Możesz obydwie, ale moim zdaniem działa to w ten sposób, że najpierw rozwalasz outpost, a dopiero bazę (zgodnie z zasadą działania outpostów, że one w pierwszej kolejności muszą być zniszczone). Innymi słowy, jeśli przeciwnik ma 2 outposty i 1 bazę, to musisz rozwalić najpierw oba outposty, w tym jeden ze zdolności tej karty, a jeden z racji normalnego ataku. Przynajmniej uważam, że tak powinno być, na 100% pewien nie jestem.sobee_ pisze:3. missile mech - you may destroy target base - czy mogę za pomocą tej zdolności rozwalić outpost czy tylko bazę - czyli np. przeciwnik posiada dwa outposty z obroną każdy po 6, czy mogę za pomocą missile mecha zniszczyć od razu te dwa outposty - pierwszy za pomocą 6 ataku a drugi za pomocą wspomnianej umiejętności
Star Realms - pytania i wątpliwości
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Re: Star Realms
Dokładnie tak jest.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 14 times
Tu się nie zgodzę na karcie jest wyraźnie liczy się jako sprzymierzeniec dla wszystkich frakcji[/th0m4s pisze:zakwas pisze:Wybierasz jedna frakcję.sobee_ pisze:Witam, mam kilka pytań odnośnie gry, a mianowicie:
1. mech world - jak działa ? nie wiem czy dobrze rozumiem - jeżeli jest w grze i np. zagrywam kartę z frakcji blob - mech world liczy się jak by był z frakcji blob i mogę zrobić bonusa z karty blob ? liczy się tylko do jednej z kart czy więcej, czyli jak np. poza blob mam jeszcze trade federation to wtedy wybieram jaką frakcję przyjmuje mech world ?
Masz racje. Nie pamiętałem dokładnie zapisu.
- Olgierdd
- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 93 times
Zgadza się. Jeżeli są w grze outposty i bazy, to najpierw trzeba wybrać outposty. Jest jednak taki myk, że można outpost zniszczyć zwykłym atakiem przed użyciem zdolności missile mecha - np. zaatakować "ręcznie" outpost o sile 4, a potem zniszczyć ze zdolności bazę o sile 8.Miszon pisze:Dokładnie tak jest.Możesz obydwie, ale moim zdaniem działa to w ten sposób, że najpierw rozwalasz outpost, a dopiero bazę (zgodnie z zasadą działania outpostów, że one w pierwszej kolejności muszą być zniszczone). Innymi słowy, jeśli przeciwnik ma 2 outposty i 1 bazę, to musisz rozwalić najpierw oba outposty, w tym jeden ze zdolności tej karty, a jeden z racji normalnego ataku. Przynajmniej uważam, że tak powinno być, na 100% pewien nie jestem.sobee_ pisze:3. missile mech - you may destroy target base - czy mogę za pomocą tej zdolności rozwalić outpost czy tylko bazę - czyli np. przeciwnik posiada dwa outposty z obroną każdy po 6, czy mogę za pomocą missile mecha zniszczyć od razu te dwa outposty - pierwszy za pomocą 6 ataku a drugi za pomocą wspomnianej umiejętności
Dobra, kolejne pytanie - moja tura, wykładam pięć kart, są np. 4 scouty i Missile Bot który ma główną zdolność: 2 ataku oraz "you may scrap a card in your hand or discard pile", według tego mam cztery kredyty na zakup statków a więc kupuję sobie coś za te cztery kredyty a następnie "zagrywam" missile bota - czyli atak na przeciwnika za 2 oraz chcę zezłomować kartę z ręki - i tutaj moje pytanie - czy w takim przypadku jaki podałem mogę zezłomować scouta po tym jak wykorzystałem jego kredyt na zakup, czy muszę go zezłomować wcześniej tj. tak że nie będę mógł go wykorzystać ?
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Jeżeli wykrzystałeś kartę to nie możesz jej scrapować.sobee_ pisze:Dobra, kolejne pytanie - moja tura, wykładam pięć kart, są np. 4 scouty i Missile Bot który ma główną zdolność: 2 ataku oraz "you may scrap a card in your hand or discard pile", według tego mam cztery kredyty na zakup statków a więc kupuję sobie coś za te cztery kredyty a następnie "zagrywam" missile bota - czyli atak na przeciwnika za 2 oraz chcę zezłomować kartę z ręki - i tutaj moje pytanie - czy w takim przypadku jaki podałem mogę zezłomować scouta po tym jak wykorzystałem jego kredyt na zakup, czy muszę go zezłomować wcześniej tj. tak że nie będę mógł go wykorzystać ?
Inaczej mówiąc - alko korzystasz z karty albo ją złomujesz

-
Dokładnie. Zagrana karta nie jest już "in your hand"
.
Dlatego lepiej scrapować z discardu.

Dlatego lepiej scrapować z discardu.
planszomania.pl - 10%
Ok, ale np. karta Ram - od blobów - ma trzy opcje 1 główna opcja ma atak 5, druga dodatkowa związana z frakcją - atak 2, a trzecia że mogę ją zezłomować i wtedy otrzymam 3 kredyty. Mam to rozumieć tak, że mogę wykorzystać te trzy opcje tj. w sumie mogę osiągnąć 7 ataku a na koniec po wykorzystaniu tego ataku zezłomować i otrzymać 3 ?
Tak samo się to tyczy explorerów które mają opcję zezłomowania, czyli czy po tym jak coś kupię za dwa kredyty mogę jeszcze je zezłomować i dostać dwa ataku ?
Tak samo się to tyczy explorerów które mają opcję zezłomowania, czyli czy po tym jak coś kupię za dwa kredyty mogę jeszcze je zezłomować i dostać dwa ataku ?
Jedno małe pytanie: Czy gdy kupuję bohatera z dodatku UNITED najpierw wykonuję jego zdolność podstawową czy dokładam kartę na jego miejsce? Teoretycznie obie te rzeczy powinienem zrobić od razu, ale którą najpierw? Ma to znaczenie w przypadku kart Hive Lord i Screecher, które pozwalają "Scrapować" karty z "Trade Rowa" 

Najpierw kupujesz. Koniec kupowania to jest uzupełnienie wolnego miejsca.eszu pisze:Jedno małe pytanie: Czy gdy kupuję bohatera z dodatku UNITED najpierw wykonuję jego zdolność podstawową czy dokładam kartę na jego miejsce? Teoretycznie obie te rzeczy powinienem zrobić od razu, ale którą najpierw? Ma to znaczenie w przypadku kart Hive Lord i Screecher, które pozwalają "Scrapować" karty z "Trade Rowa"
Później przechodzisz do następnych czynności.
Żyjemy po to, żeby wytwarzać łupież.
Ok, czyli najpierw uzupełniam "Trade Rowa" a później w przypadku ww. kart "Scrapuję".
Dzięki!
Dzięki!
Jeszcze jedno pytanie - czy gdy zagrywam kartę, która pozwala na "Zescrapowanie" więcej niż jednej karty z "Trade Rowa" najpierw odrzucam je wszystkie a później uzupełniam wszystkie wolne miejsca na raz czy powinienem zrobić to pojedynczo?
Ogólna zasada jest taka, że najpierw wykonujesz jedną rzecz, a później dopiero przechodzisz do następnej.
Czyli najpierw scrapujesz, później uzupełniasz.
Czyli najpierw scrapujesz, później uzupełniasz.
Żyjemy po to, żeby wytwarzać łupież.
Bzdura. Nadrukowany na missle mechu symbol punktów ataku oznacza, że dodajesz je do swojego stosu ataku ale nie pozwala na ich natychmiastowe wykorzystanie. Najpierw musisz rozpatrzyć wszystkie zdolności z karty a więc:Olgierdd pisze:Zgadza się. Jeżeli są w grze outposty i bazy, to najpierw trzeba wybrać outposty. Jest jednak taki myk, że można outpost zniszczyć zwykłym atakiem przed użyciem zdolności missile mecha - np. zaatakować "ręcznie" outpost o sile 4, a potem zniszczyć ze zdolności bazę o sile 8.Miszon pisze:Dokładnie tak jest.Możesz obydwie, ale moim zdaniem działa to w ten sposób, że najpierw rozwalasz outpost, a dopiero bazę (zgodnie z zasadą działania outpostów, że one w pierwszej kolejności muszą być zniszczone). Innymi słowy, jeśli przeciwnik ma 2 outposty i 1 bazę, to musisz rozwalić najpierw oba outposty, w tym jeden ze zdolności tej karty, a jeden z racji normalnego ataku. Przynajmniej uważam, że tak powinno być, na 100% pewien nie jestem.sobee_ pisze:3. missile mech - you may destroy target base - czy mogę za pomocą tej zdolności rozwalić outpost czy tylko bazę - czyli np. przeciwnik posiada dwa outposty z obroną każdy po 6, czy mogę za pomocą missile mecha zniszczyć od razu te dwa outposty - pierwszy za pomocą 6 ataku a drugi za pomocą wspomnianej umiejętności
a) dodać do stosu punkty ataku bez prawa do natychmiastowego ich użycia,
b) zniszczyć bazę ze zdolności (w tym wypadku outpost o sile 4).
Dopiero teraz uznaje się kartę za zagraną i dopiero teraz można rozdysponować 6 pkt obrażeń które doszły na stos. W tym wypadku nie wystarczają więc one do zniszczenia bazy która ma 8 pkt wytrzymałości.
Każdemu kto ma wątpliwości odnośnie zasad z podstawowej wersji gry polecam chociaż trochę pograć w wersję PC/Android gdzie można nauczyć się zasad a jedyna różnica względem wersji karcianej to moment w którym przeciwnik odrzuca kartę po zagraniu niektórych żółtych kart frakcyjnych.
-
Grałem głównie na androidzie, stąd tak napisałem, nie będąc pewien jak jest w rzeczywistości.
planszomania.pl - 10%
-
Grałem głównie na androidzie, stąd tak napisałem, nie będąc pewien jak jest w rzeczywistości. A tam jest tak że mogę użyć najpierw zdolności rozwalenia bazy (ale najpierw outpostu) a dopiero potem używam punktów z puli ataku.
planszomania.pl - 10%
- Olgierdd
- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 93 times
Masz rację, jednak nie miałem na myśli wykorzystania siły ataku Missile Mecha. Więc nie bzdura, tylko trzeba najpierw użyć innych statków na ręce.Fungal pisze:Bzdura. Nadrukowany na missle mechu symbol punktów ataku oznacza, że dodajesz je do swojego stosu ataku ale nie pozwala na ich natychmiastowe wykorzystanie. Najpierw musisz rozpatrzyć wszystkie zdolności z karty a więc:Olgierdd pisze:Zgadza się. Jeżeli są w grze outposty i bazy, to najpierw trzeba wybrać outposty. Jest jednak taki myk, że można outpost zniszczyć zwykłym atakiem przed użyciem zdolności missile mecha - np. zaatakować "ręcznie" outpost o sile 4, a potem zniszczyć ze zdolności bazę o sile 8.
a) dodać do stosu punkty ataku bez prawa do natychmiastowego ich użycia,
b) zniszczyć bazę ze zdolności (w tym wypadku outpost o sile 4).
Dopiero teraz uznaje się kartę za zagraną i dopiero teraz można rozdysponować 6 pkt obrażeń które doszły na stos. W tym wypadku nie wystarczają więc one do zniszczenia bazy która ma 8 pkt wytrzymałości.
Każdemu kto ma wątpliwości odnośnie zasad z podstawowej wersji gry polecam chociaż trochę pograć w wersję PC/Android gdzie można nauczyć się zasad a jedyna różnica względem wersji karcianej to moment w którym przeciwnik odrzuca kartę po zagraniu niektórych żółtych kart frakcyjnych.
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
1. Czy ktoś jest w stanie mi wyjaśnić kolejność rozpatrywania efektów i sumowania ataku z kart? Instrukcja podaje, że efekty główne należy wykorzystać natychmiast po zagraniu a efekty frakcyjne i zezłomowania w dowolnym momencie. To nie daję mi spokoju. Załóżmy, że przeciwnik ma bazę posterunek o wartości 6. Zagrywam wszystkie karty, które z efektu głównego dają mi łącznie 4 ataki. Mam też dodatkowe 4 ataki z efektów frakcyjnych. Pytanie czy sumuje ataki i mając ich 8 mogę zniszczyć baze przeciwnika czy najpierw osobno muszę rozpatrzyć ataki z efektu głównego (tylko 4 więc nie niszcze bazy) a następnie z efektów frakcyjnych (znowu tylko 4 więc przypadają)? Czy jest tutaj istotna kolejność rozpatrywania efektów czy wszystkie sumuje i dodaję do puli?
2.Pytanie drugie zagrywam dwie karty z tej samej frakcji i obie mają efekt frakcyjny. Korzystam więc z obu efektów frakcyjnych, zgadza się?
3. Załóżmy, że jedna karta daje mi 4 punkty handlu. Mogę te punkty rozdzielić i kupić kartę o wartości 3 i 1, zgadza się?
4. Analogicznie z punktami ataku, czy mając 6 punktów z jednej karty mogę np zniszczyć bazę o obronie 5 i odjąć 1 punkt autorytetu?
2.Pytanie drugie zagrywam dwie karty z tej samej frakcji i obie mają efekt frakcyjny. Korzystam więc z obu efektów frakcyjnych, zgadza się?
3. Załóżmy, że jedna karta daje mi 4 punkty handlu. Mogę te punkty rozdzielić i kupić kartę o wartości 3 i 1, zgadza się?
4. Analogicznie z punktami ataku, czy mając 6 punktów z jednej karty mogę np zniszczyć bazę o obronie 5 i odjąć 1 punkt autorytetu?
- Andy
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 195 times
Sumujesz i dodajesz do puli.seki pisze:1. Czy ktoś jest w stanie mi wyjaśnić kolejność rozpatrywania efektów i sumowania ataku z kart? Instrukcja podaje, że efekty główne należy wykorzystać natychmiast po zagraniu a efekty frakcyjne i zezłomowania w dowolnym momencie. To nie daję mi spokoju. Załóżmy, że przeciwnik ma bazę posterunek o wartości 6. Zagrywam wszystkie karty, które z efektu głównego dają mi łącznie 4 ataki. Mam też dodatkowe 4 ataki z efektów frakcyjnych. Pytanie czy sumuje ataki i mając ich 8 mogę zniszczyć baze przeciwnika czy najpierw osobno muszę rozpatrzyć ataki z efektu głównego (tylko 4 więc nie niszcze bazy) a następnie z efektów frakcyjnych (znowu tylko 4 więc przypadają)? Czy jest tutaj istotna kolejność rozpatrywania efektów czy wszystkie sumuje i dodaję do puli?
Tak.seki pisze:2.Pytanie drugie zagrywam dwie karty z tej samej frakcji i obie mają efekt frakcyjny. Korzystam więc z obu efektów frakcyjnych, zgadza się?
Tak.seki pisze:3. Załóżmy, że jedna karta daje mi 4 punkty handlu. Mogę te punkty rozdzielić i kupić kartę o wartości 3 i 1, zgadza się?
Tak, ale najpierw musisz zniszczyć wszystkie outposty (nie wiem jak czarne bazy nazywają się w polskim wydaniu).seki pisze:4. Analogicznie z punktami ataku, czy mając 6 punktów z jednej karty mogę np zniszczyć bazę o obronie 5 i odjąć 1 punkt autorytetu?
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
Dzięki wielkie. Z tym oddzielnym natychmiastowym rozpatrywaniem efektów głównych mi coś nie pasowało ale tak zrozumiałem instrukcje. A bazy czarne w PL nazwane są jako posterunek.
Mam dwa pytania:
1. Nigdzie w instrukcji tego nie widzę. Można mieć więcej niż 50pkt autorytetu? Jeżeli tak gdzie to jest w instrukcji? xD
2. Załóżmy że mam 3 statki jednego sojuszu. Mogę użyć wszystkich zdolności specjalnych (3)? To nie działa parami czy coś?
1. Nigdzie w instrukcji tego nie widzę. Można mieć więcej niż 50pkt autorytetu? Jeżeli tak gdzie to jest w instrukcji? xD
2. Załóżmy że mam 3 statki jednego sojuszu. Mogę użyć wszystkich zdolności specjalnych (3)? To nie działa parami czy coś?
- GrzeL
- Administrator
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 61 times
Ad 1Exee pisze:Mam dwa pytania:
Można. Wprost nigdzie. Jest to ujęte w oficjalnym FAQ.
Ad 2
Tak. Nie.