Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
manicminer
Has thanked: 91 times
Been thanked: 132 times

Re: Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Post autor: manicminer »

japanczyk pisze: 12 cze 2024, 13:54
Spoiler:

A jeśli zamawiasz burgera, a tam tylko kotlet i buła, dodatki to reszta, też to nazwiesz całym posiłkiem? Ja rozumiem że mata i żetony, ale gameplayowe dodatki to nie są tylko dodatki, szczególnie że masz jeszcze SG, które można kupić osobno do innych wersji, a do Portalowej to możesz sobie na yt oglądnąć.
Ja tam kupuję na GF, Portal to kaszana i jak komuś nie przeszkadza wersja ENG to stracić nie straci na niej. Nawet jeśli teraz wyda 1200zł. Kwestia dokupienia gildii po angielsku. Mamy kompletny exoerience bez łaski Portalu.
Awatar użytkownika
DaaV
Has thanked: 40 times
Been thanked: 40 times

Post autor: DaaV »

No ja też czekam, bo nie wszedłem w pierwszej zbiórce i teraz żałuję. Zobaczymy 21 czerwca co się pojawi w takim razie.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

manicminer pisze: 12 cze 2024, 14:14 A jeśli zamawiasz burgera, a tam tylko kotlet i buła, dodatki to reszta, też to nazwiesz całym posiłkiem?
Ja rozumiem że mata i żetony, ale gameplayowe dodatki to nie są tylko dodatki, szczególnie że masz jeszcze SG, które można kupić osobno do innych wersji, a do Portalowej to możesz sobie na yt oglądnąć.
gameplayowe dodatki, to wciaz DODATKI
Jak KDM'a kupujesz, to wciaz potrzebujesz 12 dodatkow zeby poczuc, ze gra jest kompletna czy wystarczy ci sama podstawka oferujaca setki godzin zabawy?
Nie wiem po co ta licytacja, bo dodatki tutaj nie wrzucaja do gry nic co by bylo w niej potrzebne od pierwszej gry - poszerzaja gre w roznych kierunkach, zmieniaja ja, na pewno nie sa niezbedne
Awatar użytkownika
Maleficii
Has thanked: 24 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Maleficii »

japanczyk pisze: 12 cze 2024, 14:30
manicminer pisze: 12 cze 2024, 14:14 A jeśli zamawiasz burgera, a tam tylko kotlet i buła, dodatki to reszta, też to nazwiesz całym posiłkiem?
Ja rozumiem że mata i żetony, ale gameplayowe dodatki to nie są tylko dodatki, szczególnie że masz jeszcze SG, które można kupić osobno do innych wersji, a do Portalowej to możesz sobie na yt oglądnąć.
gameplayowe dodatki, to wciaz DODATKI
Jak KDM'a kupujesz, to wciaz potrzebujesz 12 dodatkow zeby poczuc, ze gra jest kompletna czy wystarczy ci sama podstawka oferujaca setki godzin zabawy?
Nie wiem po co ta licytacja, bo dodatki tutaj nie wrzucaja do gry nic co by bylo w niej potrzebne od pierwszej gry - poszerzaja gre w roznych kierunkach, zmieniaja ja, na pewno nie sa niezbedne
Muszę poszukać jakiegoś porównania samej podstawki do podstawki z dodatkami. W przypadku CP2077 przegapiłem KS i wyszło na to, że gra jest mocno okrojona (retail). Jeżeli DWfA jest podobnie, to chyba warto kupić dodatki.
Faello
Has thanked: 37 times
Been thanked: 55 times

Post autor: Faello »

japanczyk pisze: 12 cze 2024, 13:54 Ale skad przekonanie, ze cala gra to podstawka PLUS dodatki
Cala gra to podstawka, dodatki to dodatki

Jak idziesz do restauracji i zamawiasz burgera, to mowisz, ze dostales okrojony posilek jak nie wziales burgera z frytkami i cola?
Podstawka to kompletne doswiadczenie, grajac w nia nie czulem zeby mi czegokolwiek brakowalo
Trochę nietrafione porównanie bo najesz się i samymi frytkami i samym burgerem jak sobie ich odpowiednią ilość odpowiednio zamówisz.

Tymczasem:

Czy możesz grać w samą podstawkę Dune: TAK
Czy możesz grać w sam dodatek Dune: NIE.

Znaczy możesz sobie poturlać figurkami z samego dodatku, a z pudełka zrobić tackę na kości.

Czy możesz grać w Dune z dodatkami: TAK

Pełne doświadczenie to podstawka i dodatki ew. dla kogoś jeszcze peryferia typu mata (tutaj jesteśmy blisko prawdy obiektywnej) tymczasem japanczyk twierdzi że pełne doświadczenie dla niego to podstawka (tutaj mamy subiektywne odczucie japanczyka oraz ew. innych przywiązanych do logiki pudełek).

Mam nadzieję że nikogo nie obraziłem za bardzo schodząc do poziomu łopatologicznego, ale jednak sformułowanie "grając w nią (ja - podmiot domyślny - Pan japanczyk) nie czułem..." czyli Pan japanczyk nie czuł, a Pan Faello czuł. A jak macie wszystkie dodatki do podstawki to nic nie musicie czuć i tłumaczyć, oczka puszczać itd. że to kompletne doświadczenie bo realnie na ten moment macie wszystko. Kurtyna.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Faello pisze: 12 cze 2024, 14:47 Pełne doświadczenie to podstawka i dodatki
Nie no sorry, ale to jest bzdura
Grales w Dune bez i z dodatkami? Bo ferujesz takim zdanie z ktorym sie absolutnie nie moge zgodzic

To co ty wypisujesz, to zadna prawda, ale rowniez twoje subiektywne odczucia - i jesli uwazasz, ze gra oferuje kompeltne doswiaczenie z dodatkami - sure, go ahead, mozesz tak uwazac, ja za to odpowiem, ze nie czulem zeby dodatki byly mi do czegokolwiek potrzebne grajac w sama podstawke.
jediwolf
Has thanked: 111 times
Been thanked: 101 times

Post autor: jediwolf »

Jak to będzie z wersją od Portala? Standardowo dostaniemy kastrata z wyciętą 1/3 zawartości bo to były exy na zbiórce i portal nie potrafi się dogadać z cmonami? Bo jak tak to chyba wolę we wersję angielską wejść.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 334 times
Been thanked: 1003 times
Kontakt:

Post autor: raj »

Faello pisze: 12 cze 2024, 14:47 Pełne doświadczenie to podstawka i dodatki ew. dla kogoś jeszcze peryferia typu mata (tutaj jesteśmy blisko prawdy obiektywnej) tymczasem japanczyk twierdzi że pełne doświadczenie dla niego to podstawka (tutaj mamy subiektywne odczucie japanczyka oraz ew. innych przywiązanych do logiki pudełek).

Mam nadzieję że nikogo nie obraziłem za bardzo schodząc do poziomu łopatologicznego, ale jednak sformułowanie "grając w nią (ja - podmiot domyślny - Pan japanczyk) nie czułem..." czyli Pan japanczyk nie czuł, a Pan Faello czuł. A jak macie wszystkie dodatki do podstawki to nic nie musicie czuć i tłumaczyć, oczka puszczać itd. że to kompletne doświadczenie bo realnie na ten moment macie wszystko. Kurtyna.
Twoja argumentacja jest inwalidą. Trzymając się twojej wykładni, jeżeli za rok pokaże się kolejny dodatek, to nagle okaże się, że granie tylko w podstawkę i wydane wcześniej dodatki jest niepełnym, wręcz upośledzonym doświadczeniem.

Czy można kupić sama podstawkę i ograniczyć się do grania tylko w nią? Jak najbardziej można. Czy można czerpać z tego zadowolenie i satysfakcję? Tak. Czy podczas rozgrywki w podstawkę ma się poczucie, że czegoś w niej brakuje?
Nie, jest kompletna grą.

Ty pewnie będziesz twierdził, że zdecydowanie brakuje tego co jest w dodatkach.
A gdyby te dodatki nie istniały, to czy i tak byłbyś zainteresowany graniem w tę grę?
Ja tak. Japanczyk, także. Pewnie również całkiem sporo ludzi.
Powiem więcej, dochodzę do wniosku, że razem z dodatkami ta gra będzie dla mnie zdecydowanie za droga, więc rozważam zakup samej podstawki.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

jediwolf pisze: 12 cze 2024, 14:55 Jak to będzie z wersją od Portala? Standardowo dostaniemy kastrata z wyciętą 1/3 zawartości bo to były exy na zbiórce i portal nie potrafi się dogadać z cmonami? Bo jak tak to chyba wolę we wersję angielską wejść.
...
fascynujaca jest ignorancja
wchodzisz do temuatu, w ktorym omawiany jest ten temat od strony i rzucasz swoje zdanie lejac na wszystko co zostalo wyzej napisane

ale do meritum - exy to alternatywni liderzy, troche plastiku zamiast zetonow (sicze/miasta) i jedna wielka figurka czerwia w podstawce
Ponadto jest dodatek oznaczony jako KS ex (smugglers/desert war)

Gra jest kompletna bez powyzszej zawartosci - czy possible futures wzbogaca gre? na pewno jest to fajny smaczek dla fanow Dune. Czy jest niezbedny? Absolutnie nie.
Tak samo jest z pozostalymi dodatkami, chociaz nowy wyglada interesujaco szczegolnie dla Atrydow
gregoff
Has thanked: 631 times
Been thanked: 206 times

Post autor: gregoff »

𝐃𝐔𝐍𝐄: 𝐖𝐎𝐉𝐍𝐀 𝐎 𝐀𝐑𝐑𝐀𝐊𝐈𝐒 📣 Od wczoraj w serwisie Gamefound trwa przedsprzedaż dodatku Desert War do Dune: Wojny o Arrakis. Według informacji CMON potrwa ona przez kilka miesięcy. Wydawnictwo Portal Games przygotuje polską edycję dodatku najprawdopodobniej w 2025 roku, razem z innymi partnerami lokalizującymi tę serię na rynkach nieanglojęzycznych.

Chcieliśmy zaprosić polskich graczy 21 czerwca na nasz kanał YT i wszystkie inne Portalowe media. Na ten dzień przewidujemy start przedsprzedaży polskiej edycji Dune: Wojny o Arrakis wraz z rozszerzeniem Gildia Kosmiczna oraz... No właśnie, przygotowujemy tu specjalną ofertę.

Co przygotowujemy? Jaka szeroka będzie dostępność unikatów? Jak prezentują się terminy premier i realizacji? O tym wszystkim już 21 czerwca na Planszówkach TV, w kanałach Portalu oraz planszówkowych serwisach informacyjnych.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Post autor: Moonday »

jediwolf pisze: 12 cze 2024, 14:55 Jak to będzie z wersją od Portala? Standardowo dostaniemy kastrata z wyciętą 1/3 zawartości bo to były exy na zbiórce i portal nie potrafi się dogadać z cmonami? Bo jak tak to chyba wolę we wersję angielską wejść.
To akurat wina CMON bo taki sobie wymyślili model biznesowy i żaden lokalizujący lokalny wydawca nie zlokalizuje dodatkowej zawartości. Winą obarczaj CMON. Portal robi co może i daje w przedsprzedaży dodatki ekskluzywne w oryginalnym języku. Na tyle mogą sobie pozwolić.
manicminer
Has thanked: 91 times
Been thanked: 132 times

Post autor: manicminer »

Moonday pisze: 12 cze 2024, 15:25
To akurat wina CMON bo taki sobie wymyślili model biznesowy i żaden lokalizujący lokalny wydawca nie zlokalizuje dodatkowej zawartości. Winą obarczaj CMON. Portal robi co może i daje w przedsprzedaży dodatki ekskluzywne w oryginalnym języku. Na tyle mogą sobie pozwolić.
No oprócz Niemców i Francuzów to żaden nie zlokalizuje. Nawet SG będą mieli dostępne jako osobny dodatek. Więc o czym ty mówisz?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

manicminer pisze: 12 cze 2024, 15:32 No oprócz Niemców i Francuzów to żaden nie zlokalizuje. Nawet SG będą mieli dostępne jako osobny dodatek. Więc o czym ty mówisz?
Pewnie mowi o tym, ze Niemiecka i Francuska wersje lokalizuje sam CMON, a nie lokalni partnerzy jak wersje polska i ukrainska
jediwolf
Has thanked: 111 times
Been thanked: 101 times

Post autor: jediwolf »

japanczyk pisze: 12 cze 2024, 15:42
Pewnie mowi o tym, ze Niemiecka i Francuska wersje lokalizuje sam CMON, a nie lokalni partnerzy jak wersje polska i ukrainska
A nie wynika to z tego, że Niemcy mają taką politykę, że wszystko co u nich wydawane musi być również dostępne w języku niemieckim? Dlatego tam każdy film czy serial ma mieć do wyboru niemiecki dubbing.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

jediwolf pisze: 12 cze 2024, 15:57 A nie wynika to z tego, że Niemcy mają taką politykę, że wszystko co u nich wydawane musi być również dostępne w języku niemieckim? Dlatego tam każdy film czy serial ma mieć do wyboru niemiecki dubbing.
A z czego to ma wynikac?
Nie kazda gre na rynek niemiecki CMON wydaje wlasnym sumptem - np. DMD czy Godfather byl wydawane przez Asmodee na rynek niemiecki

Dlatego tez w ramach tego, ze CMON sam wydaje moze zaoferowac wersje ekskluzywna, ktora nie jest dostepna w retailu

A jako, ze Portal juz pewnie puscil do produkcji retail, to nie moze po prostu sam skanibalizowac swojej wersji produktu (ktory ma byc dostepny we wrzesniu, a wersja CMON bedzie dostarczona juz w 2025)
ArtIO
Has thanked: 26 times
Been thanked: 51 times

Post autor: ArtIO »

manicminer pisze: 12 cze 2024, 15:32
Spoiler:
No oprócz Niemców i Francuzów to żaden nie zlokalizuje. Nawet SG będą mieli dostępne jako osobny dodatek. Więc o czym ty mówisz?
Od lat CMON wydawał KS w języku francuskim. Natomiast jeżeli chodzi o język niemiecki to nic dziwnego jako że jest jeden z większych rynków gier planszowych w Europie. Portal ma najlepsza współpracę z CMON jako lokalizator ostatnio nawet kampanie na KS była w języku polskim. Ale CMON to chyba wprowadził standard, wszystko co jest oznaczone KSE zostaje KSE, ale jest zaznaczone że mogą sprzedawać w ramach eventów albo na kampaniach crowdfundingowych.
Atk
Has thanked: 549 times
Been thanked: 339 times

Post autor: Atk »

Chyba cię trochę poniosło, bo portal jak mało kto umie od nich wyciągnąć rzeczy, o których inni w retail mogą tylko marzyć.

To nie jest kwestia ile się wyciągnie, tylko jak bardzo główny wydawca chce ją okroić, zachęcając tym ludzi następnym razem do drogiej zbiórki, a nie tańszego retail.

Co do dodatku
Są dodatki, które urozmaicają grę, a są dodatki które ewidentnie z gry zostały wycięte specjalnie pod KS.
Z tego co japończyk pisze, to odnoszę wrażenie, że te właśnie takie nie są, a co za tym idzie są tylko opcja przy pełnej grze podstawowej.

Co innego np taki pierwszy dodatek do Barrage. Widać gołym okiem, że to wycięte część podstawki.
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 141 times
Been thanked: 200 times

Post autor: Yooreck »

Ja może dodam odczucie po 5 grach: mam carryalla, ale na razie nie czuję potrzeby dodawania niczego. Podstawka nie ma jakichś braków, dla mnie jest super gra sama w sobie, jutro gram ponownie :)

Pewnie będę wiedział lepiej jak już zagram w Smugglers, ale po przeczytaniu instrukcji mam wrażenie, że to bardziej urozmaicenie niż coś co koniecznie trzeba mieć. Spacing Guild wydaje się więcej zmieniać, ale to też będzie w retail.

Także moim zdaniem wersja retail jest zdecydowanie normalną, kompletną grą. Jak komuś bardzo się podoba i planuje dużo grać, to dopiero wtedy all in ma sens.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Seykan
Has thanked: 159 times
Been thanked: 158 times

Post autor: Seykan »

Myślicie, że Spacing Guild uda się kupić w wersji ENG w Polsce za jakiś czas? Wszędzie wyprzedany, a tylko to mnie powstrzymuje od kupienia all ina…

Jeśli chodzi o Diunę to chciałbym mieć wszystko :/
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Seykan pisze: 13 cze 2024, 18:22 Myślicie, że Spacing Guild uda się kupić w wersji ENG w Polsce za jakiś czas? Wszędzie wyprzedany, a tylko to mnie powstrzymuje od kupienia all ina…

Jeśli chodzi o Diunę to chciałbym mieć wszystko :/
Na pewno, po prostu kwestia dodruku :)
Awatar użytkownika
Maleficii
Has thanked: 24 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Maleficii »

Yooreck pisze: 13 cze 2024, 16:58 Ja może dodam odczucie po 5 grach: mam carryalla, ale na razie nie czuję potrzeby dodawania niczego. Podstawka nie ma jakichś braków, dla mnie jest super gra sama w sobie, jutro gram ponownie :)

Pewnie będę wiedział lepiej jak już zagram w Smugglers, ale po przeczytaniu instrukcji mam wrażenie, że to bardziej urozmaicenie niż coś co koniecznie trzeba mieć. Spacing Guild wydaje się więcej zmieniać, ale to też będzie w retail.

Także moim zdaniem wersja retail jest zdecydowanie normalną, kompletną grą. Jak komuś bardzo się podoba i planuje dużo grać, to dopiero wtedy all in ma sens.
Na taką odpowiedź czekałem.

Skoro zasadniczo Smugglers tylko trochę urozmaica rozgrywkę, to chyba nie ma co się w to pchać. Masz może ten dodatkowy kontent z KS, o którym pisał Japańczyk ? Jak tak, to jak go oceniasz ?
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 141 times
Been thanked: 200 times

Post autor: Yooreck »

Maleficii pisze: 14 cze 2024, 12:33
Yooreck pisze: 13 cze 2024, 16:58 Ja może dodam odczucie po 5 grach: mam carryalla, ale na razie nie czuję potrzeby dodawania niczego. Podstawka nie ma jakichś braków, dla mnie jest super gra sama w sobie, jutro gram ponownie :)

Na taką odpowiedź czekałem.

Skoro zasadniczo Smugglers tylko trochę urozmaica rozgrywkę, to chyba nie ma co się w to pchać. Masz może ten dodatkowy kontent z KS, o którym pisał Japańczyk ? Jak tak, to jak go oceniasz ?
Ja mam cały content, ale z nim jeszcze nie grałem, dlatego nie mogę go w 100% ocenić. Natomiast moja perspektywa jest taka: mam wszystko i po 5 grach nie mam potrzeby nic dokładać. Plus czytałem co dodają i są to rzeczy, które na pewno dołożę, bo planuję grać dużo, ale bardziej po 10-20 rozgrywkach. Na pierwszy strzał pewnie pójdzie Spacing Guild, które i tak jest w retailu.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 276 times
Been thanked: 192 times

Post autor: Mrukar »

Zastanawiałem się nad Diuną, ale ta plansza jest tak wielka (70x100 z tego co kojarzę), że muszę sobie darować. Ma to w ogóle jakieś uzasadnienie?
Awatar użytkownika
SetkiofRaptors
Has thanked: 251 times
Been thanked: 388 times

Post autor: SetkiofRaptors »

Mrukar pisze: 14 cze 2024, 14:13 Zastanawiałem się nad Diuną, ale ta plansza jest tak wielka (70x100 z tego co kojarzę), że muszę sobie darować. Ma to w ogóle jakieś uzasadnienie?
Pewnie wielkość figurek bo

Cool Mini or Not.

A mnie się nadal łatwiej liczy szczescianiki :/
Wrocław. Kupiłem sobie już Inis i jest super.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Ma uzasadnienie- na jednym polu mogą być dwa oddziały, w sumie 10 figurek 28mm, jest na nie miejsce, więc nic dziwnego ze mapa jest spora
ODPOWIEDZ