Boże Igrzysko: Magnaci (Jaro Andruszkiewicz, Waldek Gumienny)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
mig
Been thanked: 4 times

Re: Boże Igrzysko: MAGNACI

Post autor: mig »

kaimada pisze: strony mam bodajże tak wydrukowane:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 7, 8, 9, 10, 9, 10, 13, 14, 15, 16. Nie chce mi się przekopywać przez wszystkie strony wątku więc po prostu zapytam czy to częsty problem przy wersji ze wspieram.to?
Nikt wcześniej nie zgłaszał tu takiego problemu, wiec raczej to usterka sporadyczna.
Planszostrefa - 11%, 3 Trolle - 5%
Mam / Chcę mieć / Sprzedam
Awatar użytkownika
ozy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 74 times

Post autor: ozy »

kaimada pisze:Tylko dziwna sprawa... mam źle wydrukowaną instrukcję. Wcześniej czytałem tylko pdf ze strony. Dziś tłumacząc współgraczom posiłkowałem się drukowaną. Nie mam jej teraz pod ręką ale strony mam bodajże tak wydrukowane:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 7, 8, 9, 10, 9, 10, 13, 14, 15, 16. Nie chce mi się przekopywać przez wszystkie strony wątku więc po prostu zapytam czy to częsty problem przy wersji ze wspieram.to?
Pierwszy raz mamy taką sytuację. Proszę o wysłanie adresu na PW, podeślemy zamiennik. :)
Farewell, leave the shore to an ocean wide and untamed
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
posener

Post autor: posener »

Witam wszystkich. Jestem zupełnie nowy na forum, ale lubię grać w gry planszowe i śledząc ostatnio recenzje najnowszych gier, trafiłem na Magnatów i to forum. Gry jeszcze nie mam, ale za to przeczytałem niemal cały ten wątek (70 stron), w szczególności od momentu, gdy gra trafiła do odbiorców i zaczęła się wymiana opinii. Pod ich wpływem zdecydowałem się zarejestrować na forum właśnie po to, by coś tu dorzucić, bo projekt bardzo mi się podoba.
Wiele cennych uwag już padło, ale w kontekście projektowanego dodatku, chciałbym dołożyć propozycję. Pojawiała się wcześniej koncepcja "przeniesienia stolicy". Nie do końca wiem, jak by to miało działać (może przeoczyłem wśród tych 70-ciu stron), ale ogólnie powiem, że STOLICY trochę w tej grze brakuje. Wydaje mi się, że funkcjonowanie stolicy w którejś prowincji powinno motywować graczy w sposób szczególny do zwiększania w tej prowincji wpływów. Pomyślcie o XVII-wiecznej Warszawie, w której niewielkie w sumie średniowieczne miasto zostało nagle otoczone posiadłościami z rezydencjami wszystkich liczących się magnackich rodów (vide np. dzisiejsze warszawskie Leszno). To oczywiste, że ulokowanie się blisko miejsca, w którym zapadają decyzje, stwarzało większe możliwości WPŁYWANIA na nie.
Dlatego widzę to tak: pojawia się nowy znacznik "stolica", który na starcie jest oczywiście w Małopolsce. Ten, kto w tej prowincji przeważa/dominuje, uzyskuje dodatkowe punkty wpływu w Sejmie i Senacie. No i oczywiście powinna się pojawić karta Praw "Przeniesienie stolicy", która pozwoliłaby przygotować sobie najpierw własną prowincję, a potem... hyc i przenosimy do niej stolicę. Pozostali widząc takie zabiegi zapewne próbowali by nie dopuścić do tego, by ktoś tak odskoczył w tej prowincji (albo doprowadzając w niej np. do rozbioru).
W sumie jest to propozycja zbliżona do tej, którą @Legun ujął pod nazwą WOJEWODA. Rzucam więc pod rozwagę swoje skromne 3 grosze.

I jeszcze na koniec pytania w kontekście ewentualnego dodruku/reedycji:
- czy rzeczywiście, gdy skończy się nakład, są szanse na taki dodruk?
- czy wówczas zmiany, o których była mowa mogłyby zostać wprowadzone (pokolorowanie karto konfliktów, zaznaczenie granic lenn kolorem prowincji, do której przynależą itp.),
- i w końcu: mam pewne zastrzeżenia dotyczące herbów 2 prowincji na planszy. Pierwsze to Litwa - dlaczego tło jest błękitne? Być może istnieje jakieś uzasadnienie historyczne, ale ja na taki wariant nigdy nie trafiłem, więc może to celowy zabieg. Drugie to Wielkopolska. Ten herb nie jest najlepszy niestety. Jest on wzorowany na współczesnym herbie woj. wielkopolskiego, który z kolei bazuje na orle Przemysła II. Niestety, już podczas głosowania w sejmiku wojewódzkim nad projektami herbu (po utworzeniu nowych województw) heraldycy zwrócili uwagę, że 1 rzecz jest zła: złota przepaska kończy się trójliściem, którego tam nigdy nie było (jak to wyglądało, można zobaczyć m.in. tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przemysł_II). Gdyby trójliść miał być, to nie w tej formie. Ale ostateczny głos mają radni, a im się "tak podobało". Podsumowując: gdyby była możliwa zmiana, to proponuję formę, którą już zalinkowałem, lub taką: http://pl.wikipedia.org/wiki/Województw ... pospolita) (chyba najmniej problematyczna, jeśli chodzi o zmiany graficzne).

Przepraszam, że pozwoliłem sobie na nieco przydługi post, zważywszy, że jestem nowy na tym forum.

EDIT: coś linki źle wchodzą
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
ozy

Dzięki za uwagi, dla nas każda opinia o grze jest cenna, a szczególnie takie, które pokazują jak ją ulepszyć. :)

Tak jak pisaliśmy, w wypadku dodruku poprawimy ergonomię planszy i kart konfliktów, z tym nie ma najmniejszego problemu przy nowej produkcji.

Przeniesienie stolicy - mamy własny pomysł już od czasu akcji na wspieram.to, jest podobny do Twojego, ale nie identyczny. Jeśli będzie dodatek, to będzie też przeniesienie stolicy. :)

Co do herbów - współpracujący z nami historycy nie zwrócili uwagi, jakobyśmy mieli błądzić w tym zakresie. Ale sprawdzimy jeszcze raz. Zwróć uwagę, że potrzebowaliśmy niebieski kolor do oznaczenia jednej z prowincji, a samą ruską pogoń na błękitnym tle łatwo znaleźć w heraldyce. Tworzenie gry historycznej musi zakładać pewne kompromisy - między poprawnością historyczną a ergonomią rozgrywki.
Awatar użytkownika
Comandante
Has thanked: 6 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Comandante »

Awatar użytkownika
Comandante

Cisza, nikt nie pisze, nikt nie pyta. No to prosze, dla 'poddierżania rozgovora'

6-ta familia: CZARTORYSCY. Kolor zielony.

14 Michał

13 August

12 Adam Kazimierz

11 Adam Jerzy

10/1 Zofia

9 Leszczyński Bogusław h. Wieniawa

8 Poniatowski Stanisław h. Ciołek

7 Ogiński Michał h. Oginiec

6 Rzewuski Wacław h. Krzywda

5 Morsztyn Jan Andrzej h. Leliwa

4 Załuski Andrzej h. Junosza

3 Łubieński Władysław h. Pomian

2 Branicki Franciszek h. Korczak

Jak się podoba? :)
Wojtas_512

Post autor: Wojtas_512 »

Oprócz dodatku, czy wiadomo coś o nowej edycji? Przymierzam się do zakupu gry, jednak nie chce kupić gry w sytuacji gdy za miesiąc/dwa wyjdzie reedycja.
Awatar użytkownika
Hiu
Been thanked: 2 times

Post autor: Hiu »

czekam z niecierpliwoscia na foto 10-tki - czyli Zofii :)
Awatar użytkownika
Comandante

Nasze założenie jest takie, żeby gra zyskała a nie straciła. Dodatek będzie samodzielny i bedzie wzbogacal gre. Podstawowa edycja pozostanie bez zmian.
Awatar użytkownika
Comandante

Awatar użytkownika
Chyżwar

Post autor: Chyżwar »

No to podstawowa informacja: kiedy planujecie wydać dodatek? :D
w jaki sensie ma być samodzielny, można w niego grać bez podstawki?
Awatar użytkownika
ozy

Zdecydowanie Zosia. ;)

Dodatek - nie zagrasz w niego bez podstawki. Kiedy - to zależy od Was - kiedy wykupicie nakład gry. A dobrze Wam idzie, zostało mniej niż 1/4 pierwszego nakładu. :)
Awatar użytkownika
Hiu
Been thanked: 2 times

Post autor: Hiu »

Zofia jest git, ale Izka ma kurwiki w oczach...
Chyba trzeba bedzie zastosowac deck building :)
Awatar użytkownika
Comandante

Dodatek został wstępnie przetestowany i zyskał akceptację. Teraz czas na testowanie w szerszych grupach. Grupa powinna być co najmniej 6-osobowa i być zdolna do kilkukrotnego rozegrania partii. Czy są chętni? ;)
Awatar użytkownika
Comandante

Swoja drogą, przydała by nam się 'microbadge' dla Magnatów. Może jakiś konkurs powinniśmy rozpisać?
kuzyn
Been thanked: 1 time

Post autor: kuzyn »

Co z tym dodatkiem?
Awatar użytkownika
Lord Voldemort
Has thanked: 2 times
Been thanked: 23 times
Kontakt:

Post autor: Lord Voldemort »

kuzyn pisze:Co z tym dodatkiem?
Testujemy...
Szaweł
Been thanked: 5 times

Post autor: Szaweł »

Lord Voldemort pisze:
Testujemy...
Cmon, rzućcie chociaż jakimś foto żeby umilić nam oczekiwanie :)
Moja kolekcja
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Awatar użytkownika
Lord Voldemort
Kontakt:

Ale nasze prototypy sa brzydkie, jeszcze nie zlecalismy nic grafikom. Pomyslow na kart jest 100, a chcemy zjechac do polowy, zeby dodatek nie byl zbyt drogi.
Szaweł

To chociaż przybliżcie co planujecie wrzucić do dodatku. :)
Moja kolekcja
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
kuzyn
Been thanked: 1 time

Post autor: kuzyn »

Lord Voldemort pisze:
Testujemy...
Nie wiem czy ktoś o tym pisał to może dodam od siebie, warto by pomyśleć nad zwiększeniem czcionki kart praw. Plansza jest na tyle duża, że ciężko wszystkim czytać co dana karta robi, a czytanie wszystkich kart przez jedną osobę nie jest idealnym rozwiązaniem.

Co do proponowanych kart mam kilka pytań i sugestii:
VETO (modyfikacja aktualnej karty)
Pierwsze zagranie karty VETO uruchamia możliwość korzystania z tej formy głosowania w dalszej grze.
Co konkretnie macie tu na myśli? Że wszyscy będą mogli zawetować zawsze?
BEZKRÓLEWIE
Odrzucić aktualnego władcę i wylosować kolejnego
Osobiście nazwał bym kartę PRZEDWCZESNA ŚMIERĆ, jakoś bardziej mi pasuje do akcji.
REGIMENTARZ (Czarniecki)
+5 do licytacji stanowiska hetmana lub wymiana na dwór w wybranej, nieokupowanej prowincji lub +2 w konflikcie (potencjalnie zastąpi Szkołę Rycerską, dla której będzie inne zastosowanie)
Te wszystkie akcje mają dotyczyć jednej karty, czy dopiero wybierzecie, która?

Moja propozycja kart:

PODRÓŻNICY Z KURLANDII za zdobycie brak posiadłości
Zagraj nie wcześniej niż w wieku srebrnym. Postaw 2 posiadłości na Litwie jeśli masz co najmniej przewagę w tym regionie i nie ma w nim rozbioru.

Kontekst historyczny: Dlaczego dopiero w wieku srebrnym i później? Bo Kurlandia dopiero wtedy weszła w skład naszego państwa. Skąd pomysł?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kurlandzk ... a_w_Gambii Można przypuszczać, że udało im się coś przywieść do Europy, więc silny ród, która ma mocny wpływ na Litwie może wykorzystać ten fakt do zwiększenia swojej obecności w regionie.

@edit
Oczywiscie splaw zboza juz jest, gapa ze mnie. Zapomnialem o tym.
Szaweł

Lord Voldemort pisze:Ale nasze prototypy sa brzydkie, jeszcze nie zlecalismy nic grafikom. Pomyslow na kart jest 100, a chcemy zjechac do polowy, zeby dodatek nie byl zbyt drogi.
Ekhem, ekhem... jakieś wieści w kwestii dodatku? :)
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Comandante

Widzisz Waldek, jak Cię błaga Lud?

Ja jestem czysty, dodatek przekazałem w lipcu do edycji. :P
Szaweł

Comandante pisze:Ja jestem czysty, dodatek przekazałem w lipcu do edycji. :P
No Skandal :) To już w maju powinniśmy go zobaczyć ;) Gdzie są zdjęcia, gdzie jest opis?! :P
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Lord Voldemort
Kontakt:

Comandante pisze:Widzisz Waldek, jak Cię błaga Lud?

Ja jestem czysty, dodatek przekazałem w lipcu do edycji. :P
Do mocnego dewelopmentu znaczy sie :twisted:
ODPOWIEDZ