Nippon (Nuno Bizarro Sentieiro, Paulo Soledade)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- RorK
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 38 times
Re: Nippon (Nuno Bizarro Sentieiro, Paulo Soledade)
Gdyby komuś umknęło - Czacha uruchomiła przedsprzedaż.
280 zł, przewidywana dostawa w listopadzie.
Przy złożeniu zamówienia do poniedziałku do 10:00 otrzymujemy dodatkowo metalowe monety.
https://czachashop.pl/sklep/nippon-zaib ... mperialna/
280 zł, przewidywana dostawa w listopadzie.
Przy złożeniu zamówienia do poniedziałku do 10:00 otrzymujemy dodatkowo metalowe monety.
https://czachashop.pl/sklep/nippon-zaib ... mperialna/
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2166 times
- Kontakt:
Generalnie rosyjski wydawca, który na BGG się z tym stara nie afiszować. Swoją drogą to interesujące jak jeszcze niedawno gracze bojkotowali rosyjskich wydawców, a teraz przestaje to mieć znaczenie.
-
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 324 times
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 03 cze 2025, 09:21 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Powód: cytowanie
- Gambit
- Kontakt:
To, że gracze nie są do końca tego świadomi jest naturalne. Jak wspomniałem CrowD się stara nie afiszować i lekko myli tropy. Ale Czacha chyba jest tego świadoma z kim podpisuje deal.Uncle_Grga pisze: ↑03 cze 2025, 09:00 O, szkoda, że nie wiedziałem. Skusiłem się na ofertę Czachą. Gdybym wiedział, że to Rusowie, odpuściłbym. Dla zasady..
- vnzk
- Has thanked: 335 times
- Been thanked: 530 times
Z racji, że to przedsprzedaż, zapewne istnieje możliwość anulowania zamówienia i zwrotu środkówUncle_Grga pisze: ↑03 cze 2025, 09:00 O, szkoda, że nie wiedziałem. Skusiłem się na ofertę Czachą. Gdybym wiedział, że to Rusowie, odpuściłbym. Dla zasady..

-
No chyba niekoniecznie.. zamówienie oplacone, jaka podstawa do zwrotu? Bo mi się odwidzialo? Oddajcie hajs? Nie przesadzajmy..
W tym co napisałem, nie ma wielkiej idei. Zwykła prywatna wojenka ze wszystkim co ma ruskie pochodzenie. Jeśli mogę i za wczasu dostrzegę, omijam. Gdybym wiedział wcześniej, odpuściłbym; to jedno z wielu euro, przeżyłbym. Nie wiedziałem, kupiłem, trudno. Przeżyję. Eos
W tym co napisałem, nie ma wielkiej idei. Zwykła prywatna wojenka ze wszystkim co ma ruskie pochodzenie. Jeśli mogę i za wczasu dostrzegę, omijam. Gdybym wiedział wcześniej, odpuściłbym; to jedno z wielu euro, przeżyłbym. Nie wiedziałem, kupiłem, trudno. Przeżyję. Eos
dokladnie.
masz 14 dni na odstąpienie od umowy bez podawania przyczyny. Gdybym kupił ( a chciałem) to już bym zrobił zwrot.
no ale robisz co chcesz.
mnie zastanawia ten gratis monet i ile bedzie potem kosztować w sklepie i nie zdziwie się jak w 3t czy aleP bedzie koło 220zł
masz 14 dni na odstąpienie od umowy bez podawania przyczyny. Gdybym kupił ( a chciałem) to już bym zrobił zwrot.
no ale robisz co chcesz.
mnie zastanawia ten gratis monet i ile bedzie potem kosztować w sklepie i nie zdziwie się jak w 3t czy aleP bedzie koło 220zł
- VivoBrezo
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 644 times
- Kontakt:
Fajnie, jakby Czacha Games odniosła się do tematu, ponieważ informacje Gambita są lekko niepokojące.
Warto wspomnieć, że Lucrum, będąc w sytuacji w której wydawca Fate Flip został kupiony przez Hobby World, zrezygnowało z wydawania gry w Polsce.
Warto wspomnieć, że Lucrum, będąc w sytuacji w której wydawca Fate Flip został kupiony przez Hobby World, zrezygnowało z wydawania gry w Polsce.
Podcast: KPiB| Handlowiec: Hurt-Rebel
Kości, Piony i Bastiony Youtube
Kości, Piony i Bastiony Spotify
Kości, Piony i Bastiony Youtube
Kości, Piony i Bastiony Spotify
-
rogal pisze: ↑03 cze 2025, 10:41 dokladnie.
no ale robisz co chcesz.
Dzieki za podpowiedż, rzeczywiście CZG informuje wyraznie w jaki sposob skorzystać z prawa odstąpienia. Nie wymagało to specjalnego zachodu. Zwykły mail, nr zamówienia, raptem 2 minuty klikania w telefonie. Zamówienie anulowane. Zobaczymy jak sprawnie wydawca zwraca środki z płatności..
- ave.crux
- Has thanked: 911 times
- Been thanked: 1474 times
Zagrałem w nową wersję nippona na tts na 3 osoby i tak jak większość zmian jest na plus i mi się podoba tak jest parę rzeczy, które są moim zdaniem dziwne. W ogólnych odczuciach gra jest podobna do poprzedniczki, wyścig po mnożniki zamieniono na wyścig po fabryki.
Biały tor z bezużytecznego stał się torem bez którego w ogóle nie da się nic zrobić ponieważ silk(blueprinty) można użyć do podniesienia wiedzy o maksymalnie 3, więc żeby zbudować najlepsze fabryki przynajmniej kilka razy trzeba się na tym torze podnieść. Dodatkowo silk wymienia się 1-1/3-2/6-3 silk-wiedza, więc trudniej rushować mocne fabryki. Tor węgla wydaje się w tej wersji trochę pominięty i jak na razie w naszych rozgrywkach nie potrzebny nam był ogrom węgla żeby dobrze prosperować.
Da się w tej wersji bardziej zblokować niż w poprzedniej czy to przez to, że jest o 1 kolor mepla więcej czy też fakt że statki/pociągi i druga maszyna w danej fabryce wymagają żelaza, bez tego zasobu ani rusz.
Dodano trochę skomplikowania, ale też nowych możliwości taktycznych. Można mieć kilka tych samych fabryk, wyprodukować po 1 zasobie z każdej i wykonując akcje wpływu można połączyć dobra tego samego rodzaju i wystawić silniejszy żeton.
Statki pozwalają teraz przyspieszyć konsolidację, ale z drugiej strony mogą być też powodem, gdzie będzie ciężko nam z pieniędzmi za różne kolory.
Żetony niższego poziomu nie mogą być wyłożone przez fabryki wyższego poziomu więc to też zmusza nas poniekąd do budowania lepszych fabryk.
Konsolidacja i zbieranie konkretnych kolorów mepli to klucz do sukcesu, bo bonusy z departamentów są kluczowe do przeprowadzenia swojej strategii tak jak chcemy i zbierania jakichś zasobów żeby zboostowac naszą ekonomię, chociaż zdarzało mi się przez to zrobić jakąś bieda akcję, bo przez 6 kolorów mepli trochę ciężej wybierać interesujące nas kolory, które mają nam odpalić bonus z konsolidacji.
Trzeba się trochę przestawić względem starej wersji i jest trochę bardziej skomplikowana, ale ogólnie lepiej gra mi się w zaibatsu
Założyciel Crowd Games mieszka na Florydzie, jego strona na LinkedInie wskazuje, że jest Rosjaninem-Amerykaninem i mieszka w Stanach Zjednoczonych od ponad 20 lat (po ukończeniu rosyjskiego uniwersytetu). Opisy na stronie BGG podają, że jest obywatelem USA. Pracował jako dystrybutor produktów Wizards of the Coast w Rosji, na Białorusi i Ukrainie, zanim założył Crowd Games.
Biorąc pod uwagę jego przeszłość i poprzednie prace, myślę, że nie powinno dziwić, że Crowd Games ma rosyjskojęzyczne tłumaczenie i dystrybucję swoich produktów. Poruszając kwestie polityczne warto zauważyć, że media społecznościowe firmy są przeciw wojnie, a żona wyżej wymienionego założyciela jest Ukrainką.
Nie sądzę, aby istniał jakiś szczególny problem w partnerstwie z firmą prowadzoną przez obywatela USA, żonatego z Ukrainką, który jest przeciwko wojnie. Według ich strony na Facebooku współpracują z twórcami i dystrybutorami na Ukrainie.
Biały tor z bezużytecznego stał się torem bez którego w ogóle nie da się nic zrobić ponieważ silk(blueprinty) można użyć do podniesienia wiedzy o maksymalnie 3, więc żeby zbudować najlepsze fabryki przynajmniej kilka razy trzeba się na tym torze podnieść. Dodatkowo silk wymienia się 1-1/3-2/6-3 silk-wiedza, więc trudniej rushować mocne fabryki. Tor węgla wydaje się w tej wersji trochę pominięty i jak na razie w naszych rozgrywkach nie potrzebny nam był ogrom węgla żeby dobrze prosperować.
Da się w tej wersji bardziej zblokować niż w poprzedniej czy to przez to, że jest o 1 kolor mepla więcej czy też fakt że statki/pociągi i druga maszyna w danej fabryce wymagają żelaza, bez tego zasobu ani rusz.
Dodano trochę skomplikowania, ale też nowych możliwości taktycznych. Można mieć kilka tych samych fabryk, wyprodukować po 1 zasobie z każdej i wykonując akcje wpływu można połączyć dobra tego samego rodzaju i wystawić silniejszy żeton.
Statki pozwalają teraz przyspieszyć konsolidację, ale z drugiej strony mogą być też powodem, gdzie będzie ciężko nam z pieniędzmi za różne kolory.
Żetony niższego poziomu nie mogą być wyłożone przez fabryki wyższego poziomu więc to też zmusza nas poniekąd do budowania lepszych fabryk.
Konsolidacja i zbieranie konkretnych kolorów mepli to klucz do sukcesu, bo bonusy z departamentów są kluczowe do przeprowadzenia swojej strategii tak jak chcemy i zbierania jakichś zasobów żeby zboostowac naszą ekonomię, chociaż zdarzało mi się przez to zrobić jakąś bieda akcję, bo przez 6 kolorów mepli trochę ciężej wybierać interesujące nas kolory, które mają nam odpalić bonus z konsolidacji.
Trzeba się trochę przestawić względem starej wersji i jest trochę bardziej skomplikowana, ale ogólnie lepiej gra mi się w zaibatsu
ale po co ma się odnosić?
Założyciel Crowd Games mieszka na Florydzie, jego strona na LinkedInie wskazuje, że jest Rosjaninem-Amerykaninem i mieszka w Stanach Zjednoczonych od ponad 20 lat (po ukończeniu rosyjskiego uniwersytetu). Opisy na stronie BGG podają, że jest obywatelem USA. Pracował jako dystrybutor produktów Wizards of the Coast w Rosji, na Białorusi i Ukrainie, zanim założył Crowd Games.
Biorąc pod uwagę jego przeszłość i poprzednie prace, myślę, że nie powinno dziwić, że Crowd Games ma rosyjskojęzyczne tłumaczenie i dystrybucję swoich produktów. Poruszając kwestie polityczne warto zauważyć, że media społecznościowe firmy są przeciw wojnie, a żona wyżej wymienionego założyciela jest Ukrainką.
Nie sądzę, aby istniał jakiś szczególny problem w partnerstwie z firmą prowadzoną przez obywatela USA, żonatego z Ukrainką, który jest przeciwko wojnie. Według ich strony na Facebooku współpracują z twórcami i dystrybutorami na Ukrainie.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- Gambit
- Kontakt:
Jeśli firma działa prężnie na rynku rosyjskim i jest to dla niej powód do dumy, to dla mnie jest to wystarczająca czerwona flaga (pun not intended) żeby się w to nie bawić. Chciałem wziąć ten tytuł od Czachy do recenzji, bo Nippon (pierwsza edycja) bardzo mi się podobał, ale po uzmysłowieniu mi kto zacz, odpuściłem. Może jestem przewrażliwiony i naiwny, ale wolę to zrobić w ten sposób, niż potem żałować.
-
Zdecydowanie jest to kwestia indywidualnej oceny. I u mnie wypada ona zbliżenie do oceny Gambita. I jak napisałem, gdybym wiedział przed - nie kupiłbym. Kupiłem, trudno. Nie wywołujemy III wojny światowej. Ale po podpowiedzi i po sprawdzeniu opcji, skoro anulowanie zamówienia było proste - zrobiłem to i odpuściłem te grę. Wszystko.
Gdyby Czacha dala info od razu? Mialaby czystsze sumienie, tej dyskusji by nie było. Najlepiej byłoby gdyby w ogóle z Rusami nie handlowała. W imię zasad. Ale każdy prowadzi biznes wedle swojego uznania, nie mnie to oceniać, i nic mi do polityki Czachy..
Gdyby Czacha dala info od razu? Mialaby czystsze sumienie, tej dyskusji by nie było. Najlepiej byłoby gdyby w ogóle z Rusami nie handlowała. W imię zasad. Ale każdy prowadzi biznes wedle swojego uznania, nie mnie to oceniać, i nic mi do polityki Czachy..
-
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 98 times
Taka narracja jest tu prowadzona, że to wspiera Rosję, że aż gotów jestem pomyśleć, że raiden25 co organizował zbiórkę na angielską wersję z dobrą zniżką, jest agentem rosyjskim xD
-
Nic podobnego. Zamówienie za 300 złotych nie szkodzi Rusom z tego wydawnictwa, bo oni maja juz zapłacone za licemcje. Nie szkodzi CzG, bo to zaledwie jeden egzemplarz. Tu raczej jest mowa (przynajmniej ja piszę w tym.duch) o własnym komforcie, żeby żyć w zgodzie z sobą samym..
I moze trochę o tym, czy Czaszka powinna/nie powinna informować, że kupuje ruskie..
I moze trochę o tym, czy Czaszka powinna/nie powinna informować, że kupuje ruskie..
Spoiler:

Na amerykańskiej jest tylko enigmatyczna informacja, że założeni w 2015 w miejscu bliżej nieokreślonym, na rynku amerykańskim od 2020 i że międzynarodowa kadra. Na rosyjskiej pięknie rozpisane, że założeni w 2015 w rosji, że przez rosjan i cała kadra zarządzająca rosyjska (ze zdjęciami i opisem każdej osoby). Patrząc po ich portfolio to w raju putnia prężnie działają.
https://www.crowdgames.ru/page/crowd
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:

Ostatnio zmieniony 04 cze 2025, 00:08 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie