Pierwsza gra strategiczna
- mat_eyo
- Has thanked: 963 times
- Been thanked: 1502 times
- Kontakt:
Re: Pierwsza gra strategiczna
Ja również bym oddał głoś na Claustrophobię. Świetna gra, klimatyczna, trzymająca w napięciu, różnorodna i regrywalna (scenariusze, asymetryczność), szybka, nietrudna, pięknie wydana (figurki!). Gdybym dostał taką planszówę mając lat 12 to bym się w majty posikał ze szczęścia.
- Bea
- Been thanked: 6 times
Ogólnie gra się bardzo dobrze skaluje na dwie osoby, bo dla różnej liczby graczy są różne plansze. jedyne co to nie bardzo nam się podobała licytacja w grze dwuosobowej i ją troszkę zmieniliśmy, ale widzę, że inni grają normalnie, tak jak jest w zasadach. Patrz wątek: http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 16#p475945eXtrim pisze:Poczytałem trochę na jej temat i zbiera dobre opinie, ale podobno najlepiej jest grać w nią we 4-5 osób.Bea pisze:To ja polecę Evo. Talizman jest strasznie długi i mało strategiczny.
Grałaś może w nią we dwie osoby, możesz coś więcej napisać?
Wielkie dzięki za wszystkie propozycje!
W pośród wszystkich zaproponowanych przez was gier, myślę że najlepiej pod względem tematyki sprawdzi się któraś z tych dwóch:
Claustrophobia
Descent: Wędrówki w mroku
Doradźcie proszę jeszcze, którą z nich sami, na moim miejscu byście kupili.
W pośród wszystkich zaproponowanych przez was gier, myślę że najlepiej pod względem tematyki sprawdzi się któraś z tych dwóch:
Claustrophobia
Ciekawa propozycja,azzido pisze:A może ta gra:)?
https://www.youtube.com/watch?v=rNdIhK- ... ata_player
ale z tego co wyczytałem na forum, gra świetnie się sprawuje na 3-5 osób, gorzej natomiast na 2 osoby, a ten ostatni wariant będzie najczęściej grywany.
Ponawiam prośbę o pomoc w wyborze gry, z poprzedniego mojego posta.
- Brylantino
- Been thanked: 216 times
Szkoda, że żadna z nich nie jest grą strategiczną ale nvmeXtrim pisze:Wielkie dzięki za wszystkie propozycje!
Claustrophobia

A czy Claustrophobie załapie 9 latek ? Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii ?
- rzaba
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 2 times
grałem z moim młodym jak mial 6 lat (nie było to moze pelnoprawne granie ale zasady opanowal), 9-latek spokojnie da radeLubel pisze:A czy Claustrophobie załapie 9 latek ? Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii ?
Szkoda, że żadna z nich nie jest grą strategiczną ale nvm
Ja z tych dwóch bym wybrał Claustrophobie. IMO dużo fajniejszy klimat i ciekawsza mechanika, aniżeli w Descencie.[/quote]
Tak wiem, że nie są to gry strategiczne,
zakładając temat sam za bardzo nie wiedziałem czego szukam.
Wezmę wiec Claustrophobie.
Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za pomoc.

Tak wiem, że nie są to gry strategiczne,
zakładając temat sam za bardzo nie wiedziałem czego szukam.
Wezmę wiec Claustrophobie.
Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za pomoc.