[Tychy] Spotkania planszówkowców w Wenecji

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Neurocide
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Neurocide »

Ja jestem chętny na Wyskoie Napięcie

I mam już Machinę - mozna w nią grac we 4 osoby , zasady są proste, gra po wytłumaczeniu zasad jak sazę będzie szybka.
Avantar pisze:Jaka to jest wersja "na hexach"? Ja mam tylko wydanie Galakty z dodatkiem Zeglarze
No widziałem tam nie na Hexach wersję dla 2 graczy. Na Hexaxh piszę, bo lansza jest jak plansza do NS HEX i ma hexy, wiec to jest chyba własnie ta z Galakty.
Awatar użytkownika
globiq

Post autor: globiq »

WN:

1.Aga :?:
2.Neurocide
3.Globiq
4....
5....
6....
Ostatnio zmieniony 22 lis 2006, 15:02 przez globiq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
globiq

Neurocide pisze:
I mam już Machinę - mozna w nią grac we 4 osoby , zasady są proste, gra po wytłumaczeniu zasad jak sazę będzie szybka.
Jestem chętny
Awatar użytkownika
AvantaR
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: AvantaR »

Neurocide - hmm to trzeba by sie zdecydowac - albo Wysokie Napiecie albo Osadnicy. Ja z checia zagram w WN (moge nawet swoj egzemplarz przywiezc), Osadnikow najwyzej sie odlozy na kiedy indziej (bo niestety WN trzeba liczyc 2 godziny, a nie wiem jak duzo czasu bede mial).

Pozdrawiam

Ps. Przypominam zeby liczyc mnie do Machiny ^^
Gór mi mało i trzeba mi więcej
Awatar użytkownika
Neurocide

Wysokie napiecie, Settlers of Catan czy Machina to nie są gry na 6 godzin chyba (chyba, ze sie mylę) jak GoT czy Mare Nostrum. Wiec mysle, że sie wyrobimy.
Priorytet mam taki: Machina (30-45min), Wysokie Napięcie - a Settlers może być potem.

Acha, tylko dla jasnaości - jak mi który będzie ględził i smędził, że karty za miękkie, że żetony za twarde to wywalam od stołu. To Tania Gra, wiec wydana jest badziewnie - jak Machina 1 - zapomnijecie o kolorach, o zaokraglonych kartonikach. Czepiac sie pozwalam zasad, bo placąc za machina nie płacisz za kolory i wykonanie, a za przyjmne reguły.
Awatar użytkownika
globiq

WN:

1.Aga :?:
2.Neurocide
3.Avantar
4.Globiq
5....
6....

Aga i ja koniecznie piszemy się na Settlers of Catan.

W tym momencie Aga będzie w piątek na 80%.
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Neurocide pisze:Wysokie napiecie, Settlers of Catan czy Machina to nie są gry na 6 godzin chyba (chyba, ze sie mylę) jak GoT czy Mare Nostrum. Wiec mysle, że sie wyrobimy.
Priorytet mam taki: Machina (30-45min), Wysokie Napięcie - a Settlers może być potem.

Acha, tylko dla jasnaości - jak mi który będzie ględził i smędził, że karty za miękkie, że żetony za twarde to wywalam od stołu. To Tania Gra, wiec wydana jest badziewnie - jak Machina 1 - zapomnijecie o kolorach, o zaokraglonych kartonikach. Czepiac sie pozwalam zasad, bo placąc za machina nie płacisz za kolory i wykonanie, a za przyjmne reguły.
A ja ostrzegam, ze narzekam na wydanie niezaleznie od tego czy to Portal czy nie (widze, ze jestes jakims wielkim fanem tego wydawnictwa). Oczywiscie, wiem czego mniej wiecej moge spodziewac sie za 35pln.

A jesli chodiz o czas machina powiedzmy 45 minut zasadami, Funkenschlag moim zdaniem minimum 2h (jesli ludzie mniej wiecej zasady znaja), Osadnicy to roznie od 1h do 2h (przy czym Zeglarzy sie dosc dlugo rozklada, jak to z dodatkiem bywa).

Takze zobaczymy, wezme Zeglarzy - jesli sie uda to zagramy. Jesli nie to moze ktos inny zagra ;)
Awatar użytkownika
globiq

Avantar - I jak sprawa z Industrią :?:
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

globiq pisze:Avantar - I jak sprawa z Industrią :?:
Osoba, ktora sprzedala mi ten (niestety) wadliwy egzemplarz zachowala sie bardzo porzadnie, gdyz sama napisala do wydawcy i jeste szansa, ze bede mial oryginalne kafelki. A jesli sie nie uda to przeslal mi skany, takze w razie czego ponaklejam sobie (poki co czekamy na odpowiedz wydawcy).

Pzdr
Awatar użytkownika
globiq

avantar pisze: ... sama napisala do wydawcy i jeste szansa, ze bede mial oryginalne kafelki.
Pzdr
No to bardzo cieszy.

Wezmę dzisiaj WN. Będziemy do 18.
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

No ja tez bede dopiero kolo godziny 18stej, gdyz na 17:30 mam ortodonte.

Wezme Osadnikow z Zeglarzami.

Pzdr
Awatar użytkownika
mrowka

Post autor: mrowka »

Globiq wybacz ja nie dalem rady dzisiaj i nie dam pewnie za tydzien, ale... jest organizowany konwent w Gliwicach 02.12.2006, dasz rade byc?

ps z tym za tydzien to tez tak na 100% nie wiem, moze sie uda chociaz na jedna partujke NX wpasc, trudno mi powiedziec - w czwartek musze na chwile porzucic planszowki na rzecz erpega (gracz grozi wypadkiem z bronia palna pod moim oknem, a ze jest policjantem sam rozumiesz ;), a w sobote konwent trzewika w Gliwicach, wiec piatek wypadalo by poswiecic na rzecz oddawania czci bostwom domowego ogniska. Ale jak mowie moze sie uda godzinke wyciac :D
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Post autor: Pat_Garret »

Kurde, właśnie wróciłem do Polski, włączyłem kompa i wszedłem na forum żeby przeczytać jak super było na ostatnim spotkaniu, a tu nic tylko same negatywy na temat knajpy. Wszyscy narzekają na obsługę, że nie miła, że chamska, wkurzająca, że trzeba szukać nowego miejsca. Ale za nim cokolwiek powiemy to co tak naprawdę złego zrobiła? Wylała na kogoś koktajl? podała zimną kawę? obraziła? Ja niczego takiego na poprzednich spotkaniach nie zauważyłem, uważam że jest spoko, a kelnerki są nastawione do nas, tak samo jak do innych klientów. Poza tym jest dużo miejsca, jest ciepło, jest dobre jedzenie i piwo :) , dobre oświetlenie i co najważniejsze bardzo łatwo się tam dostać i zaparkować. Jak naraie nie widzę potrzeby zmiany knajpy i czekam na relację z ostatniego spotkania :wink:.
"Over the hills and far away..."
Fallen

Post autor: Fallen »

Fifi powiem tak: na ostatnim spotakniu w ten piatek (24.11) obsługa była przemiła: najpierw czekalismy z 30min az do nas kelnerka podejdzie po czym zapytala sie chamsko "wy bedziecie cos zamawiać?" a my ze oczywiscie to nam dala karty i poszla... wróciła za jakies... 1,5h? i przyjeła zamówienie. Jej szczescie ze podała po 5min to co chcielismy anie po 30. Do tego ja nie wiem czy oni nas normalnie traktuja. Wiesz bywam tam czasem normalnie i obsluga jest mila i wogole a w piatki to oni sie patrza na nas jak na nie wiem kogo. To nie tworzy dobrej atmosfery.
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Fallen pisze:...na ostatnim spotakniu w ten piatek (24.11) obsługa była przemiła: najpierw czekalismy z 30min az do nas kelnerka podejdzie...
To dlatego, że mnie tam nie było :lol:. A tak na poważnie, moim zdaniem obsługa jest OK, a nawet jeśli nie to lepiej się tym nie przejmować, mamy graczy, stoły, gry, czego nam jeszcze potrzeba :wink:. Ale jeszcze napiszę że po za jednym czy dwoma incydentami to obsługa, jak dla mnie jest w porządku.
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

Pat Garret - po prostu, niektorzy ludzie szanuja siebie i nie lubia byc traktowani jak klient gorszej klasy, mimo, ze wydaje pieniadze jak kazdy inny.

Co do ostatniego spotkania, krotkie moje podsumowanie.

Spotkanie bardzo przyjemne, aczkolwiek dziwne. Dziwne glownie z powodu malej ilosci gier (byla mowa, ze jednak dotrzesz, takze nikt specjalnie wiekszej ilosci tytulow nie bral, takze - wybor byl umiarkowany niestety). Pierwszy raz zdarzylo sie, ze "stara gwardia" byla w mniejszosci! (przynajmniej tak mi sie wydawalo, aczkolwiek nie byly to jakies duze dyzproporcje. Cieszy zatem, ze osoby, ktore pojawily sie 2-3 spotkania temu juz sie zadomowily i przychodza regularnie.

No, ale w co gralismy? Zauwazylem na stolach T2R:Marklin, Wysokie Napiecie, Osadnikow z Zeglarzami, Machine II : Przeladowanie, Torresa i proby zagrania w Babel.

Osobiscie gralem w Osadnikow z Zeglarzami i Torresa. Co do Osadnikow - dziwna gra, poczatkowe rozstawienie powodowalo, ze strasznie slabo przychodzily surowce. A, ze Iza (i nie tylko) wyrzucala non stop te same liczby (np. 9) to gra toczyla sie dosc powoli. Pozniej jednak coraz bardziej nabierala tempa, ilosc surowcow drastycznie wzrastala i ... nawet nie zauwazylismy, ze Iza wygrala jakies 2 kolejki wczesniej gre (dopiero zauwazylismy przy 11 punktach zwyciestwa. Byl to scenariusz z karami cudow - niestety nikt nie pokusil sie o budowanie takowego (a szkoda, bo skutecznie wydluzyloby to gre i przyblokowalo prowadzacego gracza). Ogolnie - Osadnicy stracili troche w moich oczach, ale i tak z pewnoscia do nich wroce. Co do Torresa - tym razem zagralismy na prawidlowych zasadach, w 3 osoby. Teraz gra dopiero nabrala rumiencow - zazarta, agresywna - jak dla mnie super :D Niestety, aeragram musial sie zbierac i skonczylismy po 2 fazie gry.

Takze, do zobaczenia za tydzien.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Neurocide

Pokazałem Machinę II - nie wzbudziła raczej zachwytów, potem popchnąłem ją dalej i sam usiadłem do Wysokoego Napięcia. W sumie dwa razy siadałem i za drugim razem już poszło do końca. Najwyraźniej Iza to rzeźnik w spódnicy - wygrała najpierw w Osadników, a potem jeszcze w Wysokie Napięcie.

Nowa Gwardia - starsza od Starej Gwardii, rzeczywisci dopisuje i powieksza liczbę dusz. :)
Awatar użytkownika
Pat_Garret

avantar pisze:Pat Garret - po prostu, niektorzy ludzie szanuja siebie i nie lubia byc traktowani jak klient gorszej klasy, mimo, ze wydaje pieniadze jak kazdy inny.
Tzn. wydaje mi się, że Ja 8) też (jak Ci nieliczni) się szanuję, i nie sądzę, że z powodu planszówek traktowany jestem inaczej od innych klientów. Może nie tu leży problem :wink: . A jeśli chodzi o tego Włocha kucharza, który poprosił nas o przeniesienie się na inne stoliki, to w pewnym stopniu się z nim zgadzam. Po pierwsze był to czwartek, a nie piątek jak się z nimi umawialiśmy. Po drugie, uważam że jednak lepiej grać w sali bocznej, niż rozkładać się w tej głównej, gdzie co chwila wpada grupka piskliwych nastolatek lub roześmianych Włochów. Trochę głupio, że nie powiedział nam tego wcześniej, zanim się rozłożyliśmy, no ale już trudno.
byla mowa, ze jednak dotrzesz
Już wcześniej pisałem że nie zdążę, wracałem z Londynu. I jestem ciekaw kiedy polskie sklepowe półki będą tak wyglądać :D

Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 lis 2006, 20:40 przez Pat_Garret, łącznie zmieniany 1 raz.
Fallen

Post autor: Fallen »

osz... (to apropo zdjecia) az mi sie przypomnialo! Co wy na rundke Fortuny ? (o ile ja znajde:P) to taka staaara i lepsza wersja monopoly, ktora sie rózni...hmm... plansza? XD i nie wiem czy w monopoly mozna domki i hotele stawiac:P
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1610 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Pat_Garret napisał:
I jestem ciekaw kiedy polskie sklepowe półki będą tak wyglądać
Scrabble, Monopoly, Ryzyko (każda w kilku wersjach) plus parę innych gier. Czym tu się zachwycać? Tak wygląda półka z grami w przeciętnym hipermarkecie w Warszawie. No może Ticket to Ride w marketach nie ma, ale np. w dobrze zaopatrzonych sklepach specjalistycznych (Gryf czy Variete w Warszawie) jest chyba znacznie wiekszy wybór gier
Awatar użytkownika
Pat_Garret

Jednak nie był to żaden hipermarket, ani sklep specjalistyczny, tylko zwykła księgarnia. Do której wszedłem, bo na wystawie zauważyłem masę planszówek, tj. Axis and Allies, Railroad Tycon, Ticketa, Monopoly...
Awatar użytkownika
globiq

Mrowka - nie ma najmniejszego problemu, cierpliwie poczekam na rewanż.
Odnośnie konwentu w Gliwicach (02.12) to w dalszym ciągu mam wielki znak zapytania. W pracy nie mam jeszcze ułożonego grafiku na grudzień i istnieje duża "szansa", że będę tego dnia pracował :(

Co do Avanti:
Odnośnie obsługi nie mamy (Aga i ja) żadnych zażaleń. :)
Wbrew pozorom widzę plusy z ich strony, dają nam jakże potrzebny spokój a nie chodzą po zamówienia co 20-30 min.

Wprawdzie rozmawialiśmy o alternatywnych miejscach naszych spotkań. Pojawiło się parę dobrych pomysłów, moim zdaniem wartych konkretnego przedyskutowania ale to już w następny piątek.

Co do spotkania:
Zaczęliśmy Aga, Neurocide, Kacper i ja w Machine 2. Szczerze mówiąc nie wiedziałem czego się spodziewać. Ale na pierwszą rozgrywkę byłem miło zaskoczony. Gra się przyjemnie, gra ma proste zasady, wykonanie jak wykonanie: surowe lata 70, 80-te ;) klimat!
Następnie na stół wpadło WN w składzie: Aga, Aeragram, Neurocide i ja. Jakoś ten skład szybką się rozwiał (kilka rund, późna godzina). Aga, Aeragram z Avantar'em wylądowali na Torresie a w WN spróbowaliśmy tak: Iza, Neurocide i ja. Jak to Neurocide zaznaczył :)
Neurocide pisze: Iza to rzeźnik w spódnicy
Nic dodać nic ująć :twisted:

Mam prośbę:
Moglibyście wytłumaczyć jak 5-latkowi w jaki sposób wstawić zdjęcia na forum, mam kilka z ostatniego spotkania.DANKE :)
Awatar użytkownika
AvantaR
Kontakt:

globiq pisze:Mam prośbę:
Moglibyście wytłumaczyć jak 5-latkowi w jaki sposób wstawić zdjęcia na forum, mam kilka z ostatniego spotkania.DANKE :)
Wchodzisz na strone np. http://imageshack.us/
Wybierasz zdjecie z dysku, klikasz "host it!" Jak juz wrzuci to masz cos takiego jak " Thumbnail for forums". Kopiujesz ten link co tam jest w tym polu tekstowym obok i wklejasz do swojego posta na forum ;)

Garret - no spoko, tak jak mowie - moze jestem upierdliwy bo nie lubie wlochow :P
Awatar użytkownika
Użytkownik 21

Post autor: Użytkownik 21 »

Najlepiej obgadać sprawe avanti na forum tak żeby nie tracić czasu na granie w piątek. Proponuje żeby każdy przedstawił swoje stanowisko na ten temat. A potem się zadecyduje co dalej
Awatar użytkownika
globiq

ObrazekObrazekObrazek Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Dzięki Avantar :)
ODPOWIEDZ