Harry Potter: Hogwarts Battle - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
bdm
Has thanked: 553 times
Been thanked: 102 times

Re: Harry Potter: Hogwarts Battle - pytania i wątpliwości

Post autor: bdm »

Wszystkie punkty na TAK. Na niektórych kartach są efekty, które pozwalają zakupione karty dać na rękę i też dociągać dodatkowe karty tak, że zagrywasz w turze ich więcej niż 5.
Beerior
Has thanked: 290 times
Been thanked: 29 times

Post autor: Beerior »

W punkcie 5. karty dobierasz na koniec swojej tury, dzięki temu np peleryna niewidka Harrego zmniejsza obrażenia otrzymane w turach innych graczy.
feniks_ciapek
Has thanked: 1741 times
Been thanked: 1061 times

Post autor: feniks_ciapek »

salut pisze: 16 mar 2024, 12:14 3. Każda która użyje też daje do odrzuconych (mogę użyć dowolną liczbę?)
Tak, ale dopiero na koniec tury. Tzn. jeśli musisz przetasować odrzucone karty w trakcie tury, nie będzie w nich kart zagranych w tej turze.

Ta zasada jest po to, by uniemożliwić sytuację, w której ktoś w nieskończoność zagrywa karty.
kamj
Been thanked: 1 time

Post autor: kamj »

Mam pytanie odnośnie talii gracza.
1. Przykładowo 1 scenariusz..biorę 10 kart i losuje z nich 5
2. Dodatkowo każda która kupię od razu daje do odrzuconych.(Nie mogę jej użyć do momentu aż wykorzystam wszystkie karty z talli do dociagania i przetasuje stos kart odrzuconych?)
3. Każda która użyje też daje do odrzuconych (mogę użyć dowolną liczbę?)
4. Koniec tury wszystkie moje pozostałe (nie użyte) karty i tak daje do odrzuconych
5. Na początku swojej tury dobieram że swojej tali 5 kart, albo jak brakuje to tasuje stos moich kart odrzuconych i dobieram z niego
6. Do pkt 5 jeśli dobrałem np 3 karty i brakło to tasuje stos kart odrzuconych i dobieram 2 brakujące.
ad. 1 - wyciągasz 5 z góry zakrytej talii - nie losujesz
ad. 2 - tak
ad. 3 - po zakończeniu swojej tury
ad. 4 - żeby była jasność, "nie użyte" które miałeś na ręce, te które masz zakryte pozostają do dociągnięcia w następnej turze
ad. 5 - tak, ale patrz punkt trzeci, odrzucasz dopiero po zakończeniu tury
ad. 6 - tak
Awatar użytkownika
Sarna
Has thanked: 138 times
Been thanked: 65 times

Post autor: Sarna »

Punkt 5. Nie dobierasz kart na początku swojej tury, a na końcu. Tak że masz już te 5 kart, aż do kolejnej swojej tury, różne karty czarnej magii mogą kazać Ci je odrzucać.
salut
Has thanked: 77 times
Been thanked: 21 times

Post autor: salut »

Dzięki za wyjaśnienia, dziś udało się zagrać i rzeczywiście dobieranie na koniec ma sens, żeby "akcje" bossów lub innych graczy mogły oddziaływać na karty w naszej ręce.

Jeszcze jedno lub dwa pytania.
1. Jaka jest różnica między kartami zużytymi a odrzuconymi? Bo rozumiem że zużyte idą na bok a dopiero na końcu tury do odrzuconych. (Gdzieś chyba była karta która pozwala przejrzeć odrzucone i dobrać 1 to chyba jedyne co ma sens)

2. Na koniec i tak wszystkie które zostały w ręce daje do odrzuconych więc chyba i tak trzeba zużywać wszystkie, których możemy użyć. Skoro odrzucone i tak tasujemy to nie wypłyniemy w żaden sposób na kolejność. A w ręce też nic dłużej nie zatrzymany
Kupię: Link
Sprzedam: Link
Proszę nie wrzucać moich okazji na pepper.
feniks_ciapek

salut pisze: 10 lis 2024, 22:19 1. Jaka jest różnica między kartami zużytymi a odrzuconymi? Bo rozumiem że zużyte idą na bok a dopiero na końcu tury do odrzuconych. (Gdzieś chyba była karta która pozwala przejrzeć odrzucone i dobrać 1 to chyba jedyne co ma sens)
Dokładnie. Zużyte karty nie mogą także zostać zużyte ponownie w tej turze - chodzi o to, że jak dociągasz nowe karty i nie masz już talii, przetasowujesz tylko stos kart odrzuconych (nie zużytych). Celem jest uniknięcie pętli, w której dobierasz nowe karty, które dają ci nowe karty i w pewnych okolicznościach mógłbyś grać w nieskończoność. To jest cecha każdej gry opartej na budowaniu talii.
salut pisze: 10 lis 2024, 22:19 2. Na koniec i tak wszystkie które zostały w ręce daje do odrzuconych więc chyba i tak trzeba zużywać wszystkie, których możemy użyć. Skoro odrzucone i tak tasujemy to nie wypłyniemy w żaden sposób na kolejność. A w ręce też nic dłużej nie zatrzymany
W większości wypadków tak, chociaż w dodatkach są karty, których np. nie możesz użyć - albo nie chcesz. Możesz też nie chcieć np. zabić wroga w danej turze i pozwolić innemu graczowi to zrobić.
Awatar użytkownika
zioombel
Has thanked: 210 times
Been thanked: 100 times

Post autor: zioombel »

Przeszliśmy z córką podstawkę. Czasem było trudno i wymagająco, ale jeśli tak było to mimo wszystko było widać światełko nadziei, że wygrana jest możliwa. Motywowało to, żeby spróbować jeszcze raz.

Zaczęliśmy dodatek z potworami. Zrobiłem jak w instrukcji:
- dodałem karty czarnej magii z dodatku do tych z podstawki
- wylosowałem 5 kart czarnych charakterów i dodałem do potworów

Za nami dwie szybkie porażki, które jej i mi podcięły skrzydła do dalszego grania. Nie byliśmy w stanie nic sensownego zrobić. Obronić się przed nawałnicą czaszek. Pozbyć się więcej niż jednego czarnego charakteru / potwora. Przegraliśmy obie rozrywki przez szybkie pojawianie się czaszek, które wchodziły głównie z kart czarnej magii i z ogłuszenia.

I tu pojawia się pytanie: może jednak tekst z instrukcji, który mówi, żeby pomieszać karty czarnej magii z dodatku z tymi z wersji podstawowej tyczy się tylko kart czarnej magii z pierwszego scenariusza?
Komuś udało się to przejść z całym zestawem kart czarnej magii? A może to gra na dwie osoby jest przyczyną?
feniks_ciapek

zioombel pisze: 15 gru 2024, 09:32 I tu pojawia się pytanie: może jednak tekst z instrukcji, który mówi, żeby pomieszać karty czarnej magii z dodatku z tymi z wersji podstawowej tyczy się tylko kart czarnej magii z pierwszego scenariusza?
Komuś udało się to przejść z całym zestawem kart czarnej magii? A może to gra na dwie osoby jest przyczyną?
Trochę nie do końca zrozumiałem - otworzyliście wszystkie pudełka i od razu wrzuciliście wszystkie karty czarnej magii i potworów, a reszty nie? Wydaje mi się, że jednak powinniście dokładać tylko te karty, które są w danym pudełku do puli pozostałych.

My graliśmy we trójkę i trochę owszem było trudniej, niż w podstawce, przegraliśmy pierwszych 6 partii, ale jak ogarnęliśmy już, że leczenie tutaj zaczyna być faktycznie przydatne, to jakoś poszło. Poza tym chyba pierwsze pudełko faktycznie było jakieś trudniejsze od reszty (coś jak scenariusz 3 albo 4 w podstawce), potem się to jakoś uspokoiło.
Awatar użytkownika
zioombel

feniks_ciapek pisze: 16 gru 2024, 08:00
zioombel pisze: 15 gru 2024, 09:32 I tu pojawia się pytanie: może jednak tekst z instrukcji, który mówi, żeby pomieszać karty czarnej magii z dodatku z tymi z wersji podstawowej tyczy się tylko kart czarnej magii z pierwszego scenariusza?
Trochę nie do końca zrozumiałem - otworzyliście wszystkie pudełka i od razu wrzuciliście wszystkie karty czarnej magii i potworów, a reszty nie? Wydaje mi się, że jednak powinniście dokładać tylko te karty, które są w danym pudełku do puli pozostałych.

My graliśmy we trójkę i trochę owszem było trudniej, niż w podstawce, przegraliśmy pierwszych 6 partii, ale jak ogarnęliśmy już, że leczenie tutaj zaczyna być faktycznie przydatne, to jakoś poszło. Poza tym chyba pierwsze pudełko faktycznie było jakieś trudniejsze od reszty (coś jak scenariusz 3 albo 4 w podstawce), potem się to jakoś uspokoiło.
Nie, wzięliśmy tylko pierwsze pudełko z dodatku, ale w tali czarnej magi są wszystkie karty z 7 scenariuszy z podstawki. I jak było tak trudno to zacząłem dumać czy jednak nie powinno się usunąć kart czarnej magii ze scenariuszy 2-7 z podstawki.
feniks_ciapek

zioombel pisze: 16 gru 2024, 14:56 Nie, wzięliśmy tylko pierwsze pudełko z dodatku, ale w tali czarnej magi są wszystkie karty z 7 scenariuszy z podstawki. I jak było tak trudno to zacząłem dumać czy jednak nie powinno się usunąć kart czarnej magii ze scenariuszy 2-7 z podstawki.
Nie, wszystkie karty z podstawki wchodzą.
Awatar użytkownika
zioombel

Jednak to kwestia grania na dwóch graczy. Dziś zagraliśmy we dwójkę, ale każdy z nas kontrolował po dwie postaci. Poszło bardzo łatwo. Szkoda, że gra jest tak słabo zbalansowana.
Pollus89
Has thanked: 10 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Pollus89 »

zioombel pisze: 15 gru 2024, 09:32 Za nami dwie szybkie porażki, które jej i mi podcięły skrzydła do dalszego grania. Nie byliśmy w stanie nic sensownego zrobić. Obronić się przed nawałnicą czaszek. Pozbyć się więcej niż jednego czarnego charakteru / potwora. Przegraliśmy obie rozrywki przez szybkie pojawianie się czaszek, które wchodziły głównie z kart czarnej magii i z ogłuszenia.
Ten dodatek mocno podnosi poziom trudności. Tak więc łatwo nie będzie, kolejny dodatek z eliksirami jest już łatwiejszy.
salut

Mam takie pytanie i kolejne scenariusze.
Czy jak odpalam np 3 scenariusz to muszę pokonywać od nowa przeciwników 1, 2 i 3 scenariusza czy tylko z 3?
Awatar użytkownika
zioombel

salut pisze: 01 lut 2025, 20:47 Mam takie pytanie i kolejne scenariusze.
Czy jak odpalam np 3 scenariusz to muszę pokonywać od nowa przeciwników 1, 2 i 3 scenariusza czy tylko z 3?
Każdy scenariusz Ci wskazuję ile losowych przeciwników dobierasz do tych, których znajdujesz w nowym scenariuszu.
salut

Mailem na myśli że jak każdy scenariusz bodajże ma 3 czarne charaktery to w 3 scen. muszę pokonać w sumie 9. To że z dwoma na raz się walczy jest dość jasno opisane.
Awatar użytkownika
zioombel

Tak, w każdym kolejnym scenariuszu jest ich coraz więcej, ale nie rośnie to w nieskończoność. W pewnym momencie gra Ci wskazuje, że bierzesz tych z nowego scenariusza plus x losowych.
ODPOWIEDZ