kwadratowe pola i LOS jest kwestią niebagatelną. Chociaż z drugiej strony, jeśli większość walk przebiega w zwarciu (aczkolwiek nie wiem, czy "claustro" właśnie tak działa) to nie jest to aż tak istotne jak w grach, gdzie przeważnie się strzela (SH, Doom itd.).
Aczkolwiek nic nie ujmuję Claustrophobii (w którą z chęcią bym zagrał), bo z tego co piszecie to zdecydowanie jest tam nad czym myśleć. Natomiast moje pytanie o kwestie LOS i poruszania wynikło z czystej ciekawości, bo przeważnie w tego typu grach jednak mamy te kwadratowe pola i LOS jest kwestią niebagatelną. Chociaż z drugiej strony, jeśli większość walk przebiega w zwarciu (aczkolwiek nie wiem, czy "claustro" właśnie tak działa) to nie jest to aż tak istotne jak w grach, gdzie przeważnie się strzela (SH, Doom itd.).
- Filippos
- Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))
W Claustro 95% walk przebiega w zwarciu. Jest jeden przedmiot z którego można strzelać na sąsiedni kafel i nic wtedy nie blokuje możliwości strzału. Claustrophobia jest mechanicznie bardzo prosta, ale wbrew pozorom jest nad czym się zastanowić, choćby przez chwilęMuttah pisze:z tego co ja grałem, to istotnych dla taktyki czynników w SH jest jeszcze dużo więcej... Zużycie amunicji, możliwe zacięcia / awaria uzbrojenia, walka wręcz (ataki z boku / z tyłu), wpływ sierżantów na dowodzenie (dociągane punkty), szyk w jakim poruszają się marines w wąskich tunelach itd. itp.

Videło Recenzja Toma
http://www.boardgamegeek.com/thread/483 ... strophobia
oczywiście nie zgadzam się z jego oceną 5,5
http://www.boardgamegeek.com/thread/483 ... strophobia
oczywiście nie zgadzam się z jego oceną 5,5

Nikt mi nie chce pomóc, więc wziąłem się za to sam, wielka amatorka ale grać się da.
http://www.adp.wroc.pl/ajgor/Planszowe/ ... Prob01.jpg
http://www.adp.wroc.pl/ajgor/Planszowe/ ... Prob02.jpg
http://www.adp.wroc.pl/ajgor/Planszowe/ ... Prob03.jpg
http://www.adp.wroc.pl/ajgor/Planszowe/ ... Prob04.jpg

- janekbossko
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 28 times
swietne!
jaki jest rozmiar tych koszulek? i opowiadaj, nakleiles to tlumaczenie na karte kierującego potworami?
jaki jest rozmiar tych koszulek? i opowiadaj, nakleiles to tlumaczenie na karte kierującego potworami?
Koszulki są typowe, te na normalne karty. Nie naklejałem tego na karty bo mi ich szkoda, karteczki trzymają się bez problemu w koszulkach.
To taka wersja tłumaczenia w której słowa kluczowe pozostawiłem w oryginale aby było odniesienie do oryginalnych nazw kart, planszy przeznaczenia oraz instrukcji.
Mam zamiar zrobić karty całkowicie przetłumaczone i gotowe do druku. Nie wiem czy wszystko dobrze interpretuję, ale z pewnością ktoś mnie poprawi.
To taka wersja tłumaczenia w której słowa kluczowe pozostawiłem w oryginale aby było odniesienie do oryginalnych nazw kart, planszy przeznaczenia oraz instrukcji.
Mam zamiar zrobić karty całkowicie przetłumaczone i gotowe do druku. Nie wiem czy wszystko dobrze interpretuję, ale z pewnością ktoś mnie poprawi.
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 68 times
Bardzo fajnie zrobione.Ajgor pisze:Nikt mi nie chce pomóc, więc wziąłem się za to sam, wielka amatorka ale grać się da.![]()
Pozdrawiam
- janekbossko
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 28 times