draco pisze:Jak zagrałem pierwszy raz mając 7 lat, to poczułem niesmak beznadziejnej mechaniki.
Wcale się nie dziwię, że Monopoly Ci się nie spodobało. Byłeś po prostu za młody, żeby zrozumieć, o co chodzi w tej grze. Aczkolwiek jestem pełen podziwu, że w wieku 7 lat wiedziałeś, co to jest mechanika gry i potrafiłeś nawet ją ocenić.
Zresztą wielu krytykujących Monopoly ma raczej infantylne pojęcie o tej grze. Jak czytam, że "tylko rzuca się kostkami", że "nie opłaca się handlować" albo że "handlują tylko niedoświadczeni gracze" i że "gra trwa wiele godzin" to faktycznie odnoszę wrażenie, że piszemy o różnych grach.
Żeby nie było nieporozumień - ja wcale nie uważam, że Monopoly jest najlepszą grą. Może kiedys tak faktycznie było, ale zapewne przestałem uważać Monopoly za najlepszą grę wcześniej, niż ktokolwiek inny z tego forum (we wrześniu 1978, jak kupiłem Ryzyko

).
Jeśli chodzi o artykuł w Popcornie, to faktycznie jest to początek akcji promującej Monopoly, związanej z Mistrzostwami Polski w tej grze. Dlatego mozecie spodziewać się w najbliższym czasie wielu "spotkań" z Monopoly. Szczególnie w miastach, gdzie będą organizowane eliminacje (Gdynia, Warszawa, Poznań, Wrocław).