Galakta – Plany wydawnicze 2025
- kokosowy14
- Has thanked: 163 times
- Been thanked: 75 times
-
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 316 times
Re: Galakta – Plany wydawnicze 2025
Czy Galakta ma w planach jeszcze jakaś turę zapowiedzi? Bo mam wrażenie, że coś mnie ominęło.....
- Dako
- Has thanked: 388 times
- Been thanked: 360 times
Dzisiejsza już trwa.MowMiStefan pisze: ↑21 lut 2025, 12:06 Czy Galakta ma w planach jeszcze jakaś turę zapowiedzi? Bo mam wrażenie, że coś mnie ominęło.....

Z obrazka podali już:
Saltfjord https://boardgamegeek.com/boardgame/422674/saltfjord
Transgalactica https://boardgamegeek.com/boardgame/429 ... sgalactica
Pozostała ta największa w trzech pudłach...
Czyli jednak nie High Frontiers
Ostatnio tak rozczarowany to chyba byłem w dzieciństwie, gdy chciałem loda i dostałem... ale ciepłego 
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- Shodan
- Has thanked: 520 times
- Been thanked: 484 times
Nie wiem czy taki mocny zwrot w stronę euro, to dobry ruch ze strony Galakty. Bo poza fanami twórczości Eklundów (paxy i być może HF), to przegrywają kalibrem zapowiedzi z Portalem, a nawet LDP.
Kilka gier wpadło na radar:
- Kelp
- Galileo Galilei
- La famiglia
- Mrówki
- Navoria
…ale to raczej w kategorii „wezmę w promocji”, jak Icaion i Mysthea, które finalnie i tak puściłem dalej bez grania
W tym roku żaden wydawca mi nie zaimponował swoimi planami, w skrócie u każdego większość zapychają ŁKŚ - ładne, kolorowe, średnie gry. Mój backlog i zamówienia już złożone kuszą bardziej niż zapowiedzi 2025
- Kelp
- Galileo Galilei
- La famiglia
- Mrówki
- Navoria
…ale to raczej w kategorii „wezmę w promocji”, jak Icaion i Mysthea, które finalnie i tak puściłem dalej bez grania

W tym roku żaden wydawca mi nie zaimponował swoimi planami, w skrócie u każdego większość zapychają ŁKŚ - ładne, kolorowe, średnie gry. Mój backlog i zamówienia już złożone kuszą bardziej niż zapowiedzi 2025

Ostatnio zmieniony 21 lut 2025, 12:32 przez loaru, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Has thanked: 141 times
- Been thanked: 316 times
No to to ja śledzę - ale mam wrażenie, że to tylko przedsmak, albo w ogóle mi się gusta z Galaktą rozeszły. Nie ukrywam, że czekałem z kilkoma zakupami wersji ENG na to ogłoszenia i ani jednej pozycji nie wstrzeliłem. No nic, lecę na oeliksy
-
- Has thanked: 190 times
- Been thanked: 95 times
Moje gusta to jedno bo już dawno z Galaktą jest mi nie po drodze podobnie jak z LDG ale w przypadku tych ogłoszeń nie widzę jakiś murowanych hitów które szturmem wezmą rynek. Martwi mnie to bo nie bardzo widzę na czym by mieli tak solidnie zarobić. Większość jak już wspomniano to średniaki i nie ma ani jednego tytułu który by robił efekt wow, póki co, może duże pudło jakby to był Kemet to uwierzę. Galakta ma dość średni marketing więc tutaj tytuły muszą bronić się same, a ja tego nie widzę.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3712 times
- Been thanked: 3897 times
Duzy blad, Mysthea to swietna gra
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- walkingdead
- Has thanked: 257 times
- Been thanked: 650 times
No i na koniec wjechał Kemet w wypaśnym pudle.
Uff, nic z zapowiedzi Galakty mnie nie zainteresowało. Zupełnie nie mój świat. U mnei w tym roku tylko Portal i potencjalnie 1 gra z Czachy.
Uff, nic z zapowiedzi Galakty mnie nie zainteresowało. Zupełnie nie mój świat. U mnei w tym roku tylko Portal i potencjalnie 1 gra z Czachy.
♀
- kokosowy14
- Has thanked: 163 times
- Been thanked: 75 times
U mnie na ten moment tylko Kelp ale będę się przyglądał March of the Ants, Transgalactica i Pax Porfiriana.
- Otorek
- Has thanked: 309 times
- Been thanked: 515 times
Ja tylko interesuje się Porfirianą, ale to musze najpierw ograć online, bo skończy się jak z Renesansem, gdzie granie tego na żywo raz na pół roku - nie ma sensu.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1099 times
To na rynku wychodzi rok do roku dużo murowanych hitów? Mam wrazenie, że wszystkie hity roku 2024 czy znane na 2025 policzylbym na palcach ręki drwala a do podzielenia kilka wydawnictw. Mało jest nowości konkurujących z już wydanymi hitami.IrasArgor pisze: ↑21 lut 2025, 12:45 Moje gusta to jedno bo już dawno z Galaktą jest mi nie po drodze podobnie jak z LDG ale w przypadku tych ogłoszeń nie widzę jakiś murowanych hitów które szturmem wezmą rynek. Martwi mnie to bo nie bardzo widzę na czym by mieli tak solidnie zarobić. Większość jak już wspomniano to średniaki i nie ma ani jednego tytułu który by robił efekt wow, póki co, może duże pudło jakby to był Kemet to uwierzę. Galakta ma dość średni marketing więc tutaj tytuły muszą bronić się same, a ja tego nie widzę.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Pozostaje mi po tym tygodniu jedynie podziękować za nie wrzucanie informacji o tym kto wydaje gry u nas na wspieraczkach. xD
Wyszło na to że wtopilem przy Kemecie. Nigdy więcej wspieraczek od Matagot, od Galakty w sumie też nie.
Wyszło na to że wtopilem przy Kemecie. Nigdy więcej wspieraczek od Matagot, od Galakty w sumie też nie.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
-
- Has thanked: 190 times
- Been thanked: 95 times
Oczywiście, że nie ale takie wydawnictwo jak Galakta czyli gracz z uznaną marką powinien mieć w swoim kalendarzu wydawniczym 1-2 tytuły które powinny choć w teorii bić po oczach jako koła napędowe (wpadł Kemet i powiedzmy, że za takowy można go uznać). Zastanawiam się bo pod koniec zeszłego roku albo na początku tego Trzewik opowiadał jak na przestrzeni ostatnich lat widzi znaczny spadek ciekawych gier na rynku. Może stąd ta wolta Portalu w stronę odgrzewania nazwijmy to "klasyków" kosztem absolutnych nowości. Temat na szerszą dyskusję, jakby nie było.brazylianwisnia pisze: ↑21 lut 2025, 14:58 To na rynku wychodzi rok do roku dużo murowanych hitów? Mam wrazenie, że wszystkie hity roku 2024 czy znane na 2025 policzylbym na palcach ręki drwala a do podzielenia kilka wydawnictw. Mało jest nowości konkurujących z już wydanymi hitami.
- brutusss
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 67 times
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1645 times
- Been thanked: 1827 times
Podsumowanie:

Źródło: FB Galakty
Galakta pisze:
Przez ostatnie dni zaprezentowaliśmy Wam nowe gry, którą pojawią się nakładem naszego wydawnictwa. Bardzo Wam dziękujemy za tak ciepłe przyjęcie tych tytułów. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie wśród tych gier coś dla siebie.
Na co czekacie najbardziej?
Pax Porfiriana
The Gang
Kelp: Macki kontra Szczęki
La Familgia: Wielka Wojna Mafii z mini-dodatkiem dla 2-3 graczy
Vu Du z dodatkami
Galileo Galilei
Tiny Epic Pirates z dodatkiem Curse of Amdiak
Caesar & Cleopatra
Odkrywcy Navorii z dodatkiem Zapomniane ziemie
March of the Ants z dodatkiem Predators and Prey
Załoga: Family
Reign of Hades
Saltfjord
Transgalactica
Kemet: Krew i Piach z dodatkiem Księga Umarłych i Big Boxem!
Dodatek do Fateforge - Kin of the Wild
Dodatek do Wojny w Krainie Czarów - Odłamki Szaleństwa
O planowanych terminach premier będziemy informować wraz z postępem prac.
Pamiętajcie także, że jeśli chodzi o zapowiedzi to nie wszystko, co zaplanowaliśmy dla Was na ten rok! Kolejne z nich będą pojawiać się sukcesywnie, śledźcie nasze social media, żeby ich nie przegapić!![]()

Źródło: FB Galakty
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Ode mnie chyba zupełnie nic.
Może sprawdzę tego Galileusza i Navorię.
Może sprawdzę tego Galileusza i Navorię.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1645 times
- Been thanked: 1827 times
Rewelacji jakiejś wielkiej nie ma, ale coś tam wpadło na radar:
- Kelp: Macki kontra Szczęki ciekawa dwuosobówka z "niestandardowymi" fizycznymi elementami (kamienie ośmiornicy?), wizualnie bardzo na plus - idealne do grania z Żoną.
- The Gang - kooperacyjna wariacja na temat pokera, do luźnego zagrania w robocie wydaje się kusząca.
- Odkrywcy Navorii - obejrzę gameplay, bo wizualnie jest zachęcająca (może zwabi kogoś do stołu swoim powabem).
March of the Ants, Pax Porfiriana i La Famiglia bardzo kuszą, ale pewnie nie miałbym z kim w nie pykać.
- Kelp: Macki kontra Szczęki ciekawa dwuosobówka z "niestandardowymi" fizycznymi elementami (kamienie ośmiornicy?), wizualnie bardzo na plus - idealne do grania z Żoną.
- The Gang - kooperacyjna wariacja na temat pokera, do luźnego zagrania w robocie wydaje się kusząca.
- Odkrywcy Navorii - obejrzę gameplay, bo wizualnie jest zachęcająca (może zwabi kogoś do stołu swoim powabem).
March of the Ants, Pax Porfiriana i La Famiglia bardzo kuszą, ale pewnie nie miałbym z kim w nie pykać.
-
- Has thanked: 328 times
- Been thanked: 329 times
Wysokie zainteresowanie (rozważę zakup nawet jak nie uda się zagrać) :
- March of the Ants (przyglądałem się kampanii)
- Pax Porfiriana (muszę się tylko zastanowić czy nie mam już za dużo paxów..)
- The Gang
Chętnie przetestuje jak będzie okazja:
- Saltfjord
- Odkrywcy Navorii
- Transgalactica - nie wiem nic ale wygląda interesująco
- Kemet (tu raczej odpuszcze nawet jak się spodoba)
- Galileo Galilei
- March of the Ants (przyglądałem się kampanii)
- Pax Porfiriana (muszę się tylko zastanowić czy nie mam już za dużo paxów..)
- The Gang
Chętnie przetestuje jak będzie okazja:
- Saltfjord
- Odkrywcy Navorii
- Transgalactica - nie wiem nic ale wygląda interesująco
- Kemet (tu raczej odpuszcze nawet jak się spodoba)
- Galileo Galilei
Sprzedam:
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
Gdyby więcej tytułów chodziło dobrze na dwójkę to bym kilka pudełek przytulił, a tak to na razie tylko Kelp.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."