Edit:
3 maja 2014 r. rozpoczęła się akcja finansowania społecznościowego wydania gry Boże Igrzysko: MAGNACI. Zapraszam na stronę akcji: http://www.bozeigrzysko.pl!

A tam...Andy pisze:Mam nadzieję, że zdążycie zmienić tę RzeczYpospolitą.
Ja tam się nie znam, ale mi się wydaje, że może chodzić o grę planszową o takim samym tytule.BartP pisze:Masz na myśli, że to wykorzystanie tytułu książki Normana Daviesa czy może fragmentu fraszki Kochanowskiego? Z tych źródeł pochodzi bowiem tytuł Boże Igrzysko; w obu przypadkach.
Wygląda na celowy zabieg użycia archaizmu.Andy pisze:Mam nadzieję, że zdążycie zmienić tę RzeczYpospolitą.
Np zmienić czcionkę i orła z okładki?BartP pisze:Nie widzę nic złego w wykorzystaniu nazwy "Boże Igrzysko", ale trzeba zrobić coś, by wyraźnie zasygnalizować, że to nie ta sama gra.
Z tego, co czytałem wcześniejsze przecieki na ten temat, to ma być krótsza i skalować się od 2 do 5graczy. Obstawiam zatem, że i samych zasad będzie mniej, by gra nadawała się dla bardziej masowego odbiorcy.8janek8 pisze:Do autorów: czy gra będzie lżejsza/cięższa od pierwszego BI?
No właśnie nie za bardzo - bo jakby teraz ktoś użył wyrażenia Robinson Crusoe w tym momencieZmierzam do tego, że użycie sformułowania "boże igrzysko" to mniej więcej to samo co użycie "Robinson Crusoe".
Zdanie wymaga chyba sprostowania. Reguły BI nie zostały poprawione, bo nie wymagają poprawy. Zostały zmienione/dodane, aby można było grać w 4 osoby. Są głosy, że wariant 3-osobowy jest wciąż lepszy i bardziej wymagającyKolejarz pisze: A przecież już Boże Igrzysko ma poprawione przez LDP zasady w stosunku do wydania angielskiego, więc to nie jest gra tylko Wallace'a.
Mam na myśli grę, która kojarzy się z konkretnym autorem i jest w środowisku graczy rozpoznawalna. Widać to po pytaniach "Czy to Wallace?" w kilku wątkach.BartP pisze:Masz na myśli, że to wykorzystanie tytułu książki Normana Daviesa czy może fragmentu fraszki Kochanowskiego? Z tych źródeł pochodzi bowiem tytuł Boże Igrzysko; w obu przypadkach.
It's not a
Martin Wallace
game
No nie wiem, za duże to "not".lacki2000 pisze:więc dla jasności na okładce powinni jeszcze dodać:It's not a
Martin Wallace
game
Dobrze, mogłem użyć innego słowa. Generalnie zgadzam się, że pudełko nowej gry powinno wyraźnie dawać do zrozumienia, że to kolejna gra z serii czy jak to nazwać. To już wcześniej napisałem.berni pisze:Zdanie wymaga chyba sprostowania. Reguły BI nie zostały poprawione, bo nie wymagają poprawy. Zostały zmienione/dodane, aby można było grać w 4 osoby. Są głosy, że wariant 3-osobowy jest wciąż lepszy i bardziej wymagającyKolejarz pisze: A przecież już Boże Igrzysko ma poprawione przez LDP zasady w stosunku do wydania angielskiego, więc to nie jest gra tylko Wallace'a.