Nippon (Nuno Bizarro Sentieiro, Paulo Soledade)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
RorK
Has thanked: 129 times
Been thanked: 38 times

Re: Nippon (Nuno Bizarro Sentieiro, Paulo Soledade)

Post autor: RorK »

Gdyby komuś umknęło - Czacha uruchomiła przedsprzedaż.
280 zł, przewidywana dostawa w listopadzie.
Przy złożeniu zamówienia do poniedziałku do 10:00 otrzymujemy dodatkowo metalowe monety.

https://czachashop.pl/sklep/nippon-zaib ... mperialna/
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 558 times
Been thanked: 2166 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

oduck pisze: 19 maja 2025, 22:34
spaulina pisze: 19 maja 2025, 13:12 Na stronie kampanii pojawiła się informacja, że "Czacha Games będzie wydawcą polskiej edycji gry Nippon Emperor's Edition."
Ciekawe, że link zamieszczony pod tą informacją kieruje na ruski serwis społecznościowy VK ;) ALe to może dlatego, że CrowD Games to firma o rosyjskim rodowodzie.
Generalnie rosyjski wydawca, który na BGG się z tym stara nie afiszować. Swoją drogą to interesujące jak jeszcze niedawno gracze bojkotowali rosyjskich wydawców, a teraz przestaje to mieć znaczenie.
Uncle_Grga
Has thanked: 94 times
Been thanked: 324 times

Post autor: Uncle_Grga »

Spoiler:
O, szkoda, że nie wiedziałem. Skusiłem się na ofertę Czachą. Gdybym wiedział, że to Rusowie, odpuściłbym. Dla zasady..
Ostatnio zmieniony 03 cze 2025, 09:21 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

Uncle_Grga pisze: 03 cze 2025, 09:00 O, szkoda, że nie wiedziałem. Skusiłem się na ofertę Czachą. Gdybym wiedział, że to Rusowie, odpuściłbym. Dla zasady..
To, że gracze nie są do końca tego świadomi jest naturalne. Jak wspomniałem CrowD się stara nie afiszować i lekko myli tropy. Ale Czacha chyba jest tego świadoma z kim podpisuje deal.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 335 times
Been thanked: 530 times

Post autor: vnzk »

Uncle_Grga pisze: 03 cze 2025, 09:00 O, szkoda, że nie wiedziałem. Skusiłem się na ofertę Czachą. Gdybym wiedział, że to Rusowie, odpuściłbym. Dla zasady..
Z racji, że to przedsprzedaż, zapewne istnieje możliwość anulowania zamówienia i zwrotu środków :)
Uncle_Grga

No chyba niekoniecznie.. zamówienie oplacone, jaka podstawa do zwrotu? Bo mi się odwidzialo? Oddajcie hajs? Nie przesadzajmy..

W tym co napisałem, nie ma wielkiej idei. Zwykła prywatna wojenka ze wszystkim co ma ruskie pochodzenie. Jeśli mogę i za wczasu dostrzegę, omijam. Gdybym wiedział wcześniej, odpuściłbym; to jedno z wielu euro, przeżyłbym. Nie wiedziałem, kupiłem, trudno. Przeżyję. Eos
rogal
Has thanked: 42 times
Been thanked: 76 times

Post autor: rogal »

dokladnie.

masz 14 dni na odstąpienie od umowy bez podawania przyczyny. Gdybym kupił ( a chciałem) to już bym zrobił zwrot.
no ale robisz co chcesz.

mnie zastanawia ten gratis monet i ile bedzie potem kosztować w sklepie i nie zdziwie się jak w 3t czy aleP bedzie koło 220zł
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 176 times
Been thanked: 644 times
Kontakt:

Post autor: VivoBrezo »

Fajnie, jakby Czacha Games odniosła się do tematu, ponieważ informacje Gambita są lekko niepokojące.
Warto wspomnieć, że Lucrum, będąc w sytuacji w której wydawca Fate Flip został kupiony przez Hobby World, zrezygnowało z wydawania gry w Polsce.
Uncle_Grga

rogal pisze: 03 cze 2025, 10:41 dokladnie.

masz 14 dni na odstąpienie od umowy bez podawania przyczyny. Gdybym kupił ( a chciałem) to już bym zrobił zwrot.
no ale robisz co chcesz.

mnie zastanawia ten gratis monet i ile bedzie potem kosztować w sklepie i nie zdziwie się jak w 3t czy aleP bedzie koło 220zł

Dzieki za podpowiedż, rzeczywiście CZG informuje wyraznie w jaki sposob skorzystać z prawa odstąpienia. Nie wymagało to specjalnego zachodu. Zwykły mail, nr zamówienia, raptem 2 minuty klikania w telefonie. Zamówienie anulowane. Zobaczymy jak sprawnie wydawca zwraca środki z płatności..
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 911 times
Been thanked: 1474 times

Post autor: ave.crux »

Zagrałem w nową wersję nippona na tts na 3 osoby i tak jak większość zmian jest na plus i mi się podoba tak jest parę rzeczy, które są moim zdaniem dziwne. W ogólnych odczuciach gra jest podobna do poprzedniczki, wyścig po mnożniki zamieniono na wyścig po fabryki.

Biały tor z bezużytecznego stał się torem bez którego w ogóle nie da się nic zrobić ponieważ silk(blueprinty) można użyć do podniesienia wiedzy o maksymalnie 3, więc żeby zbudować najlepsze fabryki przynajmniej kilka razy trzeba się na tym torze podnieść. Dodatkowo silk wymienia się 1-1/3-2/6-3 silk-wiedza, więc trudniej rushować mocne fabryki. Tor węgla wydaje się w tej wersji trochę pominięty i jak na razie w naszych rozgrywkach nie potrzebny nam był ogrom węgla żeby dobrze prosperować.
Da się w tej wersji bardziej zblokować niż w poprzedniej czy to przez to, że jest o 1 kolor mepla więcej czy też fakt że statki/pociągi i druga maszyna w danej fabryce wymagają żelaza, bez tego zasobu ani rusz.
Dodano trochę skomplikowania, ale też nowych możliwości taktycznych. Można mieć kilka tych samych fabryk, wyprodukować po 1 zasobie z każdej i wykonując akcje wpływu można połączyć dobra tego samego rodzaju i wystawić silniejszy żeton.
Statki pozwalają teraz przyspieszyć konsolidację, ale z drugiej strony mogą być też powodem, gdzie będzie ciężko nam z pieniędzmi za różne kolory.
Żetony niższego poziomu nie mogą być wyłożone przez fabryki wyższego poziomu więc to też zmusza nas poniekąd do budowania lepszych fabryk.
Konsolidacja i zbieranie konkretnych kolorów mepli to klucz do sukcesu, bo bonusy z departamentów są kluczowe do przeprowadzenia swojej strategii tak jak chcemy i zbierania jakichś zasobów żeby zboostowac naszą ekonomię, chociaż zdarzało mi się przez to zrobić jakąś bieda akcję, bo przez 6 kolorów mepli trochę ciężej wybierać interesujące nas kolory, które mają nam odpalić bonus z konsolidacji.

Trzeba się trochę przestawić względem starej wersji i jest trochę bardziej skomplikowana, ale ogólnie lepiej gra mi się w zaibatsu
VivoBrezo pisze: 03 cze 2025, 11:13 Fajnie, jakby Czacha Games odniosła się do tematu, ponieważ informacje Gambita są lekko niepokojące.
ale po co ma się odnosić?

Założyciel Crowd Games mieszka na Florydzie, jego strona na LinkedInie wskazuje, że jest Rosjaninem-Amerykaninem i mieszka w Stanach Zjednoczonych od ponad 20 lat (po ukończeniu rosyjskiego uniwersytetu). Opisy na stronie BGG podają, że jest obywatelem USA. Pracował jako dystrybutor produktów Wizards of the Coast w Rosji, na Białorusi i Ukrainie, zanim założył Crowd Games.

Biorąc pod uwagę jego przeszłość i poprzednie prace, myślę, że nie powinno dziwić, że Crowd Games ma rosyjskojęzyczne tłumaczenie i dystrybucję swoich produktów. Poruszając kwestie polityczne warto zauważyć, że media społecznościowe firmy są przeciw wojnie, a żona wyżej wymienionego założyciela jest Ukrainką.

Nie sądzę, aby istniał jakiś szczególny problem w partnerstwie z firmą prowadzoną przez obywatela USA, żonatego z Ukrainką, który jest przeciwko wojnie. Według ich strony na Facebooku współpracują z twórcami i dystrybutorami na Ukrainie.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

ave.crux pisze: 03 cze 2025, 14:53 Nie sądzę, aby istniał jakiś szczególny problem w partnerstwie z firmą prowadzoną przez obywatela USA, żonatego z Ukrainką, który jest przeciwko wojnie. Według ich strony na Facebooku współpracują z twórcami i dystrybutorami na Ukrainie.
Jeśli firma działa prężnie na rynku rosyjskim i jest to dla niej powód do dumy, to dla mnie jest to wystarczająca czerwona flaga (pun not intended) żeby się w to nie bawić. Chciałem wziąć ten tytuł od Czachy do recenzji, bo Nippon (pierwsza edycja) bardzo mi się podobał, ale po uzmysłowieniu mi kto zacz, odpuściłem. Może jestem przewrażliwiony i naiwny, ale wolę to zrobić w ten sposób, niż potem żałować.
Uncle_Grga

Zdecydowanie jest to kwestia indywidualnej oceny. I u mnie wypada ona zbliżenie do oceny Gambita. I jak napisałem, gdybym wiedział przed - nie kupiłbym. Kupiłem, trudno. Nie wywołujemy III wojny światowej. Ale po podpowiedzi i po sprawdzeniu opcji, skoro anulowanie zamówienia było proste - zrobiłem to i odpuściłem te grę. Wszystko.

Gdyby Czacha dala info od razu? Mialaby czystsze sumienie, tej dyskusji by nie było. Najlepiej byłoby gdyby w ogóle z Rusami nie handlowała. W imię zasad. Ale każdy prowadzi biznes wedle swojego uznania, nie mnie to oceniać, i nic mi do polityki Czachy..
antonio3333
Has thanked: 59 times
Been thanked: 98 times

Post autor: antonio3333 »

Taka narracja jest tu prowadzona, że to wspiera Rosję, że aż gotów jestem pomyśleć, że raiden25 co organizował zbiórkę na angielską wersję z dobrą zniżką, jest agentem rosyjskim xD
Uncle_Grga

Nic podobnego. Zamówienie za 300 złotych nie szkodzi Rusom z tego wydawnictwa, bo oni maja juz zapłacone za licemcje. Nie szkodzi CzG, bo to zaledwie jeden egzemplarz. Tu raczej jest mowa (przynajmniej ja piszę w tym.duch) o własnym komforcie, żeby żyć w zgodzie z sobą samym..

I moze trochę o tym, czy Czaszka powinna/nie powinna informować, że kupuje ruskie..
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 130 times
Been thanked: 124 times

Post autor: Wender »

Spoiler:
To znaczy, że ściemniają na rosyjskiej stronie :lol:
Na amerykańskiej jest tylko enigmatyczna informacja, że założeni w 2015 w miejscu bliżej nieokreślonym, na rynku amerykańskim od 2020 i że międzynarodowa kadra. Na rosyjskiej pięknie rozpisane, że założeni w 2015 w rosji, że przez rosjan i cała kadra zarządzająca rosyjska (ze zdjęciami i opisem każdej osoby). Patrząc po ich portfolio to w raju putnia prężnie działają.

https://www.crowdgames.ru/page/crowd
Spoiler:
https://crowdgames.us/contact-us/
Spoiler:
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 739 times
Been thanked: 153 times

Post autor: oduck »

Spoiler:
Tak, ja pisałem o tym również w wątku zbiorowego zamówienia z KS, jak i również „czachowym”. Tu jest dział dotyczący samej gry, a nie konkretnego wydania, więc może już nie śmiećmy, błagam po raz n-ty. Ciężko mieć zasubskrybowany wątek o grze w takiej sytuacji :(
Ostatnio zmieniony 04 cze 2025, 00:08 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
ODPOWIEDZ