Awaken Realms

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Banan2
Has thanked: 117 times
Been thanked: 68 times

Re: Awaken Realms

Post autor: Banan2 »

addekk pisze: 08 maja 2021, 08:38
Spoiler:
W tej chwili robią niektóre rzeczy do Robinsona (kampania na Gamefund).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 527 times
Been thanked: 487 times

Post autor: Shodan »

Problem z AR jest taki, że traktują nabywców wersji językowych jak klientów 2 kategorii, chociaż zapewniają oni szacunkowo 30-40% wpływów.
Czyli wspierając wersję PL tak naprawdę sponsorujemy gry dla graczy anglojęzycznych, które dostają oni z poślizgiem jeszcze mieszczącym się w ks-owej średniej, a wersje językowe to już zlewka na zasadzie "cieszcie się, że w ogóle będą" bo mogliśmy zrobić tylko wersję EN jak CMON.
Awatar użytkownika
jamek
Has thanked: 43 times
Been thanked: 21 times

Post autor: jamek »

Moje odczucia na temat AR.:
1. Mają fajne gry narracyjne i klimatyczne na długie godziny.
2. Kampania KS jest na wysokim poziomie, często nie można się doczekać na kolejny update.
3. Mamy wpływ (albo czujemy że go mamy) na finalny produkt
4. Dostajemy dużo dobra, dobry wskaźnik cena / zawartość
5. Cena KS (licząc rabaty) znacząca lepsza niż w sklepach.
6. Większość gier pojawia się w PL, co nie jest pewniakiem nawet dla polskich wydawców.
7. Gry są kompletne, nie musimy dokupywać dodatków.
8. Masz możliwość czy chcesz podstawową wersję gry czy chcesz dokupić figurki itp.
9. Jakość elementów, figurek. Spójna oprawa graficzna.
10. Dodatkowe apki na telefon - możesz, ale nie musisz.

Ja tam nie mogę się doczekać nowego produktu AAA, choć wsparłem i czekam na wszystko..., a opóźnienie pozwala mi na ogranie w to co już mam.
tomekmani3k
Has thanked: 64 times
Been thanked: 149 times

Post autor: tomekmani3k »

jamek pisze: 08 maja 2021, 19:55 Moje odczucia na temat AR.:
1. Mają fajne gry narracyjne i klimatyczne na długie godziny.
2. Kampania KS jest na wysokim poziomie, często nie można się doczekać na kolejny update.
3. Mamy wpływ (albo czujemy że go mamy) na finalny produkt
4. Dostajemy dużo dobra, dobry wskaźnik cena / zawartość
5. Cena KS (licząc rabaty) znacząca lepsza niż w sklepach.
6. Większość gier pojawia się w PL, co nie jest pewniakiem nawet dla polskich wydawców.
7. Gry są kompletne, nie musimy dokupywać dodatków.
8. Masz możliwość czy chcesz podstawową wersję gry czy chcesz dokupić figurki itp.
9. Jakość elementów, figurek. Spójna oprawa graficzna.
10. Dodatkowe apki na telefon - możesz, ale nie musisz.

Ja tam nie mogę się doczekać nowego produktu AAA, choć wsparłem i czekam na wszystko..., a opóźnienie pozwala mi na ogranie w to co już mam.
11. Jak podają jakiś termin dostawy to spokojnie można do tego dodać rok 😋

Ogólnie do powyższych punktów nie mam uwag i tylko bym dodał ten jeden.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1130 times

Post autor: brazylianwisnia »

Zapowiedz nowego projektu juz niedlugo :-P ma byc to gra bez trybu kampanii wiec powinni troche nadrobić terminy a tlumaczenia znacznie mniej.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Golfang
Has thanked: 255 times
Been thanked: 324 times

Post autor: Golfang »

Jeśli Wam się nie podoba - nikt Was nie zmusza do kupowania gier na KS. Kupcie je jak już zostaną wydane. Jaki to problem? Po co marudzenie? Co więcej przecież możecie je kupić w sklepach - też wersje KS'owe. Po co te narzekania. Typowe polskie biadolenie...
----------------
10% flamberg.com.pl
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1568 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Golfang pisze: 09 maja 2021, 14:59 Jeśli Wam się nie podoba - nikt Was nie zmusza do kupowania gier na KS. Kupcie je jak już zostaną wydane. Jaki to problem? Po co marudzenie? Co więcej przecież możecie je kupić w sklepach - też wersje KS'owe. Po co te narzekania. Typowe polskie biadolenie...
Bo można to zrobić po prostu bardziej profesjonalnie i lepiej.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3101 times
Been thanked: 2704 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Golfang pisze: 09 maja 2021, 14:59 Typowe polskie biadolenie...
Trzeba być cokolwiek zaściankowym, żeby uważać, że narzekanie na opóźnienia jest "typowo polskie". Wejdź czasami w komentarze na KS i poczytaj.
Oczywiście, że nikt nie zmusza. Można kupić w sklepie i sporo osób tak zrobiło. Niektórzy nawet zapłacili za zakup z góry. Czy mają prawo oczekiwać dostawy w terminie?

Tak, tak, wiemy, że można zażądać zwrotu pieniędzy, ale tu trochę o co innego chodzi.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Golfang

Hardkor pisze: 09 maja 2021, 15:06
Golfang pisze: 09 maja 2021, 14:59 Jeśli Wam się nie podoba - nikt Was nie zmusza do kupowania gier na KS. Kupcie je jak już zostaną wydane. Jaki to problem? Po co marudzenie? Co więcej przecież możecie je kupić w sklepach - też wersje KS'owe. Po co te narzekania. Typowe polskie biadolenie...
I co? Twoje żale myślisz "nawrócą" AR? Przyjdą do Ciebie na kolanach błagać o wybaczenie?
Jest jak jest. Tak działają - teraz niestety przez COVID opóźnienia są 2 x większe niż wcześniej. Ja także czekam na ich gry - tak tysiące ludzi, jednak wiem że moje żale nic nie dadzą. Po się nakręcać? denerwować?. W sumie mogliby się na nas wypiąć i nie wydać gry. Bo KS jednak wiąże się z ryzykiem.
----------------
10% flamberg.com.pl
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 527 times
Been thanked: 487 times

Post autor: Shodan »

Golfang pisze: 09 maja 2021, 15:34 I co? Twoje żale myślisz "nawrócą" AR? Przyjdą do Ciebie na kolanach błagać o wybaczenie?
Jest jak jest. Tak działają - teraz niestety przez COVID opóźnienia są 2 x większe niż wcześniej. Ja także czekam na ich gry - tak tysiące ludzi, jednak wiem że moje żale nic nie dadzą. Po się nakręcać? denerwować?. W sumie mogliby się na nas wypiąć i nie wydać gry. Bo KS jednak wiąże się z ryzykiem.
Hej, ale to jest wątek "dyskusje o wydawnictwach", więc dyskutujemy.
Używając twojego stylu: nie chcesz nie czytaj. Bo sam sprawiasz wrażenie zdenerwowanego.
Awatar użytkownika
Hardkor
Kontakt:

Golfang pisze: 09 maja 2021, 15:34
I co? Twoje żale myślisz "nawrócą" AR? Przyjdą do Ciebie na kolanach błagać o wybaczenie?
Absolutnie nie, dlatego nie siedze i nie narzekam. Wręcz częściej śmieje sie, że znowu zawalają terminy. Ja ich i tak będę wspierał, bo zalet jest o wiele wiecej niż wad tego przedsięwzięcia, ale po prostu niedotrzymywanie terminów to u nich standard.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Golfang

Hardkor pisze: 09 maja 2021, 16:34

Absolutnie nie, dlatego nie siedze i nie narzekam. Wręcz częściej śmieje sie, że znowu zawalają terminy. Ja ich i tak będę wspierał, bo zalet jest o wiele wiecej niż wad tego przedsięwzięcia, ale po prostu niedotrzymywanie terminów to u nich standard.
Zgadzam się - wolę poczekać - bo wiem że dostanę świetny produkt - via Nemesis czy Tainted Grail. Dlatego czekam z cierpliwością.
Może Wy już nie macie w co grać? Ja ciągle mam sporo tytułów zafoliowanych i sporo świetnych tytułów, w które gram jak tylko mogę. Dlatego ani Lockdown ani ISS Vanguard na razie nie są mi niezbędne.
----------------
10% flamberg.com.pl
Awatar użytkownika
Hardkor
Kontakt:

Golfang pisze: 09 maja 2021, 16:40
Zgadzam się - wolę poczekać - bo wiem że dostanę świetny produkt - via Nemesis czy Tainted Grail. Dlatego czekam z cierpliwością.
Może Wy już nie macie w co grać? Ja ciągle mam sporo tytułów zafoliowanych i sporo świetnych tytułów, w które gram jak tylko mogę. Dlatego ani Lockdown ani ISS Vanguard na razie nie są mi niezbędne.
Ale czemu ty się mnie czepiasz i ciągle mi wkładasz w usta coś co nie powiedziałem? Na tym forum najczęściej ich bronie, ale nie jestem psychofanem, by nie widzieć, że planowanie u nich leży po prostu i MOGLIBY to poprawić (co niby próbowali już). Pewnie i tak ich będę wspierał.
Golfang

Hardkor pisze: 09 maja 2021, 16:44
Golfang pisze: 09 maja 2021, 16:40
Ale czemu ty się mnie czepiasz i ciągle mi wkładasz w usta coś co nie powiedziałem? Na tym forum najczęściej ich bronie, ale nie jestem psychofanem, by nie widzieć, że planowanie u nich leży po prostu i MOGLIBY to poprawić (co niby próbowali już). Pewnie i tak ich będę wspierał.
Nie czepiam się - tylko potwierdzam Twoją tezę - "bo zalet jest o wiele wiecej niż wad tego przedsięwzięcia" oraz stwierdzam, że właśnie dlatego ja się nie denerwuję przedłużającymi się terminami realizacji KS'a od AR.
----------------
10% flamberg.com.pl
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1811 times
Been thanked: 1301 times

Post autor: garg »

Jeśli dostrzegasz zarówno zalety, jak i wady, dlaczego nie podoba Ci się dyskutowanie o wadach, a jedynie o zaletach?

"Mają opóźnienia" --> "po co narzekacie?"
"Robią dobre gry" --> "zgadzam się, wolę poczekać"

Trochę Ci tu brak konsekwencji...
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
Emil_1
Has thanked: 57 times
Been thanked: 183 times

Post autor: Emil_1 »

Wszyscy mają rację - zawsze prawda jest gdzieś po środku - trzeba pamiętać jednak, że każdy ks ma opóźnienia...
Miłego dnia! :)
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1811 times
Been thanked: 1301 times

Post autor: garg »

Emil_1 pisze: 09 maja 2021, 17:24 Wszyscy mają rację - zawsze prawda jest gdzieś po środku - trzeba pamiętać jednak, że PRAWIE każdy ks ma opóźnienia...
fixed it for you :mrgreen:
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
karp
Has thanked: 33 times
Been thanked: 80 times

Post autor: karp »

Lepiej z Twojej perspektywy. Może z perspektywy ich procesów w firmie jest najlpeiej tak, jak jest?
Awatar użytkownika
Emil_1
Has thanked: 57 times
Been thanked: 183 times

Post autor: Emil_1 »

garg pisze: 09 maja 2021, 17:32
Emil_1 pisze: 09 maja 2021, 17:24 Wszyscy mają rację - zawsze prawda jest gdzieś po środku - trzeba pamiętać jednak, że PRAWIE każdy ks ma opóźnienia...
fixed it for you :mrgreen:
Bingo;)
Miłego dnia! :)
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1704 times
Been thanked: 1857 times

Post autor: Mr_Fisq »

karp pisze: 09 maja 2021, 17:47
Spoiler:
Lepiej z Twojej perspektywy. Może z perspektywy ich procesów w firmie jest najlpeiej tak, jak jest?
Nie wiem jak Ty, ale ja np. jestem ich klientem i obchodzi mnie perspektywa klienta, a nie firmy.

Jak firmy AGD sztucznie postarzają sprzęt, żeby psuł się niedługo po gwarancji, to też nie powinniśmy ich krytykować, bo to "najlepsze z punktu widzenia firmy i jej procesów"?
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
karp
Has thanked: 33 times
Been thanked: 80 times

Post autor: karp »

Mr_Fisq pisze: 09 maja 2021, 18:02
karp pisze: 09 maja 2021, 17:47
Spoiler:
Nie wiem jak Ty, ale ja np. jestem ich klientem i obchodzi mnie perspektywa klienta, a nie firmy.

Jak firmy AGD sztucznie postarzają sprzęt, żeby psuł się niedługo po gwarancji, to też nie powinniśmy ich krytykować, bo to "najlepsze z punktu widzenia firmy i jej procesów"?
Każdy klient oczywiście ocenia to po swojemu. Ja tylko próbuję powiedzieć, że to, co klienta zdaniem najlepsze, nie zawsze jest najlepsze dla firmy. A firmy kierują się ranchunkiem zysków i strat. Gdzieś tam, są też oczywiście "straty wizerunkowe", ale je trudno wycenić.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1130 times

Post autor: brazylianwisnia »

Moze da się zrobic to lepiej ale pytanie czy z perspektywy AR warto? Moga podać termin dostawy o 9mies dluzszy i pewnie bedzie na czas lub przed ale straca czesc klientow = mniej kasy. To raczej odpada bo nie dość ze mniejszy zysk to nie przyspiesza gry dla nas. Moga skroić rozwoj gry i wydac gorsza jakość ale to tez nie jest dobre rozwiązanie prawda? Mozna tez podnieść cene i zwiekszyc ilosc osób pracujących przy tytule tyle ze:
-obecna cena to wg nich zloty sroderk przy ktorym zarabiaja najwięcej w dluzszej perspektywie(inaczej ustaliliby inna cene)Wyzsza cena mogłaby oznaczac mniejszy zysk.
-zycie nie jest takie proste bo 3 kobiety nie urodzą nam dziecka w 3 miesiace.
W moim uznaniu AR jest w scislej czolowce tworzenia kampanijnych molochów i z tak rozbudowanym produktem w którym chca miec przyzwoita jakość wiąże sie wiele problemów. Do tego konieczonosc prowadzenia wielu projektow jednocześnie w celu utrzymania 150-200 pracowników i robi sie niezła łamigłówka.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1704 times
Been thanked: 1857 times

Post autor: Mr_Fisq »

karp pisze: 09 maja 2021, 18:05 Każdy klient oczywiście ocenia to po swojemu. Ja tylko próbuję powiedzieć, że to, co klienta zdaniem najlepsze, nie zawsze jest najlepsze dla firmy. A firmy kierują się rachunkiem zysków i strat. Gdzieś tam, są też oczywiście "straty wizerunkowe", ale je trudno wycenić.
Oczywiście, że firma ma swoje cele, a klient swoje. Natomiast różne firmy prezentują różne postawy wobec klienta.
Jak sobie porównuję sposób rozwiązania problemu z wysyłką do Polski:
- Druga fala angielskiego Tainted Grail vs zamówienie grupowe Too Many Bones organizowane przez Curiosity,
to widzę która firma bardziej szanuje swojego klienta i dba o niego, i do której będę kierował zawartość mojego portfela.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
Hardkor
Kontakt:

Re: (zagramw.to / KS) Wiedźmin: Stary Świat / The Witcher: Old World

Moonday pisze: 10 cze 2021, 15:52 ...
Najwidoczniej nie wspierałeś Tainted Grail :) W tej kampanii AR zrobili coś, co ewidentnie wynikało z chciwości. W grze mamy pewien rodzaj przeciwników, którzy poruszają się po mapie. Ci przeciwnicy oznaczani są kartą, albo figurką. Figurki były sprzedawane osobno (za niemałe pieniądze). To jest ok, ale już po kampanii dołożyli kolejne takie płatne (drogie) pudło z nowymi przeciwnikami wymyślonymi już po kampanii :) Jaki był tego efekt? Wspierający, którzy kupili pierwsze pudło zostali postawieni przed wyborem: mam niepełny zestaw figurek, albo wykładam 300-400 zł i mam komplet. Wszystko już po kampanii :) Tu się AR nie popisało.
Ale z tego co kojarzę to dodatkowe potwory to potworki, które są w SG. Stworzyli nowe potworki, więc dorobili też figurki, właśnie dla ludzi, którzy po graniu z figurkami nie chcieliby grać SG bez figurek. No chyba, że to te same potwory z podstawki w innych pozach to nie widzę problemu wziąć sobie z podstawki figurki.
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 261 times
Been thanked: 280 times

Re: (zagramw.to / KS) Wiedźmin: Stary Świat / The Witcher: Old World

Post autor: Moonday »

Ale z tego co kojarzę to dodatkowe potwory to potworki, które są w SG
Tak, są w SG, ale nie było ich w SG w trakcie kampanii. AR zasłaniało się tym, dorobili nowe już po kampanii na prośbę wspierajacych, żeby była większa różnorodność. To trochę tak, jakby po kampanii Wiedźmina dodali nowe pudło z 30 figurkami potworów do kupienia za 300 zł, a to wszystko dla dobra graczy graczy :) Niby różnorodność by wzrosła, ale osobiście poczułbym się, że ktoś mnie robi na kasę i tak właśnie poczułem się w sytuacji z Tainted Grail.
ODPOWIEDZ