Boże Igrzysko: Magnaci (Jaro Andruszkiewicz, Waldek Gumienny)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
NTomasz

Re: Boże Igrzysko: MAGNACI

Post autor: NTomasz »

ale jedyną osobą która sugeruje ze cebulactwo w tym wypadku to jakaśforma kompleksu jestes Ty!
Dla mnie gra jest super, kupiłem, mam, jest super pasująca mechanicznie do tematu.
Ja poprostu smiem twierdzić iż: wydawca gry na rynku polskim ma szanse na duży sukces produktu. Wydając grę na rynek międzynarodowy ma szanse bardzo nikłe: Gra jest zdecydowanie celowana w krajan lubiących i znajacych troszke historię swojego kraju, Jeżeli popatrzysz na świat wydając grę to masz pewną pulę graczy która jest targetem ogólnym i albo wstrzelisz się w to idealnie i jest wielki sukces albo każdy element układanki będzie zmniejszał wyjściową ilość potencjalnych zainteresowanych. Jak dla mnie Magnaci są świetnym produktem lokalnym który stety niestety ma małe szanse na zaistnienie jako prosukt światowy - niestety wiadomo czemy, stety- bo jakby taki był to pewnie ucierpiał by jako produkt lokalny dostosowany idealnie do rodzimego klienta

edit: nie mówilem nigdzie o czarnej dupie itp - poprostu super fun z tej gry wynika moim zdaniem z świetnego dostosowania mechaniki do tematu i tego że mogę stwierdzić! "to takie prawdziwe"- czyni to grę wyjątkową. wątpię aby Niemiec grający w magnatów stwierdził podobnie? może stwierdzić ze gra jest pięknie wydana miło się gra, ale raczej nie będzie wyjątkowa
Awatar użytkownika
rastula
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 1326 times

Post autor: rastula »

tak - Magnaci zapewne sprzedadzą się lepiej w Polsce niż za granicą.

nie - nie trzeba być Polakiem żeby wczuć się w klimat gry

sama nazwa cebulactwo - jak również to, że mówisz że nikt się ta grą zagaranicą nie zainteresuje pachnie kompleksem na kilometr - nawet jeśli nie taka była Twoja intencja to tak właśnie jest...

poza wszystkim - to z czym masz problem ? Ostrzegasz wydawców żeby za dużo nie drukowali kart po angielsku - czy taka po prostu niedzielna Kasandra ci się załączyła? :mrgreen:
Awatar użytkownika
rastula

NTomasz pisze: edit: nie mówilem nigdzie o czarnej dupie itp - poprostu super fun z tej gry wynika moim zdaniem z świetnego dostosowania mechaniki do tematu i tego że mogę stwierdzić! "to takie prawdziwe"- czyni to grę wyjątkową. wątpię aby Niemiec grający w magnatów stwierdził podobnie? może stwierdzić ze gra jest pięknie wydana miło się gra, ale raczej nie będzie wyjątkowa
a ja grałem w tą grę z typowymi "mogulami" , którzy o własnej historii pojęcia nie mają, flufu nie czytali, nie krzyczeli Vivat Polonia przy wygranym konflikcie - poziom wiedzy historycznej absolutnie europejski ;), karty mogły by być ze zwykłej talii i...

gra im się bardzo podobała -

czy gra jest wyjątkowa ? nie wiem - nie ma już wyjątkowych gier...

oni powiedzieli że jest inna od wszystkich w które grali - a przeprowadziłem ich przez grubo ponad setkę tytułów z mojej kolekcji ...
NTomasz

WAIT!
napisałem że nikt się grą nie zainteresuje? napisałem że gra jest celowana na rynek lokalny gdzie ma prawo odnieść sukces, ale raczej nie jest grą której można dać miano prostuktu który podbije świat.

wydaje mi się że to Ty masz jakis kompleks z cebulactwem - bo to chyba Ciebie ten zwrot jakoś zabolał. Nie wiem czemu wnioskujesz że NIKT moim zdaniem sięnie zainteresuje...

z niczym nie mam problemu: forum jest od tego aby ludzie mogli dyskutować? Wydawca zapewne wie ile angielskiego nakładu powinien wydać (a jak nie wie to tylko jego zagwostka)

co do tego co komu się niedzielnie załącza chyba nie będziemy się wypowiadać?
Awatar użytkownika
rastula

NTomasz pisze:WAIT!
napisałem że nikt się grą nie zainteresuje? napisałem że gra jest celowana na rynek lokalny gdzie ma prawo odnieść sukces, ale raczej nie jest grą której można dać miano prostuktu który podbije świat.

wydaje mi się że to Ty masz jakis kompleks z cebulactwem - bo to chyba Ciebie ten zwrot jakoś zabolał. Nie wiem czemu wnioskujesz że NIKT moim zdaniem sięnie zainteresuje...

z niczym nie mam problemu: forum jest od tego aby ludzie mogli dyskutować? Wydawca zapewne wie ile angielskiego nakładu powinien wydać (a jak nie wie to tylko jego zagwostka)

co do tego co komu się niedzielnie załącza chyba nie będziemy się wypowiadać?

rozumiem , że twoja definicja dyskusji to "albo się ze mną zgadzacie, albo zamilczcie" :)

spoko już milczę panie wrażliwy...
Awatar użytkownika
xbor

Post autor: xbor »

Abstrahując od tego skandalicznie długiego czasu oczekiwania na grę którą miałem otrzymać już we wrześniu, gra się całkiem przyjemnie, reguł gry proste ale jest nad czym pogłówkować. Wydanie jest faktycznie przepiękne, no ale klimatu to ja tam w ogóle nie czuję, mimo że z wykształcenia to historykiem jestem, choć klimat do przyjemnego grania nie jest mi potrzebny:)
Awatar użytkownika
rastula

xbor pisze:Abstrahując od tego skandalicznie długiego czasu oczekiwania na grę którą miałem otrzymać już we wrześniu, gra się całkiem przyjemnie, reguł gry proste ale jest nad czym pogłówkować. Wydanie jest faktycznie przepiękne, no ale klimatu to ja tam w ogóle nie czuję, mimo że z wykształcenia to historykiem jestem, choć klimat do przyjemnego grania nie jest mi potrzebny:)

ciekaw opinia ( szczególnie ze strony historyka) - chętnie usłyszałbym rozwinięcie - bo mi się ta przepychanka o urzędy i prawa - i kunktatorskie podejście do konfliktów ( plus oczywiście cała oprawa graficzna) bardzo klimatyczne i adekwatne historycznie wydają - choć jak pisałem - grałem z osobami, które na ten klimat zupełnie uwagi nie zwracały.
NTomasz

yyyy rozumiem że skoro jedna osoba pisze
- gra jest super na rodzimy rynek ale uważam że nie odniesie wielkiego sukcesu na miedzynarodowym
inna osoba powie
- masz kompleksy bo mówisz że nikt tego nie kupi poza Polakiem...

no to jak widać problem nie jest po stronie zakompleksionego czlowieka któremu gra się super podobala ale uważa ze nie będzie wielkim boomem na świecie ( chociaż chciałby się mylić co już zazanaczył) tylko jednak inna osoba zrozumiała tak jak chciała, wyskakuje z jakimiś malutkimi wycieczkami o zakompleksieniach itp zamiast normalnie dyskutować. jednocześnie "wyjątkowych gier już nie ma" brzmi jak listopadowa-deszczowa aura optymizmu.

zrozumiałeś co chciałeś z wypowiedzi i nikt Ci tego nie broni
nie zgadzasz się! SUPER od tego jest rozmowa i dyskusja aby się nie zgadzać!
wytykasz jakies kompleksy i niedzielne humory - już nie super bo ani Ty nie znasz mnie ani Ja nie znam Ciebie i jakoś tak ciężko o takie wywody.
bardzo się Cieszę że masz inne zdanie i chcialbym abyś umiał je bronić merytorycznie ( w koncu im więcej opinii tym lepiej!) ale też mało fajnie jest przeinaczać sens cudzych wypowiedzi.
Awatar użytkownika
rastula

widzę że wytaczasz grube działa ( z moim "cytatem", który nie padł na dokładkę)... szkoda nerwów

to może ja ci zaproponuję żebyś sprawdził u Kopalińskiego kto to była Kasandra - po zupełnie nie rozumiem o co się obrażasz... nazwanie kogoś niedzielną Kasandra - przy najgorszych chęciach nie można podciągnąć pod sprawę pojedynkową

miłego dnia ci życzę ...
NTomasz

akurat odrobinę czytałem w życiu mitologii i wiem o co chodzi :)
Kolego forumowiczu drogi nie wytaczam Ci tu żadnych dział bo i nie ma po co. Chciałbym tylko przekazać Ci iż nie chciałem w żaden sposób zasugerować że nikt poza Polakiem tego nie kupi! TYLKO że moim zdaniem ciężko będzie o miedzynarodowy sukces nad czym ubolewam i chciałbym aby było inaczej!
Miłej niedzieli i proszę Cie abyś nie doszukiwał się tak bardzo kompleksów u innych, bo chyba nie ma ku temu powodów.
Awatar użytkownika
ozy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 74 times

Post autor: ozy »

mig pisze:A analizowaliście możliwość wiekszego "spersonalizowania" kart? Również takiego mającego oparcie historyczne? I oderwanie sił od wpływów na wszystkich kartach. Na przykład postać X była świetnym dowódcą a marnym dyplomatą, a postać Y odwrotnie? Albo X był dowódcą świetnym, Y tylko bardzo dobrym a Z bardzo przeciętnym stąd takie a nie inne statystyki?
Tak, analizowaliśmy. Grasz w GoTa? Co zajmuje dużo czasu w rozgrywce? Dobór postaci do walki, przeglądanie talii przeciwnika, analizowanie co on i co ja mogę zagrać. To by położyło projekt, którego głównym założeniem był czas realnej rozgrywki 1h przy 2-5 graczach.

I złamało by to drugie założenie projektowe, czyli że jak poślemy mocnych do polityki, to słabi zostaną nam na wojnę. Tak to by gracze mogli politycznych dać do polityki, a wojennych - do wojny. Stracilibyśmy wtedy ten świetny "samo balansujący się" przebieg rozgrywki, który sprawia, że design Magnatów ma w sobie coś wyjątkowego. :)
Farewell, leave the shore to an ocean wide and untamed
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Post autor: mig »

No, nie da się ukryć, że to by grę mocno wydłużyło :) pewnie nadalo by jej dodatkowych znaczków, ale faktycznie grywalność by spadła...
To jeszcze tylko jedna kwestia- staraliście się postacie na poszczególne karty dobierać wg ich realnego historycznego znaczenia/potencjału/sukcesów, dając wyższe numery tym "lepszym" historycznie czy było to dość przypadkowe?
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
pike
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times

Post autor: pike »

Klimat gry zawsze zależy wyłącznie od graczy, jeśli ktoś potrafi wczuć się w rolę każdy suchar może być klimatyczny. Elementy gry mogą w tym co najwyżej pomóc. Myślę, że 3 tys. kopii to nie tylko na polski rynek, tu bym szacował jakiś tysiąc, a jeśli produkt spotka się z dobrym przyjęciem i odpowiednim marketingiem może być znacznie więcej. Zaś jeśli chodzi o temat, to jakoś nikt na świecie nie marudzi, że A Few Acres of Snow, Szogun, nie wspominając o Bora-Bora jest w tematyce lokalne, albo jeszcze lepiej Troyes, albo wszystkie gry o "nibylandiach". Ludziska grają w nie bo są dobre bez względu na miejsce w jakim autor grę umieścił. Czyli należy wydawnictwu życzyć sukcesu i już.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2014, 17:11 przez pike, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ozy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 74 times

Post autor: ozy »

mig pisze:To jeszcze tylko jedna kwestia- staraliście się postacie na poszczególne karty dobierać wg ich realnego historycznego znaczenia/potencjału/sukcesów, dając wyższe numery tym "lepszym" historycznie czy było to dość przypadkowe?
Dobór i rozmieszczenie postaci są całkowicie nieprzypadkowe. :)

Ale o kryteria to już autorów trzeba pytać, mam nadzieje że rozwiną wątek. :)
Farewell, leave the shore to an ocean wide and untamed
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Awatar użytkownika
xbor

Post autor: xbor »

rastula pisze:
xbor pisze:Abstrahując od tego skandalicznie długiego czasu oczekiwania na grę którą miałem otrzymać już we wrześniu, gra się całkiem przyjemnie, reguł gry proste ale jest nad czym pogłówkować. Wydanie jest faktycznie przepiękne, no ale klimatu to ja tam w ogóle nie czuję, mimo że z wykształcenia to historykiem jestem, choć klimat do przyjemnego grania nie jest mi potrzebny:)

ciekaw opinia ( szczególnie ze strony historyka) - chętnie usłyszałbym rozwinięcie - bo mi się ta przepychanka o urzędy i prawa - i kunktatorskie podejście do konfliktów ( plus oczywiście cała oprawa graficzna) bardzo klimatyczne i adekwatne historycznie wydają - choć jak pisałem - grałem z osobami, które na ten klimat zupełnie uwagi nie zwracały.
Może to kwestia tego że w 90% gramy w eurosuchary w którą przekładamy kosteczki różnych kolorów itp., więc po prostu może nawet klimatu nie próbowałem szukać bo nie jest mi on potrzebny ale przepiękne wydanie zapewne sprzyja próbie wczuwania się. Choć grałem tylko na 2 osoby, (w prototyp na 5 ale dawno i bez grafik), przy większej liczbie graczy pewnie będzie więcej czasu na szukanie klimatu.
Awatar użytkownika
Comandante
Has thanked: 6 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Comandante »

Lord Voldemort pisze:W Essen jakoś zagraniczni gracze nie mieli problemu we wczucie się w Magnatów. To jest przecież takie... Ludzkie.
a pamietasz Waldek, tych 5 Niemców, co rechotali nad planszą i z radosną satysfakcją przegrywali konflikty w Prusach? ;)
Jacek_PL
Has thanked: 17 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Jacek_PL »

Jeśli chodzi o popularność gry za granicą, to może warto się przyjrzeć czy i jaki sukces odniosły poprzednie "Boże Igrzyska", przecież temat przewodni był bardzo podobny.
Awatar użytkownika
Comandante

A jesli idzie o szanse gry za granica to na pewno pomogą jej dobre oceny na BGG. Tak więc, Bracia Szlachta, pomożecie? ;)
pike
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times

Post autor: pike »

Jacek_PL pisze:Jeśli chodzi o popularność gry za granicą, to może warto się przyjrzeć czy i jaki sukces odniosły poprzednie "Boże Igrzyska", przecież temat przewodni był bardzo podobny.
Ale tamta gra jest trudna może się ciągnąć i 3 godziny i jest dla 3-4 graczy, a gra która może zyskać dużą popularność poza regrywalnością i prostotą moim zdaniem nie może być dłuższa niż 1,5 godziny i tak jak w przypadku Magnatów skalowalna 2-5 osób. Kupuję żeby pograć z żoną dzieciakami i znajomymi jak wpadną, czyli na każdą ewentualność i dla każdego.
windziarz44
Has thanked: 32 times
Been thanked: 90 times

Post autor: windziarz44 »

Comandante pisze:A jesli idzie o szanse gry za granica to na pewno pomogą jej dobre oceny na BGG. Tak więc, Bracia Szlachta, pomożecie? ;)
Oj to jakieś słabe jest. Dobrą grę docenią gracze bez motywowania ich do tego, czyż nie?
Awatar użytkownika
Comandante

Różnie z tym bywa. Jednym sie nie chce, drugi zapomni, trzeci sadzi, ze to nie wazne.

Ja wyznaje w zyciu zasade, ze jesli sie czegos chce, to nie mozna sie wstydzic o to poprosic ale jesli urazilem swoja prośba, to przepraszam i juz znikam.

Miłego czasu przy Magnatach!
Awatar użytkownika
Hiu
Been thanked: 2 times

Post autor: Hiu »

ozy pisze:
mig pisze:A analizowaliście możliwość wiekszego "spersonalizowania" kart? Również takiego mającego oparcie historyczne? I oderwanie sił od wpływów na wszystkich kartach. Na przykład postać X była świetnym dowódcą a marnym dyplomatą, a postać Y odwrotnie? Albo X był dowódcą świetnym, Y tylko bardzo dobrym a Z bardzo przeciętnym stąd takie a nie inne statystyki?
Tak, analizowaliśmy. Grasz w GoTa? Co zajmuje dużo czasu w rozgrywce? Dobór postaci do walki, przeglądanie talii przeciwnika, analizowanie co on i co ja mogę zagrać. To by położyło projekt, którego głównym założeniem był czas realnej rozgrywki 1h przy 2-5 graczach.

I złamało by to drugie założenie projektowe, czyli że jak poślemy mocnych do polityki, to słabi zostaną nam na wojnę. Tak to by gracze mogli politycznych dać do polityki, a wojennych - do wojny. Stracilibyśmy wtedy ten świetny "samo balansujący się" przebieg rozgrywki, który sprawia, że design Magnatów ma w sobie coś wyjątkowego. :)
to jest wlasnie sila Magnatow.
Awatar użytkownika
rastula

windziarz44 pisze:
Comandante pisze:A jesli idzie o szanse gry za granica to na pewno pomogą jej dobre oceny na BGG. Tak więc, Bracia Szlachta, pomożecie? ;)
Oj to jakieś słabe jest. Dobrą grę docenią gracze bez motywowania ich do tego, czyż nie?

halo - a Niemca jak zapytasz jaki samochód jest najlepszy to choćby kopcił,pierdział i stał na kołakach ( samochód) to i tak powie, że niemiecki ...

gra jest dobra i z miłą chęcią wystawiłem jej ocenę i przede wszystkim opis...
windziarz44
Has thanked: 32 times
Been thanked: 90 times

Post autor: windziarz44 »

Hiu pisze:windziarz44 napisał(a):
Comandante napisał(a):
A jesli idzie o szanse gry za granica to na pewno pomogą jej dobre oceny na BGG. Tak więc, Bracia Szlachta, pomożecie? ;)

halo - a Niemca jak zapytasz jaki samochód jest najlepszy to choćby kopcił,pierdział i stał na kołakach ( samochód) to i tak powie, że niemiecki ...
Nie rozumiem nawiązania. Nie podoba mi się takie podejście i tyle.
Awatar użytkownika
yanoo
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Post autor: yanoo »

ozy pisze:- karty konfliktów oznaczyć kolorem prowincji na obu paskach:
Obrazek
I od razu w bonusie po wygraniu budujemy posiadłości w dwóch prowincjach? Bo w oryginale tylko w jednej :P

Po kolejnym podejściu (2 partie na 3 osoby) - mam swoje pierwsze poważne "ale" - konflikty są za łatwe! Najtrudniejsze (3 sztuki) wymagają jedynie średnio dziewiątki od każdego gracza. Najsłabsze (5 sztuk) - zadowolą się średnio ledwie szósteczką.

Nie mówię, że zaraz ma być jak w R2R, gdzie przekroczenie Renu rzadko się udaje, tak tu, żeby mało która gra kończyła się czyimś zwycięstwem, nie mniej cały czas miałem poczucie że nie trzeba się specjalnie starać, żeby do upadku nie doszło. Tym bardziej, że wygrywać też się opłaca, bo dzięki temu budujemy, więc niskie karty nie lecą. Może z większym doświadczeniem zwiększy się odwaga do balansowania na krawędzi, ale póki co na to się nie zapowiada.
This is Stannis Baratheon. The man will fight to the bitter end and then some.

BGG
ODPOWIEDZ