Galakta – Plany wydawnicze 2025

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 154 times
Been thanked: 936 times

Re: Galakta – Plany wydawnicze 2025

Post autor: Bart Henry »

Niedawno podsumowywałem plany z poprzedniego roku (tutaj). Zrobiłem już małe podsumowanie moich tegorocznych oczekiwań dla Portalu i LDG, więc pora także na Galaktę. Zmienię nieco formułę na opisy bezpośrednio pod każdą kategorią, może będzie się to lepiej czytało.

Moja ocena ubiegłorocznych propozycji Galakty, była bardzo powściągliwa, bo w obszarze okołozakupowym skończyły ledwo 3 gry. Dwoma kolejnymi wydawałem się być zainteresowany. Ile z tego kupiłem? Zero. Zakupy Black Orchestra i The Lost Code nadal niewykluczone, ale w już w kategorii spadochroniarzy z 2024.

Na pewno kupię
👉🏻 Kelp: Macki kontra Szczęki
👉🏻 Galileo Galilei

Obie gry były mocnymi pewniakami, niezależnie od wydawnictwa, które dorwie licencję na polską edycję. Kelp to kolejna sprytna gra dwuosobowa, a takie gry mają u mnie zakupowe fory. Interesowałem się już podczas kampanii, a od tamtego czasu gra dostała sporo dobrych słów od graczy i influencerów. Gra z Galileuszem w nazwie wydaje się być dokładnie tym, czego szukam w nowych produktach - sprytna, nieprzesadnie skomplikowana, ale wymagające pewnej koordynacji w akcjach, do zagrania dwuosobowo w 60-90 minut. Obu oczekiwałem u Galakty, po tym jak nie chwycił ich ani Portal, ani Kaczki.

Rozważę zakup, chętnie ogram pod tym kątem
👉🏻 Odkrywcy Navorii z dodatkiem Zapomniane ziemie
👉🏻 March of the Ants

Odkrywców pierwotnie minąłem na kampanii, bo wydawała mi się być wręcz zbyt casualowa. Teraz widzę to jako plus, a po zobaczeniu video z zasadami, postanowiłem dać jej kredyt zaufania. Niby to prosty worker placement z budową tableau, ale jeżeli faktycznie będzie dało się zagrać w ok. 1h na cztery osoby i mieć poczucie ciekawej rozgrywki, to powinna dobrze siąść w ekipie. Wygląd jest dla mnie plusem, bo jest spójny, jest "jakiś" i będzie wzbudzał zainteresowanie. March of the Ants także przyglądałem się w trakcie kampanii. Ostatecznie zrezygnowałem, więc nie wiem, czy polska edycja będzie w stanie to zmienić, ale chciałbym dać jej szansę, przynajmniej z racji lepszej dostępności. Bardzo podoba mi się motyw ewolucji mrówek i zmiany ich charakteru, a co za tym idzie, naszego stylu gry. Zadziwiająco klimatyczne w kontekście mrówek. Chętnie sprawdzę, czy faktycznie gra dostarcza wrażenie 4X w mniej niż 90 minut. Plusem jest możliwość zagrania w 5 osób, co sprawia, że gra może nie trafia typowo w moje gusta, ale staje się pozycją bardziej uniwersalną pod kątem ekipy. Ogólnie to ciekawy przypadek, bo im więcej czytam o tej grze, tym bardziej chcę dać jej szansę. Gdy zaczynałem pisać to podsumowanie, March of the Ants było w kategorii "zagram przy okazji, ale raczej nie kupię", awansowało małymi kroczkami aż tutaj.

Chętnie sprawdzę, nie wykluczam zakupu
👉🏻 Transgalactica
👉🏻 Reign of Hades

Transgalactica wrzuciła mi się w oczy, gdy była ogłaszana przez Devir. Kosmos to nie jest mój klimat, ale na razie gra zapowiada się przynajmniej interesująco. Na tyle interesująco, bym jej nie skreślał za sam klimat. Chętnie dowiem się więcej, bo Devir potrafi w gry. Reign of Hades wygląda na chamskie zerżnięcie koncepcyjne z gry komputerowej Hades, ale to tylko jedna z jej potencjalnych zalet. W przeciwieństwie do kosmosu, mitologia grecka to mój temat. Tutaj zakup będzie mocno zależał od statusu innych gier kampanijnych/scenariuszowych, które posiadam. Kilka tytułów się już zebrało, a zazwyczaj w takie pozycje nie gramy.

Zagram przy okazji, ale raczej nie kupię
👉🏻 The Gang
👉🏻 Tiny Epic Pirates
👉🏻 Pax Porfiriana
👉🏻 Saltfjord
👉🏻 La Familgia: Wielka Wojna Mafii

Tę kategorię tworzy spore grono. Partii im nie odmówię, ale nie sądzę, by były na tyle grane u mnie, by warto było uprawniać tetris półkowy z ich udziałem. The Gang to ciekawie wyglądająca wariacja Texas Hold'ema, ale patrzę na to bardziej w kategorii ciekawostki. Fajna gra żeby sobie pyknąć na konwencie. Z serii Tiny Epic nie grałem jeszcze w nic, a po przyjrzeniu się wersji Pirates, myślę że mógłbym w to pyknąć i się nieźle bawić (lub mocno zirytować nagłą stratą wartości moich surowców). To gra raczej na pełne grono, na interakcję i wyścig, więc 2-3h pewnie by zajęła. Zbyt dużo znaków ostrzegawczych, by kupować, ale żeby zagrać? Czemu nie. Gry z serii Pax mają u mnie bana zakupowego dopóki nie zagram wreszcie w Renesans. Potem będę mógł na Hispanikę i Porfirianę spojrzeć. Saltfjord wygląda po prostu jak kolejne euro i mówię to pomimo mojej słabości do kostek używanych jako workerzy. Jeżeli zagram i mnie porwie, to kupię. La Famiglia to gra, która mogłaby mnie kupić rozgrywką, ale jednocześnie to pozycja, która mogłaby w mojej ekipie nie siąść. Sporo zależy też od tego dodatku na mniejszą liczbę osób, bo na czwórkę konkurencja do wyjścia na stół jest ogromna.

Nie interesuje mnie
👉🏻 Vu Du
👉🏻 Załoga: Family
👉🏻 Kemet: Krew i Piach
👉🏻 Caesar & Cleopatra

Z tego co wiem, Vu Du to jedna z tych pokręconych imprezówek, gdzie jeden gracz może kartą nakazać drugiemu kichać, bekać lub pierdzieć przed ruchem, licząc na to, że tamten o tym zapomni. Nope. Załoga w wersji familijnej to podobno mega uproszczona gra dla dzieci, jadąca trochę na tytule. Kemeta w nowej wersji miałem, nawet z dodatkiem, i niemal od razu puściłem dalej, bo jednak zbyt duże to było bydle jak na mój brak miłości do gier area control. Teraz pewnie pudło będzie jeszcze większe, wzmacniajcie swoje kallaksy. Caesar & Cleopatra dostaje u mnie karny brak zainteresowania za ogłoszenie nowej edycji bez sensownych materiałów na swój temat. Setting gry mi pasuje, ale z tego co widziałem dot. starszych edycji, to już lata temu grą interesował się tylko pies z kulawą nogą i dwa koty. Żaden z materiałów, który oglądałem nie dał mi namiastki wiary, że tam jest schowana dobra gra, ale przynajmniej jestem w stanie docenić skok w jakości materiałów dot. gier planszowych w ciągu ostatnich 10-15 lat.

Według mnie Galakta ma w tym roku dużo lepsze zapowiedzi niż rok temu, ale brak tutaj jakiejś wielkiej ekscytacji. Dwa zakupy mam pewne, a z matematycznego punktu widzenia, dwa to więcej niż ubiegłoroczne zero. Co prawda, rzeczone zero wynika nieco z obsuw u Galakty, więc mam nadzieję, że w tym roku pod tym względem będzie lepiej. Mam wrażenie, że Galakta najmniej trafia w mój gust, pomimo obecnych tutaj narzekań, że idą za bardzo w euro, co powinno mi pasować. Przy czym patrząc sucho na liczby, mam tutaj 4 gry, którymi jestem zainteresowany pod kątem zakupu, czyli tak samo jak w przypadku Portalu i o jedną więcej niż u Kaczek. Biorąc pod uwagę, że oba te wydawnictwa ogłosiły 18 tytułów (a Galakta "tylko" 15) oraz to, że część ogłoszonych przez nie gier mam już zamówione w wersji angielskiej, to Galakta nie wypada tak źle. Ba, wypada najlepiej. Trochę mi się chyba udzielił Wasz sceptycyzm po prostu. ;)

P.S. Dajcie znać, chyba najlepiej na priv, jeżeli te linie oddzielające nie mieszczą Wam się w jednym wierszu na urządzeniach mobilnych. U mnie jest na styk, wygląda to dobrze, ale pewnie mniejsze urządzenia mogą mieć problem.
GameOver
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Post autor: GameOver »

Ja najbardziej nastawiony jestem na Porfirianę. Szczerze gram z żoną w Pax Pamir i jak dla mnie w dwie osoby chodzi super. Może będzie podobnie... Co do zapowiedzi, to faktycznie sporo tytułów nic mi nie mówi 😅. Zobaczymy. Czasami na takiej zasadzie można po premierach wyłapać perełkę. Z takich tytułów z wcześniejszych lat zaliczył bym Ład Chaosu (Portal). Cierpliwość wskazana 😉
bartekb8
Has thanked: 78 times
Been thanked: 65 times

Post autor: bartekb8 »

Jest jakaś szansa na dodruk Władcy Pierścieni LCG? Czy nie ma sensu czekać i brać wersję angielską?
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

Nie ma
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Prismy
Has thanked: 1 time

Post autor: Prismy »

Podpytam nieśmiało, ale wiecie może, czy Galakta kompletnie porzuciła już linię Sword and Sorcery i Mythwind (bo chyba nie zapowiadali tego najnowszego dodatku)?
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1645 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Trochę dodruków dotarło do Galakty:
🔜 Mamy dobre wieści dla wszystkich czekających na:
🟩 Grę o Tron z dodatkiem Matka Smoków
🟩 Star Wars: Rebelia z dodatkiem Imperium u Władzy
🟩 Eldritch Horror: Krainy Snów
🟩 Dodatki do Posiadłości Szaleństwa: Świątynia Świtu, Ścieżka Węża i Za Progiem
Wszystkie te gry dotarły do naszego magazynu i już dziś rozpoczniemy wysyłki zamówień!
Źródło: FB Galakty
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 329 times
Been thanked: 539 times

Post autor: salaba »

Dobre wiadomości to by były jakby zapowiedzieli dodruk brakujących dodatków do Arkham Horror LCG a tak to meh ;)
jurant91
Has thanked: 7 times
Been thanked: 30 times

Post autor: jurant91 »

Albo gdyby transport pax pamir w końcu się ruszył :D
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

salaba pisze: 14 mar 2025, 12:22 Dobre wiadomości to by były jakby zapowiedzieli dodruk brakujących dodatków do Arkham Horror LCG a tak to meh ;)
To już jakiś czas temu zapowiadali zdaje się. I się nic nie zmieniło w tym grafiku.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Galakta ogłosiła, że wyda Ingenious - planowana premiera IV/V 2025.

Szczegóły:
Klasyk powraca!
Miło nam poinformować, że nakładem naszego wydawnictwa ukaże się gra Geniusz - słynna gra logiczna autorstwa Reinera Knizi.
Geniusz to gra ekscytująca do ostatniego momentu! Każda wyłożona płytka to nowe strategie. Im więcej identycznych symboli zgromadzisz obok siebie w linii prostej, tym więcej punktów zgarniesz. Jednak nie zapomnij o żadnym z kolorów, gdyż to ten z najniższym wynikiem zdecyduje, czy wygrasz! Jeśli sprytnie umieścisz swoje płytki, i z odrobiną szczęścia wylosujesz odpowiedni kolor, masz szanse pokonać wszystkich! Genialnie prosty – Geniusz!
Liczba graczy: 1-4
Czas rozgrywki: 30-45 min
Wiek sugerowany: 8+ lat
Gra trafi do sklepów planowo na przełomie kwietnia i maja.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Trochę się wkopali z tym transportem Pax Pamir przez Rosję:
Z przykrością informujemy, że nadal nie mamy żadnych nowych wiadomości w sprawie gry Pax Pamir. Transport pozostaje zatrzymany na terenie Rosji i nie jesteśmy w stanie określić kiedy się to zmieni. Natychmiast gdy otrzymamy informacje o postępie w tej sprawie, powiadomimy o tym na naszych kanałach.
Gra jest bardzo oczekiwana i nie chcemy, aby przez tą sytuacją była zbyt długo niedostępna na naszym rynku. Jeśli sprawa nie wyjaśni się w najbliższym czasie to będziemy rozważali dodatkowy druk, jeśli tylko będzie to możliwe ze strony oryginalnego wydawcy.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2028 times
Been thanked: 2631 times

Post autor: PytonZCatanu »

Mr_Fisq pisze: 28 mar 2025, 12:49 Trochę się wkopali z tym transportem Pax Pamir przez Rosję:
Z jednej strony neagtywnie oceniam samą próbę transportowania czegoś przez Rosję, ale z drugiej muszę przyznać, że cała sytuacja jest NIEZWYKLE KLIMATYCZNA :wink: :lol:
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Czyżby stronnictwo brytyjskie zniszczyło rosyjską drogę?
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
godunow
Has thanked: 1 time

Post autor: godunow »

Pytanie do lepiej niż ja poinformowanych - wiecie może czy jest jakakolwiek szansa na dodruk Talii badaczy do Arkham Horror LCG?
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 329 times
Been thanked: 539 times

Post autor: salaba »

godunow pisze: 05 kwie 2025, 10:58 Pytanie do lepiej niż ja poinformowanych - wiecie może czy jest jakakolwiek szansa na dodruk Talii badaczy do Arkham Horror LCG?
Jakieś info związane z dodrukami może się pojawić przy okazji przedsprzedaży tych nowych, czyli w okolicy połowy kwietnia. Polecam obserwować Facebooka Galakty. Czy będą tam talie badaczy niestety nie wiem, ale jakaś nadzieja do tego czasu jest.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Ruszyły przedsprzedaże dodaktów do karcianego Horroru w Arkham:
- dwóch repaków kampanii => Zapomnianej Ery i Przerwanego Kręgu
- nowej kampanii => Zatopione Miasto
- nowego scenariusza => Zimowa Gala
premiera w maju.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Fyei
Has thanked: 90 times
Been thanked: 240 times

Post autor: Fyei »

Czy Galakta wspominała coś o dodruku dodatku do Fateforge?
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
GapcioMaluszek
Has thanked: 22 times
Been thanked: 73 times

Post autor: GapcioMaluszek »

Fyei pisze: 06 maja 2025, 17:49 Czy Galakta wspominała coś o dodruku dodatku do Fateforge?
Tak, będzie.
Awatar użytkownika
Fyei
Has thanked: 90 times
Been thanked: 240 times

Post autor: Fyei »

GapcioMaluszek pisze: 06 maja 2025, 22:51
Fyei pisze: 06 maja 2025, 17:49 Czy Galakta wspominała coś o dodruku dodatku do Fateforge?
Tak, będzie.
A wiadomo kiedy?
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Awatar użytkownika
Ad-M
Been thanked: 8 times

Post autor: Ad-M »

Posiadłość szaleństwa dostała właśnie NOWE dlc do zakupu w aplikacji, czy można się spodziewać polskiej wersji? :?:
ODPOWIEDZ