Nikt wcześniej nie zgłaszał tu takiego problemu, wiec raczej to usterka sporadyczna.kaimada pisze: strony mam bodajże tak wydrukowane:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 7, 8, 9, 10, 9, 10, 13, 14, 15, 16. Nie chce mi się przekopywać przez wszystkie strony wątku więc po prostu zapytam czy to częsty problem przy wersji ze wspieram.to?
Boże Igrzysko: Magnaci (Jaro Andruszkiewicz, Waldek Gumienny)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Boże Igrzysko: MAGNACI
- ozy
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 74 times
Pierwszy raz mamy taką sytuację. Proszę o wysłanie adresu na PW, podeślemy zamiennik.kaimada pisze:Tylko dziwna sprawa... mam źle wydrukowaną instrukcję. Wcześniej czytałem tylko pdf ze strony. Dziś tłumacząc współgraczom posiłkowałem się drukowaną. Nie mam jej teraz pod ręką ale strony mam bodajże tak wydrukowane:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 7, 8, 9, 10, 9, 10, 13, 14, 15, 16. Nie chce mi się przekopywać przez wszystkie strony wątku więc po prostu zapytam czy to częsty problem przy wersji ze wspieram.to?

Farewell, leave the shore to an ocean wide and untamed
Hold your shield high, let the wind bring your enemy your nightmare
Witam wszystkich. Jestem zupełnie nowy na forum, ale lubię grać w gry planszowe i śledząc ostatnio recenzje najnowszych gier, trafiłem na Magnatów i to forum. Gry jeszcze nie mam, ale za to przeczytałem niemal cały ten wątek (70 stron), w szczególności od momentu, gdy gra trafiła do odbiorców i zaczęła się wymiana opinii. Pod ich wpływem zdecydowałem się zarejestrować na forum właśnie po to, by coś tu dorzucić, bo projekt bardzo mi się podoba.
Wiele cennych uwag już padło, ale w kontekście projektowanego dodatku, chciałbym dołożyć propozycję. Pojawiała się wcześniej koncepcja "przeniesienia stolicy". Nie do końca wiem, jak by to miało działać (może przeoczyłem wśród tych 70-ciu stron), ale ogólnie powiem, że STOLICY trochę w tej grze brakuje. Wydaje mi się, że funkcjonowanie stolicy w którejś prowincji powinno motywować graczy w sposób szczególny do zwiększania w tej prowincji wpływów. Pomyślcie o XVII-wiecznej Warszawie, w której niewielkie w sumie średniowieczne miasto zostało nagle otoczone posiadłościami z rezydencjami wszystkich liczących się magnackich rodów (vide np. dzisiejsze warszawskie Leszno). To oczywiste, że ulokowanie się blisko miejsca, w którym zapadają decyzje, stwarzało większe możliwości WPŁYWANIA na nie.
Dlatego widzę to tak: pojawia się nowy znacznik "stolica", który na starcie jest oczywiście w Małopolsce. Ten, kto w tej prowincji przeważa/dominuje, uzyskuje dodatkowe punkty wpływu w Sejmie i Senacie. No i oczywiście powinna się pojawić karta Praw "Przeniesienie stolicy", która pozwoliłaby przygotować sobie najpierw własną prowincję, a potem... hyc i przenosimy do niej stolicę. Pozostali widząc takie zabiegi zapewne próbowali by nie dopuścić do tego, by ktoś tak odskoczył w tej prowincji (albo doprowadzając w niej np. do rozbioru).
W sumie jest to propozycja zbliżona do tej, którą @Legun ujął pod nazwą WOJEWODA. Rzucam więc pod rozwagę swoje skromne 3 grosze.
I jeszcze na koniec pytania w kontekście ewentualnego dodruku/reedycji:
- czy rzeczywiście, gdy skończy się nakład, są szanse na taki dodruk?
- czy wówczas zmiany, o których była mowa mogłyby zostać wprowadzone (pokolorowanie karto konfliktów, zaznaczenie granic lenn kolorem prowincji, do której przynależą itp.),
- i w końcu: mam pewne zastrzeżenia dotyczące herbów 2 prowincji na planszy. Pierwsze to Litwa - dlaczego tło jest błękitne? Być może istnieje jakieś uzasadnienie historyczne, ale ja na taki wariant nigdy nie trafiłem, więc może to celowy zabieg. Drugie to Wielkopolska. Ten herb nie jest najlepszy niestety. Jest on wzorowany na współczesnym herbie woj. wielkopolskiego, który z kolei bazuje na orle Przemysła II. Niestety, już podczas głosowania w sejmiku wojewódzkim nad projektami herbu (po utworzeniu nowych województw) heraldycy zwrócili uwagę, że 1 rzecz jest zła: złota przepaska kończy się trójliściem, którego tam nigdy nie było (jak to wyglądało, można zobaczyć m.in. tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przemysł_II). Gdyby trójliść miał być, to nie w tej formie. Ale ostateczny głos mają radni, a im się "tak podobało". Podsumowując: gdyby była możliwa zmiana, to proponuję formę, którą już zalinkowałem, lub taką: http://pl.wikipedia.org/wiki/Województw ... pospolita) (chyba najmniej problematyczna, jeśli chodzi o zmiany graficzne).
Przepraszam, że pozwoliłem sobie na nieco przydługi post, zważywszy, że jestem nowy na tym forum.
EDIT: coś linki źle wchodzą
Wiele cennych uwag już padło, ale w kontekście projektowanego dodatku, chciałbym dołożyć propozycję. Pojawiała się wcześniej koncepcja "przeniesienia stolicy". Nie do końca wiem, jak by to miało działać (może przeoczyłem wśród tych 70-ciu stron), ale ogólnie powiem, że STOLICY trochę w tej grze brakuje. Wydaje mi się, że funkcjonowanie stolicy w którejś prowincji powinno motywować graczy w sposób szczególny do zwiększania w tej prowincji wpływów. Pomyślcie o XVII-wiecznej Warszawie, w której niewielkie w sumie średniowieczne miasto zostało nagle otoczone posiadłościami z rezydencjami wszystkich liczących się magnackich rodów (vide np. dzisiejsze warszawskie Leszno). To oczywiste, że ulokowanie się blisko miejsca, w którym zapadają decyzje, stwarzało większe możliwości WPŁYWANIA na nie.
Dlatego widzę to tak: pojawia się nowy znacznik "stolica", który na starcie jest oczywiście w Małopolsce. Ten, kto w tej prowincji przeważa/dominuje, uzyskuje dodatkowe punkty wpływu w Sejmie i Senacie. No i oczywiście powinna się pojawić karta Praw "Przeniesienie stolicy", która pozwoliłaby przygotować sobie najpierw własną prowincję, a potem... hyc i przenosimy do niej stolicę. Pozostali widząc takie zabiegi zapewne próbowali by nie dopuścić do tego, by ktoś tak odskoczył w tej prowincji (albo doprowadzając w niej np. do rozbioru).
W sumie jest to propozycja zbliżona do tej, którą @Legun ujął pod nazwą WOJEWODA. Rzucam więc pod rozwagę swoje skromne 3 grosze.
I jeszcze na koniec pytania w kontekście ewentualnego dodruku/reedycji:
- czy rzeczywiście, gdy skończy się nakład, są szanse na taki dodruk?
- czy wówczas zmiany, o których była mowa mogłyby zostać wprowadzone (pokolorowanie karto konfliktów, zaznaczenie granic lenn kolorem prowincji, do której przynależą itp.),
- i w końcu: mam pewne zastrzeżenia dotyczące herbów 2 prowincji na planszy. Pierwsze to Litwa - dlaczego tło jest błękitne? Być może istnieje jakieś uzasadnienie historyczne, ale ja na taki wariant nigdy nie trafiłem, więc może to celowy zabieg. Drugie to Wielkopolska. Ten herb nie jest najlepszy niestety. Jest on wzorowany na współczesnym herbie woj. wielkopolskiego, który z kolei bazuje na orle Przemysła II. Niestety, już podczas głosowania w sejmiku wojewódzkim nad projektami herbu (po utworzeniu nowych województw) heraldycy zwrócili uwagę, że 1 rzecz jest zła: złota przepaska kończy się trójliściem, którego tam nigdy nie było (jak to wyglądało, można zobaczyć m.in. tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przemysł_II). Gdyby trójliść miał być, to nie w tej formie. Ale ostateczny głos mają radni, a im się "tak podobało". Podsumowując: gdyby była możliwa zmiana, to proponuję formę, którą już zalinkowałem, lub taką: http://pl.wikipedia.org/wiki/Województw ... pospolita) (chyba najmniej problematyczna, jeśli chodzi o zmiany graficzne).
Przepraszam, że pozwoliłem sobie na nieco przydługi post, zważywszy, że jestem nowy na tym forum.
EDIT: coś linki źle wchodzą
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- ozy
Dzięki za uwagi, dla nas każda opinia o grze jest cenna, a szczególnie takie, które pokazują jak ją ulepszyć. 
Tak jak pisaliśmy, w wypadku dodruku poprawimy ergonomię planszy i kart konfliktów, z tym nie ma najmniejszego problemu przy nowej produkcji.
Przeniesienie stolicy - mamy własny pomysł już od czasu akcji na wspieram.to, jest podobny do Twojego, ale nie identyczny. Jeśli będzie dodatek, to będzie też przeniesienie stolicy.
Co do herbów - współpracujący z nami historycy nie zwrócili uwagi, jakobyśmy mieli błądzić w tym zakresie. Ale sprawdzimy jeszcze raz. Zwróć uwagę, że potrzebowaliśmy niebieski kolor do oznaczenia jednej z prowincji, a samą ruską pogoń na błękitnym tle łatwo znaleźć w heraldyce. Tworzenie gry historycznej musi zakładać pewne kompromisy - między poprawnością historyczną a ergonomią rozgrywki.

Tak jak pisaliśmy, w wypadku dodruku poprawimy ergonomię planszy i kart konfliktów, z tym nie ma najmniejszego problemu przy nowej produkcji.
Przeniesienie stolicy - mamy własny pomysł już od czasu akcji na wspieram.to, jest podobny do Twojego, ale nie identyczny. Jeśli będzie dodatek, to będzie też przeniesienie stolicy.

Co do herbów - współpracujący z nami historycy nie zwrócili uwagi, jakobyśmy mieli błądzić w tym zakresie. Ale sprawdzimy jeszcze raz. Zwróć uwagę, że potrzebowaliśmy niebieski kolor do oznaczenia jednej z prowincji, a samą ruską pogoń na błękitnym tle łatwo znaleźć w heraldyce. Tworzenie gry historycznej musi zakładać pewne kompromisy - między poprawnością historyczną a ergonomią rozgrywki.
- Comandante
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 24 times
Dla zainteresowanych dodatkiem: http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 18#p651518
- Comandante
Cisza, nikt nie pisze, nikt nie pyta. No to prosze, dla 'poddierżania rozgovora'
6-ta familia: CZARTORYSCY. Kolor zielony.
14 Michał
13 August
12 Adam Kazimierz
11 Adam Jerzy
10/1 Zofia
9 Leszczyński Bogusław h. Wieniawa
8 Poniatowski Stanisław h. Ciołek
7 Ogiński Michał h. Oginiec
6 Rzewuski Wacław h. Krzywda
5 Morsztyn Jan Andrzej h. Leliwa
4 Załuski Andrzej h. Junosza
3 Łubieński Władysław h. Pomian
2 Branicki Franciszek h. Korczak
Jak się podoba?
6-ta familia: CZARTORYSCY. Kolor zielony.
14 Michał
13 August
12 Adam Kazimierz
11 Adam Jerzy
10/1 Zofia
9 Leszczyński Bogusław h. Wieniawa
8 Poniatowski Stanisław h. Ciołek
7 Ogiński Michał h. Oginiec
6 Rzewuski Wacław h. Krzywda
5 Morsztyn Jan Andrzej h. Leliwa
4 Załuski Andrzej h. Junosza
3 Łubieński Władysław h. Pomian
2 Branicki Franciszek h. Korczak
Jak się podoba?

-
Oprócz dodatku, czy wiadomo coś o nowej edycji? Przymierzam się do zakupu gry, jednak nie chce kupić gry w sytuacji gdy za miesiąc/dwa wyjdzie reedycja.
- Comandante
Nasze założenie jest takie, żeby gra zyskała a nie straciła. Dodatek będzie samodzielny i bedzie wzbogacal gre. Podstawowa edycja pozostanie bez zmian.
- Comandante
Zofia spoko: http://en.wikipedia.org/wiki/Zofia_Czar ... moyska.jpg
alternatywą jest Izabela: http://en.wikipedia.org/wiki/Izabela_Czartoryska
No to podstawowa informacja: kiedy planujecie wydać dodatek? 
w jaki sensie ma być samodzielny, można w niego grać bez podstawki?

w jaki sensie ma być samodzielny, można w niego grać bez podstawki?
- ozy
Zdecydowanie Zosia. 
Dodatek - nie zagrasz w niego bez podstawki. Kiedy - to zależy od Was - kiedy wykupicie nakład gry. A dobrze Wam idzie, zostało mniej niż 1/4 pierwszego nakładu.

Dodatek - nie zagrasz w niego bez podstawki. Kiedy - to zależy od Was - kiedy wykupicie nakład gry. A dobrze Wam idzie, zostało mniej niż 1/4 pierwszego nakładu.

Zofia jest git, ale Izka ma kurwiki w oczach...Comandante pisze:Zofia spoko: http://en.wikipedia.org/wiki/Zofia_Czar ... moyska.jpg
Chyba trzeba bedzie zastosowac deck building

- Comandante
Dodatek został wstępnie przetestowany i zyskał akceptację. Teraz czas na testowanie w szerszych grupach. Grupa powinna być co najmniej 6-osobowa i być zdolna do kilkukrotnego rozegrania partii. Czy są chętni? 

- Comandante
Swoja drogą, przydała by nam się 'microbadge' dla Magnatów. Może jakiś konkurs powinniśmy rozpisać?
- Lord Voldemort
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 23 times
- Kontakt:
-
- Been thanked: 5 times
Cmon, rzućcie chociaż jakimś foto żeby umilić nam oczekiwanieLord Voldemort pisze:Testujemy...kuzyn pisze:Co z tym dodatkiem?

Moja kolekcja
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
Moje rabaty, których chętnie użyczę: Planszostrefa 11%, Huble 5%, Rebel 4%, AlePlanszówki 3%
- Lord Voldemort
- Kontakt:
Ale nasze prototypy sa brzydkie, jeszcze nie zlecalismy nic grafikom. Pomyslow na kart jest 100, a chcemy zjechac do polowy, zeby dodatek nie byl zbyt drogi.
-
To chociaż przybliżcie co planujecie wrzucić do dodatku. 

Moja kolekcja
Nie wiem czy ktoś o tym pisał to może dodam od siebie, warto by pomyśleć nad zwiększeniem czcionki kart praw. Plansza jest na tyle duża, że ciężko wszystkim czytać co dana karta robi, a czytanie wszystkich kart przez jedną osobę nie jest idealnym rozwiązaniem.Lord Voldemort pisze:Testujemy...kuzyn pisze:Co z tym dodatkiem?
Co do proponowanych kart mam kilka pytań i sugestii:
Co konkretnie macie tu na myśli? Że wszyscy będą mogli zawetować zawsze?VETO (modyfikacja aktualnej karty)
Pierwsze zagranie karty VETO uruchamia możliwość korzystania z tej formy głosowania w dalszej grze.
Osobiście nazwał bym kartę PRZEDWCZESNA ŚMIERĆ, jakoś bardziej mi pasuje do akcji.BEZKRÓLEWIE
Odrzucić aktualnego władcę i wylosować kolejnego
Te wszystkie akcje mają dotyczyć jednej karty, czy dopiero wybierzecie, która?REGIMENTARZ (Czarniecki)
+5 do licytacji stanowiska hetmana lub wymiana na dwór w wybranej, nieokupowanej prowincji lub +2 w konflikcie (potencjalnie zastąpi Szkołę Rycerską, dla której będzie inne zastosowanie)
Moja propozycja kart:
PODRÓŻNICY Z KURLANDII za zdobycie brak posiadłości
Zagraj nie wcześniej niż w wieku srebrnym. Postaw 2 posiadłości na Litwie jeśli masz co najmniej przewagę w tym regionie i nie ma w nim rozbioru.
Kontekst historyczny: Dlaczego dopiero w wieku srebrnym i później? Bo Kurlandia dopiero wtedy weszła w skład naszego państwa. Skąd pomysł?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kurlandzk ... a_w_Gambii Można przypuszczać, że udało im się coś przywieść do Europy, więc silny ród, która ma mocny wpływ na Litwie może wykorzystać ten fakt do zwiększenia swojej obecności w regionie.
@edit
Oczywiscie splaw zboza juz jest, gapa ze mnie. Zapomnialem o tym.
-
Ekhem, ekhem... jakieś wieści w kwestii dodatku?Lord Voldemort pisze:Ale nasze prototypy sa brzydkie, jeszcze nie zlecalismy nic grafikom. Pomyslow na kart jest 100, a chcemy zjechac do polowy, zeby dodatek nie byl zbyt drogi.

Moja kolekcja
- Comandante
Widzisz Waldek, jak Cię błaga Lud?
Ja jestem czysty, dodatek przekazałem w lipcu do edycji.

-
No SkandalComandante pisze:Ja jestem czysty, dodatek przekazałem w lipcu do edycji.

Moja kolekcja
- Lord Voldemort
- Kontakt:
Do mocnego dewelopmentu znaczy sieComandante pisze:Widzisz Waldek, jak Cię błaga Lud?