Koszulki na karty
- Shodan
- Has thanked: 521 times
- Been thanked: 484 times
Re: Koszulki na karty
Do SW Rebelia na większe karty koszulki Standard American 57,5x89 mm, na mniejsze karty Mini American 41x63 mm.
Możesz użyć koszulek firmy Rebel moim zdaniem mają dobry stosunek jakość/cena.
Możesz użyć koszulek firmy Rebel moim zdaniem mają dobry stosunek jakość/cena.
- Bruno
- Has thanked: 1699 times
- Been thanked: 1294 times
Tu znajdziesz listę pasujących do tej gry koszulek:
https://boardgamegeek.com/geeklist/1645 ... tem4533420
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Kupię DGT Cube!
- Beo
- Has thanked: 125 times
- Been thanked: 37 times
Pod nieobecność Ultra-Pro Platinum, których do tej pory używałem, planuję przerzucić się na zwykłe (nie premium) Sloyca CCG. Z tego co czytałem Sloyci są trochę mniejsze (mniej pustego miejsca wewnątrz koszulki), ale czy ktoś wie jak wygląda porównanie grubości? Te Ultra-Pro nie są bardzo grube i mi to pasowało, nie zajmują aż tyle miejsca w pudełkach. Jest to w stanie ktoś porównać?
- DaaV
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 40 times
Dzięki za cynk, wyglądają dobrze (https://koszulki.rebel.pl/koszulki-na-k ... 03934.html, https://koszulki.rebel.pl/koszulki-na-k ... 03944.html) - nie wiem czy cena jest atrakcyjna (15 i 20 zł za 100szt.).
Możesz polecić, która z nich są warte uwagi? Czy tak jak napisał Shodan wziąć po prostu Rebel'a? Jest ich tam multumBruno pisze: ↑30 cze 2021, 03:20Tu znajdziesz listę pasujących do tej gry koszulek:
https://boardgamegeek.com/geeklist/1645 ... tem4533420

Dzięki za pomoc!
- Shodan
Jak za wersję premium to cena jest ok, pewnie na allegro znalazłbyś ciut taniej i tańszą przesyłkę niż ze sklepu rebela.DaaV pisze: ↑30 cze 2021, 19:02
Dzięki za cynk, wyglądają dobrze (https://koszulki.rebel.pl/koszulki-na-k ... 03934.html, https://koszulki.rebel.pl/koszulki-na-k ... 03944.html) - nie wiem czy cena jest atrakcyjna (15 i 20 zł za 100szt.).
Albo może zadowolić cię wersja zwykła też rebela, średnio 5 złotych tańsza o ile jest gdzieś dostępna.
- Bruno
- Has thanked: 1699 times
- Been thanked: 1294 times
Ze swojego, skromnego doświadczenia mogę polecić marki Rebel i Sloyca, byle wersje premium.
To i tak są budżetowe koszulki, ale klasa premium oznacza, że będą grubsze (wada: zajmują więcej miejsca, zaleta: wytrzymałość), a przede wszystkim nie będą się po kilku użyciach kleić ze sobą, co jest notoryczną przypadłością koszulek cienkich (o standardowej grubości).
Rozsądnym kompromisem (ale w stronę wysokiej jakości) są koszulki Arcane Tinmen - nieco cieńsze niż premium, ale wciąż wytrzymałe i nie klejące się.
To i tak są budżetowe koszulki, ale klasa premium oznacza, że będą grubsze (wada: zajmują więcej miejsca, zaleta: wytrzymałość), a przede wszystkim nie będą się po kilku użyciach kleić ze sobą, co jest notoryczną przypadłością koszulek cienkich (o standardowej grubości).
Rozsądnym kompromisem (ale w stronę wysokiej jakości) są koszulki Arcane Tinmen - nieco cieńsze niż premium, ale wciąż wytrzymałe i nie klejące się.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Kupię DGT Cube!
Kupię DGT Cube!
-
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 12 times
Sloyca mają taką samą szerokość, ale są znacznie krótsze - Ultra Pro są wyjątkowo długie, Sloyca mają standardowe wymiary ccg. Różnica jest spora:Beo pisze: ↑30 cze 2021, 12:23 Pod nieobecność Ultra-Pro Platinum, których do tej pory używałem, planuję przerzucić się na zwykłe (nie premium) Sloyca CCG. Z tego co czytałem Sloyci są trochę mniejsze (mniej pustego miejsca wewnątrz koszulki), ale czy ktoś wie jak wygląda porównanie grubości? Te Ultra-Pro nie są bardzo grube i mi to pasowało, nie zajmują aż tyle miejsca w pudełkach. Jest to w stanie ktoś porównać?

Sloyca są znacznie grubsze. Są grubsze nawet od Rebel Standard CCG (które z kolei są trochę sztywniejsze, niż UP). Dodatkowo z tej trójki Sloyca są najmniej przejrzyste - na karcie jest to praktycznie niezauważalne, ale bez karty mają delikatny mleczny odcień.
I ostatnia kwestia: Sloyca są najgorzej wykonane. Większość zgrzewów jest ok (choć zdecydowanie mogłyby być cieńsze - patrz Rebel Premium), ale czasami trafiają się takie kwiatki:

W UP byłoby to nie do pomyślenia (kiedyś, bo po nowych Pro Fit'ach straciłem do nich zaufanie

- Beo
Dzięki wielkie, świetne porównanie, o coś takiego mi chodziło

Tak od siebie jeszcze dorzucę Sleeve king - niby to tylko 60 mikronów (vs 70 Sloyca standard), ale to całkiem fajne koszulki, zwłaszcza jak za tę cenę.
Wspomniane już koszulki Arcane Tinmen mają bardzo zbliżoną rozmiarówkę do FFG i ultra-pro, to też bardzo dobra alternatywa.
Wspomniane już koszulki Arcane Tinmen mają bardzo zbliżoną rozmiarówkę do FFG i ultra-pro, to też bardzo dobra alternatywa.
- Archaniol101
- Has thanked: 13 times
Czy ktoś spotkał się z koszulkami w rozmiarze 70x100mm?
Jeśli ktoś chciałby sprzedać 1 paczkę takich koszulek (50 sztuk wystarczy) chętnie kupię.
Jeśli ktoś chciałby sprzedać 1 paczkę takich koszulek (50 sztuk wystarczy) chętnie kupię.
Paladin Chronos - wydaje mi się, że chwilowo wymiotło je z rynku. Od biedy można przyciąć Taroty z długości.Archaniol101 pisze: ↑01 lip 2021, 20:43 Czy ktoś spotkał się z koszulkami w rozmiarze 70x100mm?
-
Rebel Standard są minimalnie sztywniejsze, niż UP Platinium, więc powinieneś być zadowolony.
Ogólnie Rebel ma (miał?) koszulki dobrej jakości.
Niestety Rebel też od dawna nie są dostępne - obstawiam, że przypłyną tym samym kontenerowcem co UP

Używałeś kiedykolwiek Ultra Pro Pro-Fit?
- Beo
Zdecydowałem się na tego Rebela, dzięki.nienazwany pisze: ↑01 lip 2021, 22:44
Rebel Standard są minimalnie sztywniejsze, niż UP Platinium, więc powinieneś być zadowolony.
Niestety Rebel też od dawna nie są dostępne - obstawiam, że przypłyną tym samym kontenerowcem co UP
Używałeś kiedykolwiek Ultra Pro Pro-Fit?

-
Chyba mają jakieś stare zapasy, bo nawet na stronie Rebela nie mająBeo pisze: ↑01 lip 2021, 22:56Zdecydowałem się na tego Rebela, dzięki.nienazwany pisze: ↑01 lip 2021, 22:44
Używałeś kiedykolwiek Ultra Pro Pro-Fit?Ich koszulki CCG są dostępne w Mepel.pl. Nie używałem Pro-Fit. Wiem, że niektórzy używają ich jako normalnych koszulek zewnętrznych, ale do tej pory pozostawałem przy standardowych opcjach.

- DaaV
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 40 times
U mnie padło na Rebel: Mini American Premium oraz Standard American Premium. Zobaczymy, pierwsze koszulkowanie kart już w przyszłym tygodniu 

-
Odpowiadając po długim czasie - nowych Pro-fit'ów co prawda nie kupowałem ponownie, ale ostatnio kupiłem Gamegenenic inner CCG. Są identyczne jak stare Pro-fit'y. Nie wiem jak z jakością i trwałością, ale wyglądają ok. Dlatego ja już raczej do PF nie wrócę.
poleci ktoś jakies koszulki o wymiarze 76mm x102mm? bo nie potrafie znalesc, moga byc minimalnie większe,
koszulki do kart czarnych charakterow z gry bitwa o hogwart
koszulki do kart czarnych charakterow z gry bitwa o hogwart
Czy koszulkował ktoś karty do Sierra West i może napisać czy pasują jakieś koszulki od Sloyca lub poleci coś innego nieprzeszkadzającego we wsuwaniu kart pod plansze graczy?
może sloyca do talismana będą pasować ? tam podają wymiar 103x128 mm to są najbliższe rozmiary jakie znalazłem. obawiam się, że rozmiar nie będzie pasować 
podejrzewam, że chodzi o koszulkowanie kart z nowego wiedźmina. jesli tak, że taki zestaw koszulek do kupienia na gamefound.

podejrzewam, że chodzi o koszulkowanie kart z nowego wiedźmina. jesli tak, że taki zestaw koszulek do kupienia na gamefound.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Tak, chodzi o nowego wiedźmina, zastanawiałem się, czy można by gdzieś kupić taniej niż na gamefound, ale widać bedzie ciężko - pewnie specjalnie wybrali taki format kart 
Tak czy owak, dzieki za pomoc.

Tak czy owak, dzieki za pomoc.
info z aktualizacji na zagraw.to w sprawie koszulek do wiedźmina.
najwidoczniej zmieniają wielkość koszulek. wydaje mi się to trochę dziwne, a co najmniej nieprzemyślany zabieg.Czy mogę kupić tylko koszulki w rozmiarze 100x130mm?
Nie, sprzedajemy koszulki tylko w pakietach. Ostatecznie jednak, zdecydowaliśmy, że chcemy zmienić wielkość dużych kart na 103x128 mm. Na rynku są koszulki w takich wielkościach więc w razie potrzeby będziecie mogli kupić takie koszulki poza kampanią.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- Shodan
No nie dziwne, tylko dokładnie tak jak napisali. Zmienili rozmiar na bardziej standardowy, żebyś nie był uzależniony od koszulek, które oferują na GF i mógł sobie wybrać tańsze/lepsze/takie jak lubisz