@grik81 Dzięki za wszystkie rady, zrobię z nich użytek
Middara: Unintentional Malum (C. Helme, B. Lundberg, B. Moncur, I. Tate)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Middara: Unintentional Malum (C. Helme, B. Lundberg, B. Moncur, I. Tate)
W sumie sam jestem sobie trochę winien bo po prostym pierwszym starciu ruszyłem hardo Remi na drugi eye spot nie zostawiając jej punktów na atak i skończyło się marnie. No ale tak jak piszecie - lepiej gdy to się stało teraz niż w dalszych scenariuszach. Wiem już czego można się spodziewać.
Polecam zrobić z jednej postaci maga/przywoływacza zrobić można nimi fajnie przytankowac czy ściągać nimi potworki tam gdzie chcemy zgodnie z ich AI.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 411 times
- Been thanked: 353 times
W sumie jakbym miał teraz robić drugi raz tutorial to chyba:grik81 pisze: ↑24 paź 2024, 09:13 Edit.
I oczywiście, tak jak pisze kolega wyżej. Na pierwszych misjach nie poszalejesz. Musisz dobrze wykorzystać to co masz i zagrać strategicznie, szczególnie zwracając uwagę na inicjatywę (w pierwszych misjach za bardzo nie będziesz miał możliwości przerzutów z tego co pamiętam, bo od tego są odpowiednie umiejętności lub consumables). Czytaj też podpowiedzi jakie daje Ci księga kampanii, bo pierwsze misje to w sumie taki tutorial.
(spoiler)
Spoiler:
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Expa jest akurat nigdy nie czułem że jesteśmy za słabi albo za mocno. Mieliśmy sytuację, gdzie latwiutko poszedł dungeon, a Boss zawinął 2 osoby, a 2 ledwo żyły.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 411 times
- Been thanked: 353 times
A nawet nie chodzi tu o trudność. Tylko gold zbyt wiele nie zrobi, a sytuacja kiedy brakuje jednego expa żeby akurat nową umiejętność odblokować jest dość irytująca

Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Nie jestem pewien na 100%, ale wydaje mi się, że właśnieSeraphic_Seal pisze: ↑24 paź 2024, 11:43W sumie jakbym miał teraz robić drugi raz tutorial to chyba:grik81 pisze: ↑24 paź 2024, 09:13 Edit.
I oczywiście, tak jak pisze kolega wyżej. Na pierwszych misjach nie poszalejesz. Musisz dobrze wykorzystać to co masz i zagrać strategicznie, szczególnie zwracając uwagę na inicjatywę (w pierwszych misjach za bardzo nie będziesz miał możliwości przerzutów z tego co pamiętam, bo od tego są odpowiednie umiejętności lub consumables). Czytaj też podpowiedzi jakie daje Ci księga kampanii, bo pierwsze misje to w sumie taki tutorial.
(spoiler)Spoiler:
(spoiler)
Spoiler:
Zgadza się, właśnie skończyłem egzamin i mogę potwierdzić
-
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 132 times
Po prostu nie ma zniżki, w $ jest 65$ mniej, w zł masz tylko wysyłkę za free.
- niwgnip
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 17 times
Dziwne, bo na telefonie jak wchodzę na stronę to mam cenę w dolarach. Na kompie w złotówkach i faktycznie przelicznik jest jakiś chory.
EDIT: Po zmianie kraju wysyłki na Polskę... wraca na 1249zł...
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1670 times
- Been thanked: 1846 times
Wygląda na to, że bundle działa, tylko dolicza podatek, ale pewnie najlepiej byłoby do nich napisać i się upewnić.
($250 => ~1000PLN =+VAT=> ~1230PLN)
($250 => ~1000PLN =+VAT=> ~1230PLN)
Dolicza podatek. Ceny gier zazwyczaj są netto, bo są różne stawki podatku. Tylko u nich tego nie wyszczególnia.
Sprawdziłem swój zakup - rok temu płaciłem 200$. I na polskie wyszło 1010zł.
Do tego tam jest jakoś tak bez sensu, że jak ustawisz kraj wysyłki, od razu przelicza walutę (mi się nie udało tego zmienić) i nie da się samemu zapłacić w dolarach po lepszym kursie.
Kupuj ten bundle - tam jest dużo dodatkowej zawartości, a i tak masz free dostawę. Mi rok temu prawie tyle samo wyszło za gołą podstawkę z wysyłką
Do tego tam jest jakoś tak bez sensu, że jak ustawisz kraj wysyłki, od razu przelicza walutę (mi się nie udało tego zmienić) i nie da się samemu zapłacić w dolarach po lepszym kursie.
Kupuj ten bundle - tam jest dużo dodatkowej zawartości, a i tak masz free dostawę. Mi rok temu prawie tyle samo wyszło za gołą podstawkę z wysyłką

-
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 132 times
1250zł to jest cena bez zniżki, a normalna czyli ~315$, przy 250$ masz dopisek, że jest 65$ taniej, przy PLN już tego nie masz.
Total z podatkiem, podczas checkout to:
PLN
zł 1,487.52
Faktycznie, sprawdziłem i podaje zawsze kwotę w walucie wybranego kraju, w euro (Francja/Niemcy) też cena jest wyższa przez podatek.grik81 pisze: ↑29 lis 2024, 13:46 Dolicza podatek. Ceny gier zazwyczaj są netto, bo są różne stawki podatku. Tylko u nich tego nie wyszczególnia.
Kupuj ten bundle - tam jest dużo dodatkowej zawartości, a i tak masz free dostawę. Mi rok temu prawie tyle samo wyszło za gołą podstawkę z wysyłką![]()
Przekonales, zamówione, już nawet dhl dostał dane przesyłki

- Blugkolf
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 9 times
Ja się zdecydowałem na zakup tu https://www.fantasywelt.de/Account?best ... &q=middara
Podobny bundle (bez koszulek, ale z dodatkowym zestawem kości) wyszedł 1262 PLN z dostawą.
Edit: Przyszło wszystko DHLem 4 grudnia, pomimo, że przy zamówieniu było wpisane, że dostawa w styczniu.
Podobny bundle (bez koszulek, ale z dodatkowym zestawem kości) wyszedł 1262 PLN z dostawą.
Edit: Przyszło wszystko DHLem 4 grudnia, pomimo, że przy zamówieniu było wpisane, że dostawa w styczniu.
Wczoraj trafiła mi się walka z bossem (nie będę wymieniał imienia żeby nie spojlerować). 150 punktów zdrowia, do dyspozycji mam tylko Zeke'a, Rooka i Remi z mocno ogołoconym ekwipunkiem. Padric i Zulfiqar gdzieś daleko z tyłu. Od początku wiadomo że będzie mocno pod górę ale w pobliżu jest przeprawa z przepaścią po obu stronach. Udaje mi się w końcu rozstawić ekipę tak by sprowokować bossa do stanięcia na krawędzi. Podchodzi do niego Rook wyposażony w potężną tarczę którą może przepychać rywali o jedno pole, niestety atak się nie powiódł. Na szczęście następny w kolejce jest Sprytny Zeke który atakuje zabierając wrogowi kilka punktów ale dzięki umiejce pozwala Rookowi znowu zaatakować. Ten wyrzuca perfekcyjny rzut i spycha złolca prosto w czeluść. Słuchać tylko głuche uderzenia przeplatane "Oj!" "Ała" "O k$&#@" aż w końcu zapada cisza.
Dopiero podczas walki z bossem dociera jak ważny jest odpowiedni podział ról w ekipie i buildy jej poszczególnych członków. U mnie Nightingale jest przywoływaczką, która czerpie profity ze swoich "podopiecznych", Zeke łotrzykiem który wędruje sobie niepostrzeżenie po mapie i wbija nóż w plecy, Rook potężnym jednouderzeniowcem rozdającym żetony swoim przyjaciołom a Remi wojownikiem atakującym raz za razem. Nie mam żadnego dystansowca ani typowego healera bo każda z postaci radzi sobie z uzdrawianiem na własną rękę.
Jeszcze większe wrażenie zrobił na mnie fakt że po tej misji dostępne były 4 jej zakończenia. Okazało się też że niekoniecznie będziemy musieli ciągle chodzić tą samą czwórką. W tym momencie zacząłem naprawdę doceniać złożoność tej gry gdzie możliwości jest multum.
Dopiero podczas walki z bossem dociera jak ważny jest odpowiedni podział ról w ekipie i buildy jej poszczególnych członków. U mnie Nightingale jest przywoływaczką, która czerpie profity ze swoich "podopiecznych", Zeke łotrzykiem który wędruje sobie niepostrzeżenie po mapie i wbija nóż w plecy, Rook potężnym jednouderzeniowcem rozdającym żetony swoim przyjaciołom a Remi wojownikiem atakującym raz za razem. Nie mam żadnego dystansowca ani typowego healera bo każda z postaci radzi sobie z uzdrawianiem na własną rękę.
Jeszcze większe wrażenie zrobił na mnie fakt że po tej misji dostępne były 4 jej zakończenia. Okazało się też że niekoniecznie będziemy musieli ciągle chodzić tą samą czwórką. W tym momencie zacząłem naprawdę doceniać złożoność tej gry gdzie możliwości jest multum.
Prawda - najlepsza w tej grze jest satysfakcja, po tym jak dobrze się rozegra coś taktycznie i ma się świadomość dobrze współpracującej ekipy. Z tą współpracą podobne odczucia mam przy Oathswornie (i o ile w Oathsworn bardziej podoba mi się średniowieczny klimat to jednak fabuła bardziej rozwinięta jest w Middarze).
Ja wstrzymałem się z grą do czasu nadejścia aktów 2 i 3 oraz bounty packów. A znając obsuwy wydawców mogę spokojnie zacząć kontynuację aktu 1 po wakacjach przyszłego roku. Do tego czasu wjechało ATO

Ostatnio zmieniony 06 gru 2024, 09:34 przez Mr_Fisq, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
Zastanawiałem sie już od dłuższego czasu i w końcu się złamałem. Mam nadzieję że zrobią drugą taką promke na akt 2/dodatki za parę lat. Obecna cena jest zaporowa, ale przy takiej zniżce już do przełknięcia.
-
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 153 times
do grania we 2 potrzebny jest ten dodatek ks1 promo pack? ogólnie jak nie jestem kolekcjonerem to potrzebne są te dodatki ks1 i bounty pack czy olać to bo w podstawce jest wystarczająco kontentu (na co mi wygląda ale wolę się upewnić )
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Nie jest, materiały są do wydrukowania, tylko ten pack ma to w ładniejszej formie. Na pewno nie warto kupować promo packa jak zależy ci tylko na grze solo/2