Wiedźmin: Stary Świat / The Witcher: Old World (Łukasz Woźniak)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Atk
Has thanked: 549 times
Been thanked: 339 times

Re: Wiedźmin: Stary Świat / The Witcher: Old World (Łukasz Woźniak)

Post autor: Atk »

Moonday pisze: 29 wrz 2024, 19:02
strid3rr pisze: 29 wrz 2024, 18:52
Moonday pisze: 29 wrz 2024, 18:41 Ok, ale jaka inna gra zamiast Wieśka? Chociaż jedna.
To pytanie do działu "Co kupić? Pytania i rady...".
Jasne, tylko że tu odpowiedź jest jedna: nie ma takiej gry. Wiesiek ma swoje problemy ale to jest ogólnie fajna gra przygodowa do wielokrotnego grania bez konieczności zapisywania kampanii i szukania wciąż tych samych ludzi do kolejnych rozgrywek. Wg. mnie fajna gra na start, jak ktoś jeszcze nie wie czego chce a lubi Wiedźmina. W dodatku fantastycznie wygląda, ma piękne grafiki i tematykę, która nie traktuje gracza jak 10cio latka.
Jeśli uważasz, że okrojona podstawka z masą figurek które nic nie robią poza staniem za 350zl, to dobra gra na początek przygody to dobry wybór to ok. Ja twierdzę, że to słabo wydane 350zl, ale co ja tam wiem. Gram głównie w euro suchary i za takie pieniądze jest masa gier, które mają ciekawe decyzję czy też więcej mięsa, co zawsze dąży do tego, że gra po kilku rozgrywkach się po prostu tak szybko nie znudzi, bo "już wszywko widziałem"
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Post autor: Moonday »

Atk pisze: 29 wrz 2024, 19:16
Jeśli uważasz, że okrojona podstawka z masą figurek które nic nie robią poza staniem za 350zl, to dobra gra na początek przygody to dobry wybór to ok.
To nie jest żaden argument. Można sobie dokupić dodatki albo sprzedać grę jak nie podejdzie i kupić inną. Kiedyś już czytałem o Eldritch Horror że podstawka została okrojona z dodatku Zaginiona Wiedza, i co z tego? Teraz mam w kolekcji wszystkie dodatki. A co do odczuć z grania w Wiedźmina, to opinie są ogólnie dobre, więc jest duża szansa, że gra podejdzie osobie która lubi Wiedźmina. Ja polecam.
Awatar użytkownika
SwistakCZC
Has thanked: 156 times
Been thanked: 35 times

Post autor: SwistakCZC »

Moonday pisze: 29 wrz 2024, 19:22
Jeśli uważasz, że okrojona podstawka z masą figurek które nic nie robią poza staniem za 350zl, to dobra gra na początek przygody to dobry wybór to ok.
To nie jest żaden argument. Można sobie dokupić dodatki albo sprzedać grę jak nie podejdzie i kupić inną. Kiedyś już czytałem o Eldritch Horror że podstawka została okrojona z dodatku Zaginiona Wiedza, i co z tego? Teraz mam w kolekcji wszystkie dodatki. A co do odczuć z grania w Wiedźmina, to opinie są ogólnie dobre, więc jest duża szansa, że gra podejdzie osobie która lubi Wiedźmina. Ja polecam.
Podpisuje się pod tym. Nazwijmy to że jestem graczem zaawansowanym (bitewniaki) ale uważam że Wiedźmin jest dla mnie ok, ja obecnie nie chce bardziej złożonych gier. Do Mage Knight po pracy nie siądę a do Wiedźmina, Zombicide czy Posiadłości jak najbardziej. Co więcej raczej nas nie znudzi bo po ostatniej partii zagramy pewnie u znajomego w nią za pół roku, a po drodze w 5 innych tytułów. Zakładam że dla casualowców i tak jest na tyle zasad żeby często gęsto się gubić i nie ogarniać, a ktoś może woleć figurki i klimat, aniżeli tańsze euro z lepszą mechanika i meplami i suche jak wiór.
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2024, 19:34 przez SwistakCZC, łącznie zmieniany 1 raz.
Atk

Moonday pisze: 29 wrz 2024, 19:22
No jeśli dla ciebie wydanie ponad tysiaka na jedną grę, na początek przygody z planszówkami to nie argument, to nie mam pytań.
Opinie co do grania w czysta podstawke są po prostu średnie, chyba że mówisz o opinii z twojego grona.
Ja czytałem opinie, że wiedźmin trzewiczka to też była dobra gra, bo podeszła ludziom co lubia świat Wiedzmina....

Ja chyba wolałbym za tysiaka polecić komuś TMB mimo, że to nie jest na początek przygody, ale jest większa szansa że się w końcu nauczy grać, to będzie miał z czasem ciągłego grania więcej frajdy, niż w Wiedzmina przy którym z każdą kolejną grą będzie raczej "już to widziałem"

Co do sprzedaży, jeszcze wersja KS się broni pudełkiem z cirit, wersja retail jak nie podejdzie, albo szybko się znudzi to raczej wyjdzie na dobru minus. No ale zależy kto jak na to patrzy 🤷
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Post autor: Moonday »

Atk pisze: 29 wrz 2024, 19:33 No jeśli dla ciebie wydanie ponad tysiaka na jedną grę, na początek przygody z planszówkami to nie argument, to nie mam pytań.
Opinie co do grania w czysta podstawke są po prostu średnie, chyba że mówisz o opinii z twojego grona [...]
Każdy patrzy wg. siebie a wystarczy spojrzeć na BGG. Moim zdaniem gra najbardziej podoba się fanom Wiedźmina a najmniej fanom skomplikowanych gier. Każdy ma prawo do swojego zdania ale jak ktoś dodatkowo lubi Wiedźmina to tu może poczuć się jak ryba w wodzie, bo w tej grze znajdzie po prostu całą masę znajomych rzeczy. Poza tym nie trzeba kupować od razu wszystkiego i lepiej jest poczekać na ciekawsze dodatki, które dopiero mają zostać wydane. Można też kupić podstawkę ze standisami zamiast figurek.
Atk pisze: 29 wrz 2024, 19:33 Ja chyba wolałbym za tysiaka polecić komuś TMB mimo, że to nie jest na początek przygody, ale jest większa szansa że się w końcu nauczy grać i będzie miał z czasem ciągłego grania więcej frajdy, niż w Wiedzmina przy którym z każdą kolejną grą będzie raczej "już to widziałem"
Czyli abstrakcyjną grę o optymalizacji? Ja w TMB nie grałem i nie chce tej gry krytykować ale to żadna przygodówka a raczej gra od której na początku można się łatwo odbić przez jej abstrakcyjność.

PS. koszt Wiedźmina z dodatkami, które dopiero wyjdą, to będzie coś zapewne w okolicach kosztów samej podstawki TMB. Warto, dla jasności dopisać, że do TMB wyszło tyle dodatków, że mało który portfel jest to w stanie wytrzymać, a sama podstawka to ok 700 zł. Oczywiście zawsze można zaryzykować i wydać te 700 zł licząc na to, że sama podstawka się szybko nie zbudzi ale jeżeli tak jest, to po co tyle tego "dobra" wydali i dlaczego ludzie to kupują?
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 456 times
Been thanked: 556 times

Post autor: rav126 »

Atk pisze: 29 wrz 2024, 19:16 Ja twierdzę, że to słabo wydane 350zl, ale co ja tam wiem. Gram głównie w euro suchary i za takie pieniądze jest masa gier, które mają ciekawe decyzję czy też więcej mięsa, co zawsze dąży do tego, że gra po kilku rozgrywkach się po prostu tak szybko nie znudzi, bo "już wszywko widziałem"
Od czapy porównanie. Nie lubię ameritrashy i dlatego mam komuś pisać, że Zombicide to bez sensu zakup bo ja gram w eurosuchary i za te pieniądze kupi lepsze gry? Absurd.
TMB to zupełnie inna gra niż Wiedźmin. Mnie odrzuciła, skojarzenia, pomimo kości, miałem z Gloomhaven - ot taka taktyczna naparzanka.
Sam jestem eurosucharzystą, a Wiedźmin mi się bardzo podoba. Czy trzeba wywalać na niego od razu tysiaka? Nie sądzę - dla początkującego wystarczy podstawka, a dodatki zawsze można dokupić, szczególnie, że mają być niedługo dostępne Na tropie potworów i Zestaw Przygód. A figurki? Może i bezużyteczne, za to dodają jednak trochę tego klimatu, tak jak i metalowe monety (nie wiem czy będą ponownie dostępne). W TMB grałem z plastikowymi sztonami, ta gra dla mnie totalnie nie ma klimatu.
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 656 times
Been thanked: 1117 times

Post autor: RUNner »

Wiedźmin nie jest pożeraczem mózgu, ale czy miał być? Czy w ogóle chcielibyśmy żeby był? Ja się cieszę, że Woźniak zrobił lekką, ale nie głupią grę. Jedyną wadą dla mnie jest tutaj czas rozgrywki przy 3+ osobach. Można się doczepić, że jeśli miecha jest niewiele, to skąd tak długa rozgrywka. I jest to celny zarzut, ale skoro gra osadzona została w fajnym settingu, to jest to czas miło spędzony. Sama podstawka wystarczy na kilkanaście partii, a jak się dołoży kilka małych dodatków plus Legendarne Łowy to już jest porządny komplet do grania. No i można zakupić wersję bez figurek, więc aż tak drogo nie wyjdzie.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 408 times
Been thanked: 340 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Imo to jest taka gra, która doskonale robi to, co przez wiele lat robił Talisman (Magia i Miecz). Prosta w zasadach, długa przygodówka, idealna dla luźnych graczy spotykających się na grę przy piwku.
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 236 times
Been thanked: 224 times

Post autor: sopel82 »

Seraphic_Seal pisze: 30 wrz 2024, 10:04 Imo to jest taka gra, która doskonale robi to, co przez wiele lat robił Talisman (Magia i Miecz) Prosta w zasadach, długa przygodówka, idealna dla luźnych graczy spotykających się na grę przy piwku.
Stary Świat to gra prosta, ale dla zaawansowanych graczy. Dla graczy casualowych już mniej. BGG complexity 2.86 wobec talismanowego 2.16 dobrze to moim zdaniem oddaje. Nie mowie, że jest trudno ale nie jest to gra, którą da się wytłumaczyć w 10min i wszystko będzie jasne.
Awatar użytkownika
goldsun
Has thanked: 17 times
Been thanked: 208 times

Post autor: goldsun »

sopel82 pisze: 30 wrz 2024, 10:30
Seraphic_Seal pisze: 30 wrz 2024, 10:04 Imo to jest taka gra, która doskonale robi to, co przez wiele lat robił Talisman (Magia i Miecz) Prosta w zasadach, długa przygodówka, idealna dla luźnych graczy spotykających się na grę przy piwku.
Stary Świat to gra prosta, ale dla zaawansowanych graczy. Dla graczy casualowych już mniej. BGG complexity 2.86 wobec talismanowego 2.16 dobrze to moim zdaniem oddaje. Nie mowie, że jest trudno ale nie jest to gra, którą da się wytłumaczyć w 10min i wszystko będzie jasne.
Próg wejścia, ale takiego na samym początku - jest duży.
Bo jednak robi się kilka różnych rzeczy: skakanie po mapie, zarządzanie współczynnikami, zarządzanie talią, zarządzanie dodatkowymi kartami (eliksiry, petardy, mutageny o których i tak często się zapomina). Plus to, że można iść bardziej pasywnie, czyli najpierw podnosić współczynniki, lub agresywnie, czyli od początku w bijatyki.
No i na początku gra jednak trwa bardzo długo, bo nawet na 3 osoby, pierwsze rozgrywki potrafią się długo ciągnąć. Jak gracze jeszcze nie widzą po co właściwie coś robią i próbują coś z tego zrozumieć "jak to może zadziałać", nawet mając GMa który im wszystko tłumaczy i pilnuje na bieżąco.
Ale po kilku rozgrywkach już leci szybko, bo okazuje się, że to jednak są powtarzalne czynności i wiadomo o co właściwie w tym chodzi.
Chociaż ten długi czas rozgrywki/downtime dalej może być jednak wadą, zwłaszcza w tych początkowych rozgrywkach. Ale dla mnie to właściwie jedyna wada.

A jak ktoś lubi kombinowanie, to tak z ciekawostek - kombinowaliśmy w pewnym momencie jak zoptymalizować ruchy, żeby zaatakować potwora w 1 rundzie i mieć spore szanse na wygraną (z bazowej talii nie ma szans, bo w nich jest tylko 10 obrażeń ZTCP). Co najmniej trzy takie możliwości są, jak startujemy z odpowiedniego miejsca, startujemy jako trzeci/czwarty gracz i potwór będzie również w odpowiednim miejscu na mapie. ;-)
Potem już wchodzi losowość, więc nie da się przewidzieć i wcześniej zoptymalizować - trzeba "na bieżąco".

Ta gra jest prosta i duża losowość nie pozwala na jakieś mega planowanie, ale coś tam się trochę da pomyśleć.
Akurat dla takich graczy nie grających 5 partii/dobę, tylko raczej 1-3/tydzień (różnych gier).
Przygody z kart dodają sporo smaczku i klimatu do tego.
--
Dołączam różne wyrazy i pozdrawiam
Goldsun
ko2a
Has thanked: 199 times
Been thanked: 22 times

Post autor: ko2a »

Czy coś wiadomo nt. Scd dodatków z zagramwto?
- Wiedźmin stary świat podstawka standard
- dodatek ciri
- dodatek zagubiony wierzchowiec
- dodatek zestaw przygód
- dodatek na tropie potworów
- dodatek dziki gon
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

ko2a pisze: 02 paź 2024, 09:59 Czy coś wiadomo nt. Scd dodatków z zagramwto?
- dodatek ciri
- dodatek zestaw przygód
- dodatek dziki gon
Ciri i Zagubiony wierzchowiec, podobnie jak Mata, nie trafią nigdy do sprzedaży ergo nie będą miały SCD.
Jeśli chodzi o SCD pozostałych dodatków, sugerowałbym się cenami z kampanii Ścieżki Przeznaczenia, i tam ceny były takie:
Na tropie potworów: $50
Dziki Gon: $50
Zestaw przygód: $30
ko2a
Has thanked: 199 times
Been thanked: 22 times

Post autor: ko2a »

EsperanzaDMV pisze: 02 paź 2024, 11:32
- dodatek ciri
- dodatek zestaw przygód
- dodatek dziki gon
Ciri i Zagubiony wierzchowiec, podobnie jak Mata, nie trafią nigdy do sprzedaży ergo nie będą miały SCD.
Jeśli chodzi o SCD pozostałych dodatków, sugerowałbym się cenami z kampanii Ścieżki Przeznaczenia, i tam ceny były takie:
Zazwyczaj w takich sytuacjach to cena sklepowa czy scd?
W jakiej cenie można dorwać ciri/zagubiony wierzchowiec?
Atk

ko2a pisze: 02 paź 2024, 12:09
EsperanzaDMV pisze: 02 paź 2024, 11:32
- dodatek ciri
- dodatek zestaw przygód
- dodatek dziki gon
Zazwyczaj w takich sytuacjach to cena sklepowa czy scd?
W jakiej cenie można dorwać ciri/zagubiony wierzchowiec?
W cenach przeciętych 😂
Ps podwójny post dałeś Zaraz szeryf cię zgłosi 😉
Awatar użytkownika
sopel82

Dzisiaj wyczytałem w sekcji komentarzy nowej kampanii, Ala z GoOnOnboard: polski dystrybutor Wiedźmina: Starego Świata, odebrał już z Chin nowe dodatki. Dziki gon, Na tropie potworów oraz Adventure Pack powinny trafić do sprzedaży w grudniu
Awatar użytkownika
sopel82

Rebel na live Planszowe Newsy potwierdził, że nowe dodatki wjadą w grudniu (max styczniu jeśli coś się obsunie z dostawą).
osimaru
Has thanked: 108 times
Been thanked: 62 times

Post autor: osimaru »

sopel82 pisze: 30 paź 2024, 09:37 Rebel na live Planszowe Newsy potwierdził, że nowe dodatki wjadą w grudniu (max styczniu jeśli coś się obsunie z dostawą).
Coś o dodruku podstawki wspominali?
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

nowe dodatki wjadą w grudniu (max styczniu jeśli coś się obsunie z dostawą).
O, swietna wiadomosc! Czyli zaraz po Chinskim Nowym Roku :mrgreen:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Avachi
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Avachi »

osimaru pisze: 30 paź 2024, 09:40
sopel82 pisze: 30 paź 2024, 09:37 Rebel na live Planszowe Newsy potwierdził, że nowe dodatki wjadą w grudniu (max styczniu jeśli coś się obsunie z dostawą).
Coś o dodruku podstawki wspominali?
Tak, wszystko do nich jedzie. Dodruk + nowe dodatki.
aszolina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 6 times

Post autor: aszolina »

Hej, a czy wiadomo coś o Legendarnych Łowach?
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1554 times
Been thanked: 1120 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

aszolina pisze: 30 paź 2024, 19:18 Hej, a czy wiadomo coś o Legendarnych Łowach?
Wszystko jedzie
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Piotrus458
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Post autor: Piotrus458 »

Małe karty potworów.
Czy ktoś gdzieś widział fanowskie karty potworów dla Dragona, Eredina itd ?
Pollus89
Has thanked: 10 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Pollus89 »

Piotrus458 pisze: 02 lis 2024, 12:10 Małe karty potworów.
Czy ktoś gdzieś widział fanowskie karty potworów dla Dragona, Eredina itd ?
Zobacz na tej stronie: https://www.denerys-druk.com/pl-wiedzmi ... -38_7.html
Fanowskie druki po polsku.
Damon22
Has thanked: 110 times
Been thanked: 52 times

Post autor: Damon22 »

Ktoś grał przy użyciu automy?
AxlPl
Has thanked: 31 times
Been thanked: 67 times

Post autor: AxlPl »

Pokonała mnie gra planszowa Heroes III.... Najpierw katorga ze zrozumieniem instrukcji, później sucha gra opierając się co chwilę na sprawdzaniu co znaczy dany symbol, miejsce, zdolność. Przygody miałam w tym zero. Po prostu dla mnie za dużo do ogarnięcia i zapamiętania.

I teraz do celu... Czy dla kogoś takiego jak ja Wiedźmin również będzie za skomplikowany?
ODPOWIEDZ