Labyrinth: The War on Terror

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
staszek
Has thanked: 13 times
Been thanked: 33 times

Re: Labyrinth: The War on Terror

Post autor: staszek »

zdecydowanie tak miało być :lol:
Awatar użytkownika
waffel
Been thanked: 8 times

Post autor: waffel »

Staszek, przemyśl to co napisałeś może bo w tej chwili a. w TS wybór jest "jednoznaczny" b. w LAB nie lubisz ani jednych ani drugich ergo z a i b wynika że w TS "jednoznacznie" wybierasz ZSRR co jest dla mnie trochę niewiarygodne :)
Awatar użytkownika
Wilk

Post autor: Wilk »

@staszek: ja tam gram w gry o froncie wschodnim II wojny, mimo że wybór stron to jak między dżumą a cholerą. ;)
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 458 times
Been thanked: 1251 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

jax pisze:
staszek pisze:Jacku klimat terroru to jednak nie jesień ludów ;)
poza tym z tego co widzę DS umieściłeś na 6 miejscu to Ci się stopka nie zgadza :lol:
taa, muszę jakieś przesunięcia porobić ;)

@wilk - chętnie, namawiać długo nie trzeba

edit: staszku, a klimat jest rewelacyjny - długo będę wspominał jak podłożyłem kupioną w Rosji atomówkę Pancho w Afganistanie (i zaplanowałem równocześnie tez konwencjonalny zamach w tym samym kraju). Pancho miał czas pojechać ekipą komandosów-saperów w tylko jedno miejsce. Strzelił i wybrał dobrze, obcęgi w ruch i atomowka rozbrojona. Udał mi sie tylko zwykły zamach. Damn! Prestiz USA spadłby do 1 a tak musiałem się dalej męczyć z tym Bushem :twisted:
:)
W trakcie ostatniej partii udało mi się zdetonować atomówkę w Nowym Jorku i automatycznie wygrać.
To dopiero był czad!

Co do klimatu gry, to zgadzam się z tym, że jest wyjątkowy. Dosłownie czuć w powietrzu napięcie!

@Jax: GMT to jest to!
:)
Awatar użytkownika
Wilk

Ja jestem też bardzo ciekawy nadchodzącej gry Ruhnkego, "Andean Abyss", z filmików wyglądało to bardzo intrygująco. Wygląda, że to jest b. ciekawy projektant, "Wilderness War" jest świetne. :)
Filip z Lublina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Filip z Lublina »

Gość ma łeb, trzeba mu to przyznać;) Tak odmienne stylistycznie i historycznie gry tworzy, że naprawdę musi być coś na rzeczy:)
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

Leviathan pisze:W trakcie ostatniej partii udało mi się zdetonować atomówkę w Nowym Jorku i automatycznie wygrać.
To dopiero był czad!
Wyobrażam sobie :)

Na 6 gier ja w Stanach raz tylko próbowałem podkładać atomówkę, ale próba się nie udała. Nawet doprowadzenie do samej próby nie jest proste :)
Wilk pisze:Ja jestem też bardzo ciekawy nadchodzącej gry Ruhnkego, "Andean Abyss", z filmików wyglądało to bardzo intrygująco. Wygląda, że to jest b. ciekawy projektant, "Wilderness War" jest świetne. :)
Też się zaintresowałem "Andean Abyss", bo Ruhnke ma u mnie duży kredyt zaufania teraz - ale tematyka mnie odrzuuuuuuuca. Mam nadzieję, że ktoś kupi i zagram, może wtedy zaniepokojenie tematyką stanie się nieważne...

Zaś jeśli chodzi o Wilderness War to niestety rozwiązanie pt. 'zagrywam punkty operacyjne a zdarzenie przeciwnika nie zachodzi' uważam za jakiś kompletny archaizm nie przystający już do współczesnych czasów :( Ale gra nie jest zła.

A jeszcze mam niegranych 'Reds!', też Ruhnkego, na półce (ktoś chętny? 8) ).
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Filip z Lublina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Filip z Lublina »

jax pisze: A jeszcze mam niegranych 'Reds!', też Ruhnkego, na półce (ktoś chętny? 8) ).
A chętnie;)
Awatar użytkownika
Wilk

Mnie tematyka "Andean Abyss" właśnie ciekawi, przynajmniej nie kolejne Ardeny czy D-Day (choć "D-Day at Omaha Beach" Butterfielda to dzieło genialne, co widzę coraz wyraźniej z każdą partią. :) ), tylko jakiś mniej znany konflikt. W Reds! kiedyś chętnie, bo to klasyk, ale to będzie trochę jak z PoGiem, ciężko się zebrać. (Ja na wszystko jestem chętny, tylko czasu za mało). :)
Awatar użytkownika
jax

No to będę ścigał was z Reds! A kiedy? - któż to wie... trzeba znaleźć czas na lekturę instrukcji.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
waffel

http://www.boardgamegeek.com/filepage/6 ... lskie-tlum

Moje tłumaczenie kart zostało zaakceptowane na BGG. Miłego użytkowania.

Odnośnie rozważań nad grą: ja chyba raz przegrałem przez WMD w USA, ale najbardziej pamiętne ich użycie to była sytuacja, kiedy jako brodaczowi gra kompletnie mi się wymykała, miałem Funding 1, USA Prestige Very High ale jakimś rzutem na taśmę zdobyłem ten Pakistan :) jedna głowica w Chinach czy Tajlandii -> Funding 9 (oczywiście w następnej turze dostałem Saddama którego teraz mogłem sobie wsadzić), druga w jakimś Regime Changu -> Prestige 1, i w końcu trzecia poszła w USA. Good times, good times :)
Awatar użytkownika
adikom5777
Has thanked: 83 times
Been thanked: 14 times

Labyrinth: The War on Terror

Post autor: adikom5777 »

Ja jestem na razie po lekturze instrukcji i mam wielki mętlik w glowie. Dziś zagram scenariusz jednoosobowy żeby przyswoic reguly. Ale gra ma niesamowity klimat. Po wieczornej lekturze sniła mi się wojna z terrorem :D
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Nie wiem co jest bardziej przerażające: to z jaką lekkością opowiadacie o wysadzaniu atomówkami miast, czy to że nabrałem przez to strasznej ochoty na grę :D
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Janek

Post autor: Janek »

jax pisze:No to będę ścigał was z Reds! A kiedy? - któż to wie... trzeba znaleźć czas na lekturę instrukcji.
A ja jeśli pozwolisz będę Cie ścigał z Labyrinthem bo pomimo że dobrze znam TSa i wiele innych CDG to po jednokrotnym zapoznaniu się z instrukcją mam sporo wątpliwości. Przez to gra czeka na półce od grudnia. Chciałbym na początku zagrać z kimś kto już poznał grę.
Awatar użytkownika
jax

waffel pisze:Odnośnie rozważań nad grą: ja chyba raz przegrałem przez WMD w USA, ale najbardziej pamiętne ich użycie to była sytuacja, kiedy jako brodaczowi gra kompletnie mi się wymykała, miałem Funding 1, USA Prestige Very High ale jakimś rzutem na taśmę zdobyłem ten Pakistan :) jedna głowica w Chinach czy Tajlandii -> Funding 9 (oczywiście w następnej turze dostałem Saddama którego teraz mogłem sobie wsadzić), druga w jakimś Regime Changu -> Prestige 1, i w końcu trzecia poszła w USA. Good times, good times :)
Zdumiewające :) Wywiad USA totalnie zaspał. Przecież widać że jak przeciwnik zyskał właśnie 3 atomówki i robi ploty w 3 krajach, to trzeba w trybie pilnym max. (czyli dwa ploty) zdjąć :)

Kolejka chętnych do zagrania zwiększa się jak widzę :) Doskonale :twisted:
--
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
waffel

To wszystko nie odbyło się w jednej turze raczej. Może też udało mi się położyć dwa, WMD i zwykły i zdjął ślepaka? Byliśmy też niedoświadczeni, max trzecia partia.

Dzisiaj półtorej partii, obydwie Jihadem. Pierwsza wygrana WMD w USA, ale mało w tym mojej zasługi tylko karty same układały mi się w komba-samograje: komórkę w UK miałem niemal od początku gry (uważam że to zawsze dobra inwestycja na późniejsze etapy), pierwszą kartą zagraną w całej grze był Kaszmir więc USA nie mogło zupełnie zapobiec przejęciu Pakistanu, a potem dostałem Martyrdom, KSM i trochę innych wysokich kart żeby najpierw zarekrutować z UK, potem polecieć do USA i trzy automatyczne ploty :) tzn dwa w jednej turze odsłonił, ale na trzeci już nie miał kart.

Druga partia dużo bardziej zacięta, w założeniu graliśmy na dwie talie ale musieliśmy przerwać pod koniec pierwszej. Dość powiedzieć, że gdy kończyliśmy Afganistan i Pakistan były w stanie RC, ale w Afganistanie po wycofaniu zostały tylko dwie kostki wojsk i Besieged Regime więc mógł szybko paść; w Pakistanie Bhutto niestety :/ ale Bhutto Shot jeszcze było w talii. Egipt na IR, w Libii poszła jedna próba Major Jihad nieudana, szykowałem się do drugiej. Ale Zatoka, Arabia i Turcja były good, w Algierii USA wciskało hamburgery jak się dało ale nie smakowały (ze 4 lub więcej oblane rzuty na WoI), Prestiż w zasadzie cały czas kręcił się wokół 1 :) USA prawie by wygrało na Oil Price Spike przy lepszych rzutach, tzn gdyby w Algierii lepiej rzucało. Ja powoli zabierałem się za wpuszczanie pojedynczych komórek do krajów Good i nieśmiałych próbach małego Jihadu, zawsze warto spróbować bo jedna jedynka na kości i od razu człowiek inaczej na planszę patrzy - z Fairem już dużo łatwiej coś zrobić :) prawdopodobnie należało jeszcze postarać się o zamach w USA żeby przestawić USA z powrotem na Hard, bo cwaniaki się zmiękczyły żeby dopasować się do Europy którą w pocie czoła doprowadzałem do miękkości :)
Awatar użytkownika
waffel

Popełniłem artykuł, czy też raczej garść przemyśleń o strategii brodaczy na BGG:

http://www.boardgamegeek.com/article/7404654#7404654

Wybaczcie że po angielsku, ale jednak w ten sposób spodziewam się większej publiki i odzewu :)
staszek
Has thanked: 13 times
Been thanked: 33 times

Post autor: staszek »

waffel pisze:Staszek, przemyśl to co napisałeś może bo w tej chwili a. w TS wybór jest "jednoznaczny" b. w LAB nie lubisz ani jednych ani drugich ergo z a i b wynika że w TS "jednoznacznie" wybierasz ZSRR co jest dla mnie trochę niewiarygodne :)
Wafel dopiero teraz zobaczyłem Twojego posta na temat moich dywagacji.
Brawo za logikę-u mnie jej brak ;) (ale lepszy jej brak niż wynikająca z niej prawda :mrgreen: )
Stany jednak 25 lat temu były nieco (zwłaszcza w naszych oczach) lepsze niż teraz.
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 458 times
Been thanked: 1251 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

Recenzja gry na Wojennik TV:
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 348 times
Been thanked: 147 times

Post autor: vder »

Przypadkiem wchodze na gmtgames.com, a tam nowy dodatek Labyrinth: The Rise of Al-Qaeda, 1993-2001. Grubo.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2401 times

Post autor: warlock »

Nie ograłem jeszcze drugiego dodatku, ale jaram się okrutnie ;). Pod tym linkiem jest opis nowych koncepcji i poglądowe karty: https://www.gmtgames.com/p-1143-labyrin ... -2001.aspx
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1381 times
Been thanked: 839 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

@pwoloszun kupisz z sentymentu czy już się całkiem obraziłeś na Labirynt:)
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
pwoloszun
Has thanked: 1782 times
Been thanked: 544 times
Kontakt:

Post autor: pwoloszun »

vinnichi pisze: 12 lis 2024, 11:25 @pwoloszun kupisz z sentymentu czy już się całkiem obraziłeś na Labirynt:)
Z przyjemnoscia zagram, zakup odpuszczam :)

W pierwsze 2 dodatki mam raptem 30 pare partii. Nie potrzebuje wiecej pudel tylko wiecej grania
Podcast dżentelmeni przy stole:
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2401 times

Post autor: warlock »

pwoloszun pisze: 13 lis 2024, 11:57
vinnichi pisze: 12 lis 2024, 11:25 @pwoloszun kupisz z sentymentu czy już się całkiem obraziłeś na Labirynt:)
Z przyjemnoscia zagram, zakup odpuszczam :)

W pierwsze 2 dodatki mam raptem 30 pare partii. Nie potrzebuje wiecej pudel tylko wiecej grania
Zamówiłem, jak będziesz chciał to przywiozę i przetestujemy ;)
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 156 times

Post autor: Grellenort »

Wszystko super, ale jak to wszystko pomieścić, szczególnie mając karty w koszulkach? Pudło podstawowe mieści tylko pierwszy dodatek, na ten moment chcąc mieć komplet, potrzebne jest drugie takie samo :)
ODPOWIEDZ