The Others (Eric M. Lang)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- bubu
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Re: [KS] The Others - 7 Sins
Dla mnie kluczem jest to czy dany element coś wnosi do gry. Najbardziej atrakcyjne z tego powodu jest pudło z Apokalipsą. Dalej lokują się postaci, akolici, karty usprawnień i kafle planszy. Potem długo nic, potem kostki (których nie zastąpię standardowymi ale mam nadzieję, że to, co jest wystarczy) i na samym końcu żetony. Artbooki odpadają bo to już w ogóle nie moja bajka.
Wyjątkiem, który kusi są macki : ) Niepotrzebne do niczego ale dokładanie zepsucia zamiast przesuwania może być wizualnie bardziej klimatyczne.
Wyjątkiem, który kusi są macki : ) Niepotrzebne do niczego ale dokładanie zepsucia zamiast przesuwania może być wizualnie bardziej klimatyczne.
-
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 49 times
Korzystając z okazji czy ktoś tutaj jest z Warszawy i będzie zbierał grupę do wspolnego zamowienia?
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Fancy but Functional - 10%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
- pan_satyros
- Has thanked: 692 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
btw. jeśli Man of faith mają zbyt wysoką cenę, to co powiecie na to z kampanii Z:BP

aż 2 figurki

aż 2 figurki

Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
-
Ja to sobie darowałem. Wolałem wziąć Czteropak A. Smithapan_satyros pisze:btw. jeśli Man of faith mają zbyt wysoką cenę, to co powiecie na to z kampanii Z:BP
aż 2 figurki

Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Jeszcze nawet PM nie ruszył także spokojnie i na pewno, ktoś się znajdzie tylko miasto podaj 

-
A wiadomo do kiedy jest late pledge? Bo wciąż szukam czy ktoś jest w Warszawie żeby przesyłkę obniżyć. Jak nie będzie nikogo to sam zamówię. Mam kartę w USD.
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Pewnie zamknię się wraz z datą jaką podadzą na wypełnienie PMu, bo przynajmniej z Zombicide Black Plague wciąż jest otwarty pewnie jutro z końcem PM zamknąm
Czyli tu podejrzewam będzie podobnie ^^

-
Ok, czyli nie ma się co śpieszyćlynwith pisze:Pewnie zamknię się wraz z datą jaką podadzą na wypełnienie PMu, bo przynajmniej z Zombicide Black Plague wciąż jest otwarty pewnie jutro z końcem PM zamknąmCzyli tu podejrzewam będzie podobnie ^^

Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Ja z Warszawy zamówiłam. Jakby co to kontakt na mail elzbieta.anna.tulinska@gmail.com
- Rocy7
W założeniu, ze interesuje mnie jedynie bogactwo wyborow (bohaterowie, wiecej opcji dla overlorda itp.) jakie dodatki musialbym wziąść i za ile?
Jest gdzies w necie przykladowy opis scenariuszy?
Co mechanicznie jest nowatorskiego w tym tytule w porównaniu do innych Dungeon Crawlerow?
Jest gdzies w necie przykladowy opis scenariuszy?
Co mechanicznie jest nowatorskiego w tym tytule w porównaniu do innych Dungeon Crawlerow?
Więcej opcji dla Overlorda i Bohaterowie to :
- Gamma Team ( 30$ )
- Delta Team ( 30$ )
Oba wprowadzają nowych bohaterów z kartami przedmiotów..
Natomiast dla Overlorda jedynie większą opcję wyboru przy akolitach. Każde z pudeł z nowymi drużynami wnosi dwa rodzaje akolitów. Należy przy tym pamiętać, że tylko jeden rodzaj akolitów Overlord może wybrać do danej rozgrywki, a każdy typ akolitów ma inne umiejętności, które można użyć raz na rundę ( bodajże ). Osobiście pokuszę się o stwierdzenie, że na gameplay'u Lang jako Overlord nie do końca wykorzystał umiejętność swoich skorumpowanych lekarzy ;]
Jeśli idzie o samych bohaterów to :
- Sons of Ragnarok ( 25$ )
- Men of Faith ( 20$ ) KS Exclusive
Tutaj dostajemy tylko i wyłącznie figurki wraz z karatami postaci
W pierwszym przypadku jest to 7 postaci w drugim 5.
Jest jeszcze Apocalypse Box, który o ile dobrze się orientuje odbiega od podstawowych reguł gry
Wprowadza własny tor apokalipsy, inną mechanikę wraz z własnym rodzajem misji ( czyli już nie jeden z tych trzech podstawowych ). Overlordowi natomiast daje możliwość kontrolowania 4 jeźdźców Apokalipsy wraz z Apokalipsą... Aczkolwiek jeszcze cały mechanizm tego dodatku nie został nigdzie opisany... Aaaaaa no i w ramach KS wpada dwójka dodatkowych postaci
To pudełko kosztuje 40$
- Gamma Team ( 30$ )
- Delta Team ( 30$ )
Oba wprowadzają nowych bohaterów z kartami przedmiotów..
Natomiast dla Overlorda jedynie większą opcję wyboru przy akolitach. Każde z pudeł z nowymi drużynami wnosi dwa rodzaje akolitów. Należy przy tym pamiętać, że tylko jeden rodzaj akolitów Overlord może wybrać do danej rozgrywki, a każdy typ akolitów ma inne umiejętności, które można użyć raz na rundę ( bodajże ). Osobiście pokuszę się o stwierdzenie, że na gameplay'u Lang jako Overlord nie do końca wykorzystał umiejętność swoich skorumpowanych lekarzy ;]
Jeśli idzie o samych bohaterów to :
- Sons of Ragnarok ( 25$ )
- Men of Faith ( 20$ ) KS Exclusive
Tutaj dostajemy tylko i wyłącznie figurki wraz z karatami postaci

Jest jeszcze Apocalypse Box, który o ile dobrze się orientuje odbiega od podstawowych reguł gry

To pudełko kosztuje 40$
-
Ja jakby co będę do Warszawy ogarniał po korzystnych kursach.
Sam obok podstawki biorę:
Sons of Ragnarok dodatek 25
Apocalypse dodatek 40
Men of faith dodatek 20
Delta team dodatek 30
Alpha team dodatek 30
Chyba dodatkowych tokenów nie będę brał.
Sam obok podstawki biorę:
Sons of Ragnarok dodatek 25
Apocalypse dodatek 40
Men of faith dodatek 20
Delta team dodatek 30
Alpha team dodatek 30
Chyba dodatkowych tokenów nie będę brał.
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
- pan_satyros
- Has thanked: 692 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
My na razie zdecydowani na:
Apocalypse dodatek 40
Men of faith dodatek 20 (tak genialnych pomysłów na figurki nie widzi się często, a to też KS Ex więc zawsze można sprzedać)
Nad teamami myślę, bo tu akurat 0 exów a i pewnie będą później w sklepach.
Apocalypse dodatek 40
Men of faith dodatek 20 (tak genialnych pomysłów na figurki nie widzi się często, a to też KS Ex więc zawsze można sprzedać)
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Mam identyczniepan_satyros pisze:My na razie zdecydowani na:
Apocalypse dodatek 40

- Rocy7
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 38 times
Mnie też ale te scenariusze w sumie są podobno w miare rozbudowaneRocy7 pisze:Martwi mnie regrywalnosc przy tylko 7 scenariuszach.

- Rocy7
Przypuszczam, ze skoro late plegde juz zamkniety, nikt nie moze tez dodac kopii do swojego zamowienia?
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 38 times
W pledge managerze bedzie sie dało, ale to już musisz z kimś na spółę. W sumie się to opłaca, koszt przesyłki jest troche większy ale na pół idzieRocy7 pisze:Przypuszczam, ze skoro late plegde juz zamkniety, nikt nie moze tez dodac kopii do swojego zamowienia?

Rocy7 pisze:Martwi mnie regrywalnosc przy tylko 7 scenariuszach.
Mnie trochę mniej martwi to z kilku powodów

- Do każdego scenariusza ponoć ma być możliwość skonstruowania kilku mapek ( zatem uważam, że sam ten fakt zmienia fakt regrywalności )
- W zależności od ilości posiadanych bohaterów to też będzie mocno rzutować na regrywalność
- Każdy ze scenariuszy z tego, co widać na migawkach promujących grę ma przynajmniej dwa rozgałęzienia z wyborem robimy to albo robimy to..
- Zmieniają się Akolici oraz Grzechy
- Każdy z rodzaju scenariuszy ma własną talię do toru apokalispy

-
Rocy7 pisze:Przypuszczam, ze skoro late plegde juz zamkniety, nikt nie moze tez dodac kopii do swojego zamowienia?
Ja mogę. Pisałem wyżej, że mogę do swojego PM dodać jak tylko się pojawi. Z Warszawy jestem.
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
- Rocy7
Rozgalezienia scenariuszy widzialem faktycznie moze byc ciekawe.lynwith pisze:Rocy7 pisze:Martwi mnie regrywalnosc przy tylko 7 scenariuszach.
Mnie trochę mniej martwi to z kilku powodówMianowicie :
- Do każdego scenariusza ponoć ma być możliwość skonstruowania kilku mapek ( zatem uważam, że sam ten fakt zmienia fakt regrywalności )
- W zależności od ilości posiadanych bohaterów to też będzie mocno rzutować na regrywalność
- Każdy ze scenariuszy z tego, co widać na migawkach promujących grę ma przynajmniej dwa rozgałęzienia z wyborem robimy to albo robimy to..
- Zmieniają się Akolici oraz Grzechy
- Każdy z rodzaju scenariuszy ma własną talię do toru apokalispy
Tryb kampanii nie jest zapowiedziany? Ulepszenia sa tylko na dana misje w ktorych je sie zdobedzie?
Olsszak pw poszlo.
Moim zdaniem czymś na wzór kampanii może być właśnie ten dodatek z Apokalipsa... Ale o samym jako takim trybie kampanii nie słyszałem...Rocy7 pisze:Tryb kampanii nie jest zapowiedziany? Ulepszenia sa tylko na dana misje w ktorych je sie zdobedzie?
Odnośnie ulepszeń to działają w dość ciekawy sposób tutaj.... Zatem działają przez cały scenariusz ( no chyba, że tekst na karcie mówi, że jest jednorazowego użytku lub zniszcz ten przedmiot by coś tam - ja w przypadku Inner Peace z Gamma Team Box ). W dodatku jeśli Twoja postać w jakikolwiek sposób zginie to karty ulepszeń trafiają do ogólnej puli i nowa postać zaczyna z tyloma karatami ulepszeń ile miała poprzednia i wybierasz spośród tych od poprzedniej postaci i tych pięciu podstawowych

- Rocy7
Kiedy rusza pledge manager?
W kwesti akolitow, overlord dysponuje w kazdym scenariuszu tylko dwoma rodzajami modeli (akolici + grzech), czy wiecej roznych potworow z wieksza iloscia zdolnosci? Wybor jest 1 z 3 typow, ale na planszy bedzie tylko jeden rodzaj?
W kwesti akolitow, overlord dysponuje w kazdym scenariuszu tylko dwoma rodzajami modeli (akolici + grzech), czy wiecej roznych potworow z wieksza iloscia zdolnosci? Wybor jest 1 z 3 typow, ale na planszy bedzie tylko jeden rodzaj?
Pewnie niedługo ruszyRocy7 pisze:Kiedy rusza pledge manager?

Odnośnie drugiego pytania... Wygląda to następująco każdy grzech posiada trzy rodzaje sług:
Avatar - Najmocniejszy potworek, jakim dysponuje Overlord zawsze ma statystyki 7 ATK 7 DEF... Jako jedyny pojawia się na mapce w zależności od postępu scenariusza ( przynajmniej z tego, co widziałem na migawkach promujących grę )
Kontroler - Tak, jak i Avatar jest tylko jedna jego sztuka, ale od początku danego scenariusza znajduje się na planszy ( no chyba, że rozstawienie początkowe będzie mówić coś innego

Abominacja - 6 potworków również znajdujących się na początku gry na planszy ( jak wyżej ).
Oczywiście na początku pełnej tury Overlord może wrócić na planszę ( o ile ma taką możliwość ) tyle potworków ilu jest graczy ( o ile dobrze pamiętam... Bo nie chce mi się tego sprawdzać w instrukcji

Dodatkowo Overlord do sług grzechu dodaje 6 Akolitów jednego typu ( czyli albo skorumpowanych bezdomnych albo skorumpowane zakonnice, albo skorumpowanych lekarzy itd..... ).