Food Chain Magnate (Jeroen Doumen, Joris Wiersinga)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Food Chain Magnate (Jeroen Doumen, Joris Wiersinga)
Szkoda, że w polskiej wersji zagubiła się w tłumaczeniu dwuznaczność „ketchup mechanism”, ale nie wiem, jak moznaby z tego wybrnąć zgrabnie - może coś w stylu „ostry SOS”? 

- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times
„ketchup mechanism”
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- Ardel12
- Has thanked: 1360 times
- Been thanked: 2856 times
Tam przynajmniej nie były to banialuki mojego umysłu xD a tutaj życzeniowe myślenie, że jak działało z Sentinelami to dalej się dapsia.kostka pisze: ↑22 lis 2024, 16:41 @Ardel
Juz znow myslalem, ze zyjesz w jakims lepsiejszym uniwersum obledu
najpierw pocisnal Hrabstwo, taniej niz na wspieraczce czachonowej
teraz Portal z inpostpay ma...
co za typ?!![]()

W Alep obecnie wychodzi 219zł ze zniżką 3% -30zł z kodu inpostu. 80+zł za mazaki i planszetki, kiedy mam już je zalaminowane do podstawki(trza było od razu wtedy pomyśleć o dodatku xD) jest średnim dealem.
Na BGG jak wspomniano wyżej są przygotowane nawet polskie wersje. Ktoś wcześniej tutaj udostępniał. Na pewno do podstawki i zapewne do dodatku. Druk + laminacja w drukarni mnie wyniosły jakieś 50zł
O tutaj: https://boardgamegeek.com/filepage/2443 ... odstawowej
- psia.kostka
Z jednej strony ten bonus ze sklepu Portalu wychodzi drogo, z drugiej "samorobka" tez darmo nie jestDruk + laminacja w drukarni mnie wyniosły jakieś 50zł

Warto pamietac w kalkulacjach, ze Portal daje tez mazaki

Ktos puszczal plotke, ze 3trolle tez maja miec inpostpay w niedalekiej przyszlosci <so happy & can't wait>

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
-
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 153 times
8 listopada pisali że będą mieli inpostpay w przeciągu 2 tygpsia.kostka pisze: ↑23 lis 2024, 09:48Z jednej strony ten bonus ze sklepu Portalu wychodzi drogo, z drugiej "samorobka" tez darmo nie jestDruk + laminacja w drukarni mnie wyniosły jakieś 50zł![]()
Warto pamietac w kalkulacjach, ze Portal daje tez mazaki![]()
Ktos puszczal plotke, ze 3trolle tez maja miec inpostpay w niedalekiej przyszlosci <so happy & can't wait>![]()
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Tak zupełnie najtaniej (chociaż mniej eko) jest wydrukować po prostu na kartce i skreślać ołówkiemArdel12 pisze: ↑23 lis 2024, 09:37Tam przynajmniej nie były to banialuki mojego umysłu xD a tutaj życzeniowe myślenie, że jak działało z Sentinelami to dalej się dapsia.kostka pisze: ↑22 lis 2024, 16:41 @Ardel
Juz znow myslalem, ze zyjesz w jakims lepsiejszym uniwersum obledu
najpierw pocisnal Hrabstwo, taniej niz na wspieraczce czachonowej
teraz Portal z inpostpay ma...
co za typ?!![]()
W Alep obecnie wychodzi 219zł ze zniżką 3% -30zł z kodu inpostu. 80+zł za mazaki i planszetki, kiedy mam już je zalaminowane do podstawki(trza było od razu wtedy pomyśleć o dodatku xD) jest średnim dealem.
Na BGG jak wspomniano wyżej są przygotowane nawet polskie wersje. Ktoś wcześniej tutaj udostępniał. Na pewno do podstawki i zapewne do dodatku. Druk + laminacja w drukarni mnie wyniosły jakieś 50zł
O tutaj: https://boardgamegeek.com/filepage/2443 ... odstawowej
- kmd2000
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 155 times
Ej o co cho, portal używa grafiki z moich autorskich planszetek bez mojej zgody, które opublikowałem jako do użytku własnego.
- walkingdead
- Has thanked: 252 times
- Been thanked: 638 times
to moze napisz do nich zamiast pytac na forum?
♀
- psia.kostka
- kmd2000
- walkingdead
- Has thanked: 252 times
- Been thanked: 638 times
"Ej o co cho,"- to jest forma wątpliwości, którą wrzuciłeś na forum.
Ja jestem użytkowniczką forum.
Jesli chcesz się dowiedzieć to pewnie zasadnym jest napisać do PG: " WTF Portal?"
Ale oczywiście, scenariusz B zaklada rozkręcenie aferki na forum bez faktyczej potrzeby wyjasniania z Portalem.
Gdyby moja wlasnosc intelektualna byla naruszona to pewnie wolalabym sie dowiedziec u zrodla.
Ja jestem użytkowniczką forum.
Jesli chcesz się dowiedzieć to pewnie zasadnym jest napisać do PG: " WTF Portal?"
Ale oczywiście, scenariusz B zaklada rozkręcenie aferki na forum bez faktyczej potrzeby wyjasniania z Portalem.
Gdyby moja wlasnosc intelektualna byla naruszona to pewnie wolalabym sie dowiedziec u zrodla.
♀
- kmd2000
Z racji, że tłumaczenie zawiłości języka polskiego nie byłoby chyba zbyt on-topic, proponuję zakończyć tą jałową dyskusję.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2018 times
- Been thanked: 2619 times
Napisz oficjalnie do Portalu. Będę miał guilty pleasure z ich tłumaczenia
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Portal nie pierwszy raz drukuje "gadżety" z BGG jako bonusy do swoich przedsprzedaży i o ile wiem nigdy nie interesowali się zgodami autorów.
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nawet podobne, ale pod plagiat to raczej nie podejdzie.
- Jareks1985
- Has thanked: 96 times
- Been thanked: 147 times
No i kupiłem za 345zł z mojimi 4% rabatu na stronie portalu, ale uważam że drogo, nawet jak na ten świetny dodatek. Niestety zadziało FOMO, bałem się że ten suę wyprzeda
Klamka od lodówki wygląda na identyczną, może to o nią chodzi?
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3706 times
- Been thanked: 3887 times
A jakiej konkretnie?
https://boardgamegeek.com/image/5121535/kmd2000
Ok, tutaj widac większe podobieństwo
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 213 times
Można też sobie kupić laminator za 100 zł i używać do czego się chce

Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D Niezwiązany z branżą.
NA SPRZEDAŻ Projekt Gaja - nakładki na plansze Res arcana gra+Lux et Tenebrae+Perlae Imperii Brazil Too Many Bones PL + Ghili i inne
NA SPRZEDAŻ Projekt Gaja - nakładki na plansze Res arcana gra+Lux et Tenebrae+Perlae Imperii Brazil Too Many Bones PL + Ghili i inne
Mogłeś pytać, dałbym ci 10%Jareks1985 pisze: ↑23 lis 2024, 17:10 No i kupiłem za 345zł z mojimi 4% rabatu na stronie portalu, ale uważam że drogo, nawet jak na ten świetny dodatek. Niestety zadziało FOMO, bałem się że ten suę wyprzeda
- Jareks1985
- Has thanked: 96 times
- Been thanked: 147 times
Trudno, generalnie mam nadzieje że dowiozą jakość produktu w cenie jakiej sobie życzą, chodź pamiętam, że angielskie wydanie też tyle kosztowało. Pozostaje tylko czekaćAtk pisze: ↑24 lis 2024, 18:51Mogłeś pytać, dałbym ci 10%Jareks1985 pisze: ↑23 lis 2024, 17:10 No i kupiłem za 345zł z mojimi 4% rabatu na stronie portalu, ale uważam że drogo, nawet jak na ten świetny dodatek. Niestety zadziało FOMO, bałem się że ten suę wyprzeda

- kmd2000
Portal oczywiście zaprzecza i powołuje się na bycie firmą "od fanów dla fanów". Mówię "sprawdzam"

Panie Grzegorzu,
dziękuję za szybką odpowiedź.
Po pierwsze część grafiki na planszetce została przekopiowana bezpośrednio z mojego tworu - wiem to (i mogę łatwo udowodnić), ponieważ tworzyłem ją od zera i posiadam oryginały plików, więc uważam, że to nie podlega dyskusji. Dojrzałą rzeczą byłoby przyznać się do błędu.
Co ważniejsze natomiast - myślę, że najbardziej eleganckim zachowaniem ze strony Portalu byłoby niezwłoczne udostępnienie grafik do planszetek dla wszystkich zainteresowanych graczy, jeszcze przed zakończeniem przedsprzedaży - sam pisze pan w swojej odpowiedzi o "pracy dla społeczności" i bycie firmą "od fanów dla fanów". Proponuję, aby Portal udostępnił te pliki do końca tego tygodnia, (np. piątek), aby fani nie czuli presji na preorder tylko z racji planszetek przygotowanych z udziałem rzeczonej społeczności.
- Sawmody
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 8 times
Czy ta inba nie rozkręciła się trochę za bardzo? Koncept lodówki faktycznie jest zerżnięty, ale cała grafika na ich planszetkach została stworzona przez nich, z użyciem oryginalnych czcionek i ikon. Do tego na BGG nie ma żadnej notki "Tylko do użytku własnego".

- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3706 times
- Been thanked: 3887 times
To... mozesz udowodnic w takim razie?
Bo w tej jakosci w jakiej portal udostepnil to ja nie wiem co mozna wywnioskowac poza inspiracja
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne