[Tychy] Spotkania planszówkowców w Wenecji

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Nataniel »

A to szkoda, juz liczylem, ze jakis Empik :)
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Awatar użytkownika
globiq

Post autor: globiq »

Nataniel pisze:A to szkoda, juz liczylem, ze jakis Empik :)
Szczerze mówiąc (pisząc ;) ) nawet nie szukałem Gier Planszowych #1 w Empikach czy kioskach, natomiast szukałem tam Cytadeli. Niestety potwierdza się informacja, że już dawno wszystko wykupili. :evil:
Awatar użytkownika
Neurocide
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Neurocide »

Pat - boże, skarbie ty mój leżący tyle czasu pod moim nosem :)
Własnie zauwazylem, że się spotykacie w Tychach. Odpisz mi szybko jeśli możesz, bo dziś piątek.
Awatar użytkownika
AvantaR
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: AvantaR »

globiq - koniecznie wez ten magazyn, z checia przejrze!
Gór mi mało i trzeba mi więcej
Fallen

Post autor: Fallen »

Powiem wam jedno: Nigdy nie zwracajcie uwagi, że ktoś gra pierwszy raz w coś a wy XX.
Tak własnie trzech nowicjuszy których nawet przygoda z planszówkami dopiero sie zaczyna zdobyli pyszny słodki puchar truskawek z mlekiem XD
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Dzieki wszystkim za spotkanie, szczegolnie cieszy fakt, ze Tyskie Avanti zaczynaja odwiedzac nowe osoby :) Byle tak dalej :)

Szkoda troche, ze grupki bardziej sie nie wymieszaly, no ale moze nastepnym razem :)

Co do gier w ktore gralem :
T2R Europe - nic specjalnego szczerze mowiac, chyba nawet wolalem bardziej wersje USA (moze to dlatego, ze to byla pierwsza partia).
Torres - OMG, znakomity tytul. Niby taki mozgozerca, ale gra sie bardzo przyjemnie i w sumie stosunkowo szybko. Niestety, jak sie pozniej okazalo gralismy z troche zlymi zasadami. Ale i tak moge powiedziec - swietna gierka, koniecznie chce powtorzyc partie, tym razem w 4 osoby (to bedzie rzez :D).
Lost Cities - pierwszy raz gralem w oryginal (wczesniej tylko w samorobke). Bardzo przyjemna gierka, szybka, nie wymaga ciezkiego myslenia, jest dreszczyk emocji i troche hazardu. Zastanawiam sie wrecz nad zakupieniem tego tytulu :)

Pozdrawiam i do zobaczenia za tydzien mam nadzieje :)
Awatar użytkownika
Neurocide

Super - nareszcie zagrałem w Ticket to Ride. Wprawdzie tylko w dwie osoby, ale chwyciłem o co biega. Rozkoszne. No i dwa razy w NS HEX we trójkę. Za tydzień jestem na bank.
Awatar użytkownika
Rysiek

Post autor: Rysiek »

niech ktoś weźmie zombiaki na piątek :lol:[/list]
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Post autor: Pat_Garret »

Takie krótkie podsumowanie. Do Avanti przyszło chyba trzynastu graczy, w tym czterech pierwszy raz :D . Na stoły trafiły Ticket, Fryderyk, Torres, Neuroshima Hex, Bohnanza, Um Krone und Kragen, Jungle Speed i Zaginione Miasta.

Mi udało się zagrać w dwie z nich, mianowicie we Fryderyka i Um Krone und Kragen. W tego pierwszego, tak jak ktoś wyżej wspominał, po prostu dałem du*y :P. Od początku grałem fatalnie, niepotrzebnie wciągałem się w długie, pozbawione sensu kampanie, tracąc dobre karty, których z ruchu na ruch miałem coraz mniej. Bezmyślnie poświęcałem generałów w walce o jakieś nieznane mi wsie :roll: . I dzięki temu wszystkiemu oczywiście przegrałem, Prusy zostały zmiażdżone :( , a ja straciłem koktajl :evil: . Następnie na stół trafiła Um Krone und Kragen, rozegraliśmy w nią dwie partyjki w trzy osoby i muszę przyznać, że gra jest super. Kombinowania jest masa, a szczęścia z rzutu na rzut ubywa. Gra zdecydowanie warta polecenia, szczególnie dla trzech graczy.

Ogólnie wczoraj było bardzo fajnie, przyszło wielu nowych graczy, ale jakoś tak dziwnie wyszło, że grupy w ogóle się ze sobą nie wymieszały. Może po prostu tak wyszło, bo przychodziliśmy w różnych porach. No ale nie ważne. Drugą sprawą są gry wojenne (Fryc, MN, GoT), jeżeli ktoś ma na nie ochotę, niech przedtem zgłosi to na forum i napisze że szuka chętnych. Taka gra wojenna zajmuje praktycznie całe spotkanie, a czasem trudno na szybko znaleźć chętnych na takie giganty. Tak więc do zobaczenia na kolejnym spotkaniu, mam nadzieję że przyjdzie nas jeszcze więcej :wink: .
"Over the hills and far away..."
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

No wlasnie, takie duze molochy sa niestety troche problematyczne. Proponuje zeby na takie tytuly przychodzili konkretni juz gracze, bo pozniej jak ktos przyjdzie w zlym momencie to moze czasem 2 godziny siedziec i patrzec.

Co do niewymieszania grup - no coz, tak jakos wyszlo, nowi gracze akurat tak sie zjawili, ze nie mieli sie gdzie dosiasc itd.

Wazne, ze sie zjawili. A jeszcze wazniejsze, ze zapowiedzili iz wpadna nastepnym razem :) !

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Neurocide

Kombo Globiqa w NS HEX - gra na 3 osoby, na puntky do 20. Przed jego runda była bitwa, plansza sie oczysciła. Na ręke dostał czołg i bitwę. Z poprzedniej rundy zostały mu moduły, których nie zdążył użyć. No i wykręcił 10 punktów :) http://www.neurocide.yoyo.pl/photogalle ... hoto_id=16
Awatar użytkownika
mrowka

Post autor: mrowka »

Globiq nastepnym razem zostanie wdeptany w ziemie! No chyba, ze znowu takiego kombosa wykreci ;)
A ja bym mial ochote na GoTa, tylko nie wiem czy dam rade sie zjawic 17.11 czy nie dopiero 24.11 :|
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Witamy mrowke na forum :)
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Tutajek pisze:niech ktoś weźmie zombiaki na piątek :lol:[/list]
Myślę, że gdybyś Globiqa poprosił to może by przyniósł :wink: .
Neurocide pisze:Kombo Globiqa w NS HEX - gra na 3 osoby, na puntky do 20
To ja za tydzień chętnie bym zagrał jedną partyjkę z Globiq'iem w parze :) .
mrowka pisze:A ja bym mial ochote na GoTa
Do Avanti uczęszcza wielu graczy chętnych na GoTa, zrób listę, a ręczę że w ciągu 24h nie będzie już miejsca :wink:.

Poza tym, jeżeli ktoś chce pograć w Mare Nostrum lub we Fryca niech zrobi listę, a jak zbierze się komplet to przyniosę (nie chce mi się w każdy piątek targać tych kilku dodatkowych ton :) ).

Acha, Aeragramie, gdybyś przypadkiem wpadł za tydzień, to obowiązkowo przywieź Torresa :wink: .
Awatar użytkownika
globiq

Dziękuję wszystkim za spotkanie, było naprawdę fajnie. :D

Do Avanti wpadłem grubo po 17 (po mych poszukiwaniach, kiedy to zaczepiłem grupkę osób pytając się gdzie ten klub się znajduje, to wskazali mi drzwi wejściowe koło, których właśnie stałem :| ).

Przy herbacie postanowiłem zerknąć na instrukcję do TuT, nigdy nie lubiłem teorii, więc przysiadłem się szybko do Fryderyka jako czynny obserwator :shock:.

Po chwili wpadli Mrowka i Neurocide. No i zaczęło się NS HEX. Myślę „skromnie” ;), że debiut w tą gierkę mi wyszedł 8).
mrowka pisze:Globiq nastepnym razem zostanie wdeptany w ziemie!
Mrowka, jak najbardziej przyjmuje wyzwanie :)
Pat_Garret pisze: To ja za tydzień chętnie bym zagrał jedną partyjkę z Globiq'iem w parze :) .
Pat_Garret, oczywiście jestem ZA :)

Po dwóch partiach NS (pierwsza dość długa, Mrowka i Neurocide tłumaczyli mi o co chodzi) przyszła kolej na szybką partyjkę w T2R z Neurocide i już prawie dziesiąta.

Niestety nie uda mi się na czas wpaść w ten piątek ale będę się starał być jak najwcześniej. Najprawdopodobniej przyjadę z Agą.
Aga: "Cześć! Z prawdziwą przyjemnością zobaczę jak globiq przegrywa z Mrowka w NS, więc postaram się przyjechać :D. Mrowka, trzymam kciuki!"
OK, ja sobie to wszystko zapamiętam ;)
Tutajek pisze:niech ktoś weźmie zombiaki na piątek :lol:
Pewno, że wezmę ze sobą kilka zombiaków :)
Awatar użytkownika
Rysiek

weście na piątek neuroszime, camelota, mare nostrum i zombiaki. jeżeli dobrze pójdzie to uda mi się załatwić warcrafta i moge wziąć wings of war puerto rico i beznadziejną :D jaskinię trola
Awatar użytkownika
Rysiek

moje gg:7304631
ttutaj@poczta.onet.pl
:arrow:
Awatar użytkownika
Altos

Post autor: Altos »

Jeśli macie jeszcze wolne miejsca na GoTa, to ja się piszę bez najmniejszych wątpliwości - kocham tę grę po prostu :).
"Wy macie rację, ale my mamy karabiny."
Mao Tse-tung
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Tutajek pisze:weście na piątek neuroszime, camelota, mare nostrum i zombiaki. jeżeli dobrze pójdzie to uda mi się załatwić warcrafta i moge wziąć wings of war puerto rico i beznadziejną :D jaskinię trola
Z checia na Warcrafta bym sie pisal (jesli chodzi o boardgame a nie WoWa).

Pzdr
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Tutajek pisze:weście na piątek neuroszime, camelota, mare nostrum i zombiaki
Camelota, chyba nie wezmę, bo figurki mi się u kolegi malują :) , będą dopiero w przyszłym tygodniu, a co do Mare Nostrum to tak jak mówiłem, jak znajdą się chętni to biorę. W przyszły piatek zamierzam grać w lżejsze/krótsze tytuły (tj. Torres, TuT, Neuroshimę), więc mnie na nic cięższego nie piszcie.
Aga pisze:Cześć! Z prawdziwą przyjemnością zobaczę jak globiq przegrywa z Mrowka w NS
To niestety będziesz musiała obejść się smakiem, bo za tydzień gram z nim w parze :D.
Awatar użytkownika
Altos

Post autor: Altos »

A właśnie, wrazie opóżnień z GoTem z chęcią bym z Wami w Neuroshimę zagrał :).
"Wy macie rację, ale my mamy karabiny."
Mao Tse-tung
Awatar użytkownika
Neurocide

Nie wiem kto weźmie GoTa, ale z chęcią zagram w Mare Nostrum - tylko jestem w to absolutnie zielony.
Awatar użytkownika
globiq

Pat_Garret pisze: To niestety będziesz musiała obejść się smakiem, bo za tydzień gram z nim w parze :D.
Aga: Obejść się smakiem, hmm, zobaczymy :cool:
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Neurocide pisze:Nie wiem kto weźmie GoTa, ale z chęcią zagram w Mare Nostrum - tylko jestem w to absolutnie zielony.
A tak w ogóle, kto ma GoT'a :)? No dobra, to robię dwie listy i chętni niech się zgłaszają (począwszy od tego postu):

Mare Nostrum:
1.Neurocide
2.Tutajek
3....
4....
5....
6....

Gra o Tron:
1.Altos
2....
3....
4....
5....

Jakby coś się nie zgadzało to pisać :wink: .
Awatar użytkownika
Neurocide

GoT'a ma Mrówka, ale chyba napisał, że nie może przyjść w ten piątek.
ODPOWIEDZ