Zastanawia mnie, o ile AR będzie chciał odpowiedzieć na te wszystkie żale o grind i czy w przyszłych kampaniach będzie się spędzało mniej czasu poza snami, czego wszyscy wydają się domagać. Bo skoro teraz naprędce obiecują "spatchować" podstawkę, to raczej nowych kampanii na tą samą modłę nie wypuszczą.
Etherfields (Michał Oracz)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Etherfields (Michał Oracz)
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1099 times
Tyle ze ten tryb nie jest odpowiedzia na grind. Menhiry mogli latwo "spatchowac" ale postanowili tego nie robić. To odpowiedz na za dluga kampanie. Przeciez ISS Vanguard tez bedzie mial grind bo będziemy wracac na odwiedzone planety. Taki element ich gier. Moim zdaniem czesto wynika ze slusznych decyzji. Slumbery jawily sie jako cos swietnego gdzie w przeciwienstwie do snow mamy istotne decyzje, regrywalnosc i poprostu niech to zrobią dobrze w dodatkach a nie wytna. Decyzje podejmowane podczas snow i swiata snow mialy bardzo istotnie wplywac na deck slumberow, wiele decyzji mialo byc niedowracalne. Gdy kogos uratujemy to pojawi sie w decku by nam pomoc a gdy innego skrzywdzimy to bedzie nas scigal.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Tylko że właśnie ludziom chyba nie chodzi o to, że gra jest za długa, tylko że za dużo czasu spędzają na czymś, co nie daje im dobrej zabawy. Nikt jakoś nie narzeka, że jest za dużo snów. Nie wiem też czemu AR tak to w updacie ujęli, jakby właśnie bezwzględna liczba godzin do ukończenia była problemem.brazylianwisnia pisze: ↑15 gru 2020, 09:35 Tyle ze ten tryb nie jest odpowiedzia na grind. Menhiry mogli latwo "spatchowac" ale postanowili tego nie robić. To odpowiedz na za dluga kampanie.
Typowy Polak ze mnie wychodzi: gry w rękach nie miałem, ale i tak ją będę oceniał, naprawiał i mówił, gdzie ktoś nawalił ;p
- brazylianwisnia
Tak jak pisałem. To nie jest ich odpowiedź na narzekania garstki ludzi a chec skrocenia kampanii do pierwotnie zakładanego czasu. Taki szybki tour.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1648 times
- Been thanked: 1829 times
Nie tylko złe SU&SD narzekają na Etherfields (recenzja No Pun Included):
https://www.youtube.com/watch?v=mrI77_q ... =emb_title
https://www.youtube.com/watch?v=mrI77_q ... =emb_title
- Gizmoo
- Has thanked: 3131 times
- Been thanked: 3059 times
Spoiler:

Przynajmniej wiem, co w 2021 opuści kolekcję. To będzie chyba pierwsza gra, którą sprzedam jako "nówka sztuka, w folii"

-
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 60 times
No cóż zdarza się. Trochę to wszystko nieporęczne.
Może trzeba w końcu przyciąć skalę i postarać się zrobić coś skromniejszego i eleganckiego.
The Broken Meeple też rozczarowany
Może trzeba w końcu przyciąć skalę i postarać się zrobić coś skromniejszego i eleganckiego.
The Broken Meeple też rozczarowany
-
- Has thanked: 611 times
- Been thanked: 553 times
Sytuacja podobna jak z TG, jedni rozczarowani, drudzy zachwyceni. Miałem anulować swojego pledge'a, ale ostatecznie go zostawiłem, bo jednak ta gra ma coś w sobie co mi się podoba. Zobaczymy, do jej otrzymania na pewno nie wesprę więcej gier AR dopóki mocno nie ogram zarówno Nemesis w lutym?( o tego się nie boję) i Etherfields.
ISS Vanguard wygląda ciekawie, ale tu poczekam spokojnie na drugą kampanię, o ile będzie w przyszłości.
ISS Vanguard wygląda ciekawie, ale tu poczekam spokojnie na drugą kampanię, o ile będzie w przyszłości.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3713 times
- Been thanked: 3897 times
Zagrasz ze mna

Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
- Has thanked: 1730 times
- Been thanked: 1057 times
Sądzę, że ludzie padli ofiarą hajpu. To nie jest aż tak tragiczna gra. To znaczy jako gra może jest słaba, ale jako ironiczny strumień świadomości przetykany zagadkami to jest nawet sympatyczna i momentami zabawna. Ale ja lubię Feudum i wiele wybaczam nieociosanym grom, więc proszę nie traktować mojej opinii zbyt poważnie 

- elayeth
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 196 times
Ku.de... ja kupiłem po kilku dobrych recenzjach, w tym Toma Vasela, a później pojawił się SUSD i NPI...

Miałem wątpliwości już na początku, teraz mam jeszcze większe. Pewnie do czasu jak otrzymam pojawi się znacznie więcej ocen, w tym tych od graczy... być może również sprzedam w folii...
AR spieszy się z wydawaniem jak CDPR... czyżby nowa polska tradycja...

- Gromb
- Has thanked: 932 times
- Been thanked: 412 times
Dobrze ze wsparliśmy Polską wersję. Przynajmniej anglojęzyczni gracze rozpoznają "bojem" gameplaye i instrukcje, a zanim nasze gry się pojawią liczę na poprawioną instrukcje, FAQ i może na oznaczenie tali w pudelku, co by nie lękać się, że zaspojleruje przypadkiem jakieś marzenie senne.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
- brazylianwisnia
Moge wam odrazu zaspojlowac ze SUSD i NPI brutalnie oceni ISS Vanguard, Bloodborne the board game, Trudvang Legends, Aeons Tresspas Odysse czy 7th Citadel. Jaki sens ma sluchanie opinii osob ktore nienawidza gier z kampania i rozbudowana narracja i nawet sie z tym nie kryja? Zadali sobie chociaż trud porownac Etherfileds z innymi tego typu grami aby pokazac ze "te dwie gry z kampania sa super a Etherfileds jest slaby bo"? Szanuje opinie SUSD ale w kwestii gier euro bo na tym sie znaja(i dlatego tez rzucaja w kontekcie kolosa euro - Gloomhaven), sa obiektywni i sa w stanie uargumentowac przykladami gdzie jest to zrobione lepiej. W kwestii takich gier jak Etherfileds predzej poslucham Dice Tower, Boardgameco czy Man vs Meeple bo wiem ze graja w takie gry i podobnie jak ja uwielbiają 7th Continent wiec beda potrafili ocenić z wiekszym sensem. Nawet nie wiem czy SUSD jakiegokolwiek ameri DC ocenilo dobrze a co dopiero takie gry.
Sprawa jest bardzo prosta: jesli lubicie gry z kampania i narracja, lubicie czy to 7th Continent czy Tainted Grail czy Kingdom Death Monster albo Middara to po co sluchac osob ktore ocenia te gry na 4/10? Etherfields raczej sie wam spodoba.
Jeśli nie lubicie wymienionych przeze mnie gier to co tu wogole robicie?
Sprawa jest bardzo prosta: jesli lubicie gry z kampania i narracja, lubicie czy to 7th Continent czy Tainted Grail czy Kingdom Death Monster albo Middara to po co sluchac osob ktore ocenia te gry na 4/10? Etherfields raczej sie wam spodoba.
- Muleq
- Has thanked: 205 times
- Been thanked: 216 times
A ja nawet nie wiem czy takie gry będą mi się podobały bo dla mnie Etherfields jest pierwszą tego typu grą. To co mnie w tej grze oczarowało to jej klimat i żadna recenzja tego nie zmieni. Oczywiście chciałbym żeby gra była również ciekawa mechanicznie ale to będę mógł sprawdzić dopiero po rozegraniu kilku partii. Natomiast to co dla mnie jest nie zrozumiałe to postawa osób, które na podstawie opinii innych osób już wiedzą, że gra nie będzie sie im podobała i nie mają nawet zamiaru jej odpakowywać. Ludzie, przecież to jest tylko opinia, mniej lub bardziej ale wciąż subiektywna. Ostatecznie to przecież Wam ta gra ma się podobać, a nie recenzentom. Czy znacie grę, która podobała się wszystkim?? Przypomina mi to trochę sytuację z kawału o tym jak zajączek poszedł przez las pożyczyć kosiarkę od misia i tak długo o tym myślał, że zaczął od słów Wsadź sobie tą kosiarkę do dupy
.

-
- Has thanked: 611 times
- Been thanked: 553 times
Zamiast SUSD i NPI polecam recenzję na kanale Not Bored Gaming, który fajnie pokazuje minusy, który przeszkadzały albo w pewnym momencie irytowały podczas grania, bez teatralnego wieszania psów jak czasami na innych kanałach się zdarza.
- Mr_Fisq
- Administrator
A tak przytoczyłabyś coś na poparcie Swoich tez? Skoro nienawidzą, i się z tym nie kryją, to w mig nam coś podrzucisz.brazylianwisnia pisze: ↑19 gru 2020, 00:04 Moge wam odrazu zaspojlowac ze SUSD i NPI brutalnie oceni ISS Vanguard, Bloodborne the board game, Trudvang Legends, Aeons Tresspas Odysse czy 7th Citadel. Jaki sens ma sluchanie opinii osob ktore nienawidza gier z kampania i rozbudowana narracja i nawet sie z tym nie kryja?
Ja ze swojej strony mogę napisać, że AH:LCG, Gloomhaven, i np. Imperial Assault SUSD'y ocenili bardzo pozytywnie.
Przytoczyła jakąś przykładową wzorcową pozytywna recenzję Etherfields?Zadali sobie chociaż trud porownac Etherfileds z innymi tego typu grami aby pokazac ze "te dwie gry z kampania sa super a Etherfileds jest slaby bo"? Szanuje opinie SUSD ale w kwestii gier euro bo na tym sie znaja(i dlatego tez rzucaja w kontekcie kolosa euro - Gloomhaven), sa obiektywni i sa w stanie uargumentowac przykladami gdzie jest to zrobione lepiej. W kwestii takich gier jak Etherfileds predzej poslucham Dice Tower, Boardgameco czy Man vs Meeple bo wiem ze graja w takie gry i podobnie jak ja uwielbiają 7th Continent wiec beda potrafili ocenić z wiekszym sensem. Nawet nie wiem czy SUSD jakiegokolwiek ameri DC ocenilo dobrze a co dopiero takie gry.
W TG męczy mnie grind, KD:M odpadł na etapie selekcji za "szczucie cycem". ¯\_(ツ)_/¯Sprawa jest bardzo prosta: jesli lubicie gry z kampania i narracja, lubicie czy to 7th Continent czy Tainted Grail czy Kingdom Death Monster albo Middara to po co sluchac osob ktore ocenia te gry na 4/10? Etherfields raczej sie wam spodoba.
Dziękuję lubiący cytowany post, za podpisaniem się pod wyproszeniem mnie z tego tematu. Też was lubię

Rozumiem, że to miejsce jest tylko dla oddanych fanów ameri DC, i przytaczanie niepochlebnych opinii jest niemile widziane.
Bawcie się dobrze
-
- Has thanked: 1730 times
- Been thanked: 1057 times
Myślę, że trochę przesadzasz, podobnie jak przesadził na końcu autor tego postu, który polubiłem. Tym niemniej zgadzam się z nim, że te dwie recenzje są podobną wtopą, jak np. recenzje Vassela gier Feudum i Dreamscape. Tylko może lepsze od strony rozrywkowej.
Mi się spodobało to, co powiedział KoA - że Etherfields to taka bardziej złożona paragrafówka, więc czego niby można po niej oczekiwać, jeśli chodzi o głębię rozgrywki. I zgadzam się z tym zdaniem w zasadzie całkowicie. I nie mam z tym problemu.
Osobiście w Gloomhaven nie grałem, tylko w Jaws of the Lion, ale dla mnie to właśnie Jaws miało tragiczną fabułę i sztuczny styl pisania. W Etherfields lepiej to wszystko płynie.
- Mr_Fisq
- Administrator
Dla mnie cały post ma stricte fanboyski wydźwięk, coś na kształt:feniks_ciapek pisze: ↑19 gru 2020, 09:50 Myślę, że trochę przesadzasz, podobnie jak przesadził na końcu autor tego postu, który polubiłem. Tym niemniej zgadzam się z nim, że te dwie recenzje są podobną wtopą, jak np. recenzje Vassela gier Feudum i Dreamscape. Tylko może lepsze od strony rozrywkowej.
Źli oni (SUSD NPI) nienawidzą naszych (ameri DC) i dlatego krytykują.
Skoro już wiadomo, kto jest z nami, a kto przeciwko nam, to teraz Ci co nie są z nami "won stont"

Ja nie widzę problemu w merytorycznej krytyce recenzji SUSD i NPI, tak samo jak Tomowi można było (z tego co pamiętam) jasno wskazać gdzie nie zrozumiał zasad Pracowni Snów, (a nie zarzucać mu nienawiść do gier abstrakcyjnych) tak samo można wskazywać gdzie SUSD i NPI nie mają racji.
Ale róbmy to merytorycznie, a nie wypraszając ludzi z wątku, i zarzucając recenzentom nienawiść.
Jakbym czytał przedpremierowy wątek o Cyberpunku 2077

- Shodan
- Has thanked: 520 times
- Been thanked: 484 times
Weźcie tylko pod uwagę, że te 2 negatywne recenzje nagrali goście, którzy nawet nie ogarnęli (w sumie niezbyt skomplikowanych) zasad, np. nie wiedzieli, że w slumberach jest opcja skip i jeszcze byli z tego dumni (bo he he wiadomo instrukcja słaba). Tymczasem ich zakichanym obowiązkiem jako rzetelnych recenzentów jest poświęcenie czasu na przyswojenie sobie zasad, oczywiście potem mogą skrytykować instrukcję.
Problem w tym, że to bardziej influencerzy niż recenzenci.
Ja ogarnąłem zasady na podstawie angielskiej instrukcji nie mając nawet jeszcze gry i jak teraz oglądam gameplaye, to łapię się za głowę jakie ludzie błędy popełniają. I nie chodzi o to, że jestem takim geniuszem tylko ludzie są tak leniwi, że żałują 2 godziny na przestudiowanie instrukcji, a potem wielki lament.
Problem w tym, że to bardziej influencerzy niż recenzenci.
Ja ogarnąłem zasady na podstawie angielskiej instrukcji nie mając nawet jeszcze gry i jak teraz oglądam gameplaye, to łapię się za głowę jakie ludzie błędy popełniają. I nie chodzi o to, że jestem takim geniuszem tylko ludzie są tak leniwi, że żałują 2 godziny na przestudiowanie instrukcji, a potem wielki lament.
- brazylianwisnia
Na wstępie Quintin z SUSD mowi ze on i jego grupa nie lubia gier kampani z duza narracja. Wypowiadali sie na temat Tainted Grail czy 7th Continent. Gloomhaven czy Imperial Assault to nie sa wielkie gry narracyjne. Pierwsze to euro a drugie to DC z mala iloscia fabuly. Arkham tez jest troche innym typem gry gdzie glowny nacisk jest na mechanike i to ona ciagnie cala gre. Jest stworzona zeby kampanie przechodzić wielokrotnie i pozniej juz nawet nie czyta sie fabuly.
Najepsza recenzja Etherfileds jest ta od boardgameco. Polecam bo to niesamowicie inteligentny gosc, swietnie sie go slucha i nie zaslepia go hype. Jest tez recenzja Dice Tower z seal of excellence jesli pamiętam i Man vs meeple.
Doskonale rozumiem ze mozna nie lubic tego typu gier jak Ty ale po co wtedy kupować kolejna taka sama gre? Jaki to ma sens? Sam nie jestem duzym fanym ameri. Uwielbiam poprostu gry z eksploracja i kampania dzieki czemu kazda kolejna rozgrywka nie jest taka sama i napisalem troche prowokacyjnie ale tylko po to by podkreslic sens wypowiedzi a nie trzymac drzwi ludziom co nie lubia gier fabularnych. Sensem jest ze nalezy patrzeć na recenzentow o podobnych gustach do naszych. Jak ktos nie lubi euro, dalby 3/10 Kanbanowi, Brass, Great Western Trail a ty uwielbiasz to obchodzilaby Ciebie jego opinia na temat Barrage czy On Mars? Tak samo jest tutaj. Uwielbiasz 7th Continent, Tainted Grail czy KDM to obejrz recenzenta co tez lubi, co mysli o Etherfileds.
- brazylianwisnia
Jak napisalem - to nie wyproszenie a podkreslenie wlasnej opinii. Troche mocne ale liczyłem na odebranie z przymrożeniem oka. Nie zli oni tylko oni poprostu nie lubia takich gier. To tak jakby czekać na opinie Gambita po 100 godz z FrosthavenMr_Fisq pisze: ↑19 gru 2020, 10:30Dla mnie cały post ma stricte fanboyski wydźwięk, coś na kształt:feniks_ciapek pisze: ↑19 gru 2020, 09:50 Myślę, że trochę przesadzasz, podobnie jak przesadził na końcu autor tego postu, który polubiłem. Tym niemniej zgadzam się z nim, że te dwie recenzje są podobną wtopą, jak np. recenzje Vassela gier Feudum i Dreamscape. Tylko może lepsze od strony rozrywkowej.
Źli oni (SUSD NPI) nienawidzą naszych (ameri DC) i dlatego krytykują.
Skoro już wiadomo, kto jest z nami, a kto przeciwko nam, to teraz Ci co nie są z nami "won stont"![]()
Ja nie widzę problemu w merytorycznej krytyce recenzji SUSD i NPI, tak samo jak Tomowi można było (z tego co pamiętam) jasno wskazać gdzie nie zrozumiał zasad Pracowni Snów, (a nie zarzucać mu nienawiść do gier abstrakcyjnych) tak samo można wskazywać gdzie SUSD i NPI nie mają racji.
Ale róbmy to merytorycznie, a nie wypraszając ludzi z wątku, i zarzucając recenzentom nienawiść.
Jakbym czytał przedpremierowy wątek o Cyberpunku 2077![]()

Nie ma sensu merytorycznie punktować ich recenzji bo oni poprostu przywiązują uwage do innych rzeczy. Dla mnie np sam fakt ze gra jest kampania, gram ciagle inna partie w innym miejscu w przeciwieństwie do normalnych gier to duzy plus bo np na solo ma to ogromne znaczenie. Uwielbiam eksploracje i moje decyzje na swiat gry, rozwoj mojej postaci. Dla nich to wszystko moze nie mieć duzego znaczenia i pewnie nie ma skoro w podonnych tytułach oceniaja zle a kazda z tych gier ma ogrom pozytywnych opinii. O to mi wlasnie chodzi ze nie ma dla mnie sensu taka opinia.
Ja chce z recenzji wiedziec czy Etherfileds jest lepszy od Tainted Grail, 7th Continent, KDM czy gorszy a nie czy kupic Etherfileds czy Gloomhaven(euro) lub Disco Elysium... Dla mnie tutaj jest najwieksze pudlo tych recenzji ze nie umejscowiaja ich w rankingu konkurencyjnych tytulow.
Z całym szacunkiem dla ShutUp&SitDown i Non Pun Included, ale ich recenzje to show. Czyli robienie scenek, głupich min (szczególnie ci z NPI, blee), dziwnych pozycji przy grze i ogólnego wydziwiania.
Ciężko z ich recenzji wyjść z własną opinią.
Ich recenzje to ekspresja ich własnych uczuć, choć często na siłę, które niewiele pomagają w zrozumieniu czy próbie oceny gry.
Często jedyne co się dowiadujemy to tylko że "podobało mi się".
Oglądam ich nie dla recenzji, bo tej tam nie ma, ale dla funu i showu.
Admin nad zaraz wyrzuci do tematu o recenzentach
Ciężko z ich recenzji wyjść z własną opinią.
Ich recenzje to ekspresja ich własnych uczuć, choć często na siłę, które niewiele pomagają w zrozumieniu czy próbie oceny gry.
Często jedyne co się dowiadujemy to tylko że "podobało mi się".
Oglądam ich nie dla recenzji, bo tej tam nie ma, ale dla funu i showu.
Admin nad zaraz wyrzuci do tematu o recenzentach
- Mr_Fisq
- Administrator
Nie wiem jak przeszedłeś z tego, że nie lubię grindu w TG, i szczucia cycem w KD:M, do podważania sensu zakupu przeze mnie Etherfields...brazylianwisnia pisze: ↑19 gru 2020, 10:53 Doskonale rozumiem ze mozna nie lubic tego typu gier jak Ty ale po co wtedy kupować kolejna taka sama gre? Jaki to ma sens? Sam nie jestem duzym fanym ameri. Uwielbiam poprostu gry z eksploracja i kampania dzieki czemu kazda kolejna rozgrywka nie jest taka sama i napisalem troche prowokacyjnie ale tylko po to by podkreslic sens wypowiedzi a nie trzymac drzwi ludziom co nie lubia gier fabularnych. Sensem jest ze nalezy patrzeć na recenzentow o podobnych gustach do naszych. Jak ktos nie lubi euro, dalby 3/10 Kanbanowi, Brass, Great Western Trail a ty uwielbiasz to obchodzilaby Ciebie jego opinia na temat Barrage czy On Mars? Tak samo jest tutaj. Uwielbiasz 7th Continent, Tainted Grail czy KDM to obejrz recenzenta co tez lubi, co mysli o Etherfileds.
Chciałem tego uniknąć, ale chyba jest to konieczne: Wytłumaczę się, dlaczego kupiłem Etherfields, żebyś nie musiał się silić na spekulacje na mój temat:
- lubię w grach przygodowych klimat, historię, poczucie rozwój postaci, różnorodność
- nie lubię w grach przygodowych "spulchniaczy" (czyli np. grindu), które sztucznie rozciągają czas rozgrywki nie dając nic w zamian, i wymuszając powtórne robienie tego samego/wielokrotne przechodzenie jednego scenariusza, nie lubię przesuszonej mechaniki (vide Gloomhaven)
Etherfields wydawał się oferować klimat, różnorodność, dużo rzeczy do odkrywania, zagadek, a miałem przy tym nadzieję, że nie powtórzy się problem grindu z TG.
W TG jest dla mnie upierdliwy grind; gra czeka na drugą falę i sprzedaż.
W Shadows of Brimstone jest dla mnie za mało historii (czeka na sprzedaż)
W AH:LCG (nie zgodzę się, że ta gra stoi mechaniką, dla mnie stoi klimatem, historią i powiązaniami mechaniki z historią), czas który spędzam nad układaniem talii.
Czy jak kupuję grę przygodową/DC ameri to jestem skazany na grind (TG), albo na kulawą historię (SoB), albo szaloną losowość (nad którą nie można w żaden sposób zapanować)?
IMHO nie, a w każdym razie nie powinno tak być.
Dlatego szukam DC które zostanie ze mną na dłużej.
Wkurzają mnie też fanboye zachwycające się grami (rewelacja, 10/10, gra bez wad) bo nic nie wnoszą do dyskusji, są tylko szumem hype'u.
Żeby wrócić do merytorycznej dyskusji odwołam się do rzeczy które wyłowiłem z recenzji "Influencerów":
1. Powtarzalność drzemek (SUSD)
2. Problem z zasadami (częściowo wynikający z konstrukcji gry) (SUSD)
3. Brak poczucia rozwoju (NPI) (powiązany z brakiem skalowania trudności gry wraz z rozwojem postaci, przy jednoczesnym zapewnieniu możliwości dołączenia do gry nowym graczom z nowymi- nierozwiniętymi postaciami)
Czy są to bezpodstawne zarzuty i hejt nienawistników, czy jednak realne problemy?
-
- Has thanked: 561 times
- Been thanked: 922 times
- Kontakt:
Zarówno SUSD i NPI chyba mają sporo racji w swoich krtytycznych uwagach ale forma podania... I samo to przyznanie się, że zasiadło się do gry nie znając dobrze reguł... Procz zwyczajowego narcyzmu bije od nich wołanie o dwie rzeczy: jedna to "cholera, uwiedź mnie!". Duży tytuł z KS ma ich po prostu porwać, oszołomić, czy wręcz upić i jak nie zdoła tego zrobić to trafia do maszyny mielącej, tudzież śmietnika. A drugi komunikat - KSy to w stanie aktualny zaraza, aberracja i należy unikać, nie kupować. Hm... może i ziarno prawdy w tym jest.
Przy okazji NPI i Etherfields nawet nie było takiego bezczelnego narcyzmu jak zazwyczaj, zwyczajowa wredota - skromnie tym razem podana (do czasu...), kabaretowość także była raczej stonowana... Ale chamstwo końcówki jest przemożne, niesmaczne i prymitywne. Nie wiem, może Efka, pozwolę sobie na ad personam, po prostu nielubi gier z Polski... Jakiś uraz?
Z Portalem także mu nie po drodze.
Mnie osobiście kampania i zapowiedź EF nie porwała, a wręcz odrzuciła bo motyw snów i ontologii snów jest kluczem do kiczu i łatwizny, że unikam wszelkich dziełek w takim settingu. W przypadku jednak trudnych gier, albo gier które są nie najprostsze w odbiorze to lubię dowiedzieć się, z jakim nastawieniem należy podejść (wg recenzenta), jakie oczekiwania utemperować, z jakiej perspektywy ująć grę - aby satysfakcjonowała od początku, lub też aby satysfakcję dało się "dowieźć" do końca rozgrywki. W tym ani NPI ani SUSD nie pomagają.
Przy okazji NPI i Etherfields nawet nie było takiego bezczelnego narcyzmu jak zazwyczaj, zwyczajowa wredota - skromnie tym razem podana (do czasu...), kabaretowość także była raczej stonowana... Ale chamstwo końcówki jest przemożne, niesmaczne i prymitywne. Nie wiem, może Efka, pozwolę sobie na ad personam, po prostu nielubi gier z Polski... Jakiś uraz?

Mnie osobiście kampania i zapowiedź EF nie porwała, a wręcz odrzuciła bo motyw snów i ontologii snów jest kluczem do kiczu i łatwizny, że unikam wszelkich dziełek w takim settingu. W przypadku jednak trudnych gier, albo gier które są nie najprostsze w odbiorze to lubię dowiedzieć się, z jakim nastawieniem należy podejść (wg recenzenta), jakie oczekiwania utemperować, z jakiej perspektywy ująć grę - aby satysfakcjonowała od początku, lub też aby satysfakcję dało się "dowieźć" do końca rozgrywki. W tym ani NPI ani SUSD nie pomagają.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2020, 15:29 przez tommyray, łącznie zmieniany 2 razy.
- brazylianwisnia
Szukasz chyba gry która nie istnieje. Odpowiada mi grind w TG, tak samo w 7th Continent. Dla mnie bez tego te gry bylyby słabsze bo sluza regulacji tempa a takze tworza gameplayowy sens - jak zautomatyzowac zdobywanie jedzenia. Dzięki temu z czasem czujemy sie bardziej obeznani na wyspie, lepiej polujemy, zdobywamy wiecej i szybciej(te zdania odnosza sie zarowno do 7C i TG). Zmierzam do tego ze dla roznych osob moze byc to problem w różnym stopniu. Dlatego powinni powiedzieć ze powtarzalnosc jest tu np wieksza/mniejsza niz w 7th Continent. Wtedy miałbym punkt odniesienia. Dla wielu osob te wady beda sluszne ale moj poglad jest taki:Mr_Fisq pisze: ↑19 gru 2020, 12:28 Czy jak kupuję grę przygodową/DC ameri to jestem skazany na grind (TG), albo na kulawą historię (SoB), albo szaloną losowość (nad którą nie można w żaden sposób zapanować)?
IMHO nie, a w każdym razie nie powinno tak być.
Dlatego szukam DC które zostanie ze mną na dłużej.
1.Powtarzalnosc z pewnością wystepuje ale jak duzy jest to problemami dla mnie? Nie wiem. Kolega na forum pisal przeciez tu o tym, jak sobie z tym poradzil i ze nie jest to deal breaker
2. Zasady to dla mnie chybiony argument. Nawet nie przeczytalem koncowej instrukcji a wiem jak w to grac. Moim zdaniem przesadzili z tym punktem a nie sprawdzenie drugiej strony dwustronnej karty przez SUSD jest słabe. Dlaczego Tom Vasel czy MvM nie mieli problemu z zasadami? Nawet jak instrukcja jest zle zrobiona to rozwiazanie tego problemu i obejrzenie filmiku z zasadmi. Przebrne przez kazde zasady, nawet tragicznie zrobione jesli wiem ze gra jest dobra.
3. Moim zdaniem to nie o brak rozwoju chyba chodzi a o niski poziom trudnosci? Tak to rozumiem bo ten rozwoj jednak jest. Tutaj ciezko ocenic bo nie gralem w gotowego EF. No ale jednak SUSD narzekalo na przegrane scenariusze wiec cos tu nie pasuje.
Problem polega na tym ze nie porownali to z innymi tego typu grami i odnosza sie malo profesjonalnie do tej recenzji(wrzucanie gry do kosza? Serio?). Gdyby powiedzili np ze ta gra jest na tym samy poziomie co 7th Continent czy TG to sprawa byłaby jasna. Ja bym wiedzial ze to gra dla mnie a ten kto nie lubi 7C wiedziałby zeby nie kupowac.
Dlatego polecam boardgameco. Mowi on o tych samych wadach co SUSD, zgadza sie z nimi a mimo to poleca gre, pokonal problemy i uwaza ze jest super. Robi to w bardziej merytoryczny sposob.
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 19 gru 2020, 13:23 przez brazylianwisnia, łącznie zmieniany 1 raz.