Czołem! Ja też się podłącze,
ale dorzucę coś od siebie, bo wydaje mi się, że to pierwotna wersja Magnatów blokuje twórców. Gdyby nie było dylematu między pełnoprawnym tytułem a dodatkiem – grę mielibyśmy już dawno.
Z jednej strony jest juz pewnie gotowa rozbudowana wersja gry, ale z drugiej nie ma pomysłu jak ja wypuścić nie robiąc "w bambuko" wspierających czy posiadaczy pierwotnej wersji.
Myślę, ze sposobem jest wypuszczenie pełnoprawnej gry, ale całkowicie kompatybilnej z pierwszą wersją. Tak żeby to pierwotni Magnaci stali się swoistym dodatkiem do nowej wersji. Czymś ekstra.
Mianowicie najogólniej widzę to tak:
Gra powinna rozpoczynać się śmiercią Zygmunta Augusta, w czasie Konfederacji Warszawskiej, gracze spotykają się pod Warszawą, podczas pierwszej Wolnej Elekcji. Od razu przed oczami staje obraz Matejki.

Poza tym postawić na abstrakcję kosztem walorów edukacji historycznej.
Na przykład:
*Ahistoryczne Karty Konfliktów, bez dat, nazw konfliktów itd.,
*Królowie do wyboru spoza historycznych władców (np. Jan III Waza, Habsburgowie, syn Cara, król Piast + Walezy w pierwszej elekcji),
*Całkiem nowy komplet Kart Rodów (np. pozostawienie tylko Zamoyskich i Radziwiłłów, z ewentualną wymianą postaci na kartach i dodanie może nawet 4 nowych rodów),
*Zdublowane Karty Senatorów można wykorzystać do ustanowienia podwójnych urzędów dla Litwy i Korony (np. w grze 6 osobowej).
Głównym celem w takim przypadku jest stworzenie możliwości wykorzystania jak największej ilości komponentów pierwotnej wersji w nowej grze, bez ich jednoczesnego dublowania.
Jakby to dobrze rozplanować to posiadacz pierwotnej wersji Boże Igrzysko: Magnaci zyskuje ekstra co najmniej:
*Żetony Królów (9/12 unikatowe)
*Karty Rodów (3/5 unikatowe)
*Kart Konfliktów (100% unikatowe historyczne konflikty)
*Karty Ustaw (zdublowane, do ponownego użycia?)
*Karty Senatu (podwojne urzędy dla Litwy i Korony)
Kupując Magnaci: Wolna Elekcja dostajemy pełnoprawny tytuł, o wiele bardziej rozbudowany i na wyższym poziomie, z nową planszą i z szeregiem usprawnień. Jednocześnie posiadając pierwotną wersję zyskujemy wiele smaczków, a ludzie kupujący tylko Wolną Elekcję nie odczuwają różnicy.
Jako posiadacze Boże Igrzysko: Magnaci, mamy już "Odwrócony Dodatek" czyli pierwotną wersję gry, którą wydawca później może wypuścić w okrojonej małej wersji (bez planszy, zbędnych kart), jako dodatek do gry Magnaci: Wolna Elekcja.
Mi to pasuje, wilk syty i owca cała. Trochę to skomplikowane, być może niemożliwe do zrealizowania, ale mam nadzieję, że przekazałem swoją myśl dość czytelnie.
Nie mogę znaleźc instrukcji do Wolnej Elekcji, mógłby ktoś udostępnić projekt, bo linki w tym temacie wygasły?
Pozdrawiam serdecznie i wciąż czekam na Wolną Elekcję.