Ale pomysł godny druku

rozna ilosc pol utrudni wariacyjne budowanie planszy!Jagmin pisze:Nie powiem, coś w tym jest. Nie w samej grafice, która jest po prostu czarująca (), ale w tych trójkątach. Przypominają mi mój stary pomysł z "kompasami", które określały kierunek ruchu. Pomyślę nad tym i napisze co mi z tego wyszło. Przy okazji wspomnę, że miałem na myśli od jednego do kilku pól a nie, że na wszystkich płytkach są 3.
ok, jesli masz to przemyslane, to my point is mootA jeszcze w kwestii kart. Nie ma problemu z kolejnością ich rozpatrywania. W najgorszym wypadku rozpatrujemy karty po kolei, jak je wyciągamy. Czyli jak nam coś przewie wyciąganie kart (ucieczka przed wrogiem lub przeniesienie na inny obszar) to nie ciągniemy reszty kart.
mysle nad alternatywnym rozwiazaniem, ale jakos malo elegancko wygladaloby mi wypuszczanie 'sciezek' z trzech pol, jesli na innej kafelce byloby tylko jedno czy dwa 'wejscia' - tak jak pisalem - nieco to ogranicza freestyle w budowaniu planszy...Jagmin pisze:Kwestię liczby pól jeszcze w takim razie przemyśle. Jak chcesz możemy to tu przedyskutować.
wtedy sam wybierasz na ktore pole wchodzisz? czy trzeba przejsc przez wszystkie pola na kaflu? rzut kostka?Jagmin pisze:Tak się zastanawiam, a czy nie można by ustalić, że te trójkąty/strzałki odnoszą się do boków kafelka a nie samych pól? Wtedy znika problem z dostosowywaniem trzech pól do np. jednego na innym kaflu.
1) "Tak sobie teraz myślę, że podział modułów na trzy strefy domyślnie nie jest zły. Każdy moduł można zróżnicować poprzez dodatkowe symbole."Mucha pisze:Pomysł jest dobry, ale co gdy by miała być na kafelku tylko 1 strefa?
Z knajpą przesadziłeś, ale podziemia to dobry pomysł by wprowadzić tam wieczną Noc. Sądzę, że dla wiecznego Dnia też się coś znajdzie.poooq pisze:Symbol nocy/dnia: bez względu na aktualny stan pory dnia na obszarze obowiązują zasady nocy/dnia (podziemne jaskinie/knajpa);
Symbolu magii nie planowałem, ale myślałem o symbolach cech, których żetony trzeba dodatkowo poświecić by wejść do danej strefy.poooq pisze:Symbol magii/przekreślonej magii: w tej strefie zaburzone zostało działanie magii: czary działają dwa razy mocniej (dłużej) /nie działają w ogóle;
Symbolem odpoczynku domyślnie jest każdy symbol Gildii, jako że te mogą dać schronienie podróżnikom.poooq pisze:Symbol łóżka/przekreślonego łóżka: strefa odpoczynku: odzyskujemy tutaj dwa razy więcej puntów/brak możliwości wypoczynku: zamiast punktów losujemy karty Przygód aż natrafimy na wroga.
Wygląda to trochę zbyt dziwnie i odnosi się tylko do starć typu PvP a nie PvE. Pewnym rozwiązaniem jest to co opisałem przy symbolu magii powyżej.poooq pisze:Symbol miecza/przekreślonego miecza: strefa walki: nie można uciec przed zakończeniem starcia PvP/ strefa ahimsa: nie ma możliwości walk pomiędzy graczami.
Takie symbole byłyby zbyt rzadko wykorzystywane, przez co obszary przez nie oznaczone praktycznie niedostępne. Będą obszary specjalne z oddzielnymi regułami, zmieniającymi się pomiędzy scenariuszami. Pod to można podpiąć pomysł z kluczami.poooq pisze:Symbol dziurki od klucza (w różnych kolorach): aby przejść przez ten obszar musisz odrzucić przedmiot klucz w tym kolorze lub posiadać Wytrych i zużyć żeton.
To opisany powyżej symbol specjalny odnoszący się do konkretnej instrukcji obszaru. Będą ściągi z symbolami dla grających, ale nie ma, co szaleć z liczba symboli.Mucha pisze:Symbol losu - rzuć kością u np. jakiegoś rycerza mieszkającego w danym zamku/wiosce. 1 - nie uwierzył w twą historię i dostałeś po łbie, -1 wytrzymałości, 2 -coś 3 - coś itp.